Search
Close this search box.

7x doen in Jeddah, Saoedi-Arabië

16 januari 2023

Wie Saoedi-Arabië bezoekt tijdens een rondreis, zal gegarandeerd ook de stad Jeddah (of: Djedda) aandoen. Deze stad is gelegen aan de kust van de Rode Zee. Door de nabijheid van de heilige steden Mekka en Medina, is Jeddah een stad die al ruimschoots is ingericht op toerisme en bezoekers, iets wat in andere delen van Saoedi-Arabië nog wel eens anders is. Ook is het een van de meest vooruitstrevende steden van het land en is het dus een hele andere ervaring om mee te maken. Hier vind je onze 7 beste tips om te doen in Jeddah!

Het straatbeeld in Jeddah is echt anders dan in bijvoorbeeld Riyadh. Jeddah ademt iets nog veel kosmopolitischer dan de hoofdstad. Ook is het beduidend vrijer en liberaler dan sommige andere steden. Het duidelijkst is dit te zien in de kleding van de vrouwen, die hier veelal veel kleurrijker is dan in de rest van het land. 

Lees ook: alles over wat te dragen als vrouw in Saoedi-Arabië.

Shoppen in het oude centrum van Jeddah

Jeddah in het kort

Naast dat Jeddah wat vrijer overkomt, is het ook gewoon een leuke stad om te bezoeken. Er is relatief veel te zien en doen hier. Het stikt hier bovendien van de gezellige restaurants en cafés. Het is dus een prima plek om je rondreis rustig te beginnen en hier even te acclimatiseren, of juist de perfecte plek om je rondreis door Saoedi-Arabië relaxed af te sluiten. 

Vraag je je af wat er zoal te doen is in Jeddah? Wij hebben de 7 beste tips voor activiteiten in Jeddah op een rijtje gezet:

1. Bezoek de oude stad Al Balad
2. Koffiedrinken in hippe cafés in Jeddah
3. Wandelen langs de corniche van Jeddah
4. Jemenitisch eten
5. Bezoek enkele van de beroemde malls in Jeddah
6. Al Tayebad – Historical City
7. Pickicken bij King Fahd’s Fountain

Verkijk je echter niet op hoe groot de stad is. De meeste attracties liggen vrij ver uit elkaar en door het warme, vochtige klimaat is het er niet prettig om lang buiten rond te lopen. Het beste kun je dus gebruik maken van (officiële) taxi’s om rond te reizen. Als je een eigen auto hebt kun je natuurlijk ook zelf rondrijden, al is het verkeer in Jeddah wel echt mega hectisch, dus daar moet je dan wel zin in hebben.

In de straten van Jeddah is veel rijkdom te zien

1. Bezoek de oude stad: Al Balad

Het toeristische hart van Jeddah is de oude stad Al Balad. Dit gebied bestaat uit prachtig opgeknapte historische huizen, kronkelende straatjes en vele kleine winkeltjes en cafés. Hier zul je de meeste andere toeristen van je hele reis tegenkomen, en dat is zeer begrijpelijk. Je waant je hier letterlijk in een sprookje van 1000-en-één nacht. Sommige oude huizen zijn omgetoverd in musea, zoals Nassif House, en daar kun je dus ook de binnenkant van bewonderen.

Zorg er wel voor dat je Al Balad vroeg bezoekt. De temperaturen lopen er snel op in de loop van de dag en dan is lang rondlopen door de straten geen pretje. Overigens is het gebied ook in de avonden erg levendig, en dus zeker een bezoekje waard wanneer de zon niet meer op je hoofd aan het branden is.

2. Koffiedrinken in hippe cafés in Jeddah

Jeddah is een hippe stad, en de sfeer is echt veel vooruitstrevender dan in vele andere steden in Saoedi-Arabië. Dit merk je ook echt in de vele hippe koffiecafés die Jeddah rijk is. In tegenstelling tot vele andere koffietenten in Saoedi-Arabië, is het in Jeddah veel gemixter. Je vindt hier vaker plekken waar het mannen- en vrouwengedeelte niet echt meer gescheiden is. 

Bovendien serveren ze hier ook vaak heerlijke lunchgerechten, naast natuurlijk de overheerlijke Saoedische koffie. Een fijne plek om even bij te komen van de warmte buiten dus, of om gewoon het dagelijks leven te aanschouwen. Ook zijn het prima locaties om even de laptop open te klappen bijvoorbeeld, mocht je op zoek zijn naar een plek om te digital nomaden

Eindeloos veel koffietentjes in Jeddah

3. Wandelen langs de corniche van Jeddah

De corniche van Jeddah is een langgerekte boulevard langs de kust van de Rode Zee. Hier kun je heerlijk wandelen en uitkijken over het blauwe water en de indrukwekkende skyline van deze kosmopolitische stad. Hier staat ook een heerlijk verkoelend windje, wat het wandelen een stuk aangenamer maakt.

De corniche is behoorlijk lang en hem helemaal afwandelen zou best even duren, want de stad is erg groot. Desalniettemin zijn ook hier veel eettentjes en cafés te vinden waar je even kunt pauzeren. In de loop van de avond wordt het hier ook steeds drukker, want je kunt heerlijk uitkijken over de zonsondergang in de Rode Zee.

De corniche van djedda kun je prachtig langs wandelen

4. Jemenitisch eten

Het voordeel van Jeddah is dat het een grote, moderne stad is en dus ook alle luxe heeft die je daarbij verwacht. Daaronder valt een enorme rijkdom aan heerlijk eten. En als je het hebt over heerlijk eten, dan is de Jemenitische keuken een absolute aanrader. In de rest van Saoedi-Arabië zul je heel veel kip-restaurants, of gewoon Amerikaanse fast-food ketens vinden. 

In Jeddah zijn echter ook veel kleinere restaurants te vinden, waaronder enkele heerlijke Jemenitische restaurants. Wij aten bijvoorbeeld een fantastische maaltijd bij the Yemeni Village in Jeddah. Hier heb je op de bovenste verdieping ook een heerlijk terras waar je nog uitgebreid kunt koffiedrinken, of natuurlijk aan de shisha kunt gaan, want dat hoort er wel bij in Saoedi-Arabië! Maar ook in de vele foodcourts die je in de shopping malls vindt, zijn vaak Jemenitische restaurants te vinden die net zo lekker zijn.

5. Bezoek enkele van de beroemde malls in Jeddah

Saoedi-Arabië is het land van de shopping malls. En de mooiste en de grootste vind je wel in Jeddah! Mocht je je reis hier beginnen, dan is het de perfecte plek voor het shoppen van wat lokale kleding als een abaya. Maar sowieso is het interessant om deze immense bouwwerken met al een luxe en weelde te bezoeken.

Er is veel variëteit in de malls. Sommigen zijn meer overdekte winkelcentra, anderen zijn echt mega luxe, megalomane panden. Waar je ook bent, het is sowieso fijn om even in een ruimte met airco te zijn. De Red Sea Mall en de Mall of Arabia zijn beide goede opties, maar er zijn er echt nog veel meer te vinden.

The international city is mooi om te zien, dag en nacht

6. Al Tayebad – International City

Dit immense en indrukwekkende museum is gericht op de historie van de regio. Niet alleen Saoedi-Arabië komt aan bod, maar ook de historie van vele andere landen uit het Midden-Oosten worden belicht. 

Op vrijdagen is het museum gesloten. Desalniettemin is het dan alsnog een aanrader om erlangs te lopen, want het pand is op zichzelf al zeer indrukwekkend, ook al van buiten.

De International city is een prachtig gebouw

7. Picknicken met uitzicht op King Fahd’s Fountain

Een van de meer markante bezienswaardigheden is King Fahd’s Fountan. Deze 30 jaar oude fontein staat in de Rode Zee en is gemaakt in de vorm van een makhbara (wierrookbrander). Het is de hoogste fontein ter wereld en met ruim 312 meter inderdaad een indrukwekkende verschijning.

Het enige nadeel is dat de fontein niet altijd aan staat. Hij zou op zaterdag ‘gesloten’ zijn volgens de officiële openingsuren, maar ook op andere dagen kan het zijn dat hij niet spuit (en dat had je wel gezien anders, want een fontein van 312 meter hoog is moeilijk te missen). Desalniettemin is het alsnog de moeite waard om dat stuk van de Alhamra Corniche te bezoeken. Je kunt er heerlijk picknicken met eten dat je afhaalt bij een van de vele restaurants en stalletjes in de buurt. Het is er een drukke bedoening, ook in de avond wanneer de fontein verlicht wordt met vele ledlampen.

Jeddah is een stad vol tegenstrijdigheden

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen te doen in een enorme stad als Jeddah! Je kunt snorkelen of scubaduiken in de Rode Zee, een van de stranden in de buurt bezoeken, de mooiste moskeeën bewonderen en nog veel meer. Maar met deze 7 tips maak je alvast een vliegende start van jouw bezoek aan Jeddah!

Reis met ons mee

Meer avonturen