Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dakeng Scenic Area: wandelen over boomstammen in Taiwan

9 mei 2024

Dakeng Scenic Area biedt een avontuurlijke én originele hike tijdens je rondreis door Taiwan. Je loopt hier namelijk over kilometerslange trappen die zijn gemaakt van boomstammen. Bovendien voel je je onderweg net een local, want hoewel hier nauwelijks buitenlandse toeristen komen, is het gebied populair bij de Taiwanezen. In deze blog lees je alles wat je moet weten over hiken in Dakeng Scenic Area in Taiwan.

Reisblog over wandelen in Taiwan

Dakeng Scenic Area – de hike in het kort:

Kaart met alle hiking trails in Dakeng Scenic Area

Dakeng Scenic Area in Taiwan

Dakeng Scenic Area is een natuurgebied in het westen van Taiwan, vlakbij de stad Taichung. In een landschap van groene heuvels zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Het pad van deze hikes bestaat uit houten trappen, waarbij de ‘treden’ gemaakt zijn van dikke boomstammen. Dat maakt de hikes in Dakeng Scenic Area origineel en bijzonder.

Er zijn in totaal 10 verschillende trails; genummerd van 1 tot en met 10. Op de kaart hierboven zie je ze allemaal.

  • De hikes die dichter bij de stad Taichung liggen (6 tot en met 10) zijn makkelijker. Deze trails zijn kort en niet erg steil.
  • De hikes die verder naar het oosten liggen (1 tot en met 5) zijn moeilijker. Dit is het deel waar ik voor koos.

Avontuurlijke hike over trappen van boomstammen in Taiwan

Wandelen over boomstammen in Taiwan

In Dakeng Scenic Area zijn de trails zelf de grootste attractie. Als het je om het uitzicht te doen is, dan zijn er mooiere hikes in Taiwan. Want hoewel je door groene heuvels en bossen loopt, wordt het uitzicht nergens écht spectaculair. Het pad zelf is echter geweldig. Je klimt namelijk de heuvel op (en daalt deze vervolgens weer af) via trappen die zijn gemaakt van boomstammen. De paden zijn prachtig aangelegd en goed onderhouden. Er staan regelmatig kilometerpaaltjes. Daarnaast zag ik onderweg veel vlinders (en je schijnt ook apen te kunnen spotten).  

Onderschat de zwaarte van de hikes in Dakeng Scenic Area niet, ondanks de relatief kleine afstanden. Je moet de hele route geconcentreerd lopen. Er zitten soms behoorlijke gaten tussen de boomstammen die als traptreden fungeren, dus een misstap kan vervelend aflopen. Is deze uitdaging voor jou geen probleem, dan belooft Dakeng Scenic Area een originele en avontuurlijke hike.

Taiwanezen houden erg van wandelen. Wees dus niet verbaasd als je onderweg veel andere lopers tegenkomt, ook al zou je dat niet verwachten wanneer je de kleine parkeerplaats bij het startpunt ziet. Wij kwamen zelfs meerdere klassen met basisschoolleerlingen tegen, die dapper over de boomstammen klauterden. Meer dan ‘nǐ hǎo’ (Mandarijns voor ‘hallo’) kon ik niet met ze uitwisselen, maar hun vrolijkheid werkte erg aanstekelijk.

Deze brug vormt het startpunt van Dakeng Trail no. 4

Startpunt Dakeng Scenic Trail no. 4

Stel Google Maps in op 中正露營區停車場. Dit is de Zhongzheng Camping Area. Hier zijn een kleine parkeerplaats en een toilet. Vanaf de parking moet je nog een kwartier over de weg lopen naar het startpunt van de trail. Je loopt direct (steil) omhoog, waardoor je meteen al een voorproefje krijgt van de klim die je te wachten staat.

Je herkent de ‘echte’ start van de trail aan de brug op de foto. Als je omhoog wil lopen via trail no. 4, dan steek je de brug over. Wil je omhoog lopen via trail no. 3.1, dan hoef je de brug niet over te steken. Ik raad aan om omhoog te lopen via trail no. 4. Je start dan namelijk meteen bij de meest fotogenieke trappen van de route en je fotografeert de trappen het beste van onderaf.

Kaart van Dakeng Scenic Area hiking trails 3, 4 en 5.

Kaart Dakeng Scenic Area hike no. 3, 4 en 5

Op de kaart hierboven zie je de route die ik in Dakeng Scenic Area liep. Je start bij de parkeerplaats linksonder (Zhongzheng Camping Area). Na een kwartier lopen kom je bij de brug die ik hierboven benoemde. Hier ga je omhoog via trail 4. Daarna loop je een héél klein stukje trail 5, voordat je afslaat naar trail 3. Vervolgens ga je omlaag via trail 3.1. Deze trail eindigt bij de brug die je eerder al bent tegengekomen. Na een kwartier lopen (vrijwel alleen maar omlaag) ben je terug bij de parkeerplaats. 

Praktische tips voor hikes in Dakeng Scenic Area

  • Eigen vervoer is de beste manier om trails no. 1 tot en met 5 te bereiken. Voor zover ik weet gaat er geen openbaar vervoer naar het startpunt.
  • Zorg ervoor dat je schoenen met harde zolen draagt. Je gaat de boomstammen na een tijdje namelijk echt voelen, vooral in het midden van je voetzolen. Wandelschoenen met een dikke zool helpen daar een beetje tegen.
  • Als je gevoelige handen hebt, dan kan het prettig zijn om dunne handschoenen te dragen. Je zal de leuningen van de houten trappen onderweg namelijk veel vast moeten houden.
  • Als je eenmaal bovenop de heuvelrug bent, dan vind je daar verschillende paviljoens waar je kunt picknicken. Dat doen de Taiwanezen zelf ook graag; zij slepen rugzakken vol eten en drinken de berg op.
  • Bij het paviljoen op de top (waar een bord staat dat de hoogte van 859 meter aangeeft) is een eenvoudig toilet.
  • Deze hike is niet geschikt als je last hebt van hoogtevrees of problemen hebt met je evenwicht.

Meer hikes in Taiwan

Reis met ons mee

Meer avonturen