Als er een land is waar je een auto moet huren, is het wel Saoedi-Arabië. De afstanden zijn enorm, de wegen strak en de olie spuit er zowat uit de grond. Hoge brandstofprijzen zijn dus niet aan de orde. Bovendien is er nauwelijks openbaar vervoer, dus zonder auto kom je ook letterlijk nergens. Ik heb op basis van een ruime 5000km rijervaring door het hele land de beste tips voor je op een rijtje gezet. Van het huren van een auto tot jezelf uitgraven uit het zand. Lees hier dus alles wat je wil weten over autorijden in Saoedi-Arabië!
Vooropgesteld, je kunt echt prima een auto huren in Saoedi-Arabië. Buiten dat het bittere noodzaak is omdat je anders maar weinig zult zien, spreekt het rijden veelal voor zich. Wel kan het je rijervaring verbeteren als je van tevoren al op de hoogte bent van een aantal zaken.
Auto huren in Saoedi-Arabië
Autorijden in Saoedi-Arabië doe je zeer waarschijnlijk met een huurauto. Er zijn veel autoverhuurbedrijven actief in Saoedi-Arabië, zowel lokale spelers op de markt als de grote bekende organisaties. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is dat je een auto wilt huren met unlimited mileage. Helaas is dat zeldzaam. Alleen bij het lokale Yelo – wat door het hele land vestigingen heeft – en via de Saoedische website van Avis was het ten tijde van de reis mogelijk om met een onbeperkt aantal kilometers een auto te huren.
Je zult soms om van A naar B te komen, enkele honderden kilometers op een dag rijden. Als je dan geen unlimited mileage hebt, lopen de kosten snel op. Een andere optie is om de auto enkele dagen stil te laten staan zodat je extra mileage opbouwt.
Ook zul je goed moeten opletten of je de auto van A naar B rijdt, of weer terugbrengt op de oorspronkelijke plek. Veel verhuurbedrijven accepteren dit wel met relatief dichtbij locaties. Wij brachten onze auto van Riyadh naar Tabuk. Dat was eigenlijk al te ver (maar werd geaccepteerd omdat het nou eenmaal online wel was goedgekeurd).
Besef je verder dat huurauto’s zelden volgens de vol=vol regel worden geleverd. Je zal dus soms al heel snel moeten tanken nadat je je auto hebt opgehaald. Maar ook dat je hem dus niet helemaal afgetankt weer in hoeft te leveren.
De perfecte reisroute voor een roadtrip door Saoedi-Arabië in 2,5 week is hier te vinden.
De verkeersregels in Saoedi-Arabië
Hier kom je op het onderdeel van autorijden in Saoedi-Arabië dat veel onduidelijkheid geeft. Want zelfs na enkele weken en 5000km verder, weet ik nog steeds veel verkeersregels niet. Doe wat de anderen doen, zou ik bovenal zeggen. Daarmee kom je het verst. Maar er zijn ook een aantal dingen die sowieso wel handig zijn om te weten.
Zo zijn er veel rotondes in de steden. En dan ook mega, 4-tot-8-baans rotondes. Geen sinecure dus, en het is totaal onoverzichtelijk wie er voorrang heeft op de rotondes en wie er zal moeten afremmen als iemand vanaf de binnenste ring toch wil afslaan. Wees erop voorbereid, doe het op gevoel en zorg dat je ogen in je achterhoofd hebt!
Ook wordt de rechterrijstrook vrijwel overal vrijgehouden. Deze is bedoeld voor in- en uitparkerend verkeer, of voor mensen die uit een zijstraat komen. Hou dus niet helemaal rechts aan, maar hou een baan vrij om deze reden.
Dit geldt ook bij stoplichten. De rechterrijstrook is dan voor rechtsafslaand verkeer. Je mag ook rechts afslaan als het stoplicht op rood staat mits er geen verkeer aankomt. Als je zelf rechtdoor wilt rijden bij een stoplicht, moet je dus ook koste wat kost de rechterrijstrook vermijden. Anders zal dat veel getoeter opleveren van andere weggebruikers die rechtsaf willen slaan. Het grote nadeel is dat dit zelden staat aangegeven, dus ook hier moet je gewoon even aan wennen.
Rijgedrag weggebruikers in Saoedi-Arabië
Dit zal misschien nog wel het meeste wennen zijn aan het autorijden in Saoedi-Arabië. De Saoedi’s rijden veel en ver, en zijn comfortabel in de auto. Ook als het chaotisch druk is op de weg. Zelfs al weet je de verkeersregels, het zal je vaak overkomen dat deze niet geheel worden opgevolgd. En dat kan soms nog behoorlijk lastig/angstaanjagend zijn. Maar ook hier geldt dat je met een goede mindset heel ver kunt komen.
Er is best veel verkeerspolitie op de weg te vinden, maar het is niet zelden voorgekomen dat er regels werden overtreden vlakbij of door de politie zonder dat deze de noodzaak zagen om in te grijpen. Oftewel, hoe de handhaving precies plaatsvindt blijft onduidelijk. Zo werd de politie gerust ingehaald vlak voor een scherpe bocht over een doorgetrokken streep op een eenbaans-bergweggetje, zonder dat dat uit leek te maken.
Als dat bij de politie gebeurt, dan gebeurt dat ook zeker bij jou. Rechts inhalen is eerder norm dan uitzondering. Net als het proberen te creëren van een ‘extra’ rijbaan door gewoon zich tussen twee auto’s over de scheiding van twee rijbanen erin te wurmen. Ook wordt er veel gereden op de vluchtstrook, soms om extra ruimte voor andere inhalers te creëren. De richtingaanwijzer wordt zelden gebruikt, of die blijft gewoon lang aanstaan zodat je er ook geen informatie uit kunt halen.
Een zeer bijzonder fenomeen zijn de vele spookrijders. Zeker rondom de steden zijn er veel wegen met een verhoogde afscheiding tussen de twee rijrichtingen. Als het voor weggebruikers even vervelend of omrijden is om dan een afslag te kunnen pakken, schromen ze veelal niet om een stuk te gaan spookrijden. En dat geldt niet alleen op de wegen in de steden, ook op de snelweg kom je ze tegen met 140km per uur. Je moet altijd alert zijn in het verkeer natuurlijk, maar in Saoedi echt toch nog even iets meer.
Het laatste waar je zeker op voorbereid moet zijn, is dat er echt een andere mentaliteit heerst op de weg. Dat doorgetrokken strepen worden genegeerd is één ding, maar het is vervelend als dat in een smalle tunnel met tegenliggers zonder licht is. Vrijwel alle auto’s op de weg zijn fors gehavend en dat snap je ook wel als je ziet hoe er wordt gereden. Zeker in de bergen op stijle, smalle weggetjes langs hoge ravijnen is het niet altijd prettig als je medeweggebruikers onvoorspelbaar kunnen rijden. Onverwachte moves, roekeloze inhaalmanoeuvres en risicovol rijgedrag horen er echter gewoon een beetje bij. Niet fijn, wel goed om op voorbereid te zijn.
Praktische tips en ervaringen voor autorijden in Saoedi-Arabië
Ondanks het soms roekeloze rijgedrag en de onduidelijke verkeersregels, is rijden in Saoedi alsnog een hele leuke ervaring. Met een beetje (mentale) voorbereiding kom je heel erg ver. Er zijn ook nog wel wat handigheden waarmee je het jezelf gemakkelijker kunt maken. Realiseer je bijvoorbeeld dat Saoedi-Arabië een enorm groot land is, en dat je al snel honderden kilometers op een dag aflegt. Er zijn lang niet altijd veel benzinestations langs de eindeloze wegen te vinden, dus zorg altijd dat je tijdig getankt hebt. Het fijne is wel dat de bezine lekker goedkoop is, ongeveer een kwart van wat je in Nederland voor een liter betaalt!
Er doen zich nog veel verhalen de ronde over snelheidsduivels op de lange, uitgestrekte wegen. Daar zijn korte metten mee gemaakt, want er is in mijn ervaring geen land met zoveel flitsers als Saoedi-Arabië. Elke kilometer staat er wel eentje op de grotere wegen, vaak te herkennen als een vierkant grijs kastje in de berm. Wees daar dus zeer alert op!
Wat de snelheid is waar je je aan mag houden staat veelal in het Arabisch aangegeven. Zorg er dus voor dat je de getallen kunt lezen. Geen zorgen, dat is echt vrij gemakkelijk, maar je moet snel kunnen schakelen natuurlijk, dus leer ze vóór je de auto instapt.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er veel drempels te vinden zijn, ook op zogenaamde snelwegen. Deze zijn meestal te vinden voor een U-turn (nog zoiets waar je er ontelbaar veel van hebt in Saoedi-Arabië). Deze drempels zijn niet altijd duidelijk aangegeven, of de markering is weggebrand door de felle woestijnzon. Bovendien zijn het vaak drempels die klein en hoog zijn, waar je met max 15km per uur overheen kunt. Wees daar zeer alert op dus, zelfs als je 100km per uur mag op de weg komen deze drempels gewoon voor.
Wat het extra verwarrend maakt is dat het bordgebruik niet altijd logisch is. Als je langzaamaan volgens de borden steeds harder mag rijden, wil dat niet zeggen dat je dan niet net na het 100km/u bord zo’n joekel van een drempel voor je neus krijgt. Zoals steeds het advies is voor autorijden in Saoedi-Arabië: opletten geblazen dus!
Voorbereiden op autorijden in Saoedi-Arabië
Hoe kun je je dan het beste voorbereiden op autorijden in Saoedi-Arabië? Nou, in principe door er gewoon open voor te staan en te weten dat dingen anders gaan dan in het overgeorganiseerde Nederland. Vooral in de steden kan het chaotisch worden, daarbuiten zijn de wegen veelal veel leger en rustiger en is het rijden echt een feest! Het noorden van het land leek daarbij ook echt beduidend rustiger dan het zuiden. In het zuiden hebben we de meeste roekeloze ervaringen met andere weggebruikers gehad. Een stad als Jeddah is echt een verschrikking om te rijden vergeleken met bijvoorbeeld Buraydah.
Ook moet je er rekening mee houden dat er veel ‘gerommel in de marge’ is, aangezien veel Saoedi’s een 4×4 rijden en soms midden in de woestijn moeten zijn, rijden ze soms gewoon recht de geasfalteerde snelweg af de wildernis in; iets wat wij ons niet voor kunnen stellen.
Sowieso handig om je te realiseren dat je met een 4×4 veel meer mogelijkheden hebt dan met een reguliere auto. Hoewel wij ons dus ruim 5000km hebben kunnen verplaatsen met een gewone auto, hebben we toch één keertje vastgezeten in het zand in de woestijn toen de weg plotseling ophield. Gelukkig kwamen er snel genoeg een aantal mensen te hulp met hun kennis en hun 4×4’s. Door de banden leger te laten lopen hebben we de auto weer los kunnen rijden uit het mulle zand (tip: check van tevoren goed of álle onderdelen van je huurauto aanwezig zijn, zo ook de sleephaak die nodig is. Deze was in onze huurauto helaas foetsie).
Voor het autohuren kan het nog handig zijn om een internationaal rijbewijs aan te schaffen via de ANWB, het roze pasje werd bij één verhuurlocatie van Avis niet als voldoende gezien (ondanks dat het officieel niet verplicht is).
Laatste tip: download de kaarten van Google Maps offline op je telefoon. Deze werkten het beste en waren het meest up-to-date, al gold zelfs hier wel eens dat een weg nog niet af was terwijl die wel op de kaart stond. Er wordt in Saoedi-Arabië in zo’n snel tempo aan wegen gebouwd, dat wegenkaarten niet bestaan, die verouderen namelijk met de dag!
Meer informatie nodig? Lees dan alles wat je moet weten voor reizen naar Saoedi-Arabië.