Search
Close this search box.

Vijf dagtrips de natuur in vanuit Dublin

16 oktober 2023

Het mooiste aan Dublin? Dat is misschien niet eens de stad zelf, maar gewoon de ligging! Weinig hoofdsteden zijn zo’n goede uitvalsbasis voor een dagtrip de natuur in als de Ierse hoofdstad Dublin. Vanuit het centrum kun je de beroemde groene Ierse heuvels al haast zien liggen en de imponerende kustlijn met z’n prachtige kliffen is ook niet ver weg. Kleine moeite dus om tijdens je stedentrip even heerlijk van de overweldigende Ierse natuur te genieten met deze vijf dagtrips vanuit Dublin!

Dagtrips vanuit Dublin

Vanuit Dublin kun je gemakkelijk een dagtrip maken. Je krijgt zo niet alleen het stadse leven mee, maar ook de prachtige Ierse natuur en natuurlijk het leven in de kleinere Ierse dorpjes en steden. De keuze vanuit de hoofdstad is groot. Wij hebben de leukste dagtrips de natuur in vanuit Dublin hier op een rij gezet:

  1. Wicklow Mountains
  2. Howth
  3. Malahide
  4. Skerries
  5. Dalkey

Er zijn veel verschillende manieren om er naartoe te reizen. Met het OV, de auto of met een tour – wat voor jou het beste werkt! Ook kun je deze bestemmingen natuurlijk heel goed combineren met een langere rondreis, zoals deze reisroute van drie weken door Ierland.

Malahide is een van de leukste dagtrips vanuit Dublin

Wicklow Mountains

Misschien wel een van de mooiste plekken in Ierland zijn de Wicklow Mountains. Dit gebergte – en in Ierland mag je gebergte relatief nemen, het zijn geen bergen van Alpenformaat – ligt op een klein uurtje rijden van de hoofdstad en biedt vele inkijkjes in de geweldige Ierse natuur! 

Lake Guinness

De naam verraadt het al; dit meer heeft iets met bier te maken. Niet alleen is het eigendom van de familie achter het beroemde stoutbier uit Ierland, het oogt ook nog eens als een immense pint! De tocht ernaartoe biedt al vele prachtige vergezichten over vriendelijke Ierse valleien. De regio wordt dan ook veel gebruikt voor films en series, zoals Vikings, en wanneer je over de kronkelende wegen slingert snap je precies waarom.

Glendalough

Misschien wel de beroemdste plek van de Wicklow Mountains: Glendalough. Letterlijk betekent dit ‘dal van de twee meren’ en je vindt er dan ook het ‘Lower Lough’ en ‘Upper Lough’. Op een mooie dag kunt je tot diep in dit kraakheldere water kijken en tot ver het dal in. Aan de voet van het Lower Lough ligt een eeuwenoud klooster wat de mystieke sfeer van dit gebied echt helemaal compleet maakt.

Howth – een van de mooiste dagtrips vanuit Dublin

Wat dichter aan de noordkant van Dublin ligt het kleine schiereiland Howth. Dit schattige vissersdorpje is een van de meest welgestelde delen van Dublin en het dorp kenmerkt zich dan ook door de goed onderhouden, kleurrijke huisjes en bovendien de fantastische eetgelegenheden die aan de haven te vinden zijn. De vele traditionele tearooms en art shops maken de ervaring van dit schattige plaatsje compleet. Zodra je echter iets verder dan de haven het dorp in loopt, ontdekt je het allerbeste van dit schiereilandje; de cliffwalks!

Deze cliffwalk loopt rondom het gehele schiereiland . De route is ongeveer tien kilometer lang en brengt je langs spectaculaire uitzichten. Ook zijn er kortere routes beschikbaar mocht je minder tijd hebben om te wandelen. Over met heide begroeide heuvels en langs angstaanjagend steile kliffen krijg je een adembenemend uitzicht over Dublin en omgeving.

Howth is een geweldige dagtrip vanuit Dublin

Nadat je heerlijk uitgewaaid bent kun je het beste weer op krachten komen met een overheerlijke en extreem verse fish&chips natuurlijk. Er zijn vele tentjes te vinden aan de haven, maar the Bloody Stream blijft toch wel favoriet voor de beste fish&chips. Bovendien bevindt deze pub zich direct onder het kleine stationnetje en kun je dus ook zo weer terug naar de grote stad hoppen!

Howth is de plek bij uitstek om even heerlijk uit te waaien en volledig tot rust te komen. Het is onvoorstelbaar hoe je, zo dicht bij de hoofdstad – met de DART trein ben je vanuit Dublin binnen 40 minuten in Howth – zo’n overweldigend natuurschoon kunt hebben.

Malahide

Met dezelfde DART trein die vanuit Dublin richting Howth gaat, kan je ook doorreizen naar het beroemde Malahide. Dit dorpje ligt ook aan de kust. Het heeft een schattig klein centrum met leuke cafés, restaurants en kleine winkeltjes.

Maar het dorp is vooral bekend van het prachtige kasteel en dito landgoed. Hier kun je je echt weer even terug in de tijd wanen, of heerlijk relaxen op de prachtig onderhouden, groene grasvelden op het kasteelterrein. Bovendien worden hier regelmatig openluchtconcerten en andere evenementen georganiseerd. Levendig dus, maar totaal anders dan het drukke Dublin!

Met de dart-trein reis je vanuit Dublin gemakkelijk naar Malahide

Skerries

Noordelijk van Dublin ligt het charmante vissersdorpje Skerries. Deze plek kan zeker worden beschouwd als een goed bewaard geheim, aangezien het nog steeds grotendeels onontdekt is door toeristen. Onterecht, want Skerries heeft echt al tal van prijzen gewonnen, waaronder die voor ‘beste community’ van Ierland en ‘het schoonste dorp’ van Ierland. Zwerfvuil is er dan ook niet te vinden op de brede stranden van Skerries, waar het vooral in de zomer heerlijk wandelen is.

Beroemd aan Skerries is St. Patrick’s Bay, als staat dat ook wel bekend als South Beach. Wanneer het eb is kun je vanaf dit strand lopen naar één van de drie eilandjes die voor de kust liggen, Shenick. Mocht het vloed zijn, dan kun je ook een bootje huren om erheen te varen.

De brede zandstranden van Skerries

De legende van St. Patrick en Skerries

Dat er een St. Patrick’s Bay is in Skerries is niet zonder reden. De beschermheilige van Ierland, St. Patrick, zou hier namelijk voor het eerst aan land zijn gekomen. De voetafdruk van deze eerste stap is nog steeds zichtbaar in de rotsen bij de Martello Tower. De legende schrijft voor dat als jouw voet in de voetafdruk past, je een wens mag doen. Door erosie is de afdruk voor de leek echter moeilijk te vinden, maar de wandeling naar de toren langs de kust alleen al is de moeite waard.

Daarna kun je weer even heerlijk bijkomen in het gezellige centrum vol met kleine winkeltjes. Het centrum van Skerries bruist, en hoe klein het plaatsje ook mag zijn, er is hier veel te doen. Strand, winkelen, lekker eten, een bezoek aan de Skerries Mills, je bent er echt een dagje tussenuit!

De trein vanuit Dublin centrum is met een uur in Skerries. Natuurlijk kun je ook met een huurauto gaan. Dat geeft je ook de kans om te stoppen bij bijvoorbeeld Ardgillan Castle, een plek vanwaar je een geweldig uitzicht over Skerries hebt.

Dalkey – de achtertuin van Dublin

Het moge al duidelijk zijn dat de DART vanuit Dublin je makkelijk naar de omringende dorpjes brengt. Maar niet alleen ten noorden van de hoofdstad, de DART gaat namelijk ook naar het zuidelijkere Dalkey. Dit plaatsje staat bekend om de goede restaurants en gastropubs, en organiseert ook vele festivals zoals het Book Festival.

Dalkey is gelegen aan Killiney Hill. Vanaf deze heuvel heb je een geweldig uitzicht over de Ierse natuur en Dalkey zelf. Je zult dan ook de twee kastelen zien liggen die het centrum van Dalkey opleuken. Niet gek dan ook dat dit de plek is waar de Ierse elite en beroemdheden veelal hun optrekjes hebben. Bovendien beschikt de kustlijn over een geweldig zandstrand, dus in de mooie dagen die Ierland zeker kent in de zomer is het in Dalkey perfect toeven!

Dalkey maakt een mooie dagtrip uit Dublin

Vervoer voor je dagtrips vanuit Dublin

Er zijn verschillende manieren om te reizen naar de Ierse natuur. Indien je beschikking hebt over een huurauto, kun je daarmee gemakkelijk de Wicklow Mountains bereiken. De afstanden zijn niet heel groot, dus je kunt in een dag veel van de regio zien. Ook worden er dagelijks bustours naar de bergen georganiseerd. De prijzen zijn best redelijk, zo’n €30 per persoon en doordat je niet ver hoeft te rijden, is er veel vrije tijd op de locaties zelf.

De DART-trein is een perfecte verbinding voor een dagtrip naar de Ierse natuur

Voor de dagtrips vanuit Dublin naar Howth, Malahide, Skerries en Dalkey is het vanuit Dublin centrum makkelijk om met de DART trein te reizen. Deze vertrekt zo’n vier keer per uur van onder meer Tara Street Station en Connolly Station en brengt je rechtstreeks naar het centrum van het vissersdorpje. Kun je daarna weer volledig als herboren de Ierse hoofdstad onveilig maken!

Reis met ons mee

Meer avonturen