Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat moet je weten als je naar Tadzjikistan gaat? 22 tips uit eigen ervaring

8 februari 2024

De Pamir Highway rijden is misschien wel een van de mooiste roadtrips die je ooit zult maken. De landschappen in Tadzjikistan zijn verlaten, kaalgeslagen, grotesk en indrukwekkend. Maar wat moet je van tevoren weten als je naar Tadzjikistan gaat? Om je optimaal voor te bereiden op je rondreis door Tadzjikistan hebben wij 22 tips voor je op een rij gezet. Zo kun je je reis optimaal voorbereiden, weet je wat je kunt verwachten en zal je rondreis door Tadzjikistan soepel verlopen!

Alles wat je moet weten als je naar Tadzjikistan gaat

Praktische tips voor een rondreis door Tadzjikistan

Goed voorbereid op reis gaan is altijd prettig. Zeker als je naar een afgelegen gebied als Tadzjikistan gaat, waar je lang niet altijd winkels, zorg of Engelssprekenden in de buurt hebt. Wat moet je weten als je naar Tadzjikistan gaat? Hier 22 tips uit eigen ervaring, die helpen je reis naar Tadzjikistan zo optimaal mogelijk voor te bereiden en soepel te laten verlopen:

1. Je heb geen visum nodig voor Tadzjikistan
2. Tadzjikistan is een Islamitisch land
3. Is Tadzjikistan veilig?
4. Welke taal spreekt men in Tadzjikistan?
5. Je kunt alcohol drinken in Tadzjikistan
6. Geld in Tadzjikistan
7. Welke inentingen zijn verplicht voor Tadzjikistan?
8. Wat voor stekker heb je nodig voor Tadzjikistan?
9. Neem een hoofdlamp mee
10. Met de auto door Tadzjikistan
11. Neem zonnebrand mee
12. In de zomer is het heel heet in Tadzjikistan
13. Neem een reishanddoek mee
14. Regel gemakkelijk een simkaart in Tadzjikistan
15. Download Maps.me voorafgaand aan je reis
16. Neem wat proviand mee uit huis
17. Hygiëne is een relatief begrip in Tadzjikistan
18. Wat voor kleding moet je aan in Tadzjikistan?
19. Neem slippers mee
20. Neem hoogteziektepillen mee voor Tadzjikistan
21. Zorg sowieso voor een medicijnkitje voor Tadzjikistan
22. Tadzjikistan is stoffig

Deze tips komen allemaal uit eigen ervaring. Ze zijn ofwel gebaseerd op de vragen die we zelf hadden, de vragen die anderen ons stelden, of wat we hebben ervaren gedurende onze rondreis. En hoewel sommige punten wellicht wat negatief overkomen, is dat meer in het kader van verwachtingsmanagement. Want een rondreis door Tadzjikistan is sowieso een onvergetelijke en gave ervaring! Het is dus vooral praktisch om al van tevoren te lezen wat je moet weten als je naar Tadzjikistan gaat!

Lees hier meer over de ideale reisroute van twee weken door Tadzjikistan.

Een zomerkamp in Tadzjikistan

1. Je heb geen visum nodig voor Tadzjikistan

Met een Europees paspoort heb je geen visum nodig voor Tadzjikistan. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort en kun je 30 dagen in het land verblijven. Je hebt dus ook geen kosten voor een visum on arrival.

Wel moet je, als je de Pamir Highway gaat tijden, zorgen dat je een GBAO-permit aanvraagt. Hoe je dit doet, kun je lezen in het artikel over het aanvragen van een GBAO-permit voor Tadzjikistan.

De GBAO-permits worden veel gecontroleerd bij alle checkpoints

2. Tadzjikistan is een Islamitisch land

In Tadzjikistan is de bevolking overwegend moslim, zo’n 98% van de inwoners is Islamitisch. Desalniettemin zie je dit niet direct terug in het straatbeeld. Doordat Tadzjikistan nog steeds sterk beïnvloedt wordt door het verleden in de Sovjet-Unie, en de overheid het risico van extremisme als een groot nationaal gevaar ziet, voert men een vrij anti-religieus beleid.

Zo mogen hoofddoeken in Tadzjikistan de nek niet bedekken en mogen mannen geen lange baarden laten groeien. De regels omtrent religie wisselen wel, maar het maakt ook dat het totaal niet te vergelijken is met rondreizen door andere Islamitische landen.

De verlaten steden in Tadzjikistan

3. Is Tadzjikistan veilig?

Het reisadvies voor Tadzjikistan is grotendeels geel, met enkele oranje gebieden langs de noordelijke grens. Over het algemeen is Tadzjikistan een heel veilig land, waar je je als toerist weinig zorgen hoeft te maken. Ook niet in de hoofdstad Dushanbe.

Tadzjikistan grenst aan Afghanistan, wat bij veel mensen tot vragen over de veiligheid zorgt. Zeker ook omdat de Wakhan-vallei die grenst aan Afghanistan, juist een prachtig gebied is om te bezoeken. Maar ook dit grensgebied is niet onveilig. Hoewel er wat meer militaire aanwezigheid is in dit gebied, zijn er zelden problemen. De Taliban is ook niet actief in Tadzjikistan.

Ontdek hier waarom de Wakhan-vallei onderdeel van jouw rondreis door Tadzjikistan moet zijn!

4. Welke taal spreekt men in Tadzjikistan?

In Tadzjikistan worden vele talen gesproken. Tadzjieks is de nationale taal, maar ook spreekt vrijwel iedereen Russisch in het land. In de bergregio’s spreken de verschillende volken ook weer vaak hun eigen taal, zoals Pamir. Tevens zul je veel mensen tegenkomen met een Kirgizische nationaliteit, die weer Kirgizisch spreken. Een enorme mengelmoes van talen dus!

Wat er nauwelijks wordt gesproken echter, is Engels. In Dushanbe gaat dat nog wel, maar daarbuiten veel minder. Een paar basiswoorden Russisch kunnen je leven een stuk gemakkelijker maken. Of download in ieder geval Google Translate en de Russische taal vooraf, zodat je dit altijd in kunt zetten.

De kleine winkeltjes in Tadzjikistan

5. Je kunt alcohol drinken in Tadzjikistan

Ondanks dat Tadzjikistan een Islamitisch land is, kun je hier gewoon alcohol krijgen. Dat is een restant van het Sovjet-verleden. Wees dus niet verbaasd als je in zelfs de kleinste winkeltjes gewoon flessen bier en wodka ziet staan!

6. Geld in Tadzjikistan

De nationale munteenheid in Tadzjikistan is de somoni. De wisselkoers is ongeveer 1 somoni = 0,01 euro. Omdat pinautomaten lang niet altijd werken met Nederlandse bankpassen is het aan te raden om voldoende contant geld mee te nemen. Dat kan in euro’s of in dollars, beide zijn gemakkelijk in te wisselen. Wisselen doe je makkelijk in de bankkantoren die in de grotere steden te vinden zijn.

Wat je moet weten als je naar Tadzjikistan gaat, is dat het verstandig is te zorgen dat je je geld hebt gewisseld in kleine coupures. Daar kun je bij de bank al direct om vragen, zodat je niet enkel met grote briefjes zit. Dit is het makkelijkst te doen in de grotere steden, zoals Dushanbe of Khorogh.

Lees hier meer over de hoogtepunten van Dushanbe, hoofdstad van Tadzjikistan.

Basic dorpjes in Tadzjikistan

7. Welke inentingen zijn verplicht voor Tadzjikistan?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Tadzjikistan. Je zal nergens gevraagd worden naar een vaccinatiebewijs. Het aan te raden om je te laten inenten tegen Hepatitis A en tegen DTP als je naar Tadzjikistan gaat. Ook wordt een vaccinatie tegen buiktyfus vaak aangeraden, zeker bij een langer verblijf in Tadzjikistan.

8. Wat voor stekker heb je nodig voor Tadzjikistan?

Je hebt geen wereldstekker nodig voor Tadzjikistan. De stopcontacten in Tadzjikistan zijn hetzelfde als in Nederland. Wel is het zo dat buiten de grotere steden niet altijd een elektriciteitsvoorziening is.

Hoewel de meeste yurts tegenwoordig gewoon zonnepanelen hebben, zijn er ook nog homestays zonder stopcontacten, bijvoorbeeld bij Karakul Lake. Een goede powerbank is dus absoluut een aanrader voor tijdens je rondreis door Tadzjikistan.

Praktische tips voor je reis naar Tadzjikistan

9. Neem een hoofdlamp mee

Het zal niet altijd nodig zijn, maar bij sommige homestays of overnachtingen in de yurts is er niet of nauwelijks elektriciteit aanwezig. In deze gevallen kan een goede hoofdlamp een uitkomst zijn. Dit is zeker het geval als er geen toilet binnen in het huis is, maar je daarvoor ergens naar buiten moet. Soms is het licht van de maan voldoende, maar zeker als er een hutje om het gat in de grond is gebouwd (want dat is het meestal) is het best fijn om te kunnen zien waar je staat en biedt een hoofdlamp dus uitkomst!

10. Met de auto door Tadzjikistan

Er zijn veel verschillende manieren om de Pamir Highway te bezoeken. Maar met de auto is veelal de meest gebruikelijke wijze, al zijn er ook reizigers die de Pamir Highway fietsen, met de motor op pad gaan, of liftend deze regio bezoeken.

Als je met de auto gaat, is het belangrijk een paar dingen te realiseren. Allereerst dat de wegen vaak in zeer slechte staat zijn: vol met gaten, smal, hobbelig, langs steile afgronden etc. Het is dus zeker geen gemakkelijke, of snelle weg om te rijden. Soms zijn er helemaal geen wegen, zoals naar het afgelegen Dzharty Gumbez in Tadzjikistan. Ook zijn er weinig garages om te helpen als er iets misgaat. Je zal dus zelfredzaam moeten zijn bij het repareren van een auto, of het verwisselen van een band.

Het kan derhalve handig zijn om een chauffeur te huren, die daarbij kan helpen. Een andere reden om dat te doen, is omdat er vaak delen van de weg onverwacht afgesloten zijn. Zeker tussen Khalaikhum en Jizeu zijn er grote delen van de weg soms dicht omdat Chinese bedrijven werken aan het verbeteren van de weg. Maar deze afsluitingen kunnen zo uren duren, dus als je niet weet hoe laat en waar deze plaatsvinden, kan het je een hele dag wachten opleveren. Een lokale chauffeur zou hiervan op de hoogte moeten zijn.

Wegwerkzaamheden zorgen er vaak voor dat de wegen in de Pamir lang zijn afgesloten

11. Wat moet je weten als je naar Tadzjikistan gaat? Neem zonnebrand mee

Als je naar Tadzjikistan gaat, moet je weten dat het op grote hoogte gelegen is. Het merendeel van het land ligt meer dan 3000 meter boven de zeespiegel. Dat gecombineerd met de snikhete zomers en een groot gebrek aan schaduw maakt dat het verstandig is om je voor te bereiden op een felle zon.

Neem dus voldoende zonnebrand mee. Het is daar niet makkelijk te krijgen en je zult het echt nodig hebben, zeker bij de wandelingen op grote hoogte of door valleien met vrijwel geen schaduw, zoals die richting het afgelegn bergdorpje Jizeu.

Het tweede meer bij Jizeu

12. In de zomer is het heel heet in Tadzjikistan

Hoewel de beste reistijd voor Tadzjikistan van mei tot en met oktober is, moet je er wel rekening mee houden dat het in de zomer ook echt erg warm kan zijn. In Dushanbe liep bij ons de temperatuur richting de 50 graden, dus dat was echt even afzien. Hou daar ook rekening mee qua kleding.

In de Pamirs is het meestal een stuk aangenamer, maar ook daar kan het in de zomer warm zijn. Zo stonden wij in t-shirt op meer dan 5000 meter hoogte – iets wat niet vaak voorkomt. Het devies is dus wel om laagjes kleding mee te nemen om zodoende voorbereid te zijn op warme dagen en koude nachten. In de winter zijn grote delen van het land onbegaanbaar door dikke pakken sneeuw.

Geniet van de uitzichten van de Panorama Ridge in tadzjikistan

13. Wat moet je weten als je naar Tadzjikistan gaat? Neem een reishanddoek mee

Op veel plekken waar je overnacht zal je geen handdoek krijgen. De meeste homestays voorzien daar niet in, en dan is het fijn als je een reishanddoek bij de hand hebt. Zeker omdat je na een lange, zweterige, stoffige dag misschien graag wil douchen (als dat aanwezig is bij je homestay).

Ook zijn er veel hotsprings in Tadzjikistan aanwezig. Ook daar zal je zelf in je handdoek moeten voorzien. Als je deze onderweg aandoet is een reishanddoek dus onontbeerlijk.

Tadzjikistan heeft ongelofelijk veel hotsprings om in te ontspannen

14. Regel gemakkelijk een simkaart in Tadzjikistan

Wifi is lang niet overal te vinden, zelfs niet in cafés in Dushanbe, dus het is aan te raden om een simkaart aan te schaffen. Dat gaat bij vrijwel elke telefoonwinkel in de hoofdstad Dushanbe. Voor 10 gigabyte die een maand geldig zijn, betaal je zo’n 20 euro.

Megafone heeft de beste dekking landelijk, zeker in de verlaten dorpjes is deze vaak beter dan TCell, al zullen er ook veel delen in de bergen zijn waar je geheel geen bereik zult hebben. Vandaar dat het altijd belangrijk is dat je bepaalde zaken offline gedownload hebt, zie ook het volgende punt.

15. Download Maps.me voorafgaand aan je reis

De beste kaarten voor tijdens het wandelen zijn die van Maps.me. Daar staan soms, niet altijd, de routes van je wandelingen op aangegeven. Omdat er geen paden of bordjes op de routes zelf staan, is dit heel erg handig. Zorg dus dat je de kaart van Tadzjikistan gedownload hebt voordat je op pad gaat, en ook voordat je de bergen in gaat. Het bereik is in de Pamir vaak zo slecht, dat je het daar niet meer ter plekke kunt downloaden.

Natuurlijk is het ook handig om andere zaken offline gedownload te hebben. De kaart op Google Maps bijvoorbeeld, maar ook je favoriete Spotify Playlists om onderweg te luisteren natuurlijk!

Een van de wandelingen die je kunt vinden op Maps.me is die naar Engels Peak in Tadzjikistan.

Het uitzicht op Engels Peak vanaf de meadows

16. Neem wat proviand mee uit huis

Het zal je wellicht verbazen, maar Tadzjikistan is geen culinair land. Oftewel, het eten is basic. Héél basic. Verwacht heldere bouillonsoep, met aardappel en een stukje vlees erin. Vaak met wat droog brood erbij, dat is het voornamelijk. Soms wordt je nog getrakteerd op wat yakmelk (prima te doen), of gefermenteerde paardenmelk (voor de liefhebber). Ook qua ontbijt zal je veelal datzelfde brood met wat jam of yoghurt eten. Het is dus verstandig om wat snacks mee te nemen, ofwel vanuit huis, ofwel vanuit een grotere supermarkt in Dushanbe.

Als je namelijk de bergen in gaat, is het toch wel heel erg fijn om wat energie te hebben en uit het ontbijt zul je dat veelal niet volledig kunnen halen. Gedroogd fruit, koekjes en noten zijn dus een welkome aanvulling op je dieet om uiteindelijk voldoende energie te hebben om die hoge bergen te beklimmen!

Het eten in Tadzjikistan is niet per se erg lekker

17. Hygiëne is een relatief begrip in Tadzjikistan

Wat je moet weten als je naar Tadzjikistan gaat is dat de omstandigheden op veel plekken zeer basic zijn, zeker rondom de Pamir Highway. Voor de ervaren reiziger zal dat geen punt zijn, als je gewend bent aan harde bedden en hurktoiletten kom je een heel eind. Maar als je daar nog niet zo gewend aan bent, realiseer je dan dat de omstandigheden in deze omgeving hard zijn, het comfort vaak ver te zoeken en de hygiëne dus vaak ook.

Het kan dus handig zijn om zelf te zorgen voor desinfectiegel voor je handen, zakdoekjes die je als toiletpapier kun gebruiken (of vergeet geen toiletpapier te kopen) en wat vochtige doekjes die als semi-douche kunnen fungeren. Want niet bij elke homestay is een douche aanwezig.

18. Wat voor kleding moet je aan in Tadzjikistan?

Dit wisselt natuurlijk enorm met wat je gaat doen, maar bovenal is het handig om laagjes kleding mee te nemen. Het is een Islamitisch land, dus ook in de warme zomers is het aan te raden om een lange broek en enigszins bedekkende kleding aan te trekken. Luchtige kleding is dan je vriend, want met 40+ temperaturen in Dushanbe heb je het wel snel warm.

Daarnaast zal je waarschijnlijk gaan wandelen en dan is het handig om ook een lange wandelbroek aan te hebben en wederom laagjeskleding om de wisselende temperaturen in de bergen op te kunnen vangen. Hoewel het bij ons steeds zeer warm was, ook op grote hoogte, is dat lang niet altijd het geval. Zelfs niet in de zomer.

Het is ook handig om na te denken over sneldrogende kleding, want als je een keer de kans hebt om een wasje te doen, is het in de nacht vaak koel en donker en dus lastig om je kleding te goed te drogen. Een sneldrogend t-shirt of broek is dus je vriend!

Lees hier meer over één van de mooiste hikes die we deden in Tadzjikistan, die naar de Panorama Ridge op ruim 4000 meter hoogte.

19. Wat moet je weten als je naar Tadzjikistan gaat? Neem slippers mee

Je zult veel verblijven in homestays in Tadzjikistan, veel vaker dan in hotels. Het is gebruikelijk om je schoenen bij de deur uit te trekken, en dan is het natuurlijk erg onhandig als je iedere keer je bergschoenen met veters aan- en uit moet trekken. Dus een paar slippers kan goed van pas komen.

Dat is ook het geval omdat vaak het toilet niet binnenshuis is, maar dat je daarvoor een stukje moet lopen. Dan kan een paar slippers in de nacht wonderen doen.

De homestays in Tadzjikistan zijn vaak heel erg basic

20. Neem hoogteziektepillen mee voor Tadzjikistan

Wat je moet weten als je naar Tadzjikistan gaat, is dat het op grote hoogte ligt. De kans is sterk aanwezig dat je op een bepaald moment, vanaf zo’n 3000 meter hoogte, tintelingen zult gaan voelen in je vingers, voeten of aangezicht. Dit is een teken van hoogteziekte. Ook hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid kunnen bij hoogteziekte passen.

Een klein beetje last is niet problematisch, en als je rustig reist en je lichaam de tijd geeft om aan te passen aan de hoogte, dan zou het geen probleem moeten vormen. Het is niet mogelijk om te voorspellen of je wel of geen last van hoogteziekte zal krijgen. Het belangrijkste is vooral dat als de klachten té erg worden qua hoofdpijn en misselijkheid, je er verstandig aan doet zo snel mogelijk weer af te dalen.

Vooraf kun je bij je eventueel hoogteziektepillen aanschaffen, welke je kunt gaan slikken als je de 3000 meter passeert of als je klachten krijgen. Deze kunnen de uiteindelijke klachten verminderen, en zijn te krijgen bij je huisarts of reisvaccinatiekliniek.

Meer weten over wandelen op grote hoogte? Lees dan hier onze ervaringen tijdens de hike naar de Ortoboz Pass op 5000 meter hoogte.

21. Zorg sowieso voor een medicijnkitje voor Tadzjikistan

Iedere doorgewinterde reiziger weet dat je in een land als Tadzjikistan een groot risico loopt op klachten zoals reizigersdiarree. Zorg er dus voor dat je voldoende middelen bij je hebt om dat op barre tochten op te kunnen vangen. Ook iets als ORS kan op zo’n moment helpen.

Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn om een kleine medicijn/EHBO-kit bij je te hebben. Zo is het bijvoorbeeld haast onmogelijk om in Tadzjikistan aan pleisters te komen. Ze kennen alleen verband wat je om je wond heen knoopt. Geloof me – we hebben het vaak geprobeerd, maar ook onze gids kon het nergens krijgen in de Pamir. Sovjet-hardheid, noemen ze dit nog. Mocht je dat niet willen ervaren, neem dan vooral zelf een kleine voorraad mee!

Alles wat je moet weten als je naar Tadzjikistan gaat

22. Tadzjikistan is stoffig

Wat je moet weten als je naar Tadzjikistan gaat, is dat het stoffig is. Dit is gewoon echt een waarschuwing. Want het is een heel, heel, héél erg stoffig land. Overal zal stof komen te zitten. Niet dat je er iets aan kunt doen, maar het is goed om te weten. Je netste, duurste spullen kun je dus beter thuislaten – sowieso natuurlijk. Maar hier zeker. Want alles is stof.

Tadzjikistan is stoffig, heel erg stoffig.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen