8 redenen waarom je op vakantie naar Irak moet

Na jaren van onrust en instabiliteit begint Irak langzaam maar zeker haar deuren te openen voor het toerisme. Onrust in de regio en bijbehorende reisadviezen maakt dat veel reizigers deze bestemming nog vermijden. Irak weet echter van degenen die er wel naartoe reizen de harten snel te stelen. En het land heeft alles in zich om een volgende Jordanië te worden wat betreft avontuur en bezienswaardigheden. Ontdek daarom hier de acht redenen waarom jij op vakantie naar Irak moet!

1. Op vakantie in Irak bezoek je twee landen in één

Hoewel Irak één groot land is, kun je het opsplitsen in twee delen. Het zuiden, wat Federaal Irak is, en het noorden, wat Iraaks Koerdistan is. Beide delen zijn totaal verschillend qua cultuur en natuur. Het zuiden is uitgestrekt, droog en woestijnachtig. Het noorden is veel bergachtiger en beweegt meer mee met de seizoenen, waardoor het ook weer een totaal andere ervaring is.

Je kunt zowel Federaal Irak als Iraaks Koerdistan bezoeken en daarmee een zeer gevarieerde reis maken. Let wel op dat je het in de juiste volgorde doet, zodat je visum overal geldig is.

Lees hierover meer in onze tips voor een bezoek aan Irak

2. Irak is de bakermat van de Westerse beschaving

Het is iets wat over veel landen gezegd wordt, maar Irak is echt de plek waar de Westerse beschaving is begonnen. Hier werd het schrift ontwikkeld, zijn er talloze verschillende culturen ontstaan en zijn historische en mythische plekken zoals je  ze kunt kennen uit verscheidene religies terug te vinden.

Alleen al de namen van de twee grootste rivieren, de Tigris en de Eufraat, spreken tot de verbeelding. Veel van de historie is (grotendeels) verloren gegaan. Zo zal je de Toren van Babel of de Hangende Tuinen van Babylon niet meer in het echt kunnen bewonderen. Maar plekken als de Ziggurat of Ur en Babylon zelf zijn nog wél te bezoeken, en ook zeer de moeite waard!

Al deze plekken kun je bezoeken met deze reisroute van twee weken door Irak.

3. Het eten is fantastisch in Irak

Ja, Italiaans eten is fantastisch en ook Peru doet een goede duit in het zakje qua culinaire hoogstandjes. Maar Irak excelleert in toegankelijk, simpel, betaalbaar en goed eten. Zeker in de tentjes op straat kun je je verlekkeren aan de beste shoarma of falafel. 

In het zuiden van Irak zal je ook overal de beroemde masgouf bereid zien worden, een simpel bereide, maar heerlijke vis.

Ook de zoetigheden zijn hier niet over het hoofd te zien. De heerlijkste baklava – veel minder zoet dan hoe wij het kennen – vind je bijvoorbeeld bij Abu Afif in Erbil of Bagdad. Maar ook op straat kun je talloze warme, verse lekkernijen vinden. En dan hebben we nog niet eens over de dadels of noten gesproken!

4. De ontvangst in Irak is hartverwarmend

Toegegeven, ik kan er vaak niet zo goed tegen als mensen het hebben over hoe ‘hartelijk of aardig de locals’ zijn. In mijn idee heb je overal ter wereld evenveel leuke als minder leuke mensen. Maar wel is het zo dat er cultuurverschillen kunnen zijn, en dat merk je in Irak zeker ook.

Na jaren van instabiliteit en oorlog, begint Irak eindelijk de deuren voor het toerisme te openen. En over het algemeen zijn mensen trots op wat hun land te bieden heeft. Je wordt als reiziger dus al snel mee op sleeptouw genomen of verwelkomd. 

Bij koffietentjes wordt je vaak aangesproken, krijg je een koffie of geven Irakezen die zelf ook in Europa wonen hun nummer voor het geval je hulp nodig hebt (geven hun nummer, vragen niet om het jouwe – dus het is geheel vrijblijvend). In moskeeën nemen andere bezoekers je op sleeptouw om de achtergrond van de relikwieën en gebruiken te vertellen. Ik heb talloze slaapplaatsen aangeboden gekregen, er soms gebruik van gemaakt, bij mensen thuis gegeten en gedronken, of juist lekker de hele dag met mensen in een stad rondgehangen. Ik ben zelfs in de bus gevraagd om op de Universiteit van Karbala te spreken over mijn onderzoek, en werd daar met een groot ontvangstcomité ontvangen. 

Oftewel, je zal in Irak de leukste avonturen juist ook beleven als je open staat voor het contact met de mensen en je niet laat afschrikken wanneer iemand op je afstapt. Grijp deze kansen juist met beide handen aan! 

5. Toerisme voor een vakantie in Irak staat nog in de kinderschoenen

Irak kent al jarenlang religieus toerisme naar bijvoorbeeld heilige steden als Najaf of Karbala. Deze plekken zijn dan ook hartstikke druk. Maar veel andere bezienswaardigheden zijn zo goed als uitgestorven.

Je kunt alleen ronddwalen in Samarra, de enige toerist op de marshes zijn of als één van de weinigen door Babylon struinen. Waar vind je zulke belangrijke en mooie plekken nog zo goed als voor jezelf?

Samarra is een hoogtepunt tijdens je rondreis door Irak

6. De natuur van Irak is adembenemend mooi

Ja, het zuiden van Irak is gortdroog en grotendeels niet zo interessant qua natuur. Maar dat wordt gecompenseerd door de landschappen in het noorden van Irak. Koerdistan heeft prachtige bergen waar je ook heel mooi kunt wandelen. Ook is de variëteit aan landschappen hier, op zo’n relatief klein stuk land, heel interessant.

Je zult je dus niet snel vervelen als je op vakantie in Irak bent, want de afwisseling is enorm!

7. Op vakantie in Irak kom je in aanraking met veel verschillende culturen

Het beeld dat van Irak bestaat is veelal eenzijdig. Het land is overwegend islamitisch, maar het heeft zo’n rijke historie aan culturen, dat dat in hedendaags Irak natuurlijk ook nog terug te zien is. 

Zo vind je zowel sjiitische als soennitische invloeden in Irak. Ook is Koerdistan totaal anders qua cultuur. Bovendien is hier in Noord-Irak ook Lalish te vinden, een heilige plek voor de Yezidi. In het zuiden van Irak vind je in de Mesopotamian Marshes de moerasarabieren, en zo heeft iedere regio weer een eigen identiteit. Het land is immens, dus het zou ook gek zijn om te denken dat het homogeen is qua cultuur en religie.

8. Een uniek ecosysteem in het zuiden

In het zuiden van Irak heb je de Mesopotamian Marshes, moeraslanden die een uniek ecosysteem vormen. Deze moeraslanden, en de bijbehorende cultuur, worden ernstig bedreigd door politieke beslissingen en klimaatverandering.

Het is uniek om zulke plekken te bezoeken en te leren over deze bijzondere regio. Lees hier meer over de moeraslanden van Irak en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

Reis met ons mee

Meer avonturen