Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tien redenen voor een rondreis door Saoedi-Arabië

11 mei 2023

Saoedi-Arabië zal bij velen niet op de radar staan als een vakantiebestemming. Het land kent veel bekendheid, maar dat is zeker niet van het toerisme. Logisch ook, als je bedenkt dat het nog maar 3 jaar geopend is voor bezoekers van buitenaf. Maar sindsdien zet Saoedi-Arabië ook volop in op de ontwikkeling van het toerisme. Om de massa nog voor te zijn, is het dus een absolute aanrader voor de avontuurlijke reiziger om het land juist nu nog te bezoeken. Waarom? Hieronder vind je 10 redenen op een rij voor een rondreis naar Saoedi-Arabië.

1. Saoedi-Arabië is de ultieme roadtripbestemming

Saoedi-Arabië is de perfecte bestemming voor een roadtrip. Het land is enorm groot, met uitgestrekte wegen en eindeloze vergezichten. Bovendien zijn de landschappen ontzettend afwisselend, iets wat de meeste mensen niet verwachten bij Saoedi-Arabië. Er is inderdaad veel woestijn, maar je zult ook langs prachtige rode rotsformaties, felblauwe zeeën, paradijselijke wadi’s en groene heuvels rijden tijdens je rondreis door Saoedi-Arabië.

Een auto geeft je ook alle vrijheid om het land volop te verkennen. Het is niet makkelijk – dan wel onmogelijk – om met het OV rond te reizen en eigenlijk het hele land is ingesteld op vervoer met de auto. Een auto is dus onontbeerlijk voor een reis door Saoedi. Het rijden vergt wellicht enige gewenning, maar is uiteindelijk heel goed te doen. Vooral de steden en de bergen kunnen even wennen zijn, maar je zult je daar snel genoeg aan aanpassen. Lees vooral ook onze tips voor het autorijden in Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië verken je het beste met de auto

2. Saoedi-Arabië heeft een rijke koffiecultuur

Een verrassende ontdekking wellicht, maar Saoedi-Arabië heeft een enorm levendige koffiecultuur. In alle plaatsen en steden vind je de meest hippe koffietentjes waar mensen tot laat in de avond genieten van heerlijke koffies. Ijskoffies, cappuccino’s en slow drip coffees, you name it en het is er.

Het is bovendien een hele fijne manier om op een andere manier het land te zien. De bezoekers en het personeel zijn veelal jong, spreken goed Engels, zijn heel gastvrij en geïnteresseerd en ze hebben vaak ook nog eens heerlijke taartjes erbij. De koffietentjes zijn dus bij uitstek geschikt om je in het dagelijkse leven van jonge Saoedi’s te begeven.

In Riyadh is Elixir Bunn een goede koffieplek

3. De nieuwe shopervaring tijdens je rondreis door Saoedi-Arabië

Het zal je snel opvallen in het straatbeeld dat de meeste mensen traditionele kleding dragen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ondanks dat het voor vrouwen niet langer verplicht is, dragen de meesten een abaya en/of een nikab. Hoewel je dus als toerist ook niet meer verplicht bent een hoofddoek en een abaya te dragen, is het soms gewoon wel erg prettig en makkelijk om een abaya bij de hand te hebben. Het is dan ook leuk om die aan te schaffen bij aankomst. Abayas heb je in vele soorten, maten en kleuren, en ze zijn er in alles prijsklasses. Traditioneel zijn ze zwart, maar in Jeddah zie je ook heel veel mooie gekleurde abayas in het straatbeeld. 

De mannen dragen veelal de traditionele thobe, een lang, wit gewaad met daarbij de bekende geruite doek met leren riem op het hoofd. Heerlijk comfortabel, als ik het mag geloven, in de Saoedische hitte. Bovendien is het een erg leuke activiteit om zo’n thobe in een klein winkeltje te laten aanmeten. Is weer eens een geheel andere shopervaring, en je kunt daarna gewoon lekker versmelten in het straatbeeld. Of nouja, qua kleding dan. Als toerist val je nog steeds wel op…

Shoppen voor de juiste kleding is hartstikke leuk in Saoedi-Arabië

4. Op rondreis in Saoedi-Arabië ben je weg van het massatoerisme

Want als er iets is wat er weinig is in Saoedi-Arabië, dan is het wel toerisme. Er wordt nu dus massaal op ingezet door de huidige regering. Daarvan getuigt ook het megalomane Neom-project in het noorden van het land. Maar vooralsnog staat het toerisme relatief in de kinderschoenen, en eerlijk gezegd, dat is heel leuk! 

Op veel bestemmingen is het nog mega rustig en kun je op je gemak de hoogtepunten ontdekken. Ook is men over het algemeen zeer behulpzaam. Je wordt misschien af en toe een beetje lang aangekeken, maar verder levert het vooral hele leuke en grappige momenten op.

5. Reis naar the Edge of the World

Wat is er meer bijzonder dan naar de rand van de aarde reizen? Weinig toch? Alleen daarom al zou een rondreis door Saoedi-Arabië op je bucketlist moeten staan. Niet ver van Riyadh ligt ‘the Edge of the World’, een plek waar je vanaf kliffen van meer dan 300 meter hoog zo ver kunt kijken over de eindeloze vlaktes, dat de horizon eigenlijk niet meer waarneembaar is. Je waant je letterlijk aan het einde van de wereld, en dat is toch echt wel een onwijs gave ervaring. 

Lees hier alles over ons bezoek aan the Edge of the World!

Vanuit Riyadh is een trip naar the Edge of the World echt een must

6. Net als Petra, maar dan anders

Altijd al gedroomd van een bezoek aan Petra in Jordanië? Begrijpelijk, want als een van de wereldwonderen is dat echt een magische beleving. Desalniettemin is het ook een hele toeristische bestemming. Maar wist je dat dezelfde bevolking ook haar sporen heeft nagelaten in Saoedi-Arabië. In Al Ula vind je prachtige graven en tempels midden in de woestijn. Deze enorme kunstwerken zijn in het toch al adembenemende landschap echte eyecatchers. 

Al Ula is voor Saoedi-Arabië een van de grootste toeristische attracties. Logisch, maar daardoor is het ook nu al niet meer helemaal zelfstandig te bezoeken. Het is dan ook leuk het te combineren met Al Bad, waar je nog geheel zelfstandig de bouwwerken van de Nabatheeërs kunt bezoeken en aanschouwen. Deze zijn wel minder mooi bewaard gebleven dan die in Al Ula, maar door hun toegankelijkheid ook zeker zeer indrukwekkend.

Prachtige Tombes in de woestijn

7. De beste mocktails vind je in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is een land waar alcohol verboden is. Een bar zal je dan ook niet snel vinden. Toch zie je overal op de kaarten mojito’s staan, net als vele andere cocktail namen. Deze mocktails zijn over het algemeen van zodanig goede kwaliteit, dat ze niet van ‘echt’ te onderscheiden zijn.

Zo dronken wij onze lekkerste mojito in Al Ula Old Town. Het kan natuurlijk gelegen hebben aan het feit dat we niet lang daarvoor vast hadden gezeten met onze auto in het zand, maar dit was gewoon de meest verfrissende en lekkerste mojito ooit. In de woestijn is elke frisse drank natuurlijk welkom, maar goede cocktails waarna je ook nog gewoon kunt rijden zijn natuurlijk wel het beste van twee werelden natuurlijk!

Op zoek naar een goede vakantiebestemming voor tijden Dry January? Dan wacht winters Saoedi-Arabië gewoon op je. Dat is immers toch het beste seizoen om naar Saoedi te reizen! Bovendien hoef je je tijdens deze rondreis door Saoedi-Arabië nooit zorgen te maken wie de bob is…

8. Eindeloos veel verrassingen tijdens je rondreis door Saoedi-Arabië

Het leuke is dat je je in Saoedi nooit zomaar zult vervelen. Je komt altijd wel voor een bijzondere situatie te staan, of onverwacht met mensen in gesprek. Zoals toen we vast kwamen te zitten met onze auto in de woestijn, en er twee traditioneel geklede oudere heren, twee jonge Saoedische hipsters en een jochie van 14 in z’n 4×4 ons met vereende krachten kwamen redden. Of toen we midden in de woestijn buiten op het terras naast een grote airco zaten.

Airco in de woestijn, dat kan alleen bij een rondreis door Saoedi-Arabië

Maar ook het moment dat de beroemde olifantenrots in Al Ula dicht was vanwege onderhoud, of we hartstochtelijk werden uit/toegelachen door de Jemenitische grenspolitie op een steile helling terwijl onze remmen het net zo goed als hadden begeven. Ook het oude mannetje met zijn kleurrijke jeep in Wadi Disah, die ons mee op sleeptouw nam en dadels ging plukken, was weer zo’n onwerkelijke verrassing. Net als de hoerig verlichte hotelkamer in Al Bad.

Je zult je niet snel vervelen in Saoedi. Sommige attracties zijn werkelijkwaar adembenemend mooi, terwijl andere hoogtepunten meer veredelde zendmasten lijken. Ook in de regio Tabuk, waar Saoedi-Arabië bezig is met het megalomane project Neom, zul je soms de gekste dingen tegenkomen. En gezien de omvang van dat project, wordt het alleen maar meer!

9. De Saoedische picknick-cultuur

Als er iets is wat Saoedi’s graag doen, is het op pad gaan met een voorraad heerlijk eten. Een tentje opzetten in de woestijn, of een goede plek vinden om te picknicken? In Saoedi is het heel normaal. Er is ook niet echt een enorme restaurantcultuur, de meeste plekken zijn vrij steriel en voornamelijk bedoeld voor afhalen, of snel eten en weer weg. 

Dan is het echt een verademing om gewoon ergens heerlijk eten te halen en het in een park op te eten. Het beste doe je dat bij een van de lokale kiprestaurants, want de kip met rijst-combi is ook na vele dagen in Saoedi nog steeds lekker. Al is het niet lastig ook eens te zwichten voor een van de bekende ketens die in Saoedi-Arabië ruimschoots aanwezig zijn. Maar je bent eigenlijk niet echt op rondreis in Saoedi-Arabië geweest als je niet tenminste een keer op een corniche (een promenade langs de kustlijn) heerlijk in een park gegeten hebt terwijl de zon aan het ondergaan was.

wadi disah saoedi

10. De afwisseling van een rondreis door Saoedi-Arabië

Een rondreis door Saoedi-Arabië is een geweldige ervaring door de enorme afwisseling in dit land. Er is zoveel variëteit aan bezienswaardigheden en landschappen te vinden, dat je eindeloos kunt blijven rondreizen. Het rijden in Saoedi zelf is al een feestje (meestal, niet in Jeddah), maar als je dan ook nog zoveel bijzondere en historische plekken aan kunt doen weet je gewoon dat je gegarandeerd een fantastische en onvergetelijke reiservaring zult hebben!

Kamelen zijn overal in Saoedi-Arabië

11. Kamelen

Sorry, er is nog een reden. Er zijn overal kamelen. Dat op zichzelf is al voldoende.

Reis met ons mee

Meer avonturen