Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisgids Bagdad: alles wat je moet weten over de hoofdstad van Irak

11 april 2024

Als hoofdstad van Irak spreekt Bagdad direct tot de verbeelding. Of het nou als bakermat van de beschaving is, als locatie voor Arabische sprookjes van duizend-en-één-nacht, of als plek die je in de recente geschiedenis vooral in het nieuws hebt gehoord, iedereen kent Bagdad en heeft er wel een beeld bij. Maar als je dan op rondreis gaat door Irak en Bagdad daadwerkelijk gaat bezoeken, is het handig om alle informatie over Bagdad op een rijtje te hebben. Het is immers niet alleen een stad die tot de verbeelding spreekt, maar ook een miljoenenstad die erg druk en chaotisch is. Daarom hierbij een beknopte reisgids met hoogtepunten en tips voor je reis naar Bagdad in Irak.

In deze kleine reisgids komen zowel praktische tips voor je reis naar Bagdad, als een overzicht van alle hoogtepunten voor je bezoek aan bod. 

Lees ook: rondreis van twee weken door Irak met het OV.

Streetfood in Bagdad, Irak

Praktische tips voor je reis naar Bagdad

Bagdad is een immense stad, dus het is handig je enigszins voor te bereiden op een bezoek aan de stad. Ofwel je houdt van de chaotische drukte, of je vindt het niks, maar het is haast onvermijdelijk dat je rondreis door Irak begint of eindigt in de hoofdstad. Ik heb slechts anderhalve dag in Bagdad doorgebracht, maar je zou er zeker twee of drie kunnen vullen.

Reizen naar Bagdad

Het is vanaf Amsterdam zo’n 9 uur vliegen naar Bagdad. Vanuit Amsterdam zal je meestal vliegen met Pegasus of Turkish Airlines. Er zijn dagelijks vluchten te boeken

Hoe kom je van het vliegveld in het centrum van Bagdad

De meeste vluchten komen aan in de nacht, dus zorg dat je enigszins een idee hebt van waar je een hotel zou willen boeken. Een paar namen achter de hand hebben is altijd handig, zodat de taxichauffeur je er ook naartoe kan brengen. Een taxi kost ongeveer 50.000 dinar (€35) vanaf het vliegveld naar het grote centrum. 

Zodra het donker wordt in Bagdad zie je overal slijterijen openen
Welk hotel in Bagdad

Ik verbleef in Bagdad in het hotel Qasr Al-Barakat, een prima (basic) hotel. Vooraf reserveren is niet nodig, maar wel mogelijk via Whatsapp op het nummer +964 775 680 7654. Het kost $25 per nacht, ze wisselen daar ter plekke geld voor een goede rate, ontbijt is inbegrepen en de locatie is vrij centraal. Het ligt niet ver van de Green Zone, bij voldoende restaurants en winkels op loopafstand en ook in de buurt van een grote straat waar je gemakkelijk een taxi kunt nemen.

Hoe kom je aan internet in Bagdad

De meeste hotels hebben wifi, dus dat is handig. Ook kun je natuurlijk bij aankomst een simkaart kopen, maar de kiosk op het vliegveld is in de nacht gesloten (wanneer de meeste vluchten aankomen). Het is dus handig om op je eerste dag een simkaart te kopen. In het hele land heeft Zain de beste dekking, en je kunt in vrijwel elke grote straat een random telefoonwinkel inlopen waar ze je uitgebreid zullen helpen. Let wel op dat je je paspoort bij je hebt, want die heb je nodig voor de registratie van je simkaart. Ik was voor 20 gig voor in 1 maand 19.000 dinar kwijt (zo’n €13).

Sinbad de zeeman uit Bagdad
Hoe reis je rond in Bagdad

Met de taxi, dat is sowieso het makkelijkst. Het verkeer is druk, chaotisch en staat vaak vast, dus als je niet te ver hoeft (en het is niet te heet) dan kun je zeker ook stukken lopen. Maar zodra je iets verder moet, is een taxi aan te raden. Je kunt deze gewoon op straat aanhouden, maar het is ook mogelijk om de app Careem te downloaden. Dat werkt net als Uber, Bolt en Lyft, en is mij ook prima bevallen tijdens de reis omdat het (in de grote steden) echt soepel werkt.

Wat voor kleding moet je aan in Bagdad?

Bagdad is als hoofdstad van Irak vrij liberaal en vooruitstrevend. Je kunt hier in theorie gewoon dragen wat je wil, er zijn geen restricties. Wel is het, ondanks de hitte, aan te raden om je niet al te bloot te kleden. Schouders bedekt, geen decolleté en geen korte broek. Maar verder ben je vrij in je kledingkeuze.

Ook hoef je als vrouw absoluut geen hoofddoek op (in het grootste deel van Irak is dat niet nodig), tenzij je natuurlijk een moskee bezoekt. Ikzelf kleed me altijd liever iets conservatiever dan per se kan, maar laat je niet afschrikken door het beeld dat er vaak heerst over Irak, want je komt hier net als in andere hoofdsteden mensen van allerlei pluimage tegen!

Kleding in Irak kan in alle soorten en maten!
Is Bagdad veilig om te bezoeken?

Het reisadvies voor Irak is rood. De overheid raadt het dus ten zeerste af om naar Irak, inclusief hoofdstad Bagdad, af te reizen. Dat heeft gevolgen voor de dekking van je reisverzekering en consulaire bijstand die Nederland kan verlenen wanneer je in de problemen komt, dus dat is belangrijk om je te realiseren. Ook is het zo dat er nog steeds sporadisch een (militaire) drone-aanval kan plaatsvinden op gerichte locaties. Zo was de week voor mijn vertrek een Iraanse militieleider gedood in Bagdad tijdens een drone-aanval.

Desalniettemin is Irak momenteel het veiligst dat het in jaren is geweest. Er is geen actieve oorlog gaande, je wordt als toerist hartelijk ontvangen en geen moment heb ik me in Bagdad onveilig gevoeld. Ik reisde als vrouw alleen, en daar stelden mensen vooraf best wat vraagtekens bij. Maar het is mij uitermate goed bevallen. Hoewel het altijd goed is de recente ontwikkelingen in de gaten te houden wanneer je naar een rood gebied reist, zou ik er zo nog een keer naartoe gaan.

Het drukke en chaotische straatleven van Bagdad

Hoogtepunten van een bezoek aan Bagdad

De grote hoofdstad van Irak kent natuurlijk vele uithoeken om te bezoeken. Je kunt hier dan ook vele dagen spenderen. Maar er zijn een aantal hoogtepunten die je echt gezien moet hebben, en deze staan voor het gemak hieronder op een rijtje.

1. Safafeer Market
2. Al Mutanabbi Street
3. Shabandar Café
4. Mustansiriyah Madrasa
5. Al Rashid Street
6. Tahrir Square
7. Zoetigheid van Abu Afif
8. Al Shaheed Monument
9. Streetfood in Bagdad
10. Ridha Alwan Cafe
11. Baghdadi Restaurant
12. Taco Bar Bagdad

De bezienswaardigheden 1 t/m 5 liggen allemaal in het historische centrum van Bagdad. Je kunt dus prima tussen deze attracties lopen. 

De lekkerste zoetigheid in Bagdad vind je bij Abu Afif

1. Safafeer Market

Safafeer Market staat ook wel bekend als de Copper Market, en het is een van de meest toeristische locaties van Bagdad. Vroeger was dit een echte kopermarkt waar koper ook daadwerkelijk nog werd bewerkt. Nu is het vooral een mooie, oude souk. De plafonds zijn hoog, de winkeltjes vol met snuisterijen en de straten drukbezocht. Voor kleine souvenirs ben je hier dus helemaal op je plek.

Mocht je niet op koopjesjacht zijn, dan is de omgeving rondom Safafeer market sowieso een aanrader, geleden naast de Tigris rivier en in het historische centrum kun je hier sowieso meerdere uren spenderen.

Op e kopermarkt vind je nog veel koper, maar ook veel andere snuisterijen

2. Al Mutanabbi Street

Misschien wel de beroemdste straat van Bagdad, gelegen in het hart van het historische centrum. Deze straat staat ook wel bekend als de boekenstraat. Hier vind je tientallen verkopers van boeken, papierwerk en andere snuisterijen. Ook hier zul je relatief veel toeristen tegenkomen.

De straat is prachtig gerenoveerd en autovrij, waardoor je er heerlijk kunt lopen en het publiek gade kunt slaan. Vergeet niet bij een van de koffietentjes even neer te strijken om uit te rusten en goed om je heen te kijken. Als je hier zit en rondkijkt, dan kun je namelijk haast niet geloven dat je gewoon in Bagdad bent. De sfeer is zo relaxed en gemoedelijk, echt een feest!

De boekenstraat in Irak is een prahtige plek

3. Shabandar Café

Een niet te missen café op de hoek van Al Mutanabbi Street. Dit café staat op ongeveer ieder ‘to-do’ lijstje voor Bagdad, maar dat is ook niet zo gek. Het zit hier ieder moment van de dag tjokvol met mensen die heerlijk thee drinken en waterpijp roken. 

Het café is al meer dan 100 jaar oud en er zijn vele oude foto’s te bewonderen aan de muur. Het staat bekend als een intellectueel café, maar bovenal is het nu vooral een trekpleister. Bij binnenkomst vragen ze of je chai wilt, en je rekent het aantal chai dat je hebt gedronken af bij de kassa naast de uitgang. Heel soepel en snel. Of het café nog kan voldoen aan de verwachtingen weet ik niet, maar het komt wel dicht in de buurt van een authentiek theehuis en omdat je toch in het oude centrum bent, is het ook een kleine moeite om dit stukje historie ook op te snuiven.

Shahbandar is een beroemd café in Bagdad

4. Mustansiriyah Madrasa

De Mustansiriyah Madrasa is de oudste islamitische universiteit ter wereld. Het pand is gelegen in het oude centrum van de stad, niet ver van de Safafeer Market. Het wordt gekenmerkt door de prachtige architectuur, die van buiten al zichtbaar is. Van binnen is het kunstige steenwerk echter nog mooier! Het is een bezoek zeker waard, al is het een van de weinige attracties in de stad waar je toegang zult moeten betalen, zo’n 25,000 dinar (€15).

5. Al Rashid Street

De laatste straat die te vinden is in het oude centrum van Bagdad. Hier kun je echt al je shopping doen, want het barst hier van de winkels en restaurants, met een iets breder aanbod dan in de boekenstraat of de souk. Verder is de straat wel druk, maar wederom, het ligt in het oude centrum op wandelafstand van voorgaande bezienswaardigheden, dus het is maar een kleine omweg om ook hier even te kijken.

6. Tahrir Square

Het Tahrir Square wordt ook wel Liberation Square genoemd, en is misschien wel het beroemdste plein van Irak. Hoewel het nu vooral een drukke verkeerschaos is, vind je hier nog wel het Freedom Monument. Dit monument is gebouwd ter ere van de soldaten die streden voor de onafhankelijkheid van Irak in 1958. 

Ook vind je rondom het Tahrir Square een tunnel met veel graffiti gemaakt door jonge, Iraakse kunstenaars.

7. Zoetigheid van Abu Afif

Voor mij is Abu Afif alleen al een reden om terug naar Irak te reizen. Tijdens mijn eerste bezoek aan Irak was ik alleen in het noorden van het land, Koerdistan. In Erbil vond ik daar bij Abu Afif de lekkerste baklava ooit. Niet te zoet, niet te plakkerig of druipend van de honing, maar precies goed met een échte notensmaak erin.

Deze keer was ik dan ook erop gebrand om weer deze lekkere baklava te vinden. En dat lukte, want in Bagdad zijn er twee winkels te vinden. Het was weer even lekker als ik me kon herinneren. Bovendien hebben ze niet alleen baklava, maar ook vele andere lekkernijen (die je uiteraard gewoon mag proeven). En tsja, dan moet er ook een beetje als souvenir mee natuurlijk. Het zou kunnen dat mijn backpack twee kilo zwaarder was na m’n bezoek aan Abu Afif. Maar daardoor kon ik wel nog extra lang nagenieten van deze reis naar Irak!

8. Al Shaheed Monument

Dit monument staat ook wel bekend als het Martyr’s Monument. Het is in de jaren ‘80 gebouwd ter herinnering aan de Irak-Iran oorlog. Hoewel daar meerdere monumenten aan zijn gewijd, is dit verreweg de meest beroemde. De prachtige, turquoise druppels zijn immens groot en steken sterk af tegen de stoffige omgeving.

Zorg ervoor dat je in de ochtend naar dit monument gaat, want in de middag is hij vaak gesloten. Ook vinden er momenteel renovaties plaats, waardoor je niet heel erg dichtbij kunt komen. Gelukkig is het monument zelfs van een afstand nog steeds prachtig!

Het Martyr's Monument is zeer beroemd in Bagdad

9. Streetfood in Bagdad

Bij Irak of Bagdad denk je wellicht niet meteen aan streetfood, maar het tegenovergestelde is waar. In de avond duiken overal ineens stalletjes op met heerlijk eten. Kebab, falafel en de beroemde masgouf (Iraakse vis) wordt overal op straat bereid en voor een luttel bedrag kun je je buikje rond eten.

Ik vond het heerlijk om in de straat achter mijn hotel, Rasafi Street, in de avond rond te lopen en te smullen van wat de vele stalletjes te bieden hadden. Sommige delen zijn wat drukker qua etensaanbod dan andere, dus dat is wel iets om op te letten. 

In Bagdad eet je natuurlijk streetfood

10. Ridha Alwan Café

Gelegen aan de Omar Bin Yasir Street vind je het Ridha Alwan Cafe, een traditioneel Iraaks koffiecafé in een modern jasje. Het is hier altijd druk en vol, maar wat een heerlijke koffie hebben ze hier. In meerdere steden zit Ridha Alwan inmiddels, maar ik heb alleen die in Bagdad bezocht.

Achterin de zaak is een kleine tuin, waar je in de avond ook fijn kunt zitten. Het is een echte ontmoetingsplek, maar dan met heerlijke koffie en een gemoedelijke sfeer. Prima afwisseling van de zoete Iraakse thee!

De beste koffie in Bagdad vind je bij Ridha Alwan

11. Baghdadi Restaurant

Een restaurant uitgezocht door een inwoner van Baghdad met een heerlijke grote tuin, gelegen aan een rustige straat met park ernaast. Het pand is groot en immens, en het zou dan ook niet iets zijn wat ik zelf gekozen zou hebben. Maar ze hebben er fantastische masgouf die je bereid kunt zien worden aan een enorm vuur. 

Toch is het leukste aan dit restaurant dat het echt heel low key en toegankelijk is, nauwelijks toeristen en gewoon een lekkere plek om buiten te eten en het straatleven van een afstandje in je op te nemen.

Bij Baghdadi restaurant eet je natuurlijk de heerlijkste masgouf

12. Taco Bar Bagdad

Taco’s in Bagdad? Waarom zou je dat doen als het lokale eten in Irak gewoon heerlijk is? Maar deze tacobar heeft weinig met taco’s te maken. Het is een bar waar alcohol wordt geschonken, iets wat je niet vaak ziet in Irak (ondanks dat het niet verboden is). 

Wanneer het donker wordt openen er namelijk honderden kleine drankzaken hun deuren. De grote straat Sadoun, waar je overdag niks van alcohol ziet, lijkt ineens een lange slijterij te zijn geworden. Een gekke gewaarwording, en de meeste zaken zijn alleen voor de verkoop of voor het direct daarnaast op straat opdrinken.

De Taco Bar is duidelijk van een ander kaliber, en het gaat niet om de drank die je hier vindt. Irakese bieren schenken ze niet (het is gewoon een Heineken), maar het is echt een compleet andere cultuur dan in de rest van de stad. Hier zie je immense, gepantserde auto’s linea recta uit de green zone naartoe rijden. Het is dus vooral even een andere blik op een kant van Bagdad die je anders niet zo snel ziet, die een bezoek aan deze bar tot een grappig uitje maakt.

De Taco Bar in Bagdad is echt een andere ervaring

Wat nog meer te doen in Bagdad, Irak

Met deze praktische tips en hoogtepunten kom je een heel eind in Bagdad. Maar afhankelijk van hoe lang je zult reizen naar Bagdad, en hoe leuk je het in Bagdad vindt, kun je natuurlijk nog veel meer zien en doen. Er zijn nog vele bekende restaurants die je uit kunt proberen, meerdere musea en ook een aantal moskeeën en monumenten die het bezoeken waard zijn.

Al deze bezienswaardigheden, en nog wat meer, heb ik in anderhalve dag gedaan. Het was dat ik niet meer tijd had, maar ik was anders nog graag wat langer gebleven. Voldoende reden dus om nog eens terug te reizen naar Bagdad!

Reis met ons mee

Meer avonturen