Zoek
Sluit dit zoekvak.

5x de beste koffie van Saoedi-Arabië

26 januari 2023

Een levendige koffiecultuur is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij Saoedi-Arabië. Toch is niets minder waar. Het land kent een uitgebreid aanbod aan bijzondere koffietentjes en heerlijke koffies. Je moet ze alleen even zien te vinden in de vaak immense steden. Daarom hebben wij van een aantal grote steden de beste tentjes voor een heerlijke koffie voor je op een rij gezet.

Met een strikt alcoholverbod in Saoedi-Arabië zal je natuurlijk geen kroegen of bars zien in het straatbeeld. Ook de restaurants zijn vaak meer efficiënt ingericht, de focus ligt er niet op gezellig lang tafelen. Hoe anders is het bij de hippe koffiebarren in de stad. Daar hangen de jonge Saoedi’s overdag en in de avond met elkaar. En zeer begrijpelijk, want de koffies zijn dan ook niet te versmaden!

De meest vriendelijke service in Buraidah, Piccolo

Koffiecultuur in Saoedi-Arabië

Het leuke is dat je in de koffietenten dus een heel andere cultuur tegenkomt dan bij veel grotere bezienswaardigheden. Ook zul je als vrouw iets meer vrijheid hebben in de meeste tenten vergeleken met bijvoorbeeld de restaurants. Over het algemeen spreekt het vaak jonge personeel ook zeer goed Engels en zijn ze ongelofelijk gastvrij.

Deze lijst is natuurlijk verre van compleet, want het is onmogelijk om in zo’n enorm land en in zulke grote steden álle koffietenten aan te doen. Maar mocht je in de buurt zijn tijdens je rondreis door Saoedi-Arabië, dan zijn dit in ieder geval enkele hele goede tips!

Design bij Elixir Bunn

1. Waar vind je goede koffie in Riyadh

Riyadh is zo’n enorme stad, daar stikt het natuurlijk van de koffiebarretjes. Desalniettemin zul je er als toerist niet heel snel eentje tegenkomen, gewoonweg omdat de stad zo groot is en je echt gericht op pad moet gaan om ergens te komen. Het is geen stad om te lopen, vanwege de omvang en vanwege de hitte. Ook zijn er niet enorm veel toeristische bezienswaardigheden in de stad te vinden, op eentje na: het Al Masmak paleis. 

Op het grote plein naast dit paleis vind je Elixir Bunn Coffee Roasters. Zij hebben hun eigen koffiebonen en bereiden de koffie zoals je het maar wilt. Van Arabische koffie tot iced lattes of een goede V60, alles is mogelijk. Enige nadeel aan deze tent is dat je hem moet zien te vermijden wanneer het heel druk is op het plein, omdat dat meestal een indicatie is dat het ‘chopchop’-plein z’n naam eer aandoet. 

In Riyadh is Elixir Bunn een goede koffieplek

2. De beste koffie in Saoedi vind je in Buraidah

Veruit de leukste koffieplek die we bezocht hebben in Saoedi-Arabië: Piccolo! In het noorden van de grote stad Buraidah vind je Piccolo in een van de winkelstraten. De zaak is op zichzelf niet zo opvallend, maar de gastvrijheid van de mensen daar des te meer.

Je kunt hier ook weer kiezen uit veel van hun zelf geroosterde koffiebonen. Ze hebben zowel Chemex, V60 als Kalita voor filterkoffies en daarnaast ook alle standaardkoffies die je je maar kunt wensen. Iedere keer wanneer we kwamen voor een koffie, kregen we er iets bij. Van wat lekkers erbij te eten, tot zelfs een enorm groot pakket met een selectie van hun bonen om mee te nemen. Een typisch voorbeeld van Saoedische gastvrijheid vind je hier.

De koffie die we meekregen uit Saoedi-Arabië
De beste koffietent van Saoedi-Arabië is Piccolo in Buraidah

3. Koffiespots in hotspot Al Ula

Al Ula is een plaats die eigenlijk in twee delen is opgesplitst. Het relatief nieuwe deel ligt in het zuiden, en in het noorden vind je het wat oudere gedeelte. Weer ten noorden daarvan heb je de opgeknapte Old Town liggen en het Winter Park, vanwaar alle tours naar de bezienswaardigheden vertrekken. In het originele stuk van Al Ula vind je wel enkele winkels en tentjes, maar weinigen zijn zo relaxt als The Lion, gelegen aan de grote weg richting de Old Town. 

Dit majestueuze pand straalt echt een clean en fancy look uit zoals je wel vaker zult zien in Saoedi-Arabië. Maar beter nog, ze hebben ongelofelijk lekkere koffie. Van Chemex en V60 (zowel warm als iced) tot de klassiekers. Er staat ook ‘cotton candy koffie’ op het menu, iets wat we niet geprobeerd hebben (maar mocht je het kennen, let us know!). The Lion is een oase aan rust mét heerlijke koffie en taart, een combinatie die nog verrassend lastig te vinden is in het verder vrij toeristische Al Ula. Gelukkig kun je ook hier lekker overal plaatsnemen, ook als vrouw, en ze hebben zelfs een leuk terras buiten. Ideaal voor tijdens de lange avonden na een dag druk op pad te zijn geweest in bijvoorbeeld Hegra. 

Ontdek hier waarom je absoluut naar Al Ula in Saoedi-Arabië moet reizen.

Cove koffie in Jizan

4. De heerlijkste koffie in Jeddah

Oh Jeddah, waar te beginnen eigenlijk? Als er een stad is die modern en vooruitstrevend aanvoelt in Saoedi-Arabië, dan is het wel Jeddah. Aan hippe koffiebars dus geen gebrek. En dat is best fijn, want de stad is zo heet en vochtig dat heel lang op straat blijven rondlopen geen optie is. De bewoners zoeken dan ook veelal hun toevlucht in de malls, maar óók zeker in de koffiebars. 

Lees hier wat de leukste dingen zijn om te doen in Jeddah.

Een van de relaxte toptenten hier is Brew92, welke drie vestigingen heeft in Jeddah. Er is er dus altijd eentje in de buurt. Ze zijn van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond geopend en serveren naast heerlijke koffies (en bijzondere koffievariaties onder het mom van ‘stranger drinks’) ook nog prima eten en drinken. Overigens heeft deze tent inmiddels ook vestigingen in Riyadh, dus die zijn vast ook de moeite waard om te bezoeken.

Eindeloos veel koffietentjes in Jeddah

Ook Cup&Couch Roastery is een fijne hangout, waar je heerlijk in de loungebanken plaats kunt nemen en je feitelijk in een NYC-achtige locatie waant. Niet zo van de knusse bankcultuur? Dan moet je bij Caffeine Lab zijn. In dit haast school-achtige gebouw neemt men koffie uiterst serieus. Het zit hier overdag vol met digital nomads en de ruime opzet maakt dat je er eigenlijk altijd voldoende privacy en plek hebt om je gang te gaan. Onder het genot van een perfect gezette koffie, uiteraard.

Voor de meest die-hard koffie-ervaring moet je echter naar de Lasera-lounge. Buiten het verrassend bloemige decor om, is de cold brew hier zo sterk, dat je nooit meer zult slapen. Schijn bedriegt dus, er is niks bloemigs aan deze cold brew. Maar oh oh oh wat is die lekker!

Van chemex, V60 en Kalita, in Saoedi-Arabië vind je deze koffies allemaal
Jeddah stikt van de bijzondere plekken voor koffie

5. Verborgen koffie-spots in Jazan

In Jazan zul je zien dat alle grote Amerikaanse ketens uitgebreid aanwezig zijn in het straatbeeld. Het is dan ook even zoeken naar een echte ‘goede’ koffietent, maar die is er zeker. In het midden van de stad, in een wat achteraf gelegen straatje, vind je Cali Coffee, een fantastische tent met wederom heerlijke koffies. 

De naam komt van California (niet van de Colombiaanse stad) en de inrichting is dan ook erg op deze staat gericht. Maar met hun overheerlijke koffies die je zowel binnen als buiten kunt nuttigen, bevind je je toch echt in Saoedi. Ook hier is het personeel heel relaxt en is het, zeker als vrouw, ook mogelijk om op beide verdiepingen te zitten. Dat is iets wat niet per se standaard is in Saoedi en best wel prettig zo nu en dan om ook gewoon in het gezellige gedeelte te kunnen plaatsnemen.

Ook COVE Specialty Coffee is een fijne plek, waar je bovendien heerlijk honingtaart kunt nuttigen. De locatie is trouwens perfect, niet ver van het water. Je kunt hier zelfs dus in de schaduw op het terras zitten, mocht je dat willen in de Saoedische hitte!

Cali is ook een fijne plek voor perfecte koffie

Uiteraard zijn er nog talloze andere plekken in Saoedi-Arabië te vinden waar heerlijke koffie te vinden is. Maar in de grote steden waren deze toch wel echt onze grote favorieten en de plekken waar we met veel plezier kwamen. En van de koffiebonen van Piccolo hebben we nog lang na kunnen genieten thuis!

Reis met ons mee

Meer avonturen