Search
Close this search box.

Een bezoek aan het eeuwenoude Al Ula

3 oktober 2022

Als een van de wereldwonderen staat Petra in Jordanië al lang in de schijnwerpers. Terecht, want de stad die de Nabateeërs daar uit de rotsen hebben gehouwen – en hoe goed die bewaard is gebleven – is echt indrukwekkend mooi. Maar wist je dat dezelfde bevolking ook in andere regio’s haar sporen hebben nagelaten? Zo is ook Saoedi-Arabië bezaaid met prachtige relieken uit deze tijd, met Al Ula als absoluut hoogtepunt.

De rode rotsen van de regio AlUla

Wat is Al Ula in Saoedi-Arabië?

Al Ula is een stad in de provincie Medina, in het noord-westen van Saoedi-Arabië. Het is de meest toeristische plek van het land, en tevens ook een van de locaties met de grootste historische waarde van het land. Al Ula is eigenlijk de stad / het gebied waarin vele historische plekken te vinden zijn, maar ook bijzondere natuurlijke fenomenen zoals rotsformaties.

Al Ula wordt door de Saoedische regering gezien als een van dé toeristische bestemmingen van het land van de toekomst. Terecht, want de vallei is echt prachtig mooi én er is heel erg veel te zien! Door het hele land heen zie je reclames voor Al Ula en het zal dan ook niet moeilijk zijn om, als je wilt, een tour hiernaartoe te boeken. Maar ook als je een roadtrip door Saoedi-Arabië maakt is Al Ula een must-visit. De omgeving is al prachtig namelijk én het is een historisch hart van het land. Bovendien kun je het nu nog bezoeken zonder hordes toeristen, iets wat ook wel prettig is.

Er zijn dus veel verschillende bezienswaardigheden de moeite waard om te bezoeken bij Al Ula. Van oude graftombes tot een olifantenrots, en van een oude stad tot een gezellig, in ere hersteld, winkelstraatje; in Al Ula heb je het allemaal!

Nabateeers waren niet alleen in Jordanië
Prachtige Tombes in de woestijn
Elephant Rock in Alula

Bezoek Hegra / Madain Saleh

De grootste trekpleister van Al Ula is Hegra, ook wel Madain Saleh genoemd. Dit zijn de oude graftombes van de Nabateeërs die je overal op de posters ziet staan. En je snapt direct waarom dit dé attractie van Al Ula is, want ze zijn werkelijk prachtig! Of ze nou als eenzame rots in de woestijn staan, of dat er meerdere tombes in een wand zijn uitgehouwen, de graftombes zijn adembenemend mooi en in geweldige staat!

Maar er is nog meer. Er zijn vele prachtige rotsformaties te vinden rondom Al Ula, die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Ook is er een oude stad te vinden waar je over de zogenaamde ‘Orange Route’ langs kunt rijden en welke je een inkijkje geeft in het leven van lang geleden. Ook is er een winkelstraatje in ere hersteld waar je lokale producten kunt shoppen, of heerlijk op een terrasje kunt zitten.

Dwars door de woestijn

Hoe bezoek je Al Ula?

Al Ula is één van de grootste trekpleisters van Saoedi-Arabië. Waar je enkele jaren geleden nog zelf langs de graftombes kon rijden, is dat nu allemaal afgeschermd en geregeld. Sommige bezienswaardigheden zijn nog wel vrij toegankelijk, maar voor andere moet je je reis iets meer vooruit plannen. Als je bijvoorbeeld Madain Saleh wilt bezoeken, zul je van tevoren kaartjes moeten kopen via de website van AlUla. Je reserveert zo een tijdslot waarop je in een grote touringcar mee op pad wordt genomen.

Verzamelpunt van alle tours is het zogenaamde Winterpark. Dat klinkt als een attractie in de Efteling, maar dat is feitelijk een grote parkeerplaats net ten noorden van het stadje Al Ula, en wat als hub wordt gebruikt voor het regelen van al het verkeer en toerisme naar de bezienswaardigheden. Het spreekt redelijk voor zich en locatie en instructies staan in de reserveringsbevestiging die je ontvangt.

De Orange Road in Al Ula is prachtig om te rijden
Je moet Al Ula tegenwoordig verplicht met bus bezoeken

Toen wij Al Ula bezochten was het er nog erg rustig, met een man of tien zaten we in de grote touringcar. Maar het lijkt er wel op alsof Al Ula wordt geprepareerd voor het massatoerisme. Jammer, want de bestemming zelf is wel echt prachtig, maar dit voelt als een enorm omslachtige manier om de bezienswaardigheden te bezoeken. Een tour duurt al snel, inclusief reistijd, 3,5 uur en je houdt daardoor maar relatief weinig tijd over op een dag om meer dan twee tours te doen. 

Desalniettemin zijn de fantastische tombes die in het adembenemende landschap staan meer dan de moeite waard om te bezoeken, zelfs als het op deze wijze moet!

Al Ula Old Town is goed bewaard gebleven

Praktische tips voor je bezoek aan Al Ula

Zorg ervoor dat je weet wat je wilt bezoeken, en plan dat als eerste op de dag. Dan is de temperatuur nog enigszins te doen. Je kunt je bezoek aan Al Ula zo gek maken als je zelf wilt, want de tours gaan van wandeltours tot helikoptervluchten. Wees verder ook enigszins flexibel. De beroemde Olifantenrots die nabij Al Ula te vinden is, is bijvoorbeeld een van de vrij toegankelijke attracties. Maar toen wij er waren was deze ‘gesloten’ en konden we er niet bijkomen. Hoe een rots ‘gesloten’ kan zijn is nog steeds een raadsel, maar dat kan gewoon gebeuren hier.

Zorg er verder voor dat je op tijd op locatie bent voor je tour, gelukkig is het Winterpark gemakkelijk te vinden. Hou ook wat vrije tijd over zodat je kunt struinen langs de kleine winkeltjes met lokale souvenirs of zodat je even kunt bijkomen van de verzengende hitte op een terrasje (met airco in de woestijn – ja het bestaat echt!). Maar bovenal, geniet van het feit dat je op zo’n geweldige historische locatie bent, het is meer dan de moeite waard. Een rondreis door Saoedi-Arabië is niet compleet als je Al Ula niet hebt bezocht.

Reis met ons mee

Meer avonturen