Santa Antão is hét wandeleiland van Kaapverdië. Houd je van hikes door bijzondere landschappen en zoek je een originele bestemming waar de paden nog niet zijn platgetreden? Lees verder voor de mooiste wandelingen op Santo Antão en tips voor een bezoek aan dit eiland.

Santo Antão: het wandeleiland van Kaapverdië
Binnen de Kaapverdische Eilanden is Santa Antão een vreemde eend in de bijt. Waar de meeste eilanden relatief droog en plat zijn, heeft Santo Antão juist veel bergen en groene valleien. Grote plaatsen vind je er niet en ook asfalt vormt een uitzondering; de wegen zijn vooral slingerende klinkerpaadjes. Slow travel is hier het devies, maar wél met het nodige comfort. De meeste reizigers boeken een wandelvakantie inclusief bagagevervoer, met verblijf in boetiekhotels. Je kunt alleen op Santa Antão komen door de veerboot te nemen vanuit Mindelo, de hoofdstad van het eiland São Vicente.
Goed om te weten: voor een wandelvakantie op Santo Antão heb je een goede conditie nodig. Er zitten veel hoogteverschillen in de hikes, waardoor ze relatief zwaar zijn.
Lees ook: de mooiste bezienswaardigheden van Mindelo in één dag.
Dit zijn de mooiste wandelingen op Santo Antão:
- Cova krater hike
- Wandeling in de Paul Vallei
- Hike van Matinho naar Caibros
- Hike van Ponta do Sol naar Cruzinha
Wil je Santo Antão vanaf een van de hoogste punten zien? Doe de Cova krater hike.
Wil je de traditionele landbouw op Santo Antão zien? Wandel dan in de Paul Vallei.
Wil je de trail liever niet hoeven delen? Kies de Matinho – Caibros hike.
Wil je langs de zee wandelen? Loop de kustwandeling Ponta do Sol – Cruzinha.
Santo Antão hike: Cova krater
Startpunt: Cova do Paul
Eindpunt: Chã de Manuel dos Santos. Dit is een dorpje op de bodem van de Paul Vallei.
Duur: 3 tot 4 uur
Afstand: 6 kilometer
Hoogteverschil: 100 meter stijgen en 900 meter dalen.
Zwaarte: makkelijk tot redelijk zwaar (afhankelijk van hoe goed je tegen de steile daling kunt).
De wandeling start bij Cova do Paul, het uitzichtpunt boven de Paul krater. Hier kijk je uit over de akkers op de bodem van de krater. In een halve cirkel loop je eerst naar beneden en vervolgens weer omhoog. Hier wacht het mooiste uitzicht van de route. Je kijkt vanaf grote hoogte uit over de Paul Vallei en ziet voor het eerst de afdaling die je te wachten staat. Vervolgens loop je, al zigzaggend over de steile klinkerpaadjes, naar beneden tot de bodem van de Paul Vallei. Je wandelt langs velden vol suikerriet en langs landbouwterrassen die tegen de berg aan zijn gebouwd.
Praktische tips voor de Cova krater hike
- Het leuke hotel Aldea Panoramica ligt in het dorpje waar de Cova krater hike eindigt. Als je hier slaapt, heb je voor deze hike alleen vervoer nodig naar het startpunt. Je eindigt bij het hotel.
- Een alternatief is Château Georgette. Dit goede hotel ligt op 10 minuten rijden van het dorpje waar de wandeling eindigt. Een taxi kost 1.000 Escudos.
- De steile en lange afdaling maakt deze wandeling redelijk zwaar. Je voelt het hoogteverschil goed aan je knieën, dus wandelstokken kunnen fijn zijn. Is dit je eerste wandeling op Santo Antão? Reken dan op spierpijn en plan voor de volgende dag een rustdag in.
- Neem voldoende water en snacks mee. Je komt pas voorzieningen tegen bij het eindpunt.
- Het dorp waar de hike eindigt (Chã de Manuel dos Santos) is niet onder deze naam te vinden op Google Maps. Als je ‘AldeaPanoramica’ invult, kom je bij het juiste dorp uit.
- Je kunt vanaf het eindpunt nog verder lopen, bijvoorbeeld naar je hotel in de Paul Vallei. Dat levert echter ook een zwaardere wandeling, met meer hoogteverschillen. Wij vonden de hike zo precies goed!
Wandeling in de Paul Vallei: van Chã de Manuel dos Santos naar Eito
Startpunt: Chã de Manuel dos Santos. Dit is het dorpje waar de Cova krater hike eindigt.
Eindpunt: Het dorpje Eito in de Paul Vallei (of je hotel daar in de buurt).
Duur: 5 uur
Afstand: 7 kilometer
Hoogteverschil: 450 meter stijgen en 450 meter dalen.
Zwaarte: redelijk zwaar
Ik vond het landschap in de Paul Vallei fantastisch. De groene vallei wordt omringd door hoge rotswanden. Tegen de bergwanden en heuvels zijn terrassen aangelegd, waar de locals op traditionele wijze gewassen verbouwen. Je ervaart dit landschap het beste door er te wandelen.
De route gaat op en af langs traditionele huisjes, velden met suikerriet en fruitbomen. Halverwege de route klim je over een hoge berg heen. Op de top heeft een local een leuk caféetje opgezet, waar je kunt pauzeren. Hoewel de Cova krater hike populairder is, vond ik deze route stiekem leuker. Er zit namelijk meer afwisseling in én je komt minder andere wandelaars tegen. Het is een redelijk zware hike, maar geeft (zeker als je samen met deze wandeling ook de Cova krater trail doet) een goede indruk van dit speciale landschap.
Praktische tips voor deze wandeling in de Paul Vallei
- Als je bij Aldea Panoramica slaapt, heb je geen vervoer nodig naar het startpunt. Wij sliepen bij Château Georgette en regelden via ons hotel een taxi naar het begin van de hike (10 minuten rijden, 1.000 Escudos).
- Neem voldoende water en snacks mee. Halverwege de wandeling zijn een paar kleine cafés. Verder kom je geen voorzieningen tegen.
Santo Antão: hike van Matinho naar Caibros
Startpunt: Matinho
Eindpunt: Caibros
Duur: 4 uur
Afstand: 8 kilometer
Hoogteverschil: 50 meter stijgen en 1.000 meter dalen.
Zwaarte: gemiddeld zwaar
Ik verklap alvast: dit was mijn favoriete wandeling op Santo Antão!
Dit is een verkorte versie van de wandeling van Espongeiro naar Caibros. Het stuk tussen Espongeiro en Matinho loopt over de autoweg. We besloten de route daarom in te korten en ons af te laten zetten bij het gehucht Matinho. Vanuit de Paul Vallei is dit 1 uur rijden.
Vanaf Matinho loop je het eerste uur over een geleidelijk zandpad. Het landschap is hier weer anders dan in de Paul Vallei, met veel dennenbomen. Vervolgens kom je bij een van de mooiste delen van de trail: je loopt over een bergkam met aan weerszijden een diepe canyon. Vanaf hier begint de afdaling, die af en toe écht steil is. De mooie, afwisselende uitzichten maken dit echter goed. Heuvels met landbouwterrassen, die me soms deden denken aan Peru, maken plaats voor hoge bergen en diepe valleien, met de kleurrijke huizen in het dal als stipjes in de verte. Als bonus kwamen we onderweg geen enkele andere reiziger tegen.
Vanaf Caibros is het 45 minuten rijden naar Cruzinha, waar we sliepen in hotel Mamiwata Eco Village.
Praktische tips voor deze wandeling op Santo Antão
- Regel voor deze hike vooraf vervoer naar het startpunt én vanaf het eindpunt.
- Neem voldoende water en snacks mee, want onderweg kom je geen voorzieningen tegen.
- Het startpunt is met 1.400 meter een van de hogere punten van Santo Antão. Het is hier wat frisser, dus neem een vestje mee.
Hike van Ponta do Sol naar Cruzinha
Startpunt: Ponta do Sol
Eindpunt: Cruzinha
Duur: 6,5 uur
Afstand: 16 kilometer
Hoogteverschil: 550 meter stijgen en 550 meter dalen.
Zwaarte: zwaar
Deze wandelroute loopt vrijwel volledig langs de zee, inclusief verfrissend briesje. Onderweg kom je drie dorpen tegen: Fontainhas, Corvo en Formiguinhas. Fontainhas is enorm fotogeniek, want de huizen zijn hier in alle kleuren van de regenboog geschilderd. Het dorpje wordt omgeven door bergen en landbouwterrassen – een plaatje om te zien!
Onderschat deze wandeling niet, want de route is erg zwaar. Er zijn weinig vlakke stukken, dus je loopt continu op en af. Het pad is ongelijk en bestaat vaak uit grote klinkers, waardoor je voorzichtig moet lopen.
Wij liepen de wandeling in de richting Ponta do Sol – Cruzinha. Omdat we in Cruzinha sliepen, namen we eerst een taxi naar Ponta do Sol. Dit is een rit van 1 uur. Vervolgens liepen we via deze trail terug naar ons hotel.
Praktische tips voor de Ponta do Sol – Cruzinha hike
Van Ponta do Sol naar Cruzinha wandelen of van Cruzinha naar Ponta do Sol?
Je kunt deze wandeling in beide richtingen lopen; de stijgingen en dalingen zijn vergelijkbaar. Als je in Ponta do Sol start, dan kom je de drie dorpjes in de eerste helft van je hike tegen. Het deel tussen de dorpen en Cruzinha vond ik – hoewel het uitzicht mooi was – ook lang en eentonig.
Als je in Cruzinha start, dan doe je dit ‘eentonige deel’ in de eerste helft van de wandeling. De dorpjes voelen dan als het doel waar je naartoe loopt én een pauze is tegen de tijd dat je daar aankomt zeer welkom. Start je in Ponta do Sol, dan komen de dorpjes eigenlijk wat te vroeg voor een pauze.
Meer tips
- Afhankelijk van waar je hotel ligt (Cruzinha of Ponta del Sol) en welke richting je op loopt, heb je vervoer nodig naar het startpunt óf vanaf het eindpunt. Ik raad aan om dit vervoer vooraf te regelen.
- Als je kiest voor vervoer vanaf het eindpunt en vooraf een tijd afspreekt, reken dan ruim. Door de zwaarte deden wij langer over de hike dan gedacht.
- In de drie dorpjes kun je wat eten of drinken. Verder zijn er geen voorzieningen onderweg. Neem ruim voldoende water mee!
Wandelkaart Santo Antão
Santo Antão: praktische tips voor jouw wandelvakantie
Santo Antão is alléén bereikbaar per veerboot (1 uur) vanaf het eiland São Vicente. Dat is geen straf, want de cultuur op São Vicente vormt een mooie aanvulling op de natuur van Santo Antão.
Ik boekte mijn wandelvakantie bij Voja Travel. Zij adviseerden mij over de wandelroutes én stuurden vooraf handige GPX files. Deze gebruikte ik om (met de app GPX viewer) te navigeren via mijn telefoon. De wandelroutes op het eiland zijn slecht bewegwijzerd. De Cova krater hike en de wandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha zou je eventueel via Maps.me kunnen doen. Voor de andere twee hikes in deze blog heb je echter zeker een GPX file nodig om niet verkeerd te lopen. Ook regelden Voja de hotels en alle taxi’s voor de wandelingen. Deze taxi’s namen ook onze koffers mee, wanneer we op een wandeldag van hotel wisselden. Handig, want zo hoefden wij alleen met een dagrugzak op pad.
- Voor alle hikes op Santo Antão geldt: draag goede wandelschoenen. Je loopt vaak op ongelijke klinkerpaadjes. Ook zijn er regelmatig steile stukken.
- Op aanraden van Voja namen we deze vakantie wandelstokken mee. Deze kunnen helpen om je knieën te ontlasten.
- Neem voldoende water en snacks mee. Onderweg kom je weinig voorzieningen tegen.
- De wandelingen op Santo Antão zijn niet geschikt voor (jonge) kinderen. Met tieners in goede conditie kan het wel.
- Mobiele data is handig, om contact te kunnen houden met de taxi’s voor je wandelingen. Ik kocht een lokale simkaart bij CV Telecom in Mindelo (op het eiland São Vicente). Er schijnt soms ook een vertegenwoordiger van CV Telecom op de luchthaven van São Vicente te staan.
Lees ook: dit was de reisroute van mijn rondreis São Vicente en Santo Antão.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Hiermee steun je onze website. Lees ook onze disclaimer.