Zelfstandig op rondreis door Irak, kan dat? Jaren van oorlog en regionale instabiliteit hebben het land tot een bestemming gemaakt die veelal als gevaarlijk wordt gezien. Toch is het wel degelijk mogelijk om op reis naar Irak te gaan. Als bakermat van de beschaving en met een ongelofelijk lange culturele geschiedenis, is Irak juist ook een land dat voor de avontuurlijke reiziger als fantastische bestemming kan worden gezien. En bovendien is het ook nog eens zeer gemakkelijk om hier rond te reizen. Ontdek de ideale reisroute voor een reis van twee weken door Irak hier.
Kun je op vakantie in Irak?
Het simpele antwoord is: ja. Je kunt sinds twee jaar gemakkelijk op vakantie in Irak. Voorheen was alleen de zelfstandige regio Koerdistan in het noorden te bezoeken met een visum on arrival. Maar die wordt nu ook voor het zuiden van Irak, Federaal Irak genoemd, uitgegeven. Je kunt dus zonder al teveel problemen op vakantie naar Irak.
Zijn er dan geen bezwaren voor het reizen naar Irak? Jawel, want het reisadvies voor het zuiden van Irak is rood. Er zijn daarom wel wat zaken waar je zelf extra rekening mee moet houden als je reist naar Irak, want je reguliere reisverzekering zal bijvoorbeeld niet alles dekken. Het is dus altijd verstandig om goed in de gaten te houden wat de meest recente ontwikkelingen zijn.
Maar daar staat tegenover dat het al enige tijd relatief stabiel is in het land en dat het dus wel degelijk mogelijk is om Irak te bezoeken. En dat is het ook meer dan waard, want het is een fenomenaal vakantieland om rond te reizen. Er valt ongelofelijk veel te ontdekken en beleven. Ontdek hier hoe je daar in twee weken het beste uit kan halen.
Rondreis door Irak: de reisroute in het kort
Deze reisroute voor een rondreis door Irak van twee weken beslaat enkel het zuidelijke deel van Irak. Koerdistan wordt hier niet in meegenomen, maar kan natuurlijk wel aan deze rondreis worden toegevoegd. Deze route begint in de hoofdstad Bagdad en eindigt in Basra in het zuiden. Vanuit Basra kun je weer terug naar Bagdad reizen, maar ik koos ervoor om daar de grens met Koeweit over te steken en van daaruit terug te vliegen naar Nederland. De verschillende opties zullen ook in onderstaande reisroute worden benoemd.
Deze reisroute gaat uit van een zelfstandige rondreis, dus zonder touroperator. Dat is ook zeker aan te raden en prima te doen, want Irak is een bestemming die – tegen alle verwachtingen in wellicht – zeer goed zelfstandig te bereizen is. Ook gaat deze route uit van rondreizen met het openbaar vervoer.
Rondreis door Irak: de reisroute van dag tot dag
Voor het ontdekken van de meeste hoogtepunten in Irak kun je de volgende reisroute aanhouden. Het is echter aan te raden enige flexibiliteit in te bouwen, of niet alles van tevoren vast te leggen. Tijdens je rondreis zul je namelijk gegarandeerd mensen tegenkomen die je uitnodigen voor velerlei activiteiten, dus het is leuk als je daar flexibel in bent en niet vast hoeft te houden aan een strak schema.
Dag 1-3: Bagdad
Dag 4: Dagtrip Samarra
Dag 5: Babylon
Dag 6-7: Karbala
Dag 8: Najaf
Dag 9-10: Mesopotamische Marshes
Dag 11-12: Basra
Dag 13: Koeweit (of terug naar Bagdad)
Dag 14: Terugreis vanuit Koeweit (of Bagdad)
Uiteraard is dit slechts een indicatie, en afhankelijk van je specifieke interesses kun je al dan niet langer of korter op de verschillende locaties verblijven.
De kaart van Irak
Irak bestaat uit twee delen. Het Koerdisch gebied in het noorden, en het federale deel in het zuiden. Deze reisroute richt zich volledig op federaal Irak. Hoe de reisroute er precies uitziet en welke delen van Irak je zult bezoeken met deze route, is te zien op de kaart van Irak hieronder. Daarbij is ook het aangrenzende Koeweit meegenomen, omdat deze reisroute eindigt in Koeweit.
Rondreis door Irak – aanpassingen aan de route
Je kunt vele variaties op deze route aanbrengen. Zo kun je, als je ook Koerdistan aan wilt doen, je reis met een week verlengen en eindigen in Koerdistan. Het is dan verstandig om juist te beginnen in Basra en naar het noorden af te reizen, in verband met je visum. Als je vliegt op Koerdistan, krijg je namelijk enkel een visum voor die regio en niet voor heel Irak.
Je kunt er ook voor kiezen om niet te eindigen in Koeweit, maar juist terug te reizen naar Bagdad. Ook gaat deze reisroute uit van een rustig reistempo, waarin veel aandacht is voor ontmoetingen met inwoners. In de route staat bij elke bestemming aangegeven of je deze eventueel zou kunnen overslaan of inkorten, voor het geval je minder de tijd hebt.
Start van de rondreis door Irak: dag 1-3 in Bagdad
Deze reis begint in de hoofdstad van Federaal Irak, Bagdad. Bagdad is een vrij liberale stad, die alles heeft wat je van een hoofdstad kunt verwachten. Mooie musea, hippe restaurants en koffietenten en vele winkels om heerlijk te shoppen. Je kunt echt met elk budget terecht in deze stad, maar het prijsniveau ligt algemeen wel wat hoger dan in de rest van het land.
Bagdad is ook een hele drukke stad. Het verkeer staat regelmatig flink vast. Maar het is zeer de moeite waard om dat te trotseren voor het zien van de vele highlights.
Ontdek ook onze beknopte reisgids met daarin alle praktische tips en hoogtepunten voor je reis naar Bagdad.
Minimum aantal dagen in Bagdad: Bagdad is een goede manier om met het land kennis te maken en te acclimatiseren. Je eerste dag is voor de aankomst (dit is met de meeste vluchten pas na middernacht) en om alles goed te zien heb je zeker twee dagen nodig.
Hotel Bagdad: er zijn ontelbaar veel hotels in Bagdad te vinden. De meesten kun je niet vooraf online boeken, alleen bij de hele dure hotels is dat mogelijk. Soms kun je wel via Whatsapp een reservering plaatsen, zoals bij het hotel waar ik verbleef: Qasr Al-Barakat. Dit hotel is prima geprijsd met zo’n $25 per nacht, enigszins basic, maar wel schoon. Het is tevens goed gelegen, het ontbijt is inbegrepen en ze kunnen geld wisselen tegen een goede wisselkoers.
Hoe kom je in Bagdad: De meeste mensen vliegen met Turkish Airlines of Pegasus naar Bagdad, over Istanbul. Meestal is Pegasus de goedkopere optie. Je kunt ook losse tickets boeken met FlyBagdad of Iraqi Airways, maar dat maakt het proces wel wat ingewikkelder. Let er wel op dat de meeste vluchten midden in de nacht aankomen, en je je eerste dag dus echt kwijt bent aan reizen.
Dag 4: Dagtrip Samarra
Eén van de hoogtepunten van Irak is Samarra, een plaats op zo’n anderhalf uur ten noorden van Bagdad. Het staat bekend om z’n shrine, maar nog meer om de grootste moskee die er ooit heeft gestaan. Het is een prima dagtrip vanuit Bagdad, die je zowel zelfstandig met OV, als met een taxi kunt ondernemen. Dat laatst is aan te raden, omdat je langs heel veel checkpunten moet en daar vrij veel tijd aan kwijt bent als je dat met het OV moet doen, zeker omdat de regels nog wel eens willen veranderen.
Met een taxi heb je ook de flexibiliteit om wat meer in de omgeving te bezoeken, want hoe mooi de minaret van Samarra ook is, het exemplaar dat iets ten noorden van de stad ligt vond ik nog vele malen mooier!
Hoe kom je in Samarra? Het beste kun je hiervoor een taxi boeken. Wellicht kun je de kosten splitten met een andere reiziger. Een taxi voor een dagtrip naar Samarra kost namelijk zo’n $150, maar met het OV is het nogal een forse onderneming i.v.m. de checkpoints. De regio waar Samarra in ligt wordt namelijk bestuurd door een Shia-militie die weliswaar samenwerkt met de Irakese overheid, maar er toch vaak wisselende procedures op nahoudt.
Dag 5: Babylon
Babylon is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende stad van Irak, en op zichzelf al een reden om naar Irak af te reizen. Het heeft historisch gezien zo’n belangrijke betekenis gehad, dat het eigenlijk weinig uitmaakt dat er niet heel veel meer van over is.
Minimum aantal nachten Babylon: Babylon is op enkele kilometers gelegen van de stad Hilla. Deze plaats is op zichzelf niet heel erg spannend, en je kunt er dus voor kiezen om Babylon aan te doen als halve dagtrip op doorreis naar Karbala. Initieel was dat mijn plan, maar ik vond de sfeer in Hilla (en de mensen die ik ontmoette) zo leuk, dat ik toch een stuk langer ben gebleven.
Hotel Babylon: Ik verbleef in Hilla via een couchsurfinghost bij iemand thuis. Er zijn echter voldoende budgetopties in Hilla te vinden voor zo’n $20-$30 per nacht.
Hoe kom je in Babylon? Vanuit Bagdad kun je de minibus nemen naar Babylon vanaf de Alawi Garage. Deze kost 6000 IQD en vertrekt als hij vol is. Bij aankomst op de garage moet je vragen naar ‘Hèlle’ (zo spreek je Hilla uit). De vele aanwezigen op de garage zullen je dan vanzelf naar het juiste busje wijzen. Mochten ze de stad niet begrijpen, vraag dan op ‘Babil’, dat wordt beter begrepen dan wanneer je naar Babylon vraagt. Lees meer over het nemen van het OV in het artikel met praktische tips voor je rondreis door Irak.
Heilig hoogtepunt van je rondreis door Irak op dag 6-7: Karbala
Karbala is een van de grote attracties in Irak. Deze stad wordt door Sjiitische moslims als heilig gezien. In het centrum van de stad staat de Imam Hoesseinmoskee, voor de kleinzoon van profeet Mohammed. Door de aanwezigheid van deze moskee en de shrine voor Imam Hoessein, is Karbala een pelgrimsoord voor Sjiitische moslims geworden.
De stad is volledig opgebouwd rondom deze immense moskee. Het is eigenlijk een soort stad in een stad. Het gebied rondom de moskee is streng beveiligd en als je eenmaal binnen bent heb je daar allemaal winkeltjes, etenstentjes en rustplaatsen. De moskee is absoluut de moeite waard om vanbinnen te bewonderen.
Ontdek hier alle details voor je bezoek aan Karbala in Irak!
Minimum aantal nachten in Karbala: je kunt je in Karbala prima vermaken in en rondom de moskee. Ook het gebied daarbuiten is groot, druk en levendig. Het is sowieso aan te raden een lange avond in Karbala te besteden, omdat in de avond de verlichting van de moskee vanbuiten prachtig is. Als je weinig tijd hebt, is 1 nacht in Karbala voldoende om alle attracties te doen. Mocht je meer tijd hebben dan is het een fijne stad om nog een nachtje extra door te brengen.
Hotel Karbala: omdat deze stad als pelgrimsoord fungeert, zijn er honderden hotels te vinden. Je kunt ter plekke een kamer regelen bij één van de hotels. Ik verbleef in het kleinschalige Aleshaiker Hotel, vlakbij de ingang naar het gebied rondom de moskee. Qua locatie prima, maar het hotel was echt héél erg basic, dus voor iets meer geld kan je bijvoorbeeld een mooie, comfortabele kamer in het Al-Fatih Hotel krijgen.
Hoe kom je in Karbala? Vanaf Hilla kun je met de gedeelde bus in een uurtje in Karbala komen. De kunt de bus nemen vanaf de garage naast het Babil Private Hospital.
Dag 8: Najaf
De andere belangrijke, heilige stad in Irak is Najaf. In deze stad ligt de Imam Alimoskee, welke voor Sjiitische moslims erg belangrijk is. De stad is wat kleiner dan tegenhanger Karbala. In veel reisroutes wordt Najaf overgeslagen omdat het enigszins vergelijkbaar met Karbala zou zijn. Zelf vond ik Najaf echter een hele prettige stad, en de moskee veel indrukwekkender dan die in Karbala (ondanks dat hij kleiner is), dus als je de tijd hebt zou ik Najaf zeker niet overslaan.
Naast de moskee ligt in Najaf ook de grootste Islamitische begraafplaats ter wereld, welke extreem indrukwekkend is en zeker een bezoek waard (hij is niet te missen, en direct gelegen naast de moskee).
Meer weten? Lees hier waarom de heilige stad Najaf onderdeel moet zijn van je rondreis door Irak.
Minimum aantal nachten Najaf: je kunt Najaf als dagtocht vanuit Karbala doen, of besluiten er een nacht te verblijven. Met één nacht heb je voldoende tijd om Najaf goed te bezoeken.
Hotel Najaf: net als in Karbala zijn er heel veel hotels te vinden in Najaf. Voor zo’n $20 per nacht verblijf je al in het comfortabele Kings Palace Hotel, vlakbij de shrine, maar er zijn ook heel veel andere opties.
Hoe kom je in Najaf? Vanuit Karbala is het zo’n anderhalf uur met de bus naar Najaf. Deze bus kost zo’n 2500 IQD en vertrek wanneer hij vol is. Op Google Maps kun je navigeren naar deze garage om daar de bus te pakken.
Hoogtepunt van je rondreis: dag 9-10 in de Mesopotamische Marshes
Een van de beroemde attracties van Irak is het moerasgebied in het zuiden van het land. De Mesopotamian Marshes. De zogenaamde Marsh Arabs hebben een unieke levensstijl die sterk verweven is met de omringende natuur. Door de extreme vermindering van het gebied, zijn ook de inwoners en hun levensstijl onder druk komen te staan.
Lees hier het hele verslag van ons bezoek aan de moeraslanden van Irak.
Toch kun je dit nog wel gedeeltelijk zien en ontdekken in Irak. En dat is zeker de moeite waard, want het is een totaal contrast met de drukke, chaotische steden in het land.
Minimum aantal nachten in de Marshes: je kunt de marshes zowel per dagtocht verkennen, als er een nacht doorbrengen. Ik vond dat laatste heel bijzonder, al zijn de overnachtingen zijn wel heel erg basic, in een open hutje op de vloer, zonder toilet of voorzieningen. Desalniettemin de moeite waard voor één nacht!
Hotel in de Marshes: Als je verblijft in de marshes, dan is Abu Haider dé man om je overnachting bij te boeken. Diner, ontbijt, overnachting en boottocht kost ongeveer 80.000 IQD per persoon. Mocht je niet in de marshes willen blijven overnachten, dan kan je ervoor kiezen om in Nasiriyah te overnachten en de volgende ochtend vroeg naar Chibayish te gaan om daar je boottocht te boeken. Dan kun je vervolgens in de middag doorreizen naar Basra.
Hoe kom je er? Ik vertrok met een gedeelde taxi vanuit Najaf naar Chibayish, waar ik Abu Haider ontmoette om vervolgens de marshes in te gaan. Je kunt ook twee bussen nemen, maar ik wilde ook langs de Ziggurat of Ur, die vlak voor Nasiriyah ligt, dus een taxi met twee anderen die dat ook wilden was hiervoor de betere optie. Deze taxi kostte ons zo’n 55.000 IQD per persoon en je kunt de taxi nemen vanaf de garage.
Dag 11-12: Basra
Basra is de meest zuidelijk gelegen stad van Irak en vooral bekend vanwege de ligging in de olievelden van het land. Het is een enorm levendige stad, met een mooie cornishe, gezellige souk en ontelbaar veel leuke restaurants en koffietentjes. Basra verbaasde mij echt als stad en ik vond het zeer de moeite waard om hier een dagje lekker rustig door te brengen.
Minimum aantal nachten Basra: in Basra is het aan te raden twee nachten door te brengen, zodat je een volle dag hebt om de hoogtepunten van de stad te bezoeken.
Hotel Basra: er zijn wederom enorm veel hotels in Basra. Ik verbleef in het El Rahaal Hotel, vlakbij de corniche. Prima, basic hotel voor 50.000 IQD per nacht.
Hoe kom je er? Vanuit Chibayish moet je eerst een bus nemen naar Al Qurnah vanaf de garage, waarna je een tweede bus kunt nemen naar Basra. Je kan er ook voor opteren een gedeelte taxi te nemen, maar dat is een stuk duurder. De eerste bus kost ongeveer 2500IQD, en de tweede bus 4000 IQD.
Dag 13: Koeweit (of terug naar Bagdad)
Omdat Basra dichtbij de grens met Koeweit ligt, koos ik ervoor vanuit Koeweit terug te reizen naar Nederland. Je kunt er echter ook voor kiezen om terug te reizen naar Baghdad, of om naar het noorden van Irak te vliegen en Koerdistan te ontdekken.
Koeweit vond ik een stuk minder interessant dan Irak. Desalniettemin is het leuk om als je er toch bent, er een nachtje door te brengen zodat je de hoogtepunten van Koeweit kunt ontdekken.
Minimum aantal nachten Koeweit: met één nacht in Koeweit kom je een heel eind. Er is niet zo vreselijk veel te zien en doen, tenzij je van grote shopping malls houdt.
Hotel Koeweit: Ik verbleef in het City Tower Hotel, wat één van de goedkoopste hotels van Koeweit is, centraal gelegen en uitermate comfortabel.
Hoe kom je in Koeweit? Vanuit Basra moet je met een gedeelde taxi naar de grensovergang met Koeweit reizen. Daar stap je op een bus, die kost 1 KWD, zorg er dus voor dat je in Basra al wat geld hebt gewisseld want dat kan niet ter plekke. Als je eenmaal de grens over bent, kun je weer een gedeelde taxi nemen naar Koeweit-stad, of kijken of je van iemand een lift kunt krijgen.
Einde van de rondreis door Irak: terugreis vanuit Koeweit (of Bagdad) op dag 14
Het einde van de rondreis van twee weken door Irak is daar! Natuurlijk kun je deze nog verlengen met een verblijf in het noorden van Irak, of door langer in Koeweit te blijven.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.