Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hike naar Engels Peak in Tadzjikistan

13 november 2023

Als je in Tadzjikistan bent, dan moet je eigenlijk wel gaan wandelen. Want de bergen zijn zo immens, zo indrukwekkend mooi en de natuur is zo overweldigend, dat kan je niet alleen in de auto aan je voorbij laten glijden. Er zijn dan ook heel veel wandelingen mogelijk in de wonderschone natuur van Tadzjikistan, variërend in moeilijkheid en hoogteverschil. Een hele fijne wandeling is die naar Engels Peak, waarbij je een dag lang kunt genieten van adembenemende vergezichten van het Pamir gebergte en de Wakhan-vallei.

De bergen in Tadzjikistan zijn immens hoog, met pieken van 6000 tot 7000 meter. De wandeling naar Engels Peak is niet naar de top van de berg zelf, maar naar de Engels Peak meadows, vanwaar je een prachtig uitzicht op de berg (en omringende bergtoppen hebt). Een geweldige toevoeging dus om deze dagtocht op te nemen in je rondreis door Tadzjikistan van twee weken.

Bij de meadows zijn vaak herders die daar de zomer doorbrengen
Je hebt adembenemende vergezichten tijdens de wandeling

Wandelen in het Pamir-gebergte

De keuze is enorm als je gaat wandelen in het Pamir-gebergte. Er zijn ongelofelijk veel routes en paden te vinden. Ook zijn er veel bergen te beklimmen die helemaal niet zo’n duidelijk pad hebben, maar waar je (met een lokale gids) ook geweldig kunt hiken! 

Veel bergtoppen in het Pamir-gebergte hebben namen gekregen tijdens de Sovjet-tijd. Zo heb je de Lenin Peak, de Karl Marx Peak en daarnaast gelegen ook de Engels Peak. De Engels Peak is 6.510 meter hoog en dus een forse berg. Maar de toppen die erbij in de buurt liggen zijn veelal nog hoger. De berg behoort tot de Shakhdara-range die onderdeel is van het Pamir gebergte. De berg is te bereiken vanuit de prachtige Wakhan-vallei, die grenst aan de indrukwekkende en ruige Wakhan-corridor in Afghanistan. Hier vind je uitlopers van onder meer het Himalaya-gebergte. Het moge duidelijk zijn dat de bergen dus echt verbluffend mooi en indrukwekkend zijn.

Startpunt van de hike naar Engels Peak

Er zijn twee geijkte startpunten voor je wandeling naar Engels Peak. De eerste is het dorpje Zong in de Wakhan-vallei, en de andere is het dorpje Langar dat daar niet ver vandaan ligt. Wij begonnen in Zong, en wandelden terug naar Langar. 

Het nadeel van Langar is dat het pad daar in het begin enorm stijl en rotsachtig is. Het is hierdoor heel onprettig lopen, en dat is zowel als startpunt als eindpunt niet echt fijn. Ik zou daarom aanraden om de wandeling in Zong te starten en te eindigen. In Langar kun je nog langs enkele petrogliefen lopen, maar die zijn niet extreem indrukwekkend. Ze zijn ook vrij gemakkelijk met de auto te bereiken, dus daarvoor is de extra moeite van het lastige pad het niet echt waard.

In Zong heb je nog de optie om met een 4×4 iets hoger te starten dan in het dorpje zelf. Je kunt dan naar het dorpje Dirch (of: Dirj) rijden. Al is ‘dorpje’ wat veel gezegd, het is een enkel hutje langs een gravelpad. Maar het haalt wel zo’n 3 km van je wandeltocht af die voornamelijk omhoog over rotsen gegaan zou zijn, met nog maar een beperkt uitzicht. Dus zeker als je Engels Peak als dagtocht doet, is dat wel de moeite waard om te regelen. Het scheelt je enkele (relatief saaie) uren en 6km wandelen in totaal. Die tijd kun je beter gebruiken om van het uitzicht bij Engels Peak te genieten! De coördinaten van het startpunt in Dirch zijn: 37.048296, 72.635727.

De wandeling naar Engels Peak

Vanaf Dirch is het eerste deel van de wandeling een forse klim van ongeveer drie kwartier, langs een rotsachtige bergwand. De uitzichten zijn hier nog niet heel erg indrukwekkend, maar je kijkt wel al uit over de mooie, groene Wakhan-vallei waar je vandaan kwam. Het pad is vrij gemakkelijk te volgen vanaf Dirch en loopt voornamelijk omhoog.

Als de eerste klim erop zit, kom je op een groener deel van het pad terecht. Hier wandel je ongeveer een uur vrij vlak over het pad langs een klein beekje. Dit pad wordt ook gebruikt door lokale herders. Wees dan ook niet verbaasd als je een ezel of een geit tegenkomt hier. Of de herders zelf natuurlijk! Vanaf dit pad zie je al de indrukwekkende Hindu Kush aan de overkant van de grens liggen, in de Wakhan Corridor in Afghanistan.

Het stroompje kun je lang blijven volgen, tot je op een bepaald moment linksaf een vallei in slaat. Het pad kronkelt dan door langs de bergwand. Aan je rechterkant loopt een diepe kloof en stevige rivier. Afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid smeltwater is deze rivier heel groot en kolkend of net wat minder. Zo wandel je steeds verder van de Wakhan-vallei vandaan, de hoge bergen in. Het pad is hier nog steeds vlak en makkelijk te volgen en dit deel duurt ongeveer vijf kwartier.

Aan het einde van deze vallei kom je op het punt waar de rivier naar beneden stroomt. Door hier over de rotsen te klimmen, tegen de stroom van de rivier in, kom je uit bij een groene wei. Na ongeveer een uur is er nog een laatste, hele steile klim over een zigzaggend pad. Nog een klein stukje meanderen, en dan kom je op het eindpunt uit. De Engels Peak meadow op bijna 4000 meter hoogte!

Adembenemende uitzichten op Engels Peak

Eenmaal aangekomen bij Engels Peak meadow heb je een fenomenaal uitzicht op Engels Peak en de omringende pieken, waaronder Karl Marx Peak. Deze besneeuwde toppen zijn meer dan 6.500 meter hoog, en steken fel af tegen het lieflijke groen van de weide.

Hier is het de perfecte plek om even heerlijk bij te komen van je wandeling, die zo’n 4-5 uur geduurd heeft. Je kunt ook in de weide nog doorlopen naar een bergmeer wat iets verder in de vallei ligt. Dat is een kwartiertje extra wandelen over vlak gebied. Toen wij er waren was dit meer haast volledig drooggevallen door het extreem warme weer, maar het gaf wel weer mooie uitzichten.

In de zomer worden deze weides gebruikt door lokale herders die hier hun vee laten grazen. De kans is dus groot dat je hier niet helemaal alleen zult zijn, en enkele mensen tegenkomt. Maar hoewel Engels Peak een vrij standaard wandeling is voor toeristen om te doen, zijn wij onderweg niemand anders tegengekomen op enkele herders na.

De wandeling terug naar Langar

Onze gids had ons afgezet bij het startpunt in Dirch, en is toen zelf teruggereden naar Langar. Daar zou hij ons weer ophalen. De wandeling terug vanaf Engels Peak is grotendeels hetzelfde. Maar als je in plaats van naar Dirch, naar Langar gaat, moet je bij de 90-graden bocht niet rechtsaf gaan op de terugweg om het beekje te volgen, maar het pad direct naar beneden pakken.

Dit pad loopt dus langs de Langar petrogliefen, maar omdat het zo steil is en veel losliggende rotsen en stenen heeft, wandelt dit uitermate onprettig. Ook is de helling in de middag in de felle zon gelegen en is er geen schaduw. Ik zou dan ook aanraden om gewoon exact dezelfde wandeling terug te maken naar Dirch in plaats van naar Langar. Eventueel kun je die petrogliefen nog bezoeken door met de auto naar het startpunt in Langar te rijden en dan een klein stukje naar boven te wandelen. Dat is minder gedoe dan dit ingewikkelde pad naar beneden lopen.

Vanaf de meadows kun je nog doorlopen naar het drooggevallen meer

Praktische tips voor je dagtocht naar Engels Peak

Engels Peak is een vrij standaard wandeling in reisroutes door het Pamir-gebergte, en het is dan ook een van de makkelijker te volgen wandelingen in het gebied. Desalniettemin is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Want zoals wel vaker in Tadzjikistan, is het bereik slecht en de omstandigheden extreem.

First things first, je moet voor deze tocht absoluut voldoende eten en drinken meenemen. Er zijn her en der wel plekken waar je eventueel water (met een waterfilter of lifestraw) zou kunnen vinden en drinken. Maar dat is niet overal langs het pad het geval. Je bent in totaal zeker 8 uur aan het wandelen, en zeker met een felle zon wil je niet zonder water komen te zitten. Ook voldoende eten is belangrijk. De tocht is zowel heen als terug intensief vanwege de steile hellingen waar je op moet lopen.

Een groot deel van de wandeling loop je door de vallei

Ook is het aan te raden om de route van tevoren te downloaden op een gps-app zoals maps.me. Dan kun je altijd zien waar je nog bent, en ook de twee paden (naar Langar en naar Zong/Dirch) makkelijk terugvinden. Je kunt deze wandeling heel goed zonder gids doen, maar het is dan wel prettig zeker te weten waar je bent en hoe ver het nog is.

Zorg er ook voor dat je voldoende laagjes kleding bij je hebt. Toen wij in Tadzjikistan waren was het een extreem warme zomer. Zelfs op 4.000 meter hoefden we geen trui of jas aan. Maar het zijn gewoon extreme bergen waar het weer ook zo om kan slaan, dus wees daar goed op voorbereid zodat je volledig kunt genieten van de mooie omgeving!

Engels Peak bereik je gemakkelijk vanuit de Wakhan-vallei. Waarschijnlijk zul je voorafgaand en daarna ook overnachten in de dorpjes Langar of Zong in deze vallei. Lees hier meer over de andere hoogtepunten van de Wakhan-vallei in Tadzjikistan!

Reis met ons mee

Meer avonturen