Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pingxi Crags hike: avontuurlijk wandelen in Taiwan

20 mei 2024

Is een hike met het nodige klim- en klauterwerk jouw favoriete soort wandeling? Dan word je zeker blij van de Pingxi Crags hike in Taiwan. Via een parcours van ijzeren ladders beklim je drie hoge rotsen in de bossen buiten de hoofdstad Taipei. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de Pingxi Crags hike in Taiwan.

Pingxi Crags hike – de hike in het kort:

Pingxi Crags hike in Taiwan  

De Pingxi Crags hike is een van de leukste wandelroutes in het noorden van Taiwan. Je vindt hier drie verschillende rotsen: Xiaozi, Putuo en Cimu. Om deze steile toppen te beklimmen, volg je een avontuurlijk parcours van trappen die in het gesteente zijn uitgehakt, met ijzeren railings. Dit is misschien wel het dichtste wat je bij het gevoel van bergbeklimmen kunt komen, zónder dat je met een zware uitrusting op pad hoeft te gaan. De Pingxi Crags hike levert je gegarandeerd een adrenalinestoot én een originele hike op.

Is de Pingxi Crags hike gevaarlijk?

Als je de foto’s ziet, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of de Pingxi Crags hike gevaarlijk is. De trail hoeft niet gevaarlijk te zijn, mits je een paar ‘basisregels’ in acht neemt. Beklim de ladders voorzichtig en in je eigen tempo. Zorg er ook voor dat je de leuningen altijd met twee handen vasthoudt. Met een gewone conditie is deze hike prima te doen, maar onderschat de zwaarte van deze hike niet. De paden zijn erg steil, dus je moet geen last hebben van hoogtevrees of evenwichtsproblemen. Bij regen worden de ladders bovendien erg glad, dus loop deze trail alleen bij droog weer.

De paden van de Pingxi Crags hike zijn smal; qua breedte past er slechts één persoon tegelijkertijd langs. Bij drukte kunnen er opstoppingen ontstaan en de ‘gevaarlijkste’ situatie die je waarschijnlijk zal tegenkomen, is wanneer twee mensen elkaar willen passeren. Er zijn drie rotsen en de meeste mensen beklimmen ze niet allemaal. Xiazo is het populairst, want dit is de meest ‘instagrammable’ rots. De andere twee rotsen zijn minder druk.  

De trap naar de top van de Xiaozi rots is enorm steil

Xiaozi rots

Xiaozi is de meest fotogenieke rots van de Pingxi Crags hike. Met een lengte van 360 meter torent hij hoog boven de omringende bossen uit. Als het je om het uitzicht op de rots zelf te doen is, dan kun je beter een van de andere twee toppen beklimmen. De beklimming van Xiazo is echter een aanrader, want deze top heeft de meest spectaculaire ladder van de trail. Ik heb geen last van hoogtevrees en vind dit soort avontuurlijke routes een feestje om te lopen. Toch moest ik me, eenmaal aan de voet van de Xiaozi rots, even afvragen of ik dit écht ging doen. Op de foto hierboven zie je hoe steil het is. De top van deze rots is erg klein, dus na het maken van foto’s daal je waarschijnlijk direct weer af.

Xiaozi rots Pingxi Crags

Cimu en Putuo rotsen

De rotsen Cimu  (410 meter hoog) en Putuo (450 meter hoog) lijken wat meer op elkaar. Waar de beklimming van de Xiaozi kort maar enorm steil is, gaan de paden richting Cimu en Putuo geleidelijker omhoog. Daardoor heb je wat meer tijd om van de omgeving en de ervaring van het klimmen te genieten. Ik raad zeker aan om Xiazo te combineren met één van de andere rotsen. Omdat Cimu en Putuo op elkaar lijken, maakt het niet zoveel uit welke van de twee je kiest.

Parking Pingxi Crags hike

Startpunt Pingxi Crags hike  

Vanaf het oosten van Taipei rijd je in een halfuur naar het startpunt van de Pingxi Crags hike. Je rijdt over weg nummer 106. Dit is een rustige weg, waar de maximumsnelheid erg laag ligt (40 kilometer per uur). Er staan regelmatig flitspalen. Als je eenmaal in het dorpje Pingxi bent aangekomen, rijd je vanaf weg nummer 106 nog een klein stukje omhoog, over een erg smalle weg. Je komt dan aan bij de kleine parkeerplaats op de foto.

 In Google Maps voer je het volgende adres in om bij de parkeerplaats te komen: Xiaozishan Trail, No. 24石底街 Pingxi District, New Taipei City, Taiwan 226.

Pingxi Crags hike kaart

Kaart Pingxi Crags hike

Vanaf de parkeerplaats volg je de borden naar de rotsen die jij wil beklimmen: Xiaozi, Cimu of Putuo. Wil je ze allemaal beklimmen? Het maakt niet zoveel uit welke volgorde je kiest. De ‘afslagen’ naar de drie rotsen liggen namelijk vlakbij elkaar. Het bos is erg mooi, met veel mos en af en toe ook stukken bamboe.

Praktische tips Pingxi Crags hike

  • De handigste manier om het startpunt van de Pingxi Crags hike te bereiken is met eigen vervoer. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je vanaf het treinstation van Pingxi in minder dan een kilometer (bergop) naar het startpunt lopen.
  • Begin niet aan de hike als het regent, of breek de hike af zodra het begint te regenen. De steile paden worden door de regen namelijk erg glad. Bovendien blijft de regen tussen de bergen hangen, waardoor je ook weinig van het uitzicht zal zien.
  • Dunne handschoenen zijn fijn voor het vasthouden van de ladders.
  • Het weer kan in Taiwan ineens omslaan. Wees hierop voorbereid door kleding in laagjes te dragen en ervoor te zorgen dat je altijd regenkleding in je rugzak hebt zitten.
  • Draag al je spullen in een rugzak, zodat je beide handen vrij kunt houden voor het vasthouden van de ladders.
  • Omdat deze hike relatief dicht bij Taipei ligt, zou je Pingxi Crags als dagtocht vanuit de Taiwanese hoofdstad kunnen doen. Ik koos ervoor om deze hike te doen als tussenstop, op de dag dat ik mijn huurauto ophaalde in Taipei en koers zette richting de oostkust. In mijn Taiwan reisroute lees je daar meer over.

Meer hikes in Taiwan

  • Voor veel van de mooiste hikes in Taiwan is het handig om eigen vervoer te hebben. In deze blog lees je alles over het huren van een auto in Taiwan.
  • De Zhuilu Old trail in Taroko Gorge National Park was mijn favoriete hike in Taiwan
  • De Walami Trail is een uitstapje naar het platteland van Yuli zeker waard
  • In Dakeng Scenic Area wandel je over boomstammen. Avontuurlijk en origineel!

Reis met ons mee

Meer avonturen