Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bezienswaardigheden in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan

4 september 2023

Dushanbe is de hoofdstad van Tadzjikistan en hoogstwaarschijnlijk het begin- en/of eindpunt van je reis door dit bergachtige land. De hoofdstad is echter totaal niet te vergelijken met de andere plaatsen waar je gedurende je rondreis van twee weken door Tadzjikistan langs zal komen. Grote kans dat je hier wat praktische zaken moet regelen. Maar er zijn ook genoeg bezienswaardigheden in Dushanbe om je te vermaken!

Vooropgesteld, Dushanbe heeft geen enorm groot centrum. De stad is wel vrij ruim opgezet en je kunt je er prima een dag of twee vermaken, mits je niet al te hoge verwachtingen hebt van de bezienswaardigheden. Het is in ieder geval een prima plek om je rondreis door Tadzjikistan te beginnen of te eindigen.

De parken in Dushanbe zijn ruimschoots opgezet

Wat je sowieso moet doen in Dushanbe, Tadzjikistan

Voordat je de highlights kunt gaan bezoeken, zijn er een paar zaken die je sowieso zal moeten regelen in Dushanbe. Dit geldt vooral wanneer je van plan bent om de Pamir Highway te gaan rijden, want dan is het belangrijk dat je in Dushanbe je GBAO-permit regelt voordat je richting de bergen vertrekt. Hoe dat in z’n werk gaat lees je hier in de stap-voor-stap handleiding voor het aanvragen van een GBAO-permit.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende contant geld. Je meegebrachte euro’s en dollars kun je bij vrijwel iedere bank gemakkelijk omwisselen voor lokale somoni, en dat is echt nodig. In de hoofdstad kun je op enkele plekken met kaart betalen, maar meestal is het ook daar al puur op cash gebaseerd. Daarnaast is Dushanbe dé plek om een eventuele simkaart te kopen.

Mocht je deze zaken geregeld hebben, dan kun je natuurlijk door om de andere bezienswaardigheden van Dushanbe te verkennen.

In de taxi kun je vragen om je bij OVIR af te laten zetten voor je GBAO-permit

Bezienswaardigheden Dushanbe #1: Megalomane gebouwen

Dushanbe is een ruim opgezette stad vol megalomane gebouwen en monumenten. Zo is er een vlaggenmast die ooit de hoogste ter wereld was, welke je nog steeds kunt bewonderen. Ook kun je bij datzelfde park het Monument of Ismail Samani aanschouwen, mits je de hete zon kunt trotseren die hier in deze stenen omgeving ongenadig brandt in de zomer.

Dergelijke bezienswaardigheden zijn typerend voor het straatbeeld in Dushanbe. De hele stad oogt ruim opgezet en opgeruimd, een groot verschil met de rest van het land. Ook typisch: auto’s die van buiten de stad komen moeten gewassen worden voor ze Dushanbe in mogen rijden.

Bezienswaardigheden Dushanbe #2: Coffee Moose

De beste plek om in de warme stad af te koelen – als je erin de zomer bent – is Coffee Moose. Deze lokale keten heeft meerdere locaties, maar heeft bovenal écht lekkere koffie. Dat is echt een zeldzaamheid in Tadzjikistan.

De openingstijden van Coffee Moose zijn ruim en ze hebben ook ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten. Oftewel, een prima plek om even uit te puffen dus.

Bezienswaardigheden Dushanbe #3: Central Department Store

Dit klinkt misschien niet heel erg spannend, en als je hier binnenloopt zal je het ook een rare tip vinden. Dit lijkt namelijk een klein winkelcentrum voor telefoonhoesjes. Niets is minder waar, mits je goed ín de winkeltjes kijkt, of de moeite neemt om naar boven te lopen. Dan zul je zien dat dit dé plek is om souvenirs te scoren.

Van lokale kleding, oude sovjet-boeken, handgeschilderd servieswerk tot vergeelde magneten: je vindt het allemaal op de eerste verdieping van de Central Department Store.

Bezienswaardigheden Dushanbe #4: Bavaria House

Een hele fijne bar om lekker te eten en te relaxen. Het is hier vrij rustig, maar ze hebben een prima kaart en bovenal heerlijk koud bier, schone toiletten en goede airconditioning. Iets wat na dagen in de mega-hitte best heel erg prettig kan zijn. Wanneer het avond wordt is het terras bovendien ook een fijne plek om te verblijven en eventueel een shisha te nuttigen.

Bavaria House is een prima plek om af te koelen in de hoofdstad van Tadzjikistan

Bezienswaardigheden Dushanbe #5: Sim Sim

Er is één Tadzjieks bier, en dat is Sim Sim. Volgens de locals is het alleen lekker in Dushanbe, omdat het daarbuiten vaak te lang in flessen in het zonnetje vervoerd moet worden (al heeft ons dat er nooit van weerhouden het alsnog in de Pamirs ook te kopen).

Sim Sim heeft in de stad, net buiten het centrum, een eigen restaurant/brouwerijcafé. Binnen op de begane grond wordt er veel gerookt, daar moet je tegenkunnen, maar ze hebben ook een fijn dakterras met uitzicht over de stad. Geheime wapen is misschien niet eens het bier, maar vooral hun huisgemaakte chips voor 1 euro per portie.

SimSim is het lokale bier in Tadzjikistan, en je kunt bij de brouwerij heerlijk relaxt zitten

Praktische tips voor je bezoek aan Dushanbe

Dushanbe is geen enorm dure stad, en het is dan ook een prima plek om inkopen te doen. Zowel voor souvenirs als je weer richting huis gaat, als voor boodschappen die je onderweg nodig hebt als je de bergen in gaat.

Verder ben je voor goede koffie of ander drinken vaak rond de 1 a 2 euro kwijt. Het eten is ook goed betaalbaar, met een hoofdgerecht onder de 10 euro. Een goede plek om te verblijven is het Almaz Guesthouse, deze ligt redelijk in het centrum van de stad en vanuit daar reis je makkelijk met de taxi door de stad.

Het Almaz Guesthouse in Tadzjikistan is een fijne verblijfplek

Je reist het beste rond met de taxi. Er zijn veel taxi’s op straat, en meestal is van buiten niet te zien of ze bezet zijn of niet. Maar als je even blijft wachten zal er altijd wel eentje stoppen. Binnen het centrum kosten de meeste ritjes 10 somoni, en fooi is niet vereist. Dat is iets minder dan een euro, en dus een perfecte manier om de stad te verkennen.

Als laatste tip is het belangrijk je flexibel op te stelen. Veel locaties uit reisgidsen, blogs en van Google Maps zijn toch gesloten of hebben geen kloppende informatie wat betreft openingstijden. Laat je daardoor dus niet al teveel verrassen en ga gewoon door naar de volgende plek, want de stad heeft ook voldoende leuke plekken om je tijd prima te vullen!

Reis met ons mee

Meer avonturen