Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 12 leukste dingen om te doen in Tbilisi, Georgië

8 januari 2024

De hoofdstad van Georgië is lastig met een paar kernwoorden te typeren. Er zijn prachtige opgeknapte historische gebieden, een geweldig klein oud centrum met kronkelende straatjes, maar ook hele stukken die oud en vervallen zijn, of door de lokale kunstsector worden aangepakt en opgeknapt. Oftewel, een ruime veelzijdigheid op een relatief klein oppervlak. Waar te beginnen? Wij hebben alvast de leukste dingen om te doen in Tbilisi, Georgië op een rij gezet!

Straatleven in Tbilisi, Georgië

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Tbilisi, Georgië

Je kunt Tbilisi natuurlijk als stedentrip doen. Maar de meeste mensen zullen Tbilisi bezoeken als onderdeel van hun rondreis door Georgië.

Overal zie je mooie kleden en tapijten in Tbilisi

Beklim de tegeltjestrap bij de Academy of Arts

Het leuke van Tbilisi is dat er heel veel variatie in de straatjes zit en dat je vaak op onverwachte plekken nog mooie taferelen tegen kunt komen. Zo is er best veel streetart te vinden, en zul je ook op veel plekken nog ouderwetse Sovjet-mozaïeken tegenkomen.

Zo vind je bij de Academy of Arts, vlak achter de moderne Rustaveli Street, deze mooie trap gedecoreerd met allemaal keramieken tegeltjes. De trap is ooit ontstaan uit een afstudeerproject van studenten van de State Academiy of Arts in Tbilisi, en bestaat uit 2000 verschillende, handgemaakte tegeltjes. Ieder tegeltje vertegenwoordigt een Georgische traditie of kenmerk. Een heel werk dit project, want het kostte wel 1 week per tegel om ze te maken!

Bezoek de Apple of Love in Tbilisi, Georgië

Misschien wel het gekste ding op deze lijst – de fameuze Apple of Love in Tbilisi. In een zijstraatje van de drukke Rustaveli Avenue vind je deze negen-meter hoge, bronzen appel. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant is deze rijkelijk versierd.

De crux zit hem echter in waarmee deze versierd is. Alle beeltenissen – en dat zijn er 149 – zijn namelijk van naakte personen en dieren, en hun knusse taferelen. Een bijzonder gezicht en niet een typische, doorsnee bezienswaardigheid. Het leuke is, deze Apple of Love staat in de tuin van het Museum of Modern Art, dus is mooi te combineren met een bezoekje.

Neem de kabelbaan naar Narikala Fortress

Midden in Tbilisi vind je een prachtige kabelbaan, ook wel de Aerial Tramway genoemd. Het startpunt van deze rit vind je aan de zuidkant van Rike Park, het grote moderne park vanwaar je ook over de beroemde Bridge of Peace kunt lopen. Bij het grote Europe Square vind je het startpunt van de kabelbaan, en een retourtje kost zo’n 5 Georgische Lari (nog geen €2).

De rit brengt je over de Mtkvari-rivier en het oude centrum naar het Narikala Fortress. Onderweg heb je prachtige uitzichten, en het scheelt je ook een forse klim de heuvel op. Het fortress is sowieso de moeite waard om te bezoeken, en op deze wijze een extra leuke combinatie. Je kunt zo ook daarna weer langzaam afdalen naar de kronkelende straatje in het oude centrum.

In het oude centrum van Tbilisi vind je heel veel kleine, schattige straatjes. De panden zijn vaak mooi, al is de staat van onderhoud veelal erbarmelijk te noemen. Veelal slecht onderhouden, met veel afbladderende verf of afbrokkelende muren. Maar, dat is deels ook weer de charme.

Wel zie je hierdoor niet altijd wat een mooie panden er achter deze gevels zitten. Zoals bij Gallery27, origineel een plek waar lokale kunst verkocht werd. Dat is af en aan geopend, maar de ware attractie hier is eigelijk het trappenhuis wat met een prachtig glas-in-lood versierd is. Instagram-perfect, zou je haast zeggen!

Bekijk de Clock Tower in Tbilisi, Georgië

Eén van de grotere attracties in Tbilisi – al zijn er weinig echt grote bezienswaardigheden. De Clock Tower, of de scheve toren van Tbilisi, hoort bij het Puppet Theatre dat ernaast ligt. Hoewel de toren er uit uitziet, is het dat niet.

Hij is opgebouwd uit verschillende onderdelen van oude panden uit de hele stad, vandaar dat hij zo schots-en-scheef staat. Naast dat het een interessant gezicht is, zit er ook een politiek idee achter. Door oude delen van historische panden te hergebruiken, heeft de maker geprobeerd een statement te maken tegen ‘zielloze urbanisatie’ van steden, waarin meer aandacht wordt gegeven aan moderne panden dan aan historie. Deze clock tower ligt in het oude centrum van Tbilisi, welke hard aan renovatie toe is. Maar de overheid kiest ervoor meer geld te steken in nieuwe panden, en daar is dit dus een klein maar grappig protest tegen.

Ontdek het hippe Fabrika en omgeving

Fabrika is een cultureel centrum in Tbilisi. Er zit onder meer een hostel in deze oude naaifabriek, maar het is bovenal een multifunctionele ontmoetingsruimte. Hier kun je werken, koffie drinken, mensen ontmoeten, spelletjes spelen en lekker eten. 

Het is niet enkel het oude fabriekspand dat hieronder valt, maar de hele omgeving is een wat alternatieve plek met wat vintage-winkeltjes en hippe koffiebarretjes. Zo drink je bij Groovy Roasters de lekkerste koffie en ze bieden ook heerlijke zelfgebakken lekkernijen, ontbijt en lunches aan! Weer eens wat anders dan het oude centrum, want de omgeving is zeker wat ruiger en minder gepolijst.

Bezoek ook zeker de lekker ekoffietentjes bij Fabrika, zoals de Groovy Roasters

Draal door het oude centrum van Tbilisi, Georgië

Het oude centrum van Tbilisi ademt nog steeds een sfeer van weleer, waarin de kronkelende straatjes en statige panden met mooie, pastelkleurige balkonnetjes nog in goede staat waren. Dat is duidelijk al enige tijd niet meer zo, maar het gevoel roept de buurt nog steeds op. 

In dit gebied moet je gewoon een beetje gaan ronddralen. Er zijn her en der kleine winkeltjes, wijnbarren of koffietentjes te vinden. Ook kun je je vergapen aan de leuke, kleinschalige streetart die vaak op elektriciteitsboxen etc is gemaakt.

Ook zijn er her en der nog echt mooie panden te vinden, zoals 21 Betlemi Street met de prachtige balkons en begroeiing!

21 Betlimi Street in het oude centrum van Tbilisi Georgie

Probeer een shisha op Davit Agmashenibeli Street

Niet ver van de vlooienmarkt van Tbilisi (de Dry Bridge Market) vind je de lange Davit Agmashenebeli Street. Vooral in de avond verandert deze straat in een drukke, levendige plek waar je nauwelijks kunt kiezen tussen de vele terrasjes.

Een perfecte spot om even uit te puffen van de je drukke dag. En zoals op zoveel plekken in deze regio, ontbreekt het hier niet aan shisha, en de relaxte stoelen op de terrassen maken het hier een perfecte plek om een waterpijp te bestellen! Of anders gewoon om te eten en drinken natuurlijk!

De vele terrasjes in Tbilisi leven op als de zon onder gaat

Eet ijs van Cone Culture

Voor de zomerse toerist, mag een ijsje bij Cone Culture niet ontbreken. Met hun bijzondere smaken en mooi opgestapelde ijsbollen is dit een heerlijke plek om even te pauzeren. Je vindt Cone Culture op 5 Taras Shevchenko Street. 

De smaken wisselen altijd, maar wat denk je van ‘blauwe kaas’, ‘sinaasappel & kruidnagel’ of ‘honing-lavendel’? Sowieso het proberen waard, want als je wat minder experimenteel bent – ze hebben ook gewone smaken gelukkig!

Strijk neer op een van de vele terrasjes

Als er iets is wat de stad Tbilisi in Georgië kenmerkt, zijn het de vele straatjes waar je eindeloos veel terrasjes kunt vinden. We noemden hiervoor al Davit Agmashenibeli Street, maar er zijn nog veel plekken. Zo is Ovanis Tumanianistreet ook zo’n plek waar je tientallen restaurantjes en barretjes vindt.

Zeker in de zomer is dat een gezellige bedoening, wanneer de terrassen vol zitten en een dunne mist van waterdruppels ter verkoeling op het terras wordt gespoten. Maar ook Erekle Street is zo’n plek. En vergis je niet, deze plekken zijn huis ook ingesteld op toeristen, dus het zijn verre van hidden gems. Maar relaxt is het alsnog wel!

Mocht het geen weer zijn om buiten te zitten, dan is de Tsota Tsota Craft Beer Bar een goede aanrader, met fijne service en lekkere, bijzondere bieren!

Proef de lokale Georgische cuisine

Dit mag je gewoon niet overslaan – je móet het Georgische eten proberen! En dan vooral de beroemde Khatchapuri. Daar zijn vele varianten van, maar de broodgondel met een ei op de hete kaasmassa in mijn favoriet (Khatchapur Archaruli heet deze variant). Al zal je ook veel andere Georgische gerechten moeten proberen.

Spinazierolletjes, auberginerolletjes, walnotenspread, noem het maar op! En natuurlijk de dumplings (Khinkali). Een heerlijke Georgische wijn erbij, en je bent in de hemel hoor! Een leuke plek om de keuken te proberen is restaurant Barbarestan. Maar ook op straat vind je genoeg lekkernijen, veelal van gedroogd fruit of druivensap, zoals de bekende langwerpige noten in druivensap genaamd churchkhela.

Koop souvenirs in de Meidan-passage

Uiteraard mag een klein beetje souvenirshoppen in Tbilisi Georgië niet ontbreken. De beroemde Dry Bridge vlooienmarkt is daarvoor een goede optie. Er zijn tientallen verkopers die vanalles aan de man brengen. Er zit tegenwoordig veel standaard souvenir-meuk tussen, maar soms ook nog wel verkopers die oude Sovjetspullen of gekke rariteiten verkopen.

De Meidan-passage is een mooie andere optie. Ook veel standaard souvenirs, maar wel in een mooie omgeving. Hij loopt onder Gorgasali Square door, vlakbij het oude centrum. In deze gewelfde grot vind je wijn, chacha, andere delicatessen en ook een goede schare aan magneten en at dan nog niet meer. Voor de liefhebber!

Koop je souvenirs in de Meidan Passage in Tbilisi

Reis met ons mee

Meer avonturen