Reizen naar Saoedi-Arabië, het land is wellicht niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming. Saoedi-Arabië is immens groot, kent zinderend hete woestijnen maar ook indrukwekkende bergketens, en is – politiek gezien – regelmatig in opspraak. Ook zijn de deuren voor toeristen pas sinds 2019 geopend, en met de coronacrisis die direct die deur weer dicht sloeg, kun je stellen dat het een land is waar je als toerist nog echt op ontdekkingstocht kunt gaan. Ga je mee op avontuur door onontdekt Saoedi-Arabië?
Reizen door Saoedi-Arabië met de auto: de route in het kort
Als je besluit af te reizen naar Saoedi-Arabië, dan is er eigenlijk maar één manier waarop je dit kunt doen; met de auto. Het land is enorm uitgestrekt en openbaar vervoer is eigenlijk niet of nauwelijks beschikbaar. Bovendien spuit de olie hier zowat uit de grond natuurlijk, dus voor de benzineprijzen hoef je het zeker ook niet te laten.
Lees hier al onze tips en ervaringen met autorijden in Saoedi-Arabië.
Met een formaat dat ongeveer vier keer zo groot is dan Frankrijk, kun je met recht zeggen dat er veel te ontdekken valt. Tijdens een rondreis van twee weken zul je dus niet het hele land kunnen zien, maar het is ruim genoeg de tijd om de veelzijdigheid van Saoedi-Arabië te ontdekken. Zo zul je altijd starten in het midden van het land, en kun je ervoor kiezen om het prachtige noorden, het bergachtige zuiden of een combinatie van de twee te gaan ontdekken. Een binnenlandse vlucht is haast niet te voorkomen, maar gelukkig ook makkelijk geregeld. Vraag voor vertrek je e-visum aan voor Saoedi-Arabië om je reis te kunnen beginnen. Lees hier meer over het aanvragen van je visum voor Saoedi-Arabië.
Roadtrip door Saoedi-Arabië in 2,5 week: de route van dag tot dag
Er zijn eindeloos veel routes te bedenken om te reizen door Saoedi-Arabië te reizen. Wij waren er in totaal 18 dagen, en dit was onze reisroute van dag tot dag:
1-2: Riyadh
3: Riyadh – Buraydah
4: Buraydah – Hail
5: Hail – Al Ula
6: Al Ula
7: Al Ula – Wadi Disah
8: Wadi Disah – Al Bad
9: Al Bad / Tayyeb al Ism
10: Al Bad – Tabuk, vlucht naar Jeddah
11: Jeddah – Jazan
12: Dagtrip Jazan en Fayfa
13: Jazan – Abha
14: Abha – Al Bahah
15: Al Bahah – Jeddah
16-17: Jeddah
18: Terugreis vanuit Jeddah
Benieuwd wat een rondreis door Saoedi-Arabië kost? Bekijk dan hier het overzicht van wat de kosten van een rondreis door Saoedi-Arabië zijn.
Dag 1-2: Reizen naar Saoedi-Arabië: start rondreis in Riyadh
Begin je reis in de hoofdstad van Saoedi-Arabië, de immense stad Riyadh. In deze stad zie je alle extremen van Saoedi-Arabië bij elkaar komen. Weelderige luxe worden afgewisseld met souk-achtige achterafstraatjes en winkeltjes. De hoofdstad kent niet extreem veel bezienswaardigheden, maar het is een mooie manier om even te acclimatiseren na je lange reis. Hou er rekening mee dat je sowieso veel gebruik zult maken van taxi’s voor je vervoer, want de stad is enorm groot en het is te heet om zulke afstanden te kunnen lopen.
Midden in de stad ligt een oud paleis – Al Masmak Palace – welke simpel te bezoeken is. Het paleis is gelegen aan het beruchte Deera plein, waar nog steeds publieke executies plaatsvinden. Als het plein leeg oogt is er niks gaan en kun je het paleis prima bezoeken, mocht het druk zijn op het plein dan zou ik snel weer door rijden.
Vanuit Riyadh is een van de grootste bezienswaardigheden in de buurt het natuurfenomeen ‘the Edge of the World’. Het is een van de grootste toeristische attracties in Saoedi-Arabië, en zodra je eenmaal op de kliffen staat met een vergezicht tot haast voorbij de horizon, snap je waarom. Het is eigenlijk alleen maar te bereiken met een 4×4, en prima te doen met een tour vanuit Riyadh. Wij boekten onze tour naar deze prachtige omgeving via Riyadh Tours, werden in de middag opgepikt in Riyadh en in de avond weer afgezet bij ons hotel.
Lees hier meer over een dagtrip naar the Edge of the World!
Minimum aantal nachten Riyadh: Dit is waarschijnlijk het startpunt van jouw reis. Afhankelijk van wanneer je aankomt en wat je plannen zijn, zou ik minimaal 2 nachten in Riyadh verblijven. Om even te acclimatiseren in Saoedi. Maar bijvoorbeeld ook om de mogelijkheid te hebben om vanuit de hoofdstad the Edge of the World te bezoeken.
Hoteltip: Er zijn ongelofelijk veel hotels in Riyadh, en aangezien je toch alles met de taxi of auto moet doen maakt het niet héél erg uit waar je zit. Het Al Muhaidb Al Takhassosi Abaqrino was in ieder geval een prima uitvalsbasis.
Hoe kom je er: Reizen naar Saoedi-Arabië is makkelijk. Dagelijks gaan er vluchten vanuit Amsterdam naar Riyadh met KLM, maar je kunt ook met andere maatschappijen zoals Jordanian Airlines of Turkish Airlines op Saoedi-Arabië vliegen.
Dag 3: Riyadh – Buraydah, via Ushaiger
Wij kozen ervoor om in 2,5 week zowel het noorden als het zuiden van Saoedi-Arabië te bezoeken. Vanuit Riyadh, waar we de auto in de ochtend ophaalden bij het vliegveld, reden we richting het noorden met als bestemming Buraydah. Als je de zuidelijke route naar Buraydah pakt kom je langs het historische dorpje Ushaiger. Dit uit modder opgetrokken dorp is alsof je in een pelgrimsoord van weleer terecht komt, en nog steeds wonen er mensen in dit real-life museum.
Buraydah zelf is een enorme stad, die vooral bekend stond om de grootste kamelenmarkt die er iedere ochtend vroeg zou zijn. Hoe lang we ook gezocht hebben, deze markt is niet meer te vinden en het schijnt dat verschillende ziektes in de loop van de jaren roet in het eten hebben gegooid, waardoor je nu vooral rondom de stad in de uitgestrekte landschappen her en der enkel kleine kamelen handelaren zult zien.
Minimum aantal nachten Buraydah: met 1 nacht zit je goed in Buraydah. De stad is enorm, maar heeft niet per se enorme toeristische trekpleisters.
Hoteltip: wij verbleven in het Talah Aparthotel in het noorden van de stad. Prima hotel, simpel en doeltreffend. Grootste voordeel was dat je in de buurt veel winkels en restaurants had waar je in de avond prima kon eten. Ook was een van onze favoriete koffietentjes hier pal naast, Piccolo Coffee. Het was de eerste kennismaking met de moderne Arabische koffiecultuur, en meteen een hele fijne!
Hoe kom je er: Buraydah ligt op zo’n 3,5 uur rijden van Riyadh, maar als je de route via Ushaiger neemt met een ongeveer een uurtje extra onderweg. De moeite waard, want dat vorm een leuke tussenstop op je reis.
Dag 4: Buraydah – Hail
Vanuit Buraydah reden we door naar de volgende stad, Hail. De kamelenmarkt op de vroege ochtend was helaas dus niet meer te vinden, maar gelukkig zie je er onderweg ook zeker genoeg. Deze stad is prachtige gelegen temidden van vele zandduinen en heeft bovendien een klein, autovrij, winkelcentrumpje met vele souks eromheen. Middenin de stad vind je ook drie kastelen of oude forten, vanwaar je een mooie uitzicht over de omgeving hebt.
Minimum aantal nachten Hail: ook in Hail is 1 nacht voldoende om het centrum, de souks en de kastelen te bezoeken.
Hoteltip: Wij verbleven in het Desert Rose Hotel aan de rand van de stad. Een mooi hotel, niet ver van de snelweg en het centrum gelegen. Ideaal ook om een van de vele malls te bezoeken gedurende de hete middaguren.
Hoe kom je er: Hail ligt op zo’n 270 kilometer van Buraydah. De route is vrij vanzelfsprekend en heel veel bezienswaardigheden kom je onderweg niet tegen.
Dag 5: Hail – Al Ula
Volgende stop is Al Ula, dé toeristische attractie van Saoedi-Arabië. De landschappen die aan je voorbijglijden vanuit Hail worden steeds mooier naarmate je dichter bij Al Ula komt. De omgeving wordt bergachtiger, steeds meer oases worden zichtbaar en en panorama’s kleuren steeds meer rood-achtig vanwege de roest-rode rotsen die Al Ula zo’n bijzondere omgeving maken.
Al Ula zelf kent een noordelijk en een zuidelijk deel. Ons hotel was in het zuiden, maar in het noorden zit het kleine centrum met winkeltjes en wat restaurants. Dat ligt op zo’n 10 minuten rijden van het zuidelijke deel van de stad.
Minimum aantal nachten Al Ula: Al Ula is de grootste toeristische attractie van het land. Je wilt hier zeker 2 nachten verblijven, zodat je minimaal 1 volle dag in Al Ula hebt. op zicht zie je de grootste bezienswaardigheden ook gemakkelijk in één dag.
Hoteltip: Wij verbleven in het Flower-Z Hotel in het zuidelijke deel van de stad. Dit was eigenlijk meer een klein, privaat beheerd appartementje. Het voldeed prima, en het kleurenspektakel dat mogelijk was met de lichten in de kamer was prima. Maar verder zou het ook goed te doen zijn om op de bonnefooi een van de hotels in de stad te bezoeken om een kamer te regelen.
Hoe kom je er: Al Ula ligt op een ruime 4,5 uur rijden van Hail. De route is prachtig en wordt ook steeds mooier. Als je op tijd in de stad bent, kun je ‘s avonds nog heerlijk even het centrum bezoeken, een goede koffie drinken en een van de restaurants bezoeken.
Dag 6: Hoogtepunt van Saoedi-Arabië – Al Ula en Hegra
Dé bezienswaardigheid van Saoedi-Arabië is Al Ula. Het wordt ook wel het Petra van Saoedi genoemd, en dat is te begrijpen wanneer je de prachtig uitgehouwen graftombes in de rotsen in de woestijn ziet. Al Ula wordt door Saoedi-Arabië ook uitgebreid gepromoot als bestemming. Feitelijk staat Al Ula voor een hele verzameling aan bezienswaardigheden, van de graftombes van Hegra tot het oude centrum en bijzondere rotsformaties. Enkele van deze bezienswaardigheden kun je zelf met de auto bezoeken, zoals de Elephant Rock. Anderen moet je verplicht met een tour bezoeken.
Meer weten over Al Ula? Lees dan dit artikel met alle praktische tips voor een bezoek aan Al Ula.
Deze tours vertrekken vanaf het ‘Winter Park’, ten noorden van de stad. Dit is een grote parkeerplaats vanwaar de shuttle bussen met gids vertrekken naar de bezienswaardigheid. Alles wijst erop dat Al Ula wordt voorbereid op massatoerisme, maar vooralsnog waren de enorme bussen maar sporadisch bezet met toeristen. Tickets boek je vooraf via de website van Al Ula.
Dag 7: Al Ula – Wadi Disah
De prachtige omgeving die in Al Ula al zichtbaar werd, kan nog mooier. En wel in Wadi Disah, een van de vele prachtige wadi’s die Saoedi-Arabië rijk is. Dit is misschien wel mijn persoonlijke favoriet van Saoedi. De prachtige rode rotsen, afgezet tegen de felblauwe lucht en met de weelderige begroeiing maken het tot een klein paradijsje in het noorden van het land.
Wadi Disah kun je geheel op eigen gelegenheid bezoeken. De weg richting de wadi stopt op een bepaald moment, en vanaf daar kun je gaan lopen. Je kunt met je tent in de wadi overnachten kamperen is sowieso iets wat in Saoedi heel gebruikelijk is – of als je er vroeg bent kun je er een dagtocht van maken.
Lees ook: waarom je Wadi Disah in Saoedi-Arabië moet bezoeken.
Minimum aantal nachten Wadi Disah: Afhankelijk van wat je doel is in de Wadi, kun je hier blijven overnachten en genieten van de prachtige omgeving, of je kunt er een uitgebreide dagtocht van maken.
Hoteltip: Wadi Disah is midden in de natuur, en er zijn dus geen hotels te vinden. De weg ernaartoe kent enkele guesthouses die je zou kunnen proberen op de bonnefooi. Ook is het prima mogelijk om je tent op te zetten in Wadi Disah. Mocht je er een dagtocht van maken, dan kun je ook in de meest nabijgelegen stad Duba aan de kust overnachten.
Hoe kom je er: Wadi Disah ligt op zo’n 300km van Al Ula. De weg ernaartoe is echt prachtig en het is zeker aan te raden om op tijd te gaan rijden, zodat je voor het heetst van de dag al in de Wadi bent. Vanuit Wadi Disah is het 125km, ongeveer 2 uur, rijden naar Duba, de meest dichtbij gelegen grotere plaats aan de kust.
Dag 8: Wadi Disah – Al Bad
Of je nou in Wadi Disah bent blijven overnachten, of al richting Duba bent gereden maakt niet uit. Vanuit beide locaties is het prima te rijden naar de volgende stop: Al Bad (of Al Bada). Dit kleinere plaatsje in het noorden van het land heeft niet veel omhanden, maar heeft één hele bijzondere bezienswaardigheid. De tombes. Dit zijn tombes gemaakt door dezelfde Nabateeërs als in Al Ula, alleen zijn deze gratis en op eigen gelegenheid te bezoeken.
Wel moet gezegd worden dat ze beduidend minder mooi zijn. Gelukkig is de route langs de helblauwe kust prachtig.
Minimum aantal nachten Al Bad: dit is sterk afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat je plannen zijn. De tombes van Al Bad zijn niet groot, en met een uur of twee heb je deze echt wel gezien. Vanuit Al Bad rij je gemakkelijk naar de kust van de Rode Zee, waar je prachtige vergezichten hebt als je de bergachtige woestijn ziet contrasteren met het blauwe water. Desalniettemin zijn de mogelijkheden om hier echt op pad te gaan enigszins beperkt, tenzij het je lukt om een permit voor de Tayyeb-al Ism kloof te krijgen. Dan zou een extra nacht aan te raden zijn.
Hoteltip: Wij verbleven in het AlBada Apartment. Een prima en ruim appartement, en de enige boekbaar in de stad via Booking. Desalniettemin was dit de enige keer, ondanks de hartelijke ontvangst van de eigenaar, dat we ons enigszins opgelicht voelden. Op de bonnefooi een ander hotel uitzoeken die niet online vindbaar is, is dus zeker aan te raden.
Hoe kom je er: Vanuit kustplaatsje Duba is het 175km rijden naar AlBad, en vanuit Wadi Disah is het (via Duba) 125 km. Vanuit de Wadi ben je ongeveer 4 uur onderweg, vanuit Duba is het nog twee uur rijden. Benoemenswaardig is het feit dat de grote weg langs de kust richting AlBad één groot bouwproject is. Hier wordt gewerkt aan het meest megalomane bouwproject dat de wereld momenteel ziet, NEOM. Hier zou alleen maar moderne techniek mogen zijn, en het wordt een kilometerslang resort/woonwijk/entertainmentpark. Het zit nog in de beginfase, dus deze route zul je voornamelijk tussen het vele bouwverkeer rijden.
Dag 9: Al Bad / Tayyeb al Ism
Als je de tijd hebt, dan kun je met een extra nacht in AlBad proberen een vergunning te krijgen voor Tayyeb al Ism. Deze kloof gelegen aan de Rode Zee zou ook de kloof zijn waar Mozes jaren heeft rondgezworven. Reizen naar Saoedi-Arabië gaat ook echt gepaard met een grote dosis historie namelijk. Helaas is het erg moeilijk om aan de permit te komen en wij werden tot op de ochtend zelf aan het lijntje gehouden, om uiteindelijk te horen dat we hem niet gekregen hadden helaas.
Gelukkig is de route langs de kust hier ook echt prachtig, dus dat was al de moeite waard. Je kunt niet de volledige route langs de kust rijden, omdat een deel is afgesloten door het leger. Sowieso kun je dan je tijd besteden aan de twee andere bezienswaardigheden hier, het Catalina Seaplane Wreckage en het Georgios G shipwreck. Het is vooral de tour hiernaartoe die het de moeite waard maakt, omdat je langs de mooie kust rijdt. Mocht je geen permit hebben voor de Tayyeb al Ism kloof, dan kun je de extra dag hier ook prima overslaan.
Dag 10: Al Bad – Tabuk, vlucht naar Jeddah
Vanuit Al Bad vertrekken we naar de hoofdstad van de regio, Tabuk. Hier leveren we onze huurauto weer in en pakken we een vlucht naar Jeddah, wat weer net als Riyadh in het midden van Saoedi gelegen is, maar dan aan de kust. Hier eindigt dus onze reis door het noorden van Saoedi-Arabië en begint ons avontuur richting het zuiden van het land.
Je kunt er ook voor kiezen van vanuit Tabuk meteen naar het zuiden van het land te vliegen. Hiermee bespaar je een lange autorit de volgende dag. Wij kozen voor een vlucht naar Jeddah omdat die goedkoop en direct was. Zo konden we bovendien een huurauto kiezen die we weer op dezelfde plek zouden inleveren. Kostentechnisch was dit de moeite waard en als je gaat reizen naar Saoedi-Arabië, dan is een binnenlandse vlucht soweiso haast niet te voorkomen. Maar als je weinig tijd hebt kun je ook vanuit Tabuk dus direct naar het zuiden vliegen.
Minimum aantal nachten: na de avondvlucht bleven we één nacht in Jeddah om de volgende ochtend vroeg op pad te gaan. Dit was meer een praktische overweging, je kunt natuurlijk ook al even proeven van de kosmopolitische stad Jeddah en er wat langer verblijven.
Hoteltip: Wij verbleven in het Gold Palace for Hotel Apartments. Niet al te ver van het vliegveld en in de buurt van veel winkeltjes en restaurantjes. Jeddah stikt echter van de hotels, dus kies er vooral eentje uit die past bij je budget en wensen.
Hoe kom je er: Vanuit Tabuk vlogen we in 1,5 uur naar Jeddah met een avondvlucht van FlyaDeal. Deze lowbudgetmaatschappij voert dagelijks meerdere binnenlandse vluchten uit. Op Jeddah Airport huurden we via Avis een auto om naar het hotel te rijden en de volgende dag meteen op pad te kunnen.
Dag 11: Jeddah – Jazan
Vandaag staat de langste rit van de reis op de planning. De lange route van Jeddah naar Jazan helemaal in het zuiden aan de kust. Dit is dus ook te voorkomen door een vlucht direct naar het zuiden te boeken.
De route kenmerkt zich door eindeloze rotsachtige woestijnlandschappen, vele dorpjes met hoge drempels en ontelbaar veel flitspalen. Niet de meest interessante weg om te rijden, en bij vlagen ronduit vervelend door het rijgedrag van je medeweggebruikers. Ook kunnen zandstormen je zicht flink belemmeren. Zorg ervoor dat je ten alle tijden bent voorbereid op zandstormen, rare inhaalmanouvres, plotseling wegeindes en de potentiële spookrijder (ja, die zijn er meer dan je zou verwachten).
Minimum aantal nachten in Jazan: In Jazan is het aan te raden om minimaal twee nachten te blijven. De cultuur is hier geheel anders. Het ligt dicht bij de grens met Yemen, en de keuken en gebruiken zijn dus totaal anders dan in het noorden van het land. Bovendien is het landschap ook totaal anders, en kun je vanuit Jazan de prachtige natuur in.
Hoteltip: Wij verbleven in het Diamond Elite Hotel. Een prima uitvalsbasis voor de stad en je vervolgreis.
Hoe kom je er: Je kunt direct vliegen vanuit het noorden of het midden van het land. Ook is het mogelijk om in een dag vanuit Jeddah naar Jazan (ook wel Jizan genaamd) te rijden, maar dat is wel een lange tocht van 8 uur en meer dan 700km. Reizen door Saoedi-Arabië gaat nou eenmaal gepaard met soms enorme afstanden afleggen!
Dag 12: Dagtrip Jazan en Fayfa
De reden dat je zo graag een extra dag in Jazan wilt blijven is de geweldige omgeving. Reizen naar Saoedi-Arabië staat garant voor vele bijzondere en afwisselende natuurgebieden. Zo heb je bij Fayfa in de buurt, een bergdorpje niet ver van de grens met Jemen, de prachtigste groene vergezichten. Ook Addayer is een bestemming die je over prachtige bergweggetjes brengt. Eigenlijk is het aan te raden hier gewoon lekker rond te gaan rijden en te genieten van de mooie landschappen om je heen en de verbaasde gezichten dat hier toeristen komen.
Om echt van de cultuur te genieten is het aan te raden om Jemenitisch te eten, een heerlijk rijke keuken. Ook ligt Jazan aan de kust, dus je kunt hier ook overheerlijke vis eten. De steile wegen in de regio maken het rijden wel erg intensief en het is dan ook heerlijk om af en toe bij een koffietent langs de rand van de weg te pauzeren. Zoals al eerder aangegeven, de koffie in Saoedi-Arabië is fantastisch, en zo maak je het tot een heerlijke relaxte dag roadtrippen.
Lees ook: de hoogtepunten van de groene bergen in het zuiden van Saoedi-Arabië.
Dag 13: Jazan – Abha
Om vanuit het zuiden terug te reizen naar de eindbestemming in Saoedi-Arabië, Jeddah, is Abha een geweldige tussenstop. Deze stad is totaal anders dan de andere steden die je tot nu toe gezien hebt. Het is hoog gelegen, de temperatuur is er dus ook een stuk lager (bijna koud te noemen zelfs), en je ziet ook meteen een iets andere cultuur. Abha lijkt op het oog een relatief vrije stad. Opvallend veel minder vrouwen zijn gesluierd ten opzichte van veel andere steden. Er is nog een klein stukje historische stad te vinden in Abha. Maar de restanten van de oude bruggen zijn eigenlijk nauwelijks de moeite waard om voor om te lopen. Toch biedt het je een leuke wandeling door het centrum, iets wat in veel steden niet haalbaar is qua temperatuur.
Op weg naar Abha is een bezoek aan het Rija Alma Museum onontbeerlijk. Dit oude stadje laat zien hoe de bevolking in de zuidelijke regio woonde en bouwde. Een compleet andere stijl dan in het noorden van het land, wat ook te verwachten is gezien de geografische verschillen. Hoewel Rija Alma ook wordt gezien als een toeristische trekpleister, waren wij de enigen tijdens ons bezoek.
Minimum aantal nachten in Abha: In Abha kun je je verblijf zo lang maken als je wilt. De stad heeft een heel andere sfeer, en ook door het vriendelijke klimaat is het er fijn toeven. De omgeving is prachtig. Dus als je vanuit Abha de bergen in de omgeving wilt verkennen dan kun je hier zeker nog een nacht aan vastplakken, anders heb je aan één nacht voldoende.
Hoteltip: Wij verbleven in de Alnarjes Apartments, een fijne uitvalsbasis vanwaar je prima kunt lopen naar de bezienswaardigheden van de stad.
Hoe kom je er: Vanuit Jazan is het zo’n 250km rijden naar Abha. Het is 200km naar Rija Alma, en van daaruit nog 60km naar de stad. De weg is kronkelig, bergachtig en druk. Zeker het laatste stuk richting Abha, wat hoog gelegen is, is een weg waar je zo een TV-programma over de gevaarlijkste wegen ter wereld zou kunnen opnemen. Roekeloos rijgedrag, steile kliffen en smalle wegen zorgen ervoor dat je hier echt even op de toppen van je kunnen moet rijden. Gelukkig zijn er her en der plekken waar je kunt stoppen en van het prachtige uitzicht kunt genieten. Zorg wel dat je de autodeuren steeds goed dicht doet tegen de aapjes!.
Dag 14: Abha – Al Bahah
Laatste stop voor we weer terug zijn in Jeddah is Al Bahah. Aan het reizen door Saoedi-Arabië komt bijna een eind. De bergen worden iets minder naarmate je dichterbij Al Bahah komt. Grootste bezienswaardigheid hier is een ander oud bergdorp, Thee Ain Ancient Village. Totaal anders qua sfeer, kun je ook hier gewoon zonder toegangsticket door het oude, opgeknapte dorp dwalen. Het is er flink warm, maar ook hier heb je wel weer mooie uitzichten.
Al Bahah zelf is qua plaats niet zo interessant, vooral een goede tussenstop op weg naar Jeddah.
Minimum aantal nachten in Al Bahah: met 1 nacht heb je hier voldoende. Je kunt dan Thee Ain bezoeken en je reis vervolgen naar Jeddah.
Hoteltip: Iets buiten de stad verbleven wij in de Patto Suites. Aan de grote weg gelegen, is het vooral belangrijk om in de gaten te houden dat je hier niet echt restaurants in de omgeving hebt. Het is dus wel weer een minuut of 20 de weg op om ergens wat te eten.
Hoe kom je er: Vanuit Abha duurt het 4,5 uur om de 300km richting Thee Ain Ancient Village te rijden. Vanuit dat laag gelegen dorpje is het nog 30km naar Al Bahah, maar daar doe je vanwege de kronkelige bergweggetjes toch al snel een uur over.
Dag 15: Al Bahah – Jeddah
Op weg naar het eindpunt van deze reis: kosmopolitische stad Jeddah! Hier leverden wij de auto weer in, om lekker van de stad te genieten en gewoon gebruik te maken van taxi’s in het centrum (die er volop zijn).
Minimum aantal nachten in Jeddah: Jeddah is een totaal andere stad dan bijvoorbeeld Riyadh. Het is ruimer, vrijer, aan de kust. De sfeer is heel anders, en er is voldoende te doen in de stad. Wel kan het er smerig vochtig warm zijn, dus op het heetst van de dag kun je je het beste verschuilen in een Mall. Toch zou ik zeker twee a drie nachten in Jeddah blijven om heerlijk relaxt je reis af te sluiten!
Hoteltip: Wij verbleven in het Lamar Al Bawadi Hotel. Een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de stad, met ook een heerlijk ruime kamer voor een goede prijs. Jeddah heeft echter zoveel hotels, en de stad is heel groot, dat je volop keus hebt.
Hoe kom je er: Een deel van de route is dezelfde grote weg die je eerder naar Jazan hebt genomen. Vanuit Al Bahah is het 400km rijden, waar je zo’n vijf uur over zult doen.
Dag 16-17: Jeddah
Aan het reizen door Saoedi-Arabië is bijna een eind gekomen. Maar niet voordat je geniet van al het heerlijks dat Jeddah te bieden heeft. Eindeloos veel koffietentjes, maar ook veel meer restaurants met lekker eten, waar je ook als vrouw zijnde iets makkelijker binnen komt. Je kunt ook wandelen langs de corniche, de megalomane malls bezoeken of op grote hoogte uitkijken over de stad.
Lees ook: 7 dingen om te doen in Jeddah.
Een bezoek aan het oude centrum van Jeddah mag natuurlijk niet ontbreken, waar je prachtige bouwwerken ziet, waarvan sommigen gerenoveerd zijn en anderen nog niet. Hier zul je ook voor het eerst sinds lange tijd weer meerdere toeristen tegenkomen.
Dag 18: Terug reizen uit Saoedi-Arabië
Tijd om terug te reizen vanuit Saoedi-Arabië naar huis na een bijzondere en avontuurlijke reis!
Overweeg je ook om een rondreis door Saoedi-Arabië te maken? Maar heb je nog vragen over hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan hier onze praktische tips over reizen naar Saoedi-Arabië.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.