Search
Close this search box.

Walami Trail: de mooiste hike van Yuli in Taiwan

15 februari 2024

De Walami Trail in Yuli is geliefd onder wandelaars die naar Taiwan reizen. En nadat ik deze hike zelf heb gemaakt, begrijp ik waarom! De Walami Trail combineert bergen, tropisch bos, watervallen, hangbruggen en klifpaadjes. Met wat geluk spot je bovendien ook nog dieren onderweg. Dit alles maakt de Walami Trail zeker een uitstapje naar het platteland van Yuli waard. Lees verder voor alles wat je wil weten over deze hike.

Yushan National Park in Taiwan

Walami Trail Taiwan – de hike in het kort:

Is de Walami Trail in Yuli de moeite waard?

De Walami Trail in Yushan National Park is een van de leukste wandelingen die ik tijdens mijn rondreis van 2 weken door Taiwan maakte. Als je van hiken en natuur houdt, is het zeker een aanrader.

De hoogtepunten van de Walami Trail zijn:

  • De twee hangbruggen
  • De Shanfong waterval
  • Het pad zelf. Je wandelt door een tropisch bos, vol planten met grote bladeren. Ook zijn er een paar stukken waar het pad direct langs de kliffen loopt. Je hebt regelmatig uitzicht op de omringende bergen en een vallei waar een ijsblauwe rivier doorheen stroomt.

Het pad wordt goed onderhouden en de route staat duidelijk aangegeven. En hoewel de Walami Trail zeker geen onbekende hike is (toen wij bij de start aankwamen stonden er zelfs twee touringcars geparkeerd) en we onderweg regelmatig mensen tegenkwamen, was het nergens vervelend druk.  

De Walami Trail heeft twee hangbruggen, waaronder een lange

Hangbruggen stelen de show

De Walami Trail heeft twee hangbruggen. De eerste hangbrug kom je al vrij snel tegen, op 1 km van het startpunt. Voor je gevoel ben je pas net begonnen met lopen, maar toch raad ik aan om hier even pauze te nemen. Dit is namelijk een van de mooiste stukken van de Walami Trail. Het is ook (veruit) de langste hangbrug van de twee.

De tweede hangbrug loopt langs de bovenkant van de Shanfong waterval. Deze korte brug werd in 1930 gebouwd door de Japanners, tijdens hun periode van overheersing. De staalkabels van de brug stammen nog steeds uit die tijd.

De bonus: Shanfong waterval

De Walami Trail loopt langs verschillende watervallen, maar de Shanfong waterval is de enige van formaat. Het hoofdpad gaat via een hangbrug langs de bovenkant van de waterval. Daarnaast is het mogelijk om een detour te doen naar de voet van de waterval. Dat is zeker een aanrader! De detour duurt niet lang; het is één lange trap naar beneden (en daarna weer omhoog). Beneden heb je mooi uitzicht op de waterval. Er is ook een picknicktafel; de perfecte plek voor een pauze.

Spot apen en de Swinhoefazant

Tijdens de wandeling over de Walami Trail kun je ook dieren spotten. Wij zagen onderweg verschillende groepen makaken. Daarnaast kwamen we op twee plekken een Swinhoefazant tegen. Deze fazant heeft witte, zwarte en blauwe veren en een rode vlek om zijn oog. Leuk detail: dit dier staat op het biljet van 1000 Taiwanese Dollar afgebeeld.

Daarnaast staan er langs het pad waarschuwingsborden voor beren, wespen en giftige slangen. Wie vaker gaat hiken in Taiwan, zal merken dat ze hier nogal fan zijn van borden die je attent maken op mogelijke gevaren.

Heb je een permit nodig voor de Walami Trail?

Je hebt geen permit nodig als je de Walami Trail als dagtocht wil lopen. Je mag dan echter niet verder lopen dan Jiaxin (4,5 km enkele reis vanaf het startpunt). Dat klinkt misschien kort, maar ook dan heb je al een hele mooie wandelroute waar je zeker een halve dag voor uit moet trekken. Wil je verder lopen en er een 2-daagse hike van maken? Dan moet je wel een permit aanvragen bij het Yushan National Park. Je overnacht dan in de Walami Hut (13,6 km enkele reis vanaf het startpunt). Voor deze overnachting moet je al je eigen spullen meenemen.

Walami Trail map

Kaart Walami Trail Taiwan

Op bovenstaande kaart zie je de route van de Walami Trail in Yushan National Park, Taiwan. De bruine route laat de autoweg tussen Yuli en het startpunt van de hike zien, via het Nan-an Visitor Center.

De rode lijn toont de Batongguan Traversing Trail, waar de Walami Trail onderdeel van is. Walami (waar je overnacht tijdens een 2-daagse hike) en Jiaxin (het omkeerpunt wanneer je geen permit hebt) staan hierop aangegeven.

Het tropisch bos van Yushan National Park is erg mooi

Tip: kort de route in zonder iets te missen

De Walami Trail is geen zware hike, maar hij is wel lang. Hoewel je de hele heenreis vals plat omhoog loopt, raak je met een normale conditie nergens écht buiten adem. De terugweg gaat gemakkelijk, omdat je daarbij steeds omlaag loopt. Over de heenweg deden wij 2 uur, inclusief de omweg naar de waterval. Over de terugweg deden we 1,5 uur.

Achteraf gezien vonden wij de heenweg net iets te lang duren. Dat komt doordat de mooiste dingen aan het begin van de route zitten, tussen km 0 en km 3.1. De afstand staat regelmatig aangegeven met bordjes, dus het is gemakkelijk om bij te houden hoe ver je al hebt gelopen. Bij km 3.1 is een mooi pad dat direct langs de kliffen loopt, onder de rotsen door. De rotswanden zijn bedekt met mos en varens en het pad wordt van de afgrond gescheiden door groen gekleurde booghekjes. Erg fotogeniek! Het stuk daarna (tussen km 3.1 en km 4.5) zou ik alleen doen voor het gevoel ‘dat je de hele route hebt gelopen’. Je kunt prima bij km 3.1 omdraaien zonder iets te missen. Dat scheelt je 1 uur lopen op de totale afstand.

Het startpunt van de Walami hike is gemakkelijk te vinden: waar de autoweg stopt kun je parkeren.

Uitvalsbasis Yuli & startpunt van de Walami Trail

De beste uitvalsbasis voor de Walami Trail is Yuli. Yuli is een slaperig plaatsje op het platteland van Taiwan, omgeven door rijstvelden. Vanaf hier is het 12 kilometer rijden naar het startpunt. Je bereikt dit het beste met eigen vervoer (huurauto of scooter). 

Stel je navigatie in op het Nan-an Visitor Center (op Google Maps heet dit: Nan-an Visitor Center 982, Taiwan, Hualien County, Zhuoxi Township, 83-3號.). Vanaf daar is het nog 6 km naar de start van de Walami Trail. Het exacte punt is gemakkelijk te vinden, want de autoweg houdt hier letterlijk op. Hier kun je parkeren.

Hostel in Yuli: Wij sliepen 2 nachten in het 910 hostel in Yuli. Dit is een klein hostel met zowel privékamers als slaapzalen. Het hostel heeft een gemeenschappelijke keuken waar je zelf je ontbijt en andere maaltijden kunt maken. Er zijn supermarkten op loopafstand. Ook heeft het hostel een eigen parkeerplaats; erg handig als je net zoals wij een rondreis met huurauto door Taiwan maakt.

Wil je net zoals ik een auto huren voor je reis door Taiwan? Lees dan mijn artikel met tips over autorijden in Taiwan.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen