Zoek
Sluit dit zoekvak.

Budgettip: wat zijn de kosten van een rondreis door Saoedi-Arabië?

9 maart 2023

Saoedi-Arabië is een fantastisch land voor een roadtrip. Het landschap is gevarieerd en de wegen zijn eindeloos. Bovendien kom je hier nou eenmaal niet zo ver zonder auto. Maar wat zijn nou de kosten van zo’n rondreis door Saoedi-Arabië? Het kan best lastig zijn hier van tevoren een goede inschatting van te maken. Daarom hebben wij hier de kosten van onze roadtrip door Saoedi-Arabië op een rijtje gezet.

Hou er echter rekening mee dat je het in Saoedi-Arabië zo gek kunt maken als je wil. Over het algemeen kozen wij bijvoorbeeld voor redelijk budget accommodaties. Niet per se de allergoedkoopste, maar zeker in de lagere prijsklasse. Saoedi-Arabië is niet een goedkoop land. Desalniettemin heb je relatief veel vrijheid in Saoedi om je budget aan te passen aan wat binnen jouw mogelijkheden past.

Kamelen tijdens je roadtrip door Saoedi

De kosten van een rondreis door Saoedi-Arabië van 2,5 week

De kosten die in dit artikel genoemd worden zijn gebaseerd op een rondreis met twee personen. In principe worden van bijvoorbeeld autohuur de totale kosten benoemd, en een berekening per persoon gemaakt voor als je met z’n tweeën bent. Een groot deel van de kosten is gemaakt in de Saoedi-Arabische Rial (SAR). Op het moment van schrijven gold de volgende wisselkoers: 1 SAR = 0,25 EUR.

Kosten rondreis Saoedi-Arabië:
Internationale vliegtickets: €1008 in totaal, ofwel €504 per persoon.
Overige kosten: SAR 6.709, omgerekend €1.677 per persoon.
Totale kosten voor onze rondreis door Saoedi-Arabië kwam uit op €2.151 per persoon voor 17 dagen.

De kosten kunnen worden uitgesplitst in de volgende categorieën:

1. Internationale vluchten
2. Accommodatie
3. Autohuur en transport
4. Eten en drinken
5. Activiteiten

Hieronder worden de kosten per categorie uiteengezet.

De kosten van je vlucht naar Saoedi-Arabië

De kosten van je internationale vluchten kunnen sterk wisselen. Er zijn directe vluchten vanaf Amsterdam naar onder meer Riyadh en Damman met KLM, deze beginnen meestal vanaf €700. Ook vliegt Saudi Airlines direct vanaf Amsterdam op Saoedi-Arabië. Wij hadden een vlucht over Amman met Royal Jordanian, voornamelijk omdat dit echt fors in de prijs scheelde. De kosten van onze internationale vluchten waren:

 • Kosten vliegticket Amsterdam – Amman – Riyadh en retour Jeddah – Amman – Amsterdam: €1008 in totaal, ofwel €504 per persoon.

Daarnaast moet je nog rekening houden met verplichte visumkosten. Deze zijn als volgt:

 • Kosten visum Saoedi-Arabië: SAR535 per persoon, ofwel €135 per persoon.

Lees ook: een visum voor Saoedi-Arabië aanvragen.

Alle kosten van een rondreis door Saoedi-Arabië, inclusief hoogtepunten zoals dit Masmak fort, op een rij.

De kosten van accommodaties in Saoedi-Arabië

De kosten van accommodaties in Saoedi-Arabië kunnen enorm ver uit elkaar liggen. In de grote steden heb je eindeloos veel keuze. In de kleinere plaatsen is er soms bijna niks te vinden. Wij zochten de meeste accommodaties vooraf uit via Booking.com. Her en der hebben we echter ook gewoon op de bonnefooi een hotel gezocht, en dat scheelde wel in de kosten. Meestal waren ze prima, de prijs goed en we hebben nooit voor een hotel gestaan dat vol zat.

Over het algemeen kozen wij relatief goedkope accommodaties uit. Dat was niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld in Al Bad was er nauwelijks keuze en ook in Al Ula waren de budgetopties beperkt. Uiteindelijk waren wij de volgende bedragen kwijt pppn in de steden:

Gemiddeld kom je dus zo uit rond de 100 SAR per persoon per nacht. Wat je daarvoor krijgt is overigens ook erg wisselend. In Jeddah was dat een prachtig luxe hotelkamer, terwijl dat in Al Bahah een vrij basic locatie was. Desalniettemin zal je niet snel echt slecht zitten in Saoedi-Arabië.

In totaal waren wij zo’n 1,850 SAR per persoon kwijt. Dit komt neer op zo’n 465 EUR per persoon voor 17 nachten in totaal.

De kosten van transport in Saoedi-Arabië

De kosten van vervoer en transport in Saoedi-Arabië zijn grofweg in te delen in de volgende categorieën: autohuur, benzine, binnenlandse vluchten, taxi’s.

Hoeveel kost een auto huren in Saoedi-Arabië?

Wij hebben twee verschillende auto’s gehuurd via Avis. Eentje brachten we van Riyadh naar Tabuk, en de andere haalden en retourneerden we in Jeddah. Avis bood ons de beste voorwaarden omdat ze een unlimited aantal kilometers boden.

Lees hier alles over het huren van een auto in Saoedi-Arabië.

Het scheelt natuurlijk wat voor type auto je huurt. Ook maakt het veel verschil als je je auto van A naar B brengt, of retourneert op dezelfde locatie. Onze route van Riyadh naar Tabuk was hoogst ongebruikelijk, maar werd uiteindelijk wel geaccepteerd.

Voor het huren van de auto, in de categorie Economy, waren wij de volgende bedragen kwijt:

 • Autohuur Riyadh – Tabuk (8 dagen): SAR 1830
 • Autohuur Jeddah (5 dagen): SAR 826

Dat komt totaal neer op €664, oftewel €332 per persoon.

De wegen in Saoedi-Arabië zijn vaak leeg

Kosten van benzine in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is natuurlijk een perfect land voor een roadtrip wat betreft de kosten van benzine. Over het algemeen is dat vrij goed betaalbaar. Wat verwacht je ook, in zo’n rijk olieland. Wij hebben in totaal in 2,5 week ruim 5000km gereden met twee verschillende huurauto’s. Hiervoor waren we gemiddeld zo’n 2 SAR per liter kwijt (€0,50). Onze totale benzinekosten komen neer op ongeveer:

 • Kosten benzine: 720 SAR

Dat komt neer op €180 in totaal, ofwel €90 per persoon voor 2,5 week roadtrippen.

De kosten van binnenlandse vluchten

Om tijd te besparen kun je in een groot land als Saoedi-Arabië het beste een binnenlandse vlucht (of meerdere) plannen. Anders kan je zo dagen kwijt zijn aan het rijden, wat natuurlijk ook heel leuk is, maar soms gewoon nauwelijks haalbaar vanwege de enorme afstanden.

Binnenlandse vluchten zijn er in alle prijsklassen. De grotere steden hebben veel verbindingen van vele vliegtuigmaatschappijen. Wij namen één binnenlandse vlucht, van Tabuk naar Jeddah met FlyaDeal.

 • Kosten binnenlandse vlucht Tabuk – Jeddah: SAR 300 per persoon (omgerekend €75 per persoon).

Aapjes tijdens je rondreis door Saoedi-Arabië

Kosten van overig transport

Wij kozen ervoor om de eerste dag in Riyadh en de laatste dagen in Jeddah geen auto te huren. Daarom waren we daar afhankelijk van taxi’s. Er is vrijwel geen openbaar vervoer en het is vanwege de hitte nauwelijks te doen om echt lange stukken te lopen. Een taxi zal dus uitkomst bieden. Wij gebruikten voornamelijk Uber. Voor een taxi van het vliegveld waren we in Riyadh zo’n SAR 60 kwijt, en in Jeddah SAR 30. De kosten per ritje binnen de stad zijn niet zo hoog, gemiddeld zo’n SAR 15 per ritje. Je zit in Jeddah soms al snel 10-20 minuten in de auto om op de volgende plek te komen. Dan kan het totaalredelijk aantikken.

In totaal zijn wij ongeveer zoveel geld kwijt geweest aan Uber: SAR 680 totaal voor twee personen. Dat komt neer op €85 per persoon.

Totale kosten vervoer en transport in Saoedi-Arabië

De totale kosten van vervoer en transport in Saoedi-Arabië voor 2,5 week komen neer SAR 4656. Omgerekend is dat €1164 in totaal, of €582 per persoon.

Kosten van eten en drinken in Saoedi-Arabië

De kosten voor het eten en drinken in Saoedi-Arabië zijn moeilijk om als totaaloverzicht te geven, omdat het enorm sterk afhangt van je reisgezelschap en waar je behoefte aan hebt. Wij hebben best veel lekkere koffies gedronken bijvoorbeeld, terwijl anderen wellicht helemaal oke zijn met enkel water. Ook zit ontbijt wel vaak inbegrepen in het hotel, wat natuurlijk weer kan schelen in de kosten.

Ook zijn de kosten van het avondeten soms moeilijk in te schatten omdat je als vrouw in veel gelegenheden niet zomaar kunt gaat zitten. Je zal dus ook best wel vaak eten halen en opeten op de hotelkamer. Sowieso is fastfood wel een beetje de norm in Saoedi-Arabië. Veelal is het kip en zijn het lokale ketens, maar een volwaardige maaltijd met groenten is niet altijd makkelijk te vinden als je uit eten gaat.

Een indictie van verschillende prijzen zijn als volgt:

 • Kosten koffie: SAR 10 – SAR 15
 • Kosten flesje water: SAR 1
 • Kosten frisdrank: SAR 2
 • Kosten ontbijt supermarkt (platbrood met hummus): SAR 8
 • Kosten shoarma: SAR 15
 • Koten gegrilde kip met rijst (afhaal): SAR 30
 • Kosten fastfood maaltijd: SAR 20
 • Kosten maaltijd in net restaurant: SAR 40 – SAR 50

De kosten voor eten en drinken zijn natuurlijk zeer persoonlijk. Grofweg zijn wij in 2,5 week zo’n SAR 1.550 per persoon kwijt geweest aan eten en drinken. Omgerekend is dat €388 per persoon, of €23 per persoon per dag. Daarbij geldt wel dat we dus vaak lekkere koffies dronken, maar ook meestal ontbijt of lunch gewoon namen in de auto met platbrood en smeersels.

De kosten van een rondreis door Saoedi-Arabië kun je drukken door afhaalmaaltijden in je hotel te eten, iets wat je zeker als vrouw ook vaak gewoon gedwongen zal moeten doen

Kosten van activiteiten in Saoedi-Arabië

Deze kostenpost zal niet heel erg hoog zijn in Saoedi-Arabië. De meeste activiteiten die je doet zullen gratis zijn. De toeristische infrastructuur is wat dat betreft nog niet enorm doorontwikkeld, wat natuurlijk nog wel zo leuk is. De enige echte uitzondering is eigenlijk Al Ula, waar je wel kaartjes moet kopen voor de bezienswaardigheden en verplicht met een tour op pad moet gaan. Alle details over een bezoek aan Al Ula vind je in dit artikel. Je kosten hangen dan natuurlijk af van het aantal tours dat je zal doen, en welke tours dat zijn. Voor een halve dagtour naar Hegra betaalden wij:

 • Tour Hegra (halve dag): SAR 95 per persoon

De enige andere echte kostenpost die wij hebben gehad voor een activiteit was het bezoek aan the Edge of the World. Deze konden wij niet zelf bezoeken omdat we geen 4×4 hadden gehuurd, en dit moest dus met een tour geregeld worden. Hiervoor waren we het volgende bedrag kwijt:

 • Tour Edge of the World: SAR 350 per persoon

Dit was voor een tour gedurende de middag en avond, en inclusief avondeten. Lees hier meer over de dagtour naar the Edge of the World. In totaal waren we per persoon dus SAR 445 per persoon kwijt voor tours, oftewel €111 per persoon.

Totale kosten voor een rondreis door Saoedi-Arabië

Natuurlijk is het sterk afhankelijk van hoe je je vakantie indeelt. Maar in Saoedi-Arabië heb je relatief veel vrijheid om de kosten binnen de perken te houden. Accommodatie en de huurauto nemen de grootste hap uit je budget, maar tegelijkertijd is de huurauto ook zeker een activiteit op zich. Daarmee kom je overal, en omdat je bijna nergens toegang hoeft te betalen is je huurauto eigenlijk ook meteen het vermaak voor tijdens je rondreis.

Onze totale kosten waren per persoon SAR 6.709, omgerekend €1.677. Dit is inclusief visum, vervoer, eten- en drinken en activiteiten. Alleen het vliegticket van- en naar Saoedi-Arabië zit hier niet bij inbegrepen.

Het is zeker mogelijk om nog lager te gaan zitten qua kosten. In Saoedi-Arabië is bijvoorbeeld kamperen een groot dingen, dus als je een tent mee wil nemen dan kun je bijvoorbeeld prachtig kamperen in Wadi Disah en daarmee accommodatiekosten uitsparen.

Ook zijn Saoediërs geweldige picknickers, dus een maaltijd afhalen en buiten opeten is over het algemeen ook een goede manier om de kosten van je rondreis door Saoedi-Arabië te drukken.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen