Lange tijd was het noorden van Irak het enige deel dat je als toerist vrij kon bezoeken. Deze semi-autonome regio, Koerdistan, heeft een eigen regering en kan zodoende ook eigen visa uitgeven. Inmiddels is het zuiden van Irak, de republiek Irak, ook geopend voor toerisme. Maar het Noord-Irak is nog steeds een prachtige regio om te bezoeken. Met deze reisroute ontdek je alle hoogtepunten van Iraaks Koerdistan in één week.

Wat is Koerdistan en waar ligt Iraaks-Koerdistan?
Iraaks-Koerdistan is een semi-autonome regio in het noorden van Irak. Dit gebied opereert vrij onafhankelijk van de centrale regering in Bagdad. Het heeft ook een eigen leger, de peshmerga, en de Koerden zijn een apart volk met eigen religie, taal en cultuur.
Iraaks-Koerdistan ligt dus volledig in Irak, maar de Koerden wonen in een veel groter gebied in aangrenzende regio’s, zoals Turkije, Iran, Syrië en Armenië. Deze regio, waar als Koerdistan naar wordt gerefereerd, vormt echter geen zelfstandig land als geheel. Sommige regio’s streven naar een eigen staat, maar niet overal is dat het geval. In Irak fungeert Koerdistan echter dus wel als een grotendeels zelfstandig gebied, met als hoofdstad de meer dan 6000 jaar oude nederzetting Erbil.
Reisadvies Koerdistan / Reisadvies Noord-Irak
Een vraag die veel gesteld wordt is of Koerdistan veilig is om te bezoeken. Het reisadvies voor Koerdistan is oranje, wat in principe een negatief reisadvies inhoudt. Hierdoor zul je altijd rekening moeten houden met je reisverzekering die niet alles dekt, en dat er minder tot geen mogelijkheden zijn voor consulaire bijstand wanneer je als reiziger in de problemen komt.
Desalniettemin is het in Noord-Irak, of Iraaks Koerdistan, goed mogelijk om rond te reizen. De grenzen met bijvoorbeeld Irak, Iran en Turkije zijn geopend, er gaan dagelijks meerdere vluchten naar de hoofdstad Erbil en met het opengaan van de republiek Irak voor toeristen is het rondreizen nog veel eenvoudiger geworden.
Een rondreis door Koerdistan, Irak in het kort
De natuur van Koerdistan is totaal anders dan die in het zuiden van Irak. Je vindt hier prachtige bergen, kloven en rivieren. Er is veel minder woestijn te vinden dan in het zuiden van Irak. Ook heeft Iraaks-Koerdistan enkele prachtige steden zoals Rawanduz, Lalish en Duhok.
Je kunt er dus zeker van zijn dat een rondreis door Iraaks-Koerdistan heel afwisselend zal zijn. Met deze reisroute bezoek je zelfstandig de hoogtepunten van Noord-Irak. Je begint in hoofdstad Erbil en doet ondertussen andere plaatsen aan zoals Sulaymaniyah, Duhok, Ahmadiyya (Amedi) , de Barzan Kloof, en Lalish.
Hoe kun je het beste rondreizen door Iraaks-Koerdistan?
Tussen de steden kun je goed rondreizen met het openbaar vervoer. Meestal gaan er vanaf de garages regelmatig gedeelde taxi’s of minibusjes naar de andere steden. Dit vormt dus geen probleem.
Het is echter lastiger als je ook de natuur of enkele kleinere bezienswaardigheden wil bezoeken. Dan kun je een taxi nemen, al is het soms lastig communiceren als de taxichauffeur geen Engels spreekt. De meeste hotels kunnen echter wel helpen met het regelen van een betrouwbare chauffeur, die je ook een dag op sleeptouw kan nemen. Ook kun je bij enkele gidsen, zoals Haval Qaraman, voor één of meerdere dagen een tour boeken.
Mocht je echter liever zelfstandig reizen, dan is het huren van een auto prima te doen. Zorg dat je een goede auto hebt en een aanvullende reisverzekering die ook Iraaks-Koerdistan dekt (de meeste Nederlandse reisverzekeringen doen dat namelijk niet). Met een reisverzekering van bijvoorbeeld IATI kun je wel verzekerd zijn op reis in dit gebied. In Erbil vind je gewoon bekende autoverhuurbedrijven als Avis, Hertz en Europcar.
Tip: de wegen in Koerdistan zijn niet overal even goed, en sommige gebieden hebben steile, onverharde wegen – zeker in de bergen – zorg daarom voor een hoge auto met een stevige motor om overal op voorbereid te zijn!
Rondreis door Iraaks-Koerdistan in 1 week: de route van dag tot dag
Met onderstaande reisroute zie je alle hoogtepunten van Iraaks-Koerdistan in één week. Natuurlijk kun je hier ook langer verblijven, zeker als je van plan bent wat meer te gaan wandelen in de prachtige natuur en de bergen van Koerdistan. Let daarbij echter wel altijd op dat je met gids op pad gaat, of de wandelpaden volgt, want door de roerige geschiedenis liggen er nog wel landmijnen in Koerdistan.
Dag 1-2: Erbil
Dag 3: Naar Duhok via Lalish en Alqosh
Dag 4: Van Duhok naar Amedi (Ahmadiyya)
Dag 5: Naar Rawanduz via Barzan
Dag 6: Via Hamilton Road naar Sulaymaniyah
Dag 7: Terug naar Erbil via Dokan
Dag 8: Vertrek Erbil
Je kunt deze reisroute ook combineren met een rondreis door Federaal Irak. Je moet daarbij wel opletten dat als je naar Erbil vliegt, je visum alleen geldig is voor Koerdistan en niet voor het zuiden van Irak. Je kunt daarom beter eerst het zuiden van Irak bezoeken en een visum voor heel Irak krijgen op bijvoorbeeld het vliegveld van Bagdad, en dan eindigen in het noorden van Irak. Het visum van Federaal Irak is namelijk wél geldig voor zowel Zuid-Irak als Noord-Irak, maar andersom dus niet.
Lees hier meer tips voor een rondreis door Irak.
Dag 1-2: Erbil
Erbil is de hoofdstad van Koerdistan en een heerlijk startpunt van je reis door Iraaks-Koerdistan. Kloppend hart van het centrum is de oude citadel. Deze citadel kun je bezoeken, en hoewel daarbinnen niet heel veel te zien is, heb je er wel een paar winkeltjes en musea, en geeft het een mooi uitzicht over de stad.
Verder is de immense, indrukwekkende souk van Erbil een absoluut hoogtepunt. Je kunt hier echt alles krijgen. Struin daarom heerlijk door deze prachtige bouwwerken, en vergeet hier niet overheerlijke pistachenoten in te slaan! Sla ook zeker een bezoek aan Abu Afif niet over voor de allerlekkerste baklava van heel Irak!
Minimum aantal dagen in Erbil: Je kunt het beste minimaal twee nachten in Erbil verblijven. De eerste dag kom je aan en kun je dan even acclimatiseren, de tweede dag kun je doorbrengen op de souk, in de citadel en bij bijvoorbeeld enkele moskeeën.
Hotel Erbil: Wij verbleven in het Erbil View Hotel, een comfortabel hotel met prima ontbijt en bovendien goed gelegen. Het ligt op loopafstand van de citadel, alsmede in een gebied met voldoende restaurants en kleine winkeltjes. Het personeel spreekt ook goed Engels en is zeer behulpzaam.
Hoe kom je in Erbil: De meeste mensen vliegen naar Erbil via Turkije met Turkish Airlines of Pegasus. Maar ook via Jordanië of Wenen zijn vluchten naar de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan mogelijk.
Dag 3: Naar Duhok via Lalish en Alqosh
Vandaag ga je op pad naar Duhok, een stad waar je meerdere kerken, moskeeën en ruïnes kunt vinden. Maar de hoogtepunten liggen eigenlijk langs de route tussen Erbil en Duhok. Hier vind je namelijk Lalish, de belangrijkste stad voor Yezidi. In Lalish is het gewoonte om je schoenen uit te doen voor je deze spirituele plaats betreedt. De architectuur van deze stad is buitengewoon, zo zijn de ligging en de verhalen.
Ook Alqosh ligt op de route naar Duhok, en bij Alqosh vind je het Rabban Hormizd klooster, een kloostercomplex in een bergwand waar je geweldige uitzichten hebt over de Nineveh-vlakten.
Minimum aantal dagen Duhok: Je hebt maar één nacht nodig in Duhok, omdat het vooral gaat om de reis ernaartoe via Lalish en het klooster.
Hotel Duhok: Wij verbleven in het Coral Hotel in Duhok. Een heerlijk hotel met ontbijt en zeer behulpzaam en vriendelijk personeel dat goed Engels sprak. Ook is parkeren hier gemakkelijk.
Hoe kom je in Duhok? Vanaf Erbil is het zo’n 2,5 uur rijden naar Duhok, maar je wil onderweg stoppen in Lalish en daar zeker 2 uur doorbrengen, en ook in het klooster ben je wel een uur kwijt. Al met al is het dus een mooie dag reizen met een aantal stops tussendoor tussen Erbil en Duhok.
Dag 4: Van Duhok naar Amedi (Ahmadiyya)
Vandaag trek je door naar de bijzondere stad Amedi, of Ahmadiyya. Deze stad is gelegen op een hoog plateau, en moet je dan ook zeker van een afstand bewonderen. Ook de oude stadsmuren zijn nog intact.
Op weg naar Amedi moet je zeker langs het winterpaleis van Saddam Hoessein reizen, op de Gara Summit. Dit paleis is inmiddels een hoofdkwartier van de Peshmerga geworden, vanwege de strategische ligging vlakbij de Turkse grens. Van het paleis resteert weinig meer dan de muren, maar het zijn vooral de uitzichten over de omringende bergen die dit tot een absolute must maken. Ook vind je aan de voet van deze berg, in Sarsing, de bekende Kurdistan mural.
Minimum aantal dagen Amedi: Je hebt maar één nacht nodig in Amedi, tenzij je er Newroz viert (daar staat het om bekend). De stad zou je langer kunnen verblijven, maar het gaat vooral om de reis ernaartoe.
Hotel Amedi: In Amedi zelf zijn geen hotels. Wij verbleven in een hotel langs de weg tussen Amedi en Duhok, welke we ter plekke uitkozen en reserveerden.
Hoe kom je in Amedi? Het is zo’n anderhalf tot twee uur rijden tussen Duhok en Amedi.
Dag 5: Naar Rawanduz via Barzan – hoogtepunt van Koerdistan, Irak
Vanuit Amedi vertrek je richting de prachtige stad Rawanduz. Deze stad ligt langs een kloof en niet ver van de hoogste bergen van Koerdistan, de Korek Mountains.
Na vertrek uit Amedi kun je een eerste stop maken bij Gali Sherana. Je kunt hier over een oud irrigatiekanaal langs helderblauwe wateren lopen. Onverwacht, deze plek, omdat de kleur van de rivier haast tropisch blauw aandoet.
Vervolgens moet je gewoonweg stoppen bij de Barzan Gorge. Deze kloof is een geweldige plek om bijvoorbeeld te lunchen, omdat je hier echt fenomenale uitzichten hebt. Het wordt ook wel de Grand Canyon van Irak genoemd, waarschijnlijk vanwege de sterke kronkeling in de rivier die door de kloof loopt. Het lijkt enigszins op de Horseshoe Bend.
Minimum aantal dagen Rawanduz: Eén nacht is voldoende in Rawanduz.
Hotel Rawanduz: Wij verbleven in het Kurdistan Canyon View hotel, een hotel in Rawanduz met prachtig uitzicht over de vallei.
Hoe kom je in Rawanduz? Vanuit Amedi is het in totaal zo’n 4 uur rijden naar Rawanduz door de prachtige berglandschappen. Dat is zonder tijd om te stoppen gerekend.
Dag 6: Via Hamilton Road naar Sulaymaniyah
Als je vertrekt uit Rawanduz zijn de Bekhal watervallen een must-see. Ook de Geli Ali Bag watervallen zijn een stop waard – deze watervallen zijn ook te vinden op de bankbiljetten van Koerdistan.
De rit naar Sulaymaniyah gaat door het prachtige berglandschap van Koerdistan, over de Hamilton Road. Hier kun je gewoon de bewegwijzering volgen en vele stops maken langs meerdere uitzichtpunten.
Minimum aantal dagen Sulaymaniyah: De meest progressieve stad van Iraaks-Koerdistan is Sulaymaniyah (kortweg: Suli). Deze grote stad komt in de avond tot leven, je kunt dan overal op straat eten en drinken. Maar ook overdag is de markt een grote trekpleister. Op zich kun je Suli met 1 nacht zien, maar als je nog iets meer van de omgeving zou willen zien, of gewoon het stadsleven wat meer wil ontdekken, kun je je hier ook prima langer vermaken. Zo heb je hier het Amna Suraka Red Museum, over de gruwelijke geschiedenis van Koerdistan onder het bewind van Saddam Hussein, of kun je nog naar Halabja en Darbandikhan reizen.
Hotel Sulaymaniyah: Wij verbleven in het Khan Saray Hotel, een hotel in het centrum van de stad. Ze waren ook erg behulpzaam bij het regelen van een taxi naar Darbandikhan met een chauffeur die een beetje Engels sprak, en er is een prima ontbijt.
Hoe kom je in Sulaymaniyah? Vanuit Rawanduz is het in totaal zo’n 4 uur rijden naar Sulaymaniyah, en dat is gerekend zonder stoptijden langs de Hamilton Road en bij de watervallen.
Dag 7: Terug naar Erbil via Dokan
Vandaag rij je terug naar Erbil. Tussendoor kun je nog enkele stops maken, zoals bij de oude ruïnes van Qizqapan bij Dokan in de buurt. Deze grot is totaal niet toeristisch, al moet je wel een durfal zijn om de wat roestige stellage op te klimmen om de grot goed te kunnen bekijken.
In Dokan kun je heerlijk stoppen voor een lunch langs de verkoelende rivier, alvorens je weer naar Erbil doorreist.
Minimum aantal dagen in Erbil: Afhankelijk van je plannen kun je nog één nacht of meer in Erbil verblijven.
Hotel Erbil: Wij verbleven weer in het Erbil View Hotel, een comfortabel hotel met prima ontbijt en bovendien goed gelegen. Het ligt op loopafstand van de citadel, alsmede in een gebied met voldoende restaurants en kleine winkeltjes. Het personeel spreekt ook goed Engels en is zeer behulpzaam.
Hoe kom je in Erbil vanuit Sulaymaniyah: Het is zo’n drie uur rijden tussen Erbil en Sulaymaniyah. Let op: als je alleen een visum hebt voor Iraaks-Koerdistan, moet je de noordelijke route nemen. De zuidelijke weg loopt net door Federaal Irak.
Dag 8: Vertrek Erbil, einde van je rondreis door Koerdistan, Irak
Einde van je rondreis door Iraaks-Koerdistan. Je kunt nu doorvliegen naar Bagdad of Basra om ook Federaal Irak te bezoeken (als je in Erbil bent aangekomen kan dat niet over land i.v.m. het visum dat je alleen op de vliegvelden voor Federaal Irak kunt krijgen), of je vliegt terug naar huis.
Ontdek hier de reisroute van twee weken door Federaal Irak die je voor of na je rondreis door Iraaks Koerdistan kunt volgen.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.