Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Reistip: zo vraag je je visum voor Saoedi-Arabië aan

26 december 2022

Saoedi-Arabië is nog maar relatief recent geopend voor toeristen. Een half jaar voor de coronacrisis toesloeg opende het ooit zo hermetisch gesloten land haar deuren voor de eerste vakantiegangers. En ondanks dat het dus snel weer dicht moest, is het toerisme inmiddels weer hervat. Een visum is nog wel nodig, maar gelukkig makkelijk geregeld. Lees hier alles over je visumaanvraag voor Saoedi-Arabië.

Wat zijn de visumeisen voor Saoedi-Arabië?

Sinds de deuren zijn geopend voor het toerisme, heeft Saoedi-Arabië het gemakkelijk gemaakt voor inwoners van 49 landen, waaronder alle EU-landen, de VS, UK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, om een visum aan te vragen. Dit kan zowel vooraf online als e-visum, of op bepaalde vliegvelden on arrival. Om wachttijden en onverwachte verrassingen te voorkomen, is het sowieso aan te raden om het visum vooraf aan te schaffen. Het proces is simpel en met de juiste documenten is het zo gepiept.

Bekijk hier onze reisroute door Saoedi-Arabië in 2,5 week.

Het visum dat je ontvangt is een multiple-entry visum, welke geldig is voor 1 jaar vanaf de datum van uitgifte. In dat jaar mag je dan 90 dagen in Saoedi-Arabië verblijven. Je mag hiermee aan toerisme gerelateerde dingen doen, zoals familiebezoek, rondreizen en vakanties, of deelnemen aan activiteiten. Werken, studeren en deelnemen aan de Hajj vereisen een ander visum.

Om een visum aan te vragen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat je Saoedi-Arabië in reist. In tegenstelling tot wat vroeger het geval was, en vaak nog wordt gedacht, vormt religie geen toegangseis meer voor Saoedi-Arabië. Het is dus geen eis meer dat je moslim bent om Saoedi in te reizen.

Zo vraag je je visum voor Saoedi-Arabië aan

Welke documenten heb je nodig voor een visum voor Saoedi-Arabië?

Om je visum aan te vragen heb je vooraf een aantal documenten nodig om het proces soepel door te lopen. Je hebt elke keer maximaal 10 minuten om de pagina in te vullen, dus het is handig als je alle gegevens alvast bij je hebt zodat je de aanvraag gemakkelijk kunt invullen (al kun je tussendoor je aanvraag wel opslaan).

  • Een pasfoto tegen een lichte achtergrond, recht van voren genomen, max 200×200 pixels en tussen de 5Kb en 100Kb qua grootte.
  • Een paspoort welke nog 6 maanden geldig na de beoogde inreisdatum in Saoedi-Arabië.
  • Adres van een accommodatie waar je verblijft.
  • Creditcard voor betaling.

Vooral het adres kan nog even lastig zijn, omdat het aanvraagsysteem specifiek op zoek gaat naar het juiste adres en dat gaat invullen. Omdat dit op een website als Booking.com soms wat anders staat aangegeven vanwege de vertaling van Arabische straatnamen naar het Engels kan dit even een puzzel zijn. Gelukkig wordt er later niet meer echt op gecontroleerd. Bij mijn aanvraag vulde ik gewoon het adres in van een ander hotel in Riyadh dat ik vond op Booking.com en deze werd – in tegenstelling tot het eerste adres – wél gevonden.

Prachtige uitzichten vanuit Rijal Almaa

Hoe vraag je je visum voor Saoedi-Arabië aan?

Via de visumwebsite van Saoedi-Arabië kun je je visumproces starten. Eerst dien je een account aan te maken. Op die manier kun je altijd je visumstatus bekijken, je visum opnieuw downloaden, of als je deze nog niet had afgerond, weer continueren. De aanvraag beslaat verschillende pagina’s, waar je voor elke pagina zo’n 10 minuten de tijd hebt. Dat is in principe ruim voldoende, maar mocht het toch niet lukken, sla dan je aanvraag op en dan kun je deze weer hervatten.

De eerste pagina vraagt vooral persoonlijke informatie, zoals naam, geboortedatum, woonadres en beroep. Hier moet je ook de foto uploaden. De tweede pagina is gericht op je reisinformatie, en hier heb je je paspoortgegevens nodig plus het adres van je accommodatie moet hier ingevuld worden. Op de derde pagina moet je een verplichte zorgverzekering afsluiten waaronder ook behandeling voor Covid is gedekt. 

De vierde pagina omvat belangrijke wet- en regelgeving in het land waar je kennis van dient te nemen. Dit oogt wellicht wat afschrikwekkend, ook omdat er staat aangegeven wat de mogelijke straffen zouden zijn als dit wordt overtreden. Aan de andere kant is dit geen verrassende informatie, over bijvoorbeeld alcoholgebruik en verkeersovertredingen. Het kan nooit kwaad er even goed kennis van te nemen.

Na een laatste review van de gegevens kun je je betaalgegevens van de creditcard invullen en de visumaanvraag indienen. In principe wordt het e-visum meestal binnen 30 minuten toegekend, maar het kan tot twee dagen duren (bij onze aanvraag was eentje er razendsnel, de andere duurde een dag). Mocht je aanvraag worden afgewezen, dan kun je opnieuw een aanvraag indienen, maar je krijgt je kosten niet vergoed.

In de auto hobbel je lekker achter de kamelen aan

Wat zijn de kosten voor een visum voor Saoedi-Arabië?

De kosten van je e-visum is SAR535, dat is inclusief de verplichte zorgverzekering die je moet afsluiten. Omgerekend is dat zo’n €135. Het visum on arrival, wat in principe op de grote vliegvelden, havens en landsgrens posten te krijgen is, is iets goedkoper met SAR480, wat zo’n €120 is. Dit is echter wel wat meer gedoe omdat je dan bij aankomst de documentatie moet laten zien en meebrengen. Bovendien weet je met het e-visum tenminste zeker dat je hem toegekend hebt gekregen.

Het is aan te raden om je visum geprint mee te nemen, ook op het vliegveld wordt vaak al een pre-check uitgevoerd of je je visum op orde hebt, dus het is dan wel zo handig deze direct te kunnen overhandigen. En dan ben je, met visum op zak, helemaal klaar voor je vakantie in Saoedi-Arabië! 

Lees hier meer praktische tips voor je rondreis door Saoedi-Arabië.

Reis met ons mee

Meer avonturen