Search
Close this search box.

Zhuilu Old Trail: de beste hike van Taroko Gorge

26 februari 2024

De Zhuilu Old Trail is de allerbeste hike in het mooiste nationaal park van Taiwan, Taroko Gorge. Een pittige trail door tropische bossen, die je beloont met uitzicht op de bergen en een spectaculair pad langs de kliffen. Wandelliefhebbers die naar Taiwan reizen mogen deze trail eigenlijk niet missen. Toch gebeurt dat regelmatig; doordat niet iedereen op tijd in de gaten heeft dat je voor deze hike (ver vooraf) een permit moet regelen. Lees verder voor onze ervaringen met de Zhuilu Old Trail en tips om deze hike zelf te ervaren.

Taroko Gorge National Park Taiwan

Zhuilu Old Trail – de hike in het kort:

Is de Zhuilu Old Trail de moeite waard?

De Zhuilu Old Trail (ook wel de Zhuilu Old Road genoemd) is een begrip in Taiwan. Het is namelijk de allerbeste hike van Taroko Gorge, het bekendste nationaal park van het land. Het pad brengt je hoog boven de kloof van het park, met uitzicht op de ijsblauwe rivier die hier doorheen stroomt. Het laatste deel van de trail loop je direct langs een steile klif. Dit is ook het stuk waar het allemaal om draait. Het pad langs de kliffen levert je mooie uitzichten én een adrenalinekick op.

Ik vond dit de mooiste hike van mijn Taiwan rondreis. Je moet er echter wel wat voor over hebben om deze wandeling te kunnen doen. Vooraf moet je namelijk een permit regelen. Wanneer je daarnaast kiest voor een tour inclusief vervoer vanuit Hualien, is deze activiteit niet goedkoop. Bovendien is de hike door het hoogteverschil behoorlijk zwaar. 

Geschiedenis van de trail

Rond 1914 werd er in de Taroko Gorge hevig gevochten tussen de Japanners (die Taiwan wilden overheersen) en de stammen die hier woonden. De Japanners wonnen die gevechten uiteindelijk. Zij dwongen de lokale bevolking vervolgens om wegen door de kloof aan te leggen. Zo ook de Zhuilu Old Road, die tegen de Zhuilu-klif werd aangebouwd. Dat was zwaar en gevaarlijk werk. De stamleden beklommen de rotswanden met behulp van touwen en hakten het pad volledig met de hand uit in het gesteente. Hoewel het pad langs de klif tegenwoordig zo’n 1,5 meter breed is, was de oorspronkelijke trail veel smaller.

Zhuilu Old Trail

Onze ervaring met de Zhuilu Old Trail

De Zhuilu Old Trail is een pittige hike. Dat komt door het hoogteverschil: 700 meter omhoog en 700 meter omlaag. Op de heenweg loop je in feite 2,5 kilometer aan één stuk omhoog. Dat doe je door middel van haarspeldbochten en veel trappen. Na een tijdje voel je dat echt in je knieën. Vooral de eerste 500 meter zijn meteen erg steil en pittig. Het laatste deel (van km 2,5 tot 3,1) zijn goed te doen. Over de heenweg deden we iets meer dan 2 uur.

De trail is gelukkig erg mooi. Je loopt door een bos met veel tropische planten. Ook kom je langs twee bruggen en loop je door een gat in de rotsen. Soms hangen er touwen om je te helpen met klimmen over de rotsen. Af en toe heb je een doorkijkje naar de bergen van de Taroko Gorge. Wij zagen ook nog apen onderweg.

Impressie van de klif

Zoals gezegd draait het allemaal om de laatste 500 meter van het pad. Hier loopt de trail direct langs de kliffen. Op sommige plekken staan hekjes, maar lang niet overal. Dat maakt het ‘spannend’ om hier te lopen. Het pad is echter niet eng (mits je geen hoogtevrees hebt natuurlijk). Ook is het pad breed genoeg om tegenliggers te passeren die je vanaf het omkeerpunt tegemoet komen. Wij hadden geluk en kwamen op grote stukken van het klif-pad niemand tegen. De foto’s hieronder geven een indruk van het pad en het uitzicht.

Zhuilu Old Trail
Zhuilu Old Trail
Zhuilu Old Trail
Taroko Gorge National Park in Taiwan draait volledig om de 18 kilometer lange Taroko kloof, waar een ijsblauwe rivier doorheen stroomt

Kaart Zhuilu Old Trail

Op onderstaande kaart zie je dat de Zhuilu Old Trail start bij de Zhuilu Suspension Bridge. Deze brug vind je aan het begin van de zijweg die naar Swallow Grotto leidt. Zodra je de lange hangbrug bent overgestoken, begint de klim omhoog. Vanaf daar loop je 2,5 kilometer aan één stuk omhoog. Onderweg kom je nog een tweede hangbrug tegen (No. 2. Badagang Suspension Bridge). Het pad langs de kliffen vind je op de laatste 500 meter van de heenreis. Bij de Cliff Outpost draai je weer om. Hier is een kleine picknickplaats met wat bankjes, maar er zijn verder geen voorzieningen. Je loopt hetzelfde pad weer terug omlaag.

Map Zhuilu Old Trail Taiwan

Startpunt Zhuilu Old Trail

 • Je vindt het startpunt voor de Zhuilu Old Trail aan het begin van de zijweg naar Swallow Grotto in Taroko Gorge National Park. Hier is een klein gebouwtje waar je je permit en je paspoort moet laten zien. Ook betaal je hier het entreegeld voor de hike (200 Taiwanese Dollar, ongeveer 6 Euro).
 • Bij het startpunt is geen toilet, dus zorg dat je vooraf naar het toilet gaat. Bij de parkeerplaats voor de Shakadang trail is een toilet. Deze ligt tussen de parkentree en het startpunt van de Zhuilu Old Trail in.
 • Bij het startpunt is geen parkeerplaats. Daarom kozen wij voor georganiseerd vervoer vanaf Hualien, onze uitvalsbasis voor Taroko Gorge. Daarover vertel ik verderop in deze blog meer.

Combineer de hike met een bezoek aan Taroko Gorge National Park

Taroko Gorge is het mooiste nationaal park van Taiwan en een must see tijdens je reis. Het is echter niet het makkelijkste park om te bezoeken. Openbaar vervoer is in het park niet goed geregeld, waardoor een auto of scooter het handigste vervoersmiddel is. Bij een aantal bezienswaardigheden is echter geen parkeergelegenheid. Dit zijn Swallow Grotto (hier is een handjevol parkeerplaatsen , maar je moet veel geluk hebben om er een te bemachtigen) en Tunnel of Nine Turns (waar helemaal geen parkeergelegenheid is).

De fijnste manier om Taroko Gorge National Park te bezoeken is daarom tijdens een tour, waarbij de chauffeur je bij de bezienswaardigheden afzet en ophaalt. Wij boekten een tour via Island Life Taiwan. Onze chauffeur ‘Jason’ was een hele vriendelijke, gepensioneerde man. Hij reed ons rond en vertelde ontzettend veel over het park. In de ochtend liepen we zelfstandig de Zhuilu Old Trail. Op deze hike heb je wat ons betreft geen gids nodig. Na de hike liet Jason ons Swallow Grotto, de Tunnel of Nine Turns, de Eternal Spring Shrine en de Bell Tower zien. Voor deze tour betaalden we 2.800 Taiwanese Dollar per persoon (82 Euro). Dat was inclusief het regelen van de permit voor de Zhuilu Old Trail en het entreegeld voor deze hike.

Een makaak in Taroko Gorge National Park

Praktische informatie voor de Zhuilu Old Trail

 • Let op: je moet de hike verplicht starten tussen 7 en 10 uur ’s ochtends.
 • In Taroko Gorge Nationaal Park wordt regelmatig aan de weg gewerkt, om schade door aardbevingen of tyfoons te herstellen. Informeer vooraf of er wegwerkzaamheden zijn die invloed kunnen hebben op jouw bezoek. Tijdens ons bezoek was één van de tunnels in het park slechts een paar keer per dag open. Wij moesten vóór 07:30 uur door deze tunnel zijn om de Zhuilu Old Road te kunnen lopen. De volgende opening was namelijk pas na 10:00 uur, na de verplichte starttijd.
 • Wij hadden het geluk dat het tijdens onze hike zonnig en droog was. Ideale omstandigheden! Bij regen kan het pad glad worden. Het weer in Taroko Gorge kan snel omslaan, dus neem voor de zekerheid regenkleding mee en draag stevige wandelschoenen.
 • Neem voldoende water mee (zeker 1.5 liter per persoon), want de hike is zwaar. Neem daarom ook iets te eten mee. Bij de Outpost (het omkeerpunt) zit een kleine picknickplaats met wat bankjes.

Permit regelen voor de Zhuilu Old Trail

 • Je kunt de permit ook zelf regelen via de website van de national parks in Taiwan.
 • Op het moment van schrijven gaat de registratie voor deze hike open tussen 2 maanden en 1 dag vóór de datum waarop je de trail wil lopen. Er is echter een speciale regeling voor buitenlandse toeristen. Zij kunnen zich tussen 4 maanden en 35 dagen vooraf registreren. Voorwaarde is dan echter wel dat je de hike van maandag t/m donderdag wil lopen en dat jouw gekozen datum geen nationale feestdag is
 • Bij de registratie moet je een lokale contactpersoon kunnen opgeven (met naam en lokaal telefoonnummer) als contactpersoon in geval van nood.
 • Wij kozen ervoor om alles via Island Life Taiwan te regelen, omdat we ook vervoer naar het park nodig hadden en het wilde combineren met andere bezienswaardigheden. Dat bleek een prima keuze.

Reis met ons mee

Meer avonturen