Zoek
Sluit dit zoekvak.

Auto huren in Taiwan: de beste tips voor jouw roadtrip

25 januari 2024

We verklappen het maar meteen: een auto huren in Taiwan is een aanrader. Je kunt in dit Aziatische land prima zelf autorijden. Sterker nog, een roadtrip is de leukste manier om het eiland te ontdekken. De wegen zijn uitstekend en het verkeer is bijna on-Aziatisch overzichtelijk. Taiwan is sowieso nog niet zo ontdekt door toeristen, maar met een huurauto kun je écht je eigen plan trekken. Wij maakten een rondreis met huurauto door Taiwan en zouden daar zeker opnieuw voor kiezen. Dit zijn onze tips voor het huren van een auto in Taiwan.

Auto rijden Taiwan

Kan je zelf rijden in Taiwan?

Ja, je kunt heel goed zelf autorijden in Taiwan. Sterker nog: samen met Panama is Taiwan is een van de makkelijkste landen buiten Nederland waar wij een auto hebben gehuurd. Zelf auto rijden in Taiwan voelde voor ons heel veilig en gemakkelijk. Wij hebben dan ook echt genoten van de voordelen die het huren van een auto biedt en veel plekjes bezocht die per openbaar vervoer lastiger te bereiken zijn.

Hoe is het verkeer in Taiwan?

Het verkeer in Aziatische landen kan vaak chaotisch zijn. Met drukke wegen, tientallen brommers en constant getoeter is een auto huren niet in elk land op dit continent een aanrader. In Taiwan valt dit echter enorm mee. Buiten de steden is het verkeer heel rustig en overzichtelijk. Ook in de (drukke) steden vond ik het prima te doen. Langs de oostkust van Taiwan liggen de snelheidslimieten bovendien erg laag (denk aan 40, 50 of 60 kilometer per uur). Zeker als je al vaker in het buitenland hebt gereden, kun je dus prima zelf rijden in Taiwan.

Auto huren Taiwan

Rondreis met huurauto in Taiwan

Heb je per se een huurauto nodig voor een rondreis door Taiwan? Nee, niet per se. Je kunt ook gebruikmaken van de trein, de bus of een scooter huren. Met een huurauto kun je echter wel een ander soort rondreis maken. Het openbaar vervoer is vooral in de grote steden erg goed geregeld. De natuur in Taiwan is echter heel erg de moeite waard en juist dat zijn de plekken waar een auto het handigste vervoermiddel is, als je deze op eigen gelegenheid wil bezoeken. 

Een uitzondering is overigens de hoofdstad Taipei. Daar heb je echt geen auto nodig. Haal je huurauto dus pas op bij vertrek uit Taipei. In Taipei kun je alles met de metro (MRT) doen. Het metronetwerk is daar erg uitgebreid en goed geregeld.

Deze bezienswaardigheden in Taiwan kun je het beste bereiken door een auto te huren:

 • Taroko Gorge National Park
 • De hele oostkust van Taiwan
 • De Walami Trail in Yuli (op het platteland aan de oostkust van Taiwan)
 • Kenting (het tropische zuiden van Taiwan)
 • Alishan (groene bergen vol theeplantages en bamboebossen)
 • Dakeng Scenic Area (een wandelgebied buiten de stad Taichung)

Auto huren in Taiwan: de mooiste autoroutes

Roadtrip langs de oostkust van Taiwan

De hele oostkust van Taiwan is uitgeroepen tot national scenic area. Het is een groen, bergachtig gebied dat direct aan zee grenst. Het verkeer is rustig en overzichtelijk, mede door de lage snelheidslimieten. De route van Hualien tot aan Xiaoyeliu is 170 kilometer lang. Je zou dit in één dag kunnen rijden, maar het is leuker om hier langer voor uit te trekken, inclusief een uitstapje naar het binnenland.

Roadtrip in Taroko Gorge National Park

Taroko Gorge is een van de mooiste natuurparken van Azië. Het natuurgebied draait rondom de kilometerslange Taroko kloof, waar een felblauwe rivier doorheen loopt. Tijdens een bezoek aan het park volg je de weg langs de rivier, langs mooie plekken. Er zijn meerdere bezienswaardigheden, maar niet bij elke stop is parkeergelegenheid voor auto’s. Daarom kiezen sommige bezoekers voor het huren van een scooter of voor een georganiseerde tour.

Roadtrip in Kenting National Park

Kenting National Park is het tropische zuiden van Taiwan. Je vindt hier rotsformaties, groene heuvels, uitzichtpunten en mooie stranden. Een auto is hier het ideale vervoersmiddel. Zo kun je zelf een route uitstippelen langs de bezienswaardigheden en die op je eigen tempo bezoeken.

Roadtrip Alishan

Alishan is een gebied vol groene heuvels, theevelden en (bamboe-)bossen. Een ideaal gebied voor een roadtrip, zeker als je de drukste delen wil vermijden.

Tips voor autorijden in Taiwan

Er is een groot verschil tussen autorijden langs de oostkust en de westkust van Taiwan. De oostkust bestaat vooral uit wegen die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse 80-wegen. De toegestane snelheid ligt op deze wegen in Taiwan echter véél lager dan wij gewend zijn, namelijk 40, 50 of 60 kilometer per uur. Dat voelt soms irritant laag aan, zeker omdat het verkeer hier meestal rustig is. Je kunt je echter het beste aan de snelheid houden (ook al doen de meeste locals dat niet), want er staan om de haverklap flitspalen. De oostkust heeft ook veel bochtige bergwegen en lange tunnels. De westkust van Taiwan heeft daarentegen veel meer (grote) steden en meerbaans snelwegen, met een maximale toegestane snelheid van 110 kilometer per uur.

Meer tips voor een auto huren & autorijden in Taiwan

 • Het verkeer in Taiwan rijdt rechts
 • Er staan véél flitsers. Deze flitsers staan echt overal en nergens (ook in bijvoorbeeld tunnels), dus let goed op je snelheid.   
 • Er zijn veel tunnels, vooral aan de oostkust. Deze zijn soms kilometers lang.
 • De wegen in Taiwan zijn in zeer goede staat. Wij hebben alleen maar over geasfalteerde wegen gereden, ook op meer afgelegen plekken. Je kunt dus gewoon een 2WD auto huren.
 • De stoplichten tellen af wanneer ze op rood staan, wat handig is. Ze hangen boven de weg, een stuk hoger dan wij in Nederland gewend zijn. Dat is in het begin even wennen.
 • Er zijn 3 soorten wegen. National freeways zijn meerbaans snelwegen, te herkennen aan een cijfer in een groen wolkje. Daarnaast heb je provincial highways (soms zijn dit snelwegen, maar soms ook niet), te herkennen aan een cijfer in een blauw schild. Tot slot heb je country roads, te herkennen aan een cijfer in een rechthoek.
 • Er zijn ook veel ‘stoplichten’ die geen echte stoplichten zijn, maar eerder waarschuwingslichten. Ze zien eruit als stoplichten, maar dan met knipperende oranje lichten. Ze geven situaties aan waarbij je extra moet opletten.
 • Er wordt veel rechts ingehaald. 
 • Op sommige wegen is de meest rechtste baan bedoeld voor brommers. Ook hebben de locals de gewoonte om op de meest rechterbaan ineens stil te gaan, dus let daar goed op.
 • Voor de navigatie in Taiwan gebruikten wij de live versie van Google Maps. Bij aankomst op de luchthaven kochten we bij de provider Chunghwa Telecom een lokale simkaart met onbeperkt internet voor 15 dagen. Dit kostte ons 20 Euro. We hadden door het hele land goed bereik. Onze huurauto had geen USB-aansluiting, maar gelukkig hadden we een powerbank bij.

Verkeersborden in Taiwan

Wat heel fijn is aan autorijden in Taiwan, is dat de bewegwijzering zowel in het Chinees als in het Engels is. Plaatsnamen en richtingen staan dus ook in het Engels aangegeven op de borden. Snelheden en afstanden worden in kilometers aangegeven, met de cijfers die voor ons herkenbaar zijn. 

Tolwegen in Taiwan

Taiwan heeft veel tolwegen. Met een huurauto hoef je je daar echter niet druk om te maken, want alles gaat automatisch. Je kenteken wordt gescand en je betaalt de kosten voor de tol bij het inleveren van de huurauto in één keer aan het autoverhuurbedrijf. Wij merkten eigenlijk alleen dat we op tolwegen reden omdat Google Maps dit aangaf.

Tanken in Taiwan

Onze huurauto in Taiwan had in het handschoenkastje twee tankpassen liggen. Daarmee konden wij tanken bij de twee grootste ketens van tankstations in Taiwan, onder andere CPC (te herkennen aan het logo met de fakkel). De benzinekosten werden bij het inleveren van de huurauto van onze creditcard afgehaald. Tijdens onze reis (november 2023) kostte een liter 95-Benzine 31 Taiwanese dollar. Dat is minder dan één Euro per liter.

De tankstations in Taiwan hebben een medewerker die voor jou tankt. Ga er niet vanuit dat het personeel Engels spreekt. Gelukkig staan de brandstoftypes aangegeven met de cijfers die wij ook kennen (bijvoorbeeld 95 of 98), dus konden we altijd duidelijk maken welk type brandstof we nodig hadden.

Auto huren Taiwan

Nadeel van een auto huren in Taiwan: parkeren

Er is ook een nadeel aan het huren van een auto in Taiwan. Doordat je namelijk een parkeerplek voor je auto nodig hebt, beperk je je keuze in accommodaties behoorlijk. Zeker in de steden heeft niet elke accommodatie een eigen parkeergelegenheid.

Nog een tip voor parkeren in Taiwan: wanneer er een rode of gele streep langs de weg staat, is het niet toegestaan om te parkeren. Wanneer er een witte streep langs de weg staat mag dat (meestal) wel, al moet ik toegeven dat de regels hiervoor mij niet helemaal duidelijk waren. Bij bezienswaardigheden met een witte streep langs de weg parkeerden wij daar op het moment dat andere auto’s dit ook hadden gedaan. ’s Nachts zorgden we echter altijd voor een accommodatie met eigen parkeergelegenheid.

Taiwan leent zich goed voor een rondreis met huurauto

Hotels met parking in Taiwan

Tijdens onze Taiwan rondreis kozen wij voor hotels met eigen parkeergelegenheid. In ons Taiwan reisverslag lees je onze reviews van deze hotels.

Het verkeer in Taiwan is voor een Aziatisch land erg rustig, zelfs in de steden is het ondanks de drukte overzichtelijk

Auto huren in Taiwan: onze ervaring met AVIS

Voor onze huurauto in Taiwan maakten wij gebruik van AVIS. Op hun Taiwanese website kwamen we er niet helemaal uit, maar het contact via e-mail was erg prettig. We kregen altijd snel antwoord op onze vragen in goed Engels. Je kunt AVIS Taiwan bereiken via booking @ avis-taiwan .com. Via e-mail regelden we ook dat onze huurauto inclusief verzekering zonder eigen risico was.

We wilden onze huurauto pas ophalen bij vertrek uit Taipei en kozen daarom voor een ophaallocatie in het oosten van Taipei (adres: No. 257, Songde Road, Xinyi District, Taipei City). Omdat we vanaf hier richting de oostkust reden, hoefden we maar een klein stukje door de hoofdstad Taipei te rijden. Wil je dit ook doen, dan moet je je huurauto echt vooraf reserveren. De ophaallocatie was piepklein; er stonden slechts 3 auto’s en die waren allemaal gereserveerd. Ook hier werden we vriendelijk geholpen in goed Engels.

Bij het inleveren van de huurauto op Taipei Taoyuan Airport.was het voor ons niet helemaal duidelijk waar we dat moesten doen. Normaliter spreekt de locatie van de verhuurbedrijven op een luchthaven voor zich, maar dit keer ontbraken de borden. Wat bleek? AVIS is de enige autoverhuurder met een balie in de aankomsthal, waardoor er geen centrale inleverlocatie voor huurauto’s is. Terwijl één van ons bij de auto bleef, ging de ander naar de balie van AVIS. Vervolgens liep een medewerker van AVIS mee om de auto in ontvangst te nemen. Er zijn meer verhuurders waarbij je de auto op de luchthaven van Taipei kunt inleveren, maar hun locaties liggen buiten de luchthaven zelf.

Wat kost een auto huren in Taiwan?

 • Wij betaalden 32.500 Taiwanese dollar voor 12 dagen. Dat was inclusief verzekering met 0 eigen risico. Dit is ongeveer 2.700 Taiwanese dollar per dag; omgerekend zo’n 80 Euro. Voor dit bedrag kregen we een Nissan Sentra (een automaat met cruise control).
 • Bij het inleveren van de huurauto moesten we nog 4.500 Taiwanese dollar betalen voor tol en benzine. Dat is omgerekend 135 Euro. 
 • De totale kosten voor onze huurauto in Taiwan waren dus circa 1.100 Euro, oftewel 91 Euro per dag. Dat is niet goedkoop, maar wij vonden het dit bedrag waard.
 • Goed om te weten: wij boekten onze huurauto in Taiwan een aantal maanden voor vertrek. Het huurbedrag stond ter plaatse aangegeven als 3.300 Taiwanese dollar per dag.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen