Zelfstandig een rondreis door Irak maken klinkt wellicht als een enorme uitdaging. Het reisadvies is immers rood en voor de meeste mensen staat Irak nog gelijk aan een land dat volop in oorlog is. Toch ligt dat een stuk genuanceerder op dit moment. Het is zelfs heel erg goed mogelijk om zelf op pad te gaan door het oude Mesopotamië. Met de volgende praktische tips uit eigen ervaring haal jij het meeste uit je rondreis door Irak.
Kan je op vakantie naar Irak?
Je kunt tegenwoordig gewoon op vakantie naar Irak. Hoewel het land voorheen inderdaad geteisterd werd door oorlog en instabiliteit, is het de afgelopen jaren eigenlijk behoorlijk rustig in het land. De infrastructuur is op orde, en je kunt gewoon via Istanbul naar Bagdad vliegen. Of vanuit Nederland naar het zuidelijk gelegen Basra.
Natuurlijk is het natuurlijk wel handig om een aantal zaken van tevoren goed te regelen en te weten. Daarom hebben we alle praktische tips en informatie voor je op een rijtje gezet. Van onze ervaring qua veiligheid tot de beste apps om geïnstalleerd te hebben – alle tips komen voorbij.
Wat je moet weten voor je rondreis door Irak: praktische tips
Een goede voorbereiding is het halve werk. En er zijn een paar zaken die je echt moet weten voordat je je reis naar Irak gaat plannen, zoals de geldigheid van visa in de verschillende delen van het land. Hier staan alle praktische tips voor je rondreis door Irak allemaal op een rij.
- Wat is het reisadvies voor Irak?
- Is Irak veilig?
- Wat is de hoofdstad van Irak?
- Het verschil tussen Irak en (Iraaks) Koerdistan?
- Heb je een visum nodig voor Irak?
- Kun je zelfstandig rondreizen door Irak?
- Hoe is het als (solo) vrouw in Irak?
- Wat voor kleding moet je aan in Irak?
- De beste reistijd voor Irak
- Koop een SIM-kaart van Zain
- Download de app Careem
- Welke apps moet je downloaden voor je reis naar Irak?
- Word lid van de facebookgroep “Iraqi Travellers Cafe”
- Kun je geld pinnen in Irak?
- Wat kun je zoal eten in Irak?
- Openingstijden en kosten bezienswaardigheden
- Hotels zoeken en boeken in Irak
- Wen aan de Iraakse gastvrijheid
- Hoeveel kost een rondreis door Irak
Alles wat je moet weten voor je reis naar Irak handig op een rij gezet met 19 tips en tricks.
Wat is het reisadvies voor Irak?
Het reisadvies voor Irak is rood, zowel van Nederland als van andere overheden. Dat houdt in dat reizen ernaartoe wordt afgeraden. Ook betekent dat dat er implicaties zijn wanneer je besluit om wél naar Irak af te reizen. Zo zal je reisverzekering niet altijd alles dekken, en is er geen Nederlandse ambassade of consulaat aanwezig die je kan ondersteunen wanneer je in de problemen komt.
Het is dus ten zeerste aan te raden om je vooraf wel goed in te lezen in de omstandigheden en wat de gevolgen zijn. Een rood reisadvies betekent niet per se dat je ergens niet kunt reizen. Het zegt wel dat je goed op de hoogte moet zijn van wat de implicaties daarvan zijn en waarom het reisadvies rood is.
Praktische tips voor je rondreis door Irak: is Irak veilig?
Kort gezegd, een groot deel van Irak is veiliger dan het in jaren is geweest. Dat betekent niet dat er nul dreiging is (zie ook het reisadvies), maar zeker op de routes tussen de grote steden is het de afgelopen tijd zeer rustig. Het stikt er van de checkpoints, en hoewel die wellicht intimiderend overkomen, zijn die er juist voor je veiligheid. Je kunt wat dat betreft dus prima rondreizen door Irak, mits je niet naar de grensgebieden gaat en je goed op de hoogte blijft van wat er speelt.
Als solo reiziger door Irak heb ik me enorm veilig gevoeld, ondanks dat mijn reis niet al te lang plaatsvond na een liquidatie en wat onlusten met drones die daarop volgden. Dus ja, het kan er onrustig zijn en je kunt als toerist niet de illusie hebben dat je van alles op de hoogte bent. Maar ook in Irak kun je desondanks wel gewoon rondreizen.
Wat is de hoofdstad van Irak?
De hoofdstad van Irak is Bagdad (of: Baghdad), een vrij centraal gelegen stad in het republiek-gedeelte van het land. Bagdad is een goed start- en eindpunt van je reis door Irak. Je vindt er alle voorzieningen die je nodig hebt voor de start van je reis, zoals een simkaart. En je kunt er ook even acclimatiseren.
Ondanks dat het namelijk een hele drukke stad is, is het ook een metropool en vrij vooruitstrevend. Mocht je een kleine cultuurshock verwachten, dan is dit de perfecte plek om ook even in een vertrouwde hippe koffietent bij te komen.
Wat te doen in Bagdad? Lees dan hier onze reisgids voor de hoofdstad van Irak.
Het verschil tussen Irak en (Iraaks) Koerdistan?
Als je onderzoek doet naar je reis door Irak, dan kom je ongetwijfeld Irak of ‘Federaal Irak’ tegen, en Iraaks Koerdistan. Het noordelijke deel van Irak is Koerdistan, of Iraaks Koerdistan. Deze regio heeft haar eigen regering en heeft ook een iets ander reisadvies, namelijk gedeeltelijk oranje i.p.v. alleen maar rood. Hoofdstad van deze regio is Erbil.
Iraaks Koerdistan is een autonome regio binnen Irak. Lange tijd was dit het enige gebied waar je naartoe kon reizen. Inmiddels is sinds 2021 ook Federaal Irak, het grote zuidelijke deel, toegankelijk voor bezoekers. Je kunt een reis dus combineren, al moet je dan wel rekening houden met het feit dat als je arriveert in Iraaks Koerdistan, je visum niet geldig is voor Federaal Irak.
Heb je een visum nodig voor Irak?
Ja, je hebt een visum nodig voor Irak. Maar voor houders van een EU paspoort kan dat gelukkig on-arrival op de grotere vliegvelden, zowel in Erbil als in Bagdad. Maar als je arriveert in Koerdistan, krijg je een visum dat enkel geldig is voor Koerdistan. Dit is gewoon een stempel in je paspoort bij de controle, en kost geen geld. Je kunt dan echter alleen in het noorden rondreizen. Het is niet mogelijk om op de landsgrens tussen Koerdistan en de rest van Irak een visum voor Federaal Irak te krijgen. Als je in het zuiden wil reizen, doe je er dus verstandig aan om op Bagdad te vliegen.
Op het vliegveld in Bagdad dien je bij aankomst een formulier in te vullen met je paspoortgegevens en verblijfsgegevens van een hotel. Zoek dus van tevoren een adres daarvoor op. Na contante betaling van zo’n $80 (het kan enigszins fluctueren) neemt iemand je paspoort en formulier mee, en is het wachten geblazen. Bij mij duurde het ongeveer 30-40 minuten voor ik mijn paspoort terug kreeg met het visum erin. Het proces op het vliegveld verloopt enigszins ongestructureerd en chaotisch, maar zorg er gewoon voor dat je de massa een beetje volgt en je papieren tijdig inlevert of aanbiedt aan iemand in een uniform, dan verwijst die je vanzelf wel door naar de juiste personen.
Dit visum is een maand geldig in geheel Irak. Wel is het single-entry, dus als je bijvoorbeeld een uitstapje wil maken naar Koeweit, zal je weer een nieuw visum moeten aanvragen op de grens terug.
Tips rondreis Irak: kun je zelfstandig rondreizen door Irak?
De beste tips voor een rondreis door Irak is misschien wel dat je heel goed zelfstandig kunt rondreizen door Irak. Sterker nog, ik zou het ten zeerste aanraden om zelf op pad te gaan in plaats van met een tour. Het is vele malen leuker om de vrijheid te hebben dan gebonden te zijn aan een strak programma, juist ook omdat je in Irak waarschijnlijk veel leuke ontmoetingen te wachten staan.
Zo kreeg ik de kans om les te geven op de Universiteit van Karbala tijdens mijn reis, en heb ik een hele dag in Babylon rondgehangen met een aantal goed Engels sprekende Irakezen en zijn we alle pretparken afgegaan in de buurt. Niet de standaard activiteiten, maar juist heel erg leuk om te doen! Dan moet je alleen wel de vrijheid hebben.
Tussen de grote steden kun je heel gemakkelijk het OV pakken. Zie daarvoor ook onze tips in deze reisroute van twee weken door Irak.
Er zijn overigens wel gebieden waar je als toerist zelfstandig haast niet kunt komen. Meestal is dat omdat de checkpoints dan in handen van een andere militie zijn die samenwerkt met de Irakese politie en het leger, maar niet per se ook toeristen standaard doorlaat. Daarvoor is het wel handig om met een tourorganisatie op pad te gaan. Hieronder vallen bijvoorbeeld Hatra, Samarra en delen rondom Mosul. Bilweekend is de bekendste touroperator, maar de prijzen zijn ook fors die gerekend worden voor een dag. Doe wat je zelfstandig kunt doen, dan ook zelfstandig.
Kun je reizen als (solo) vrouw in Irak?
Je kunt als solo-vrouw prima rondreizen door Irak. Zeker als toerist geniet je relatief veel vrijheid en kun je je vrij gemakkelijk rondbewegen. Wel is het zo dat het merendeel van het straatbeeld, zeker in sommige wat meer traditionele steden, door mannen wordt gedomineerd. Het is dus handig om wel wat ervaring te hebben met een patriarchale samenleving, zodat je je daardoor niet uit het veld laat slaan. Je zal je toch aan meer regels moeten houden dan je gewend bent. Je valt sowieso ook echt enorm op als vrouwelijke toerist. Die aandacht moet je tegen kunnen, of goed mee om kunnen gaan op z’n minst.
Bij een garage, waar je een minibus kunt nemen, zijn bijvoorbeeld vaak alleen maar mannen te vinden die als een zwerm op je afstormen om je te helpen de juiste bus te vinden. Dat kan er nogal luid en chaotisch aan toe gaan. Hoewel met de beste bedoelingen, niet altijd even prettig. Zorg dat je altijd helder bij de hand hebt waar je heen wil. Met een vriendelijk glimlachende ‘yalla yalla’ is er altijd wel iemand die je ook echt naar de juiste bus brengt.
Het kan ook zijn dat je als solo vrouw tegen hogere kosten oploopt. Zo moest ik één keer in een bus ook de stoel naast mij betalen, zodat die vrij bleef en ik niet direct naast een man zou zitten. Andere keren was dit geen probleem. Zelf heb ik daar dan weinig moeite mee (liever dat dan uren op een paar extra vrouwen wachten), maar je moet dat dus wel accepteren.
Maar in z’n algemeenheid gaat het prima en zal je merken dat juist ook in bijvoorbeeld heilige steden Najaf en Karbala, er ook vrouwen zijn die je met veel plezier onder hun hoede nemen tijdens het bezichtigen van de shrine. Op die manier kom je juist ook weer met mensen in contact.
Meer lezen over de heilige steden? Ontdek dan hier ons reisverslag over de twee heilige steden in Irak: het prachtige Najaf en het indrukwekkende Karbala.
Irak heeft ook een grote, jonge bevolking die vaak vrij goed Engels spreekt en je dus ook goed te woord kan staan. Ik heb zowel in Federaal Irak als in Koerdistan eigenlijk vrijwel geen nare ervaringen gehad als solo-reizende vrouw.
Wat voor kleding moet je aan in Irak?
Tips voor je rondreis door Irak kunnen natuurlijk niet zonder kledingadvies te geven. Natuurlijk is het handig om enigszins te voldoen aan de lokale kledingstandaard, maar ik vond die in Irak eerlijk gezegd moeilijk te duiden. Voor een bezoek aan heilige steden Najaf en Karbala, en ook voor andere heilige bezienswaardigheden, heb je als vrouw een abaya nodig. Als man kom je weg met een lange broek en bedekte schouders.
Maar buiten deze pelgrimsoorden vond ik het vooral een zeer divers beeld aan kleding, voornamelijk wat betreft de kledingstijl van vrouwen. Van skinny jeans en t-shirt tot wijde gewaden en traditionele kleding, je zult het allemaal zien. Zeker in de steden kun je eigenlijk alles dragen wat je maar wil, mits het niet té bloot is. Zelf geef ik er altijd de voorkeur aan om enigszins veilig te zitten en wat wijdere kleding te dragen. Ook omdat dat op het vaak conservatieve platteland iets makkelijker is.
Verder vond ik het als vrouw handig om ook altijd een hoofddoek bij me te hebben, zeker wanneer je met het OV reist. Bij de checkpoints val je dan minder op als toerist en is de kans groter dat je gewoon door mag rijden, i.p.v. dat de hele minibus op je moet wachten voor de uitgebreide paspoortcontrole.
De beste reistijd voor Irak
Irak kent geen hoogseizoen qua toerisme, dus daar hoef je bij je planning geen rekening mee te houden. Wel is het zo dat het er in de zomer ongelofelijk heet kan zijn, tot wel 50 graden. Probeer dus de maanden juni-september te vermijden.
In het noorden van Irak, Koerdistan, is het landschap een stuk ruiger en bergachtiger. Het klimaat is hier in de winter dan ook heel anders dan in het zuiden van Irak. Mocht je ook Koerdistan willen bezoeken, dan is het verstandig om november-maart te vermijden. De bergen en de wegen kunnen dan echt goed besneeuwd en deels onbegaanbaar zijn. Zeker als je wilt hiken is dat niet handig.
Het voor- en najaar zijn echter perfecte tijden om rond te reizen door zowel het noorden als het zuiden van Irak.
Tips voor rondreis Irak: koop een SIM-kaart van Zain
Je maakt je eigen leven op reis een stuk gemakkelijker door een simkaart te kopen bij aankomst. De provider met de beste dekking is Zain, en je kunt deze simkaarten veelal kopen op het vliegveld (mits je niet midden in de nacht aankomt). Anders is het ook mogelijk om in de grote steden in een telefoonwinkel een simkaart te kopen.
Voor het aanschaffen van een simkaart heb je wel je paspoort nodig, neem die dus mee. Sowieso is het verstandig om die altijd bij de hand te hebben in verband met checkpoints en veiligheidscontroles. Voor zo’n €10-€15 heb je ongeveer 20gig aan data die een maand geldig is – meer dan voldoende dus!
Download de app Careem
Careem is de Uber van Irak en een hele handige app om te hebben. Met Careem kun je in de grotere steden altijd een taxi regelen en deze ook gewoon met je creditcard betalen. Scheelt een hoop gedoe met het uitleggen van de exacte bestemming en het begrijpen van de prijs. Bovendien is het een vrij veilige manier van door de stad reizen.
Praktische tips: welke apps moet je downloaden voor je rondreis door Irak?
Ik spreek zelf geen woord Arabisch, dus Google Translate heeft me enorm veel geholpen. Zeker de spraakfunctie was ideaal, maar ik had ook voor de zekerheid een Arabisch toetsenbord geïnstalleerd op mijn telefoon. Zorg dat je het Arabisch ook offline hebt gedownload, zodat je niet afhankelijk bent van je internet of wifi.
Via WhatsApp zal je vaak contact hebben met mensen die je via het Iraqi Travellers Cafe hebt ontmoet, met eventuele gidsen of gewoon met mensen die je op straat ontmoet. Ook zal er vaak gevraagd worden naar je Instagram account. Mocht je je eigen account echt privé willen houden, dan kan het handig zijn een tweede account aan te maken gewoon om op te geven als je ernaar gevraagd wordt.
Zorg er ook voor dat je de kaarten offline hebt gedownload van de gebieden waar je reist, zodat je altijd je weg en hotel kunt vinden. Ik gebruik meestal Google Maps daarvoor, maar ook Maps.me vind ik prettig werken, zeker als je in het noorden van Irak gaat hiken.
Als laatste kan de app ArabiCalc nog handig zijn om de cijfers – en dus vaak de prijzen – te ontcijferen. Overigens zijn die tekens vrij logisch, dus het schiet wel op als je die gewoon van tevoren uit je hoofd leert. En zoals eerder aangegeven is Careem een betrouwbare taxi-app om te downloaden.
Word lid van de facebookgroep “Iraqi Travellers Cafe”
Op Facebook bestaat de groep ‘Iraqi Travellers Cafe’. Dit is een levendige community waar Irakezen en reizigers die Irak hebben bezocht of gaan bezoeken, elkaar tips geven. Dit is dé plek om vooraf met locals te spreken, informatie in te winnen over hotels, tours, de veiligheidssituatie en meer.
Ook deelt men hier vaak updates over de openingstijden van bezienswaardigheden. Soms is het namelijk niet transparant of en waarom een bezienswaardigheid ineens is gesloten voor publiek, dus het heeft ook veel praktische waarde. Zelfs als je geen Facebook meer hebt maar wél naar Irak wil afreizen, raad ik je aan toch een account aan te maken om lid te worden van deze groep. Zo kun je kennis nemen van het laatste nieuws van reizigers over hun ervaringen.
Kun je geld pinnen in Irak?
In Irak gebruikt men de Iraakse Dinar. De wisselkoers is ongeveer €1 – 1,411 Iraqi Dinar. Ik vind het altijd prettig om cash mee te nemen en dat ter plekke te wisselen, in veel hotels is dat goed mogelijk. Zeker met dollars kom je ver, met euro’s is het soms iets lastiger, of is de wisselkoers iets ongunstiger.
Bij de grotere banken in de steden kun je ook pinnen met de meeste Nederlandse bankpassen. Maak je geen zorgen als het een eerste keer niet lukt, grote kans dat het bij een andere bank prima gaat. Heel soms kun je op locatie met kaart betalen, maar meestal gaan de betalingen verder wel in cash.
Voor het gemak raad ik echter wel aan om wel cash mee te nemen. Mocht om wat voor reden je bankpas niet werken bij de pinautomaten, dan heb je in ieder geval voldoende achter de hand.
Tips voor rondreis Irak: wat kun je zoal eten?
Het eten in Irak is verrukkelijk! Er zijn altijd wel restaurants waar je kunt eten, maar het allerliefste at ik gewoon bij de kraampjes op straat. In de avond is het sowieso lekker druk en levendig op straat omdat het dan veel minder warm is, dus het is een fijne periode om op pad te gaan. Je vindt eigenlijk overal wel kebab, shoarma en falafel, maar soms ook wel andere gerechten. Ook kun je op straat en in winkels/bakkerijen, heerlijke baklava en aanverwante zoetigheden vinden.
Uiteraard zul je ook niet om de mierzoete thee heen kunnen. De Irakezen drinken hun thee enorm sterk, met een bak suiker erin. En je zult heel vaak thee aangeboden krijgen, in winkels, bij mensen, in restaurants of op straat. Ik vind het altijd wel lekker, maar je moet ervan houden.
Openingstijden en kosten bezienswaardigheden
Veel bezienswaardigheden in Irak zijn gratis toegankelijk. Zeker de heilige bezienswaardigheden zoals de shrines in Najaf en Karbala zijn gratis toegankelijk. Maar ook in Bagdad of in andere steden zijn er geen kosten verbonden aan de attracties. Wel is het zo dat ze veelal of alleen in de ochtend open zijn, of anderszins eigenzinnige openingstijden erop na kunnen houden. Hou daar dus van tevoren wel rekening mee en zoek altijd recente informatie op. Ook is het goed je te realiseren dat het weekend op vrijdag en zaterdag valt. Musea zijn echter ook regelmatig op dinsdagen gesloten.
Sommige grotere attracties rekenen wel een toegangsprijs voor buitenlandse bezoekers. Babylon en de Ziggurat of Ur zijn daar voorbeelden van. Toegangsprijs is bij allebei 25,000 Iraqi Dinar, dus omgerekend zo’n €17.
Hotels zoeken en boeken in Irak
In Irak is het vaak lastig om van tevoren een hotel te boeken. De enige die online staan op bijvoorbeeld booking.com zijn ongelofelijk duur. Gelukkig zijn er ook veel budgethotels beschikbaar, waar je vrijwel altijd gewoon ter plekke een kamer kunt regelen. Ik gebruikte vaak informatie van andere reizigers op het Iraqi Travelers Cafe als referentie voor een hotel. Of ik gebruikte Google Maps om via de reviews de prijs en beoordeling van een hotel te achterhalen.
Als je bij een hotel aankomt laten ze je altijd eerst de kamer zien alvorens je hem accepteert. Je kunt dus altijd nog nee zeggen of onderhandelen over een betere prijs. Realiseer je dat er vaak echt heel erg veel hotels zijn en dat ze zelden allemaal vol zitten – het komt dus echt altijd wel goed.
Hotels zijn vaak gericht op lokale bezoekers en toerisme, en dus niet per se luxe, maar gewoon ‘prima’. Afhankelijk van welk type reiziger je bent, hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Probeer een beetje door de inrichting heen te kijken en vooral te zien of het enigszins schoon is en prettig aanvoelt. Ik betaalde gemiddeld zo’n $25 per nacht, maar mocht ook soms gratis verblijven.
Wen aan de Iraakse gastvrijheid
Het zal even wennen zijn, maar de Iraakse gewoonte is om enorm gastvrij te zijn. Je zal dus overal hartelijk welkom geheten worden, thee aangeboden krijgen en met veel mensen spreken over je reisplannen in het land.
Maar bovenal is het wennen aan de Iraakse gewoonte om je dingen gratis aan te bieden. Hotelkamers, taxiritjes, drinken, maaltijden, ijsjes, Kuwaiti Dinar – ik heb zoveel gratis gekregen dat het echt absurd is. Toch is het echter wel ‘gewoonte’ om aan te geven dat je er echt wel voor wil betalen als iets je gratis wordt aangeboden. Het is een beetje een spelletje, net als afdingen of de rekening betalen op een eerste date. Soms vinden mensen het namelijk wel goed als je uiteindelijk gewoon betaalt – en soms lukt het gewoon echt niet. Maar het is wel zo netjes om het op z’n minst aan te bieden en niet voor lief te nemen dat je vaak dingen krijgt.
Praktische tips: hoeveel kost een rondreis door Irak
Het hangt er sterk vanaf wat voor type reiziger je bent natuurlijk. Als je besluit om veel met een taxi of met een tour op pad te gaan, ben je namelijk vele malen duurder uit dan wanneer je met het OV rondreist. Ook at ik voornamelijk streetfood en nauwelijks in restaurants, waardoor je ook heel veel geld kunt besparen.
Voor een reis van twee weken door Irak was ik, exclusief vliegticket, zo’n €700 kwijt. Dit is op basis van OV, maar inclusief af en toe een taxi gedeeld met een andere reiziger op een langere afstand, een dagtour via Bilweekend naar Samarra en een relatief dure tour door de Mesopotamian Marshes. Mijn stijl was echter wel budget reizen, dus ik had steeds goedkope hotels.
Met een budget van zo’n $60 per dag kom je een heel eind. Maar als je budgetteert is het natuurlijk altijd verstandig om rekening te houden met wat extra, onvoorziene kosten.