Search
Close this search box.

Saoedi-Arabië: dagtrip naar the Edge of the World

25 juli 2022

Voor de liefhebber van dramatische landschappen is the Edge of the World, gelegen net boven Riyadh in Saoedi-Arabië, de perfecte bestemming. Massieve rotspartijen die strak naar beneden aflopen. En daarna niks. Niets. Leegte. Een eindeloos vergezicht met geen enkele rotsformatie, boom of dorp tussen jou en de horizon. Als je er bent, snap je direct waarom deze plek het einde van de wereld wordt genoemd.

Tijdens een rondreis door Saoedi-Arabië is een bezoek aan the Edge of the World absoluut een van de hoogtepunten. Ook als je maar korter in Saoedi bent en bijvoorbeeld Riyadh bezoekt, is het een geweldige dagtrip vanuit deze stad om eens een heel andere kant van Saoedi te zien. Want het contrast tussen het cosmpololitische Riyadh en het indrukwekkende Edge of the World kan haast niet groter zijn.

De kliffen van the Edge of the World zijn wel 300 meter hoog
Je kunt eindeloos blijven kijken naar de horizon bij the edge of the world

Wat is the Edge of the World?

Natuurlijk is the Edge of the World niet het echte einde van de wereld. Maar als je bovenop de hoge kliffen staat en de horizon met het eindeloze vlaktes ziet versmelten geeft dat absoluut het gevoel dat er verder niks meer is. Zo zou de rand van de wereld eruit gezien hebben als de aarde inderdaad plat was geweest.

De officiële naam van the Edge of the World is Jebel Fihrayn. Het is onderdeel van de veel grotere Tuwaiq Escarpment en is ontstaan door de tektoniek van de Arabische aardplaat. Ruim 150 miljoen jaar geleden was dit deel een tropische zee, en als je wandelt over een van de paden naar het lagere plateau bestaat dan ook de kans dat je nog fossielen tegenkomt. 

Van de tropische historie is weinig terug te zien nu in het gortdroge landschap. Maar dat doet niks af aan de magnifieke uitzichten die je nu hebt van de hoge, steile kliffen. Deze zijn ruim 300 meter hoog. Letterlijk adembenemend ook voor diegenen met hoogtevrees, maar oh zo de moeite waard!

Je kunt een heel eind langs the Edge of the World rijden met adembenemende vergezichten

Bezoek the Edge of the World

Een bezoek aan the Edge of the World is dus een absolute must! Maar hoe pak je dat aan? Er zijn eigenlijk twee opties om the Edge of the World te bezoeken. Er is geen openbaar vervoer in de omgeving, dus ofwel je bezoekt the Edge of the World op eigen houtje, of je gaat mee op een georganiseerde tour naar deze locatie. Wij wilden dit eerst op eigen gelegenheid doen, maar zijn uiteindelijk toch met een tour die kant op gegaan, maar beide opties worden hieronder verder uiteen gezet.

Met een georganiseerde tour

Het makkelijkste is om met een georganiseerde tour naar the Edge of the World te gaan. Als je online zoekt, zal je zien dat er talloze touroperators zijn die een reis naar the Edge of the World aanbieden. Het aangeboden pakket wisselt enigszins per touroperator, al lijken de meesten sterk op elkaar. over het algemeen duren de dagtours een uur of 8 en beginnen ze in de loop van de middag, zodat je de zonsondergang kunt bewonderen op locatie. Wij boekten onze tour via Riyadh Hiking (ook wel Riyadh Tours genaamd). 

We werden verwacht op een verzamelpunt in het noorden van Riyadh (hou dus rekening met de kosten en tijd van een taxi daarheen). De communicatie verliep zeer snel en soepel via WhatsApp en een aantal aanpassingen in de boeking konden ze makkelijk doorvoeren. De kosten waren 350 SAR per persoon, wat neerkomt op zo’n €85. Een prima prijs voor een tour van ruim 8 uur inclusief avondeten, water etc.

Je staat letterlijk aan het randje van de wereld bij the edge of the world

In een kleine groep gingen we met twee auto’s richting the Edge of the World. Op locatie hadden we alle tijd voor foto’s en om het indrukwekkende landschap in ons op te nemen. Na de zonsondergang werd er een uitgebreide picknick klaargezet met kleden, vuur, avondeten en natuurlijk een geweldige sterrenhemel. Op en top verzorgd en een ideale manier om the Edge of the World te bezoeken.

Tours naar the Edge of the World worden voornamelijk aangeboden op donderdag, vrijdag en zaterdag – in het weekend dus. Mocht er meer vraag komen, dan kan dat in de toekomst veranderen, en privé tours zijn ook altijd een optie maar daar hangt wel een ander prijskaartje aan.

Naar deze prachtige kliffen vlakbij Riyadh moet je echt met een 4x4 gaan

Zelf rijden

De andere manier om naar the Edge of the World te gaan is door zelf te rijden. Dat is in eerste instantie wat wij wilden doen, maar omdat we geen 4×4 hadden gehuurd bleek dat toch niet de ideale manier. Heb je wel een 4×4, dan geeft dit natuurlijk wel alle vrijheid.

Er zijn twee routes naar the Edge of the World, eentje via de bekende Acacia Vallei en eentje via de Sadus Dam. De route door de Acacia Vallei is te volgen vanaf de poorten die de ingang vormen naar the Edge of the World. Als je navigeert naar Entrance Gates EOW op Google Maps, kun je van daaraf de route volgen. Let wel, deze poorten zijn alleen op vrijdag en zaterdag geopend.

De twee pilaren heten de shawarma pilaren, omdat ze wel op shawarma lijken

De route via de Sadus Dam is te vinden door naar de Sadus Dam te navigeren op Google Maps. Deze route zou de gehele week geopend moeten zijn, maar er zijn niet echt markeringen naar het uitzichtpunt en je zult dus op de coördinaten, offroad, moeten navigeren. Voor beide routes is het dus een belangrijke eis dat je een 4×4 hebt. Hoewel er verhalen zijn van mensen die het punt met een reguliere auto hebben bereikt, zijn die sporadisch en durfden wij het op basis daarvan niet aan.

Bovendien is het aan te raden wel enige ervaring met offroad rijden te hebben, zeker omdat je op de terugweg ook nog in het donker op pad zult zijn en de weg echt ruig is.

Lees ook: alles wat je moet weten over autorijden in Saoedi-Arabië.

De weg naar the Edge of the world is grotendeels offroad

Wanneer kun je the Edge of the World het beste bezoeken?

Je kunt the Edge of the World het beste bezoeken in de winter. Sowieso is de winter de beste reistijd voor Saoedi-Arabië, omdat het in de zomer gewoon extreem heet wordt in de woestijn. The Edge of the World heeft ook geen schaduwplekken, dus in de zomer sta je er overdag echt in de volle zon en 50 graden te branden. Niet fijn!

Wat betreft de tijd is het het beste om er uiterlijk een uur of 2 aan te komen voor zonsondergang. Dan kun je nog genieten van het prachtige uitzicht en daarna de geweldige zonsondergang aanschouwen. Mocht je op locatie willen picknicken – iets wat de Saoedi’s heel veel doen – dan kun je natuurlijk ook eerder komen. Ook als je wilt wandelen naar het andere plateau, dan kun je beter vroeg op pad gaan, aangezien die wandeling zo’n 2,5 uur (heen-en-weer) duurt. 

De zonsondergang is zeer indrukwekkend op deze prachtige locatie in Saoedi-Arabië

Praktische tips voor je trip naar the Edge of the World

Hoe je ook naar the Edge of the World gaat, een paar praktische tips zijn voor beide vormen van reizen van belang.

  • Zorg voor voldoende water/snacks. Er is namelijk echt niks bij the Edge of the World, en zeker in de zomer sta je dus vol in de brandende zon zonder schaduw. Voldoende drinken op voorraad is dus een must.
  • Als je zelf met de auto gaat bestaat er het risico dat je vast komt te zitten in the mulle zand, of een lekke band rijdt op een van de potholes. In het weekend is het nog wel druk, maar doordeweeks zal je een van de weinigen zijn. Er is niet overal mobiele dekking, dus zorg ervoor dat je minimaal met een andere auto op pad gaat, of dat bijv. je hotel weet dat je die route gaat rijden.
  • In de nacht koelt het sterk af, zeker in de winter. Zorg dus voor een warme trui bij de hand om je hiertegen te wapenen.
  • Als je gaat wandelen, zorg dan absoluut voor goede schoenen. Veel bezoekers zullen alleen naar het uitzichtpunt gaan, maar je kunt dus ook een pad volgen naar een lager plateau. Als je dat doet, moet je echt goed schoeisel hebben. Er zijn geen relingen of andere veiligheidsmaatregelen, en 300 meter is echt heel erg hoog!

Maar de allergrootste tip is om te genieten. Het is echt een spectaculair mooie plek om te bezoeken, en zeker een dagtrip vanuit Riyadh waard. Ondanks dat het zo’n 2 uur rijden is vanuit de hoofdstad, voelt het al heel anders omdat de landschappen om je heen zo snel veranderen. Je komt echt in een andere wereld terecht, en dat is de tijdsinvestering meer dan waard!

Reis met ons mee

Meer avonturen