Tadzjikistan is een land dat het hart van iedere avonturier, roadtripfanaat en wandelaar sneller doet kloppen. Met de eindeloze vergezichten, fenomenale berglandschappen en hooggelegen wegen is Tadzjikistan een land dat enorm tot de verbeelding spreekt. Om veel van het land te kunnen zien, is een roadtrip door dit voormalig Sovjetland in Centraal-Azië perfect. De perfecte reisroute voor je rondreis door Tadzjikistan met de auto beschrijven we hier.
In deze reisroute van 16 dagen door Tadzjikistan doe je de hoogtepunten van het land aan en is er ook voldoende ruimte om te wandelen. Zo kun je dus het land niet alleen vanaf de weg, maar juist ook vanaf de kleine bergpaden ontdekken!
Rondreis Tadzjikistan in 2 weken: de route in het kort
Tadzjikistan is geen enorm groot land vergeleken met de buurlanden als China en Afghanistan. Qua oppervlakte is het zo’n vier keer groter dan Nederland. Desalniettemin gaat een rondreis door het land niet zo snel, veelal vanwege de hoge bergen en vaak slechte wegen. In deze reisroute van twee weken door Tadzjikistan met de auto is de route voornamelijk gericht op het Pamir-gebergte en de Wakhan-vallei, met als start- en eindpunt de hoofdstad Dushanbe. Mocht je langer de tijd hebben, dan kun je het Fann-gebergte ten noorden van Tadzjikistan nog aan de reis toevoegen!

Rondreis Tadzjikistan in 2 weken: de route van dag tot dag
Dag 1-2: Dushanbe
Dag 3: Khalaikhum
Dag 4: Wandelen naar Jizeu
Dag 5: Wandeling langs de vijf meren en rijden naar Khorogh
Dag 6-7: Wakhan-vallei en Langar
Dag 8: Hiken, Bulunkul Lake en slapen in een yert
Dag 9: Dzharty Gumbez Vallei
Dag 10: Karakul Lake
Dag 11: Hiken naar Ortoboz Pass en door naar Murghab
Dag 12: Pamir Highway naar Khorogh
Dag 13: Khalaikhum
Dag 14-16: Dushanbe en vertrek


Heb je korter de tijd voor je rondreis door Tadzjikistan?
Indien je minder dan 16 dagen de tijd hebt, kun je overwegen om een dag minder in Dushanbe te spenderen. De hoofdstad is grappig om te ontdekken, maar heeft niet heel veel hoogtepunten, dus met één dag heb je in principe voldoende tijd om de stad te verkennen. Uiteraard is het wel afhankelijk van je vliegtijden in hoeverre dit mogelijk is.
Ook kun je bij minder tijd overwegen om de Dzharty Gumbez vallei over te slaan, omdat dit relatief veel extra reistijd kost. Ook kun je de dag hiking naar Engels Peak uit het programma knippen.
Heb je langer de tijd voor je rondreis door Tadzjikistan?
Dan kun je aan het begin of einde nog een paar dagen eraan vastplakken en het Fann-gebergte ten noorden van de hoofdstad Dushanbe bezoeken. Ook kun je in Dzharty Gumbez of bij Karakul Lake meer de tijd nemen om iets meer van de omgeving te kunnen zien.
Hoe maak je een rondreis door Tadzjikistan?
Er zijn veel verschillende manieren om Tadzjikistan te bereizen. Je kunt zelf met de auto op pad gaan, je kunt fietsen, liften of gebruik maken van het (beperkte) openbaar vervoer. Wij kozen ervoor om een auto met chauffeur te huren. Dit is niet de manier waarop we meestal reizen, het allerliefste huur ik zelf een auto en bepaal ik volledig zelf wanneer we vertrekken en waar we stoppen.
De reden dat we toch voor een auto met chauffeur kozen was voornamelijk omdat we ook van de gebaande paden af wilden gaan en er in sommige delen van Tadzjikistan eigenlijk geen echte wegen zijn, en er vooral genavigeerd wordt op rivieren en valleien. Bovendien wisten we allebei helemaal niks van auto’s. Enige kennis daarvan heb je toch echt nodig omdat de extreme omstandigheden best hun tol eisen van de auto’s en er eigenlijk geen service is onderweg.
De laatste overweging was de hoogte, sommige delen van het land, bijvoorbeeld rondom Karakul, liggen boven de 4000 meter hoogte. Hoewel je met twee weken ruim de tijd neemt om aan de hoogte te wennen, was het voor ons ook een overweging het rijden uit handen te geven en zo eventuele gevolgen van hoogteziekte in de auto voor te zijn. Uiteindelijk waren we blij met de keuze, voornamelijk vanwege de afgelegen delen die we zo konden bezoeken, alsmede vanwege de kennis die de lokale chauffeurs hebben van wegafsluitingen. Chinese bedrijven die aan de weg aan het werk zijn sluiten regelmatig delen van de weg af, waardoor je anders uren zou moeten wachten tot de weg weer open gaat. Zelf hadden we dit nooit van tevoren geweten, en dat scheelt toch al snel enkele dagen ‘wachten’ tijdens je reis!
Rondreis Tadzjikistan dag 1-2: Dushanbe
Welkom in Tadzjikistan! Voorheen werd de Pamir Highway vaak bezocht als combinatie tussen Tadzjikistan en Kirgizië, maar sinds een paar jaar is die grens dicht en is dat een stuk lastiger geworden. De hoofdstad Dushanbe is daarom zeer waarschijnlijk het start- en eindpunt van je reis, en een goede plek om even te acclimatiseren.
Met de sancties die momenteel gelden tegen Rusland is er maar een beperkt aantal vluchten naar Dushanbe beschikbaar (de Aeroflot-route via Rusland/Kazachstan is verdwenen) en de beste manier om naar Dushanbe te vliegen is over Istanbul. Wij arriveerden midden in de nacht en hadden vervolgens één volledige dag voor Dushanbe alvorens onze roadtrip begon.
Deze tijd heb je nodig voor het regelen van een aantal zaken. Zo is het handig om hier alvast geld te wisselen voor onderweg, want in de dorpjes zijn vaak geen banken aanwezig. Ook zal je hier je GBOA-permit moeten regelen, waarmee je langs alle checkpoints gedurende je reis zal moeten. Een handleiding voor de aanvraag van de GBAO-permit lees je hier. Een eerste dag in Dushanbe heb je dus ook nodig, naast de nodige sightseeing uiteraard!
Minimum aantal nachten Dushanbe: 2 nachten, zodat je minimaal 1 volle dag in Dushanbe hebt om de praktische zaken zoals je permit en geld wisselen te regelen.
Hotel Dushanbe: Het Almaz Guesthouse in Dushanbe is een aanrader. Het ligt vrij centraal, maar wel aan een rustige weg. De kamers zijn ruim en comfortabel en het personeel is uitermate vriendelijk en behulpzaam.
Dag 3: Van Dushanbe naar Khalaikhum
Vandaag is het echte begin van je rondreis door Tadzjikistan! Start de dag met de nodige boodschappen die je direct in de auto kunt laden (water en snacks zijn onontbeerlijk onderweg). Buiten de stad verandert het landschap al snel. De weg richting Khalaikhum is vrij goed met grotendeels glad asfalt, maar het is een flink eind rijden. Onderweg kun je stoppen bij de Norak Dam (de uitzichten voorbij de parkeerplaats zijn veel mooier) en bij het Hulbuk Palace. Deze was nu helaas gesloten voor renovatie, maar alsnog van de buitenkant te bewonderen.
Wanneer je Khalaikhum naderts passeer je de Shurobod Pass, en vervolgens zul je de Panj-rivier zien liggen welke je de komende dagen grotendeels zult volgen. Aan de overkant van de rivier ligt Afghanistan, een land waar je nog veel van zult zien en meekrijgen tijdens je rondreis door Tadzjikistan.
Aan het einde van de dag kun je heerlijk afkoelen van de reis langs het water, door Khalaikhum stroomt namelijk een rivier waarlangs een aantal guesthouses gevestigd zijn.
Minimum aantal nachten Khalaikhum: 1 nacht in Khalaikhum is voldoende, op de terugweg zul je hier namelijk ook weer langskomen. Het plaatsje is nog best groot en je kunt hier nog wat inkopen doen in de grotere, lokale supermarkten.
Hotel Khalaikhum: Roma’s Guesthouse is een ware aanrader voor Khalaikhum. De kamers zijn schoon, sommigen hebben een eigen badkamer, en het is vooral de groene, weelderige binnentuin en terras langs het water die het hier heerlijk toeven maken. Overnachting inclusief diner en ontbijt kost 200 somoni (zo’n €16) per persoon.
Hoe kom je er? Ondanks dat de weg goed is, is het een flink stuk rijden naar Khalaikhum, reken erop zo’n 8 uur onderweg te zijn inclusief een paar pauzes.
Dag 4: Wandelen naar Jizeu
Vandaag staat de eerste wandeling van je rondreis door Tadzjikistan gepland. In plaats van de Panj-rivier te volgen kun je de Bartang-vallei ingaan. Vanaf de brug over het water kun je lopend verder de bergen in naar het dorpje Jizeu (of: Jizev) om hier te overnachten. Het dorpje, en de achterliggende dorpjes, zijn alleen per voet bereikbaar en de spectaculaire uitzichten zijn zeer de moeite waard.
De wandeling is zo’n 6,5 km met een klim van zo’n 500m in totaal. Reken erop dat je er zo’n 2 uur mee bezig bent, en dat het heel heet kan worden in de vallei op het midden van de dag.
Meer weten over dit bergdorpje? Lees dan hier onze ervaring en alle praktische zaken over je wandeling naar Jizeu!
Minimum aantal nachten Jizeu: 1 nacht in Jizeu is voldoende. Het ‘dorpje’ bestaat uit een paar huizen, maar ligt aan een prachtig meer en diepe vallei.
Hotel Jizeu: Er zijn geen hotels hier, je zult bij een lokale familie overnachten. Dit kun je ter plekke regelen. Bedenk wel dat de voorzieningen hier beperkt zijn, dus een toilet op vrij grote afstand van je slaapplek, een geïmproviseerde douche en geen bereik of internet. De familie vraagt je zelf te bepalen wat je voor de overnachting en het eten over hebt, wij hebben weer 200 somoni per persoon gegeven.
Hoe kom je er? Vanuit Khalaikhum is de weg naar de Bartang-vallei zeer slecht en bovendien wordt daar veel onderhoud aan gepleegd door Chinese aannemers. Deze hebben de neiging de weg regelmatig voor meerdere uren dicht te gooien, waardoor als je dat niet weet, je zo een paar uur kunt staan wachten. Wij vertrokken daarom al om 4 uur uit Khalaikhum voor de trip van 7 uur rijden, om zodoende de wegafsluiting voor te zijn.
Dag 5: Wandelen langs de vijf meren en Khorogh
Vanuit Jizeu kun je een mooie wandeling van 11km maken langs de andere dorpjes in de vallei en langs de vele meren die de vallei rijk is. Absoluut een aanrader, want je ziet zo veel mooie, groene landschappen en minuscule, zelfvoorzienende dorpjes. De wandeling is relatief vlak en daardoor gemoedelijk.
Bij terugkomst zal je de wandeling vanuit Jizeu naar beneden weer moeten maken richting de auto, om de weg te vervolgen naar de laatste relatief grote plaats voor je echt ver van de bewoonde wereld zult gaan: Khorogh. In Khorogh kun je eventueel nog wat boodschappen doen voor de rest van je reis.
Minimum aantal nachten Khorogh: 1 nacht in Khorogh is voldoende. Je zult hier ook op de terugweg weer langskomen, en het is vooral een handige plaats om nog wat laatste inkopen voor onderweg te doen.
Hotel Khorogh: Homestay Tat Mirzo is een fantastische plek om te verblijven. De eigenaresse heeft van dit prachtige huis echt een paleisje gemaakt. Het eten is goed met veel vers fruit uit eigen tuin en heerlijke plekken om je even terug te trekken. Een prima uitvalsbasis, net buiten het centrum van de stad.
Hoe kom je er? Vanaf de brug in Bartang Vallei is het zo’n 4-5 uur rijden naar Khorogh langs een mooie route.
Rondreis Tadzjikistan dag 6-7: Wakhan-vallei en Langar
Vanaf nu kun je je route vervolgen door de prachtige Wakhan-vallei. De hoogtepunten uit de Wakhan-vellei hebben we al op een rijtje gezet. Deze vallei ligt op de grens tussen Tadjikistan en Afghanistan, en tijdens je rondreis door Tadzjikistan zul je aan de overkant van de Panj rivier het Afghaanse leven kunnen aanschouwen. De vallei is door het aanwezige water op veel plekken prachtig groen. Je zult je ogen hier dan ook uitkijken.
Langs de Wakhan-vallei vind je vele bezienswaardigheden zoals oude forten en heerlijke hotsprings. Uiteindelijk doel van de reis is het plaatsje Langar, waar je kunt overnachten. Vanuit Langar kun je de tweede dag een prachtige wandeling maken naar het 4000m hoog gelegen Engels Peak. Dit is een van de hoge bergen in de Wakhan-vallei. Vanaf hier heb je fenomenale vergezichten over de bergen Hindu Kush en de wijde omgeving. Deze wandeling kost je een volle dag. Het is een fijne afwisseling van de lange dagen die je steeds in de auto spendeert.
Benieuwd naar de dagtocht vanuit Langar? Lees dan hier onze ervaringen en tips voor de hike naar Engels Peak.
Minimum aantal nachten Langar: 2 nachten is aan te raden voor Langar. Zo kun je ook een volle dag wandelen naar Engel’s Peak.
Hotel Langar: Mish Homestay is een ongelofelijk fijne en comfortabele plek om in Langar te overnachten. De kamers zijn ruim, de badkamers zijn gedeeld maar fijn en schoon en er zijn veel plekken binnen en buiten waar je gezamenlijk kunt zitten of je juist even terug kunt trekken. Een onverwacht mooie plek zo aan het einde van de Wakhan Vallei. Kosten zijn 200 somoni per persoon per nacht (incl. diner en ontbijt)!
Hoe kom je er? Vanuit Khorogh is het een volle dag rijden naar Langar. Er zijn tussendoor veel stops mogelijk. Zo kun je onderweg even relaxen in een van de vele hotsprings, of een oude Chinese Stupa bewonderen.
Dag 8: Hiken, Bulunkul Lake en slapen in een yurt
Tijd om de Wakhan Vallei te verlaten en het verdere binnenland te gaan verkennen. Maar niet voordat je nog een keer van grote hoogte, 4800 meter, over de Big Pamir en Hindu Kush hebt uitgekeken tijdens een 3,5 uur durende wandeling naar de Panorama Ridge. Deze ligt iets voorbij de Kargush Pass en geeft je spectaculaire uitzichten!
Vervolg je route langs Yashikul en Bulunkul Lake, alvorens je gaat overnachten in een yert vlakbij het Bulunkul Lake. Een perfecte plek om na een lange reis en wandeling even tot rust te komen in de hotspring!
Minimum aantal nachten Bulunkul: 1 nacht is voldoende in Bulunkul om vervolgens door te reizen richting het noorden.
Hotel Bulunkul: Wij verbleven in het yurt-kamp Sumo, eentje die net deze zomer was geopend. Deze plek is zeer kleinschalig (1 yert voor gasten) en daardoor een fantastische ervaring. Het eten hier was echt heerlijk en totaal anders dan wat je de rest van de reis kreeg voorgeschoteld. Ook wel eens een verademing. Vers gevangen vis uit de rivier die langs het kamp stroomt bijvoorbeeld! Een idyllische locatie waar ook weer een heerlijke hotspring te vinden is!
Hoe kom je er? Vanaf Langar is het zo’n 5 uur rijden naar Bulunkul Lake, en tussendoor is er dan nog tijd voor de wandeling van een paar uur. De wegen zijn onverhard maar brengen je door prachtige landschappen!
Dag 9: Dzharty Gumbez Vallei
Via het kleine dorpje Alichur kun je vandaag doorrijden naar Dzharty Gumbez. Dit is een plek diep in een vallei, waar je weer heerlijke hotsprings aantreft en perfect tot rust kunt komen. Dit is misschien wel een van de best verborgen parels tijdens je rondreis door Tadzjikistan. De route brengt je langs de vele zomerkampen van de lokale bevolking in de bergen. Je zult dan ook voornamelijk schapen, geiten en yaks voorbij zien komen tijdens je rit.
Er is niet echt een duidelijk gemarkeerde weg naar Dzharty Gumbez, en in totaal is het zo’n 3 tot 4 uur rijden. Het is dus best een forse omweg, maar wel de moeite waar. Lees hier waarom een bezoek aan Dzharty Gumbez onderdeel moet zijn van je rondreis door Tadzjikistan!
Minimum aantal nachten Dzharty Gumbez: 1 nacht is het minimum, maar het is een hele fijne plek waar je ook mooi kunt wandelen, kunt genieten van de hotsprings, en bijvoorbeeld op een yak kunt rijden. Als je wat meer tijd hebt, zou je je hier ook prima twee nachten kunnen vermaken en er een fijne, rustige dag zonder reistijd tussen plakken.
Hotel Dzharty Gumbez: Er is eigenlijk maar 1 plek waar je kunt overnachten in Dzharty Gumbez, bij de hotsprings. Een fijne plek welke inclusief diner, ontbijt en yakrijden 225 somoni per persoon per nacht kost.
Hoe kom je er? Het is zo’n 3 uur rijden vanaf Alichur door een prachtige, vrijwel verlaten vallei. In Alichur kun je nog even lunchen, en als je daarvoor bij Sumo hebt overnacht is het qua reistijd ongeveer een uurtje extra.
Dag 10: Karakul Lake
Vanaf Dzharty Gumbez kun je je weg vervolgen via de wat grotere stad Murghab richting het noordelijk gelegen Karakul Lake. Hiervoor steek je de 4655m hoge Akbaital Pass met echt fantastische uitzichten over en je zult duidelijk merken dat je je nu echt op grotere hoogten gaat bevinden. Karakul lake ligt zelf op zo’n 4000m hoogte en is dus alleen daarom al een bijzondere plek. De dorpjes langs het meer zijn rustig en ogen verlaten, maar je vindt hier enkele homestays waar je kunt overnachten.
Minimum aantal nachten Karakul: 1 nacht in Karakul is voldoende, ook als je de volgende dag wil gaan wandelen. Mocht je meerdere tochten willen maken, dan kun je dit natuurlijk nog verlengen.
Hotel Karakul: Er zijn verschillende homestays te vinden langs de oever van Karakul Lake, en de meesten zijn basic maar prima (nette slaapkamers, toilet buiten, geen douche en geen elektriciteit). Kosten zijn inclusief diner en ontbijt zo’n 200 somoni per persoon per nacht.
Hoe kom je er? Vanaf Dzharty Gumbez is het zo’n 3 uur rijden naar Murghab, en vervolgens ben je nog een uur of 4 onderweg vanuit die stad naar Karakul Lake. Het is wel een fantastisch mooie route door volledig verlaten valleien en met prachtige bergen op de achtergrond!
Dag 11: Hiken naar Ortoboz Pass en door naar Murghab
Vandaag heb je de kans tot grote hoogten te stijgen! Vlakbij de oever van Karakul Lake is het mogelijk om de Ortoboz Pass te gaan beklimmen. Deze brengt je tot een hoogte van 5047 meter !Hoger dan dit zal je niet komen tijdens je rondreis door Tadzjikistan. Het is een forse klim, maar je wel enkele uren voor moet uittrekken. Niet vanwege de afstand, maar voornamelijk vanwege de hoogte. Vanaf de top heb je echter een indrukwekkend uitzicht over de imringende bergen én Karakul Lake!
Meer weten over deze hike? Lees dan hier ons uitgebreide verslag over de hike naar de Ortoboz Pass in de Pamir Mountains.
Vervolgens kun je de weg terug naar Murghab afleggen. Onderweg kun je weer genieten van de mooie uitzichten en eventueel stoppen bij een van de zomerkampen waar je in een yurt kunt genieten van een traditionele lunch.
Minimum aantal nachten Murghab: 1 nacht in Murghab is voldoende. Hoewel de stad wat groter is dan de rest van de plaatsen in de omgeving, is dat nog steeds heel klein, en kun je hierna je reis gewoon vervolgen.
Hotel Murghab: In Murghab vind je een aantal homestays en hotels. Wij verbleven deze nacht bij onze chauffeur thuis, die uit Murghab kwam.
Hoe kom je er? Vanaf Karakul Lake is het dezelfde weg terug als op de heenweg. In totaal een uur of vier rijden over de mooie Akbaital Pass.
Dag 12: Pamir Highway naar Khorogh
Vandaag is eigenlijk de eerste dag van de terugreis richting de hoofdstad. Over de originele Pamir Highway, de M41, zal je vanuit Murghab richting Khorog rijden. Dit staat weer garant voor een prachtige weg natuurlijk door het berglandschap. Je hebt hier eerder nog niet gereden omdat je hiervoor de zuidelijke route langs de Wakhan Vallei hebt genomen.
Onderweg kun je stoppen bij bijvoorbeeld de Jelondy Hotsprings om weer even heerlijk te relaxen!
Minimum aantal nachten Khorogh: 1 nacht is voldoende, je bent hier eerder geweest.
Hotel Khorogh: Er zijn meerdere hotels in Khorogh te vinden, maar Homestay Tat Mirzo blijft de favoriet!
Hoe kom je er? Het is vanaf Murghab zo’n 7 uur rijden over de M41 naar Khorogh.
Rondreis Tadzjikistan dag 13: Khalaikhum
Vandaag vervolg je je weg richting Dushanbe door van Khorogh naar Khalaikhum te reizen. Deze route heb je eerder afgelegd en is prachtig, hij loopt weer langs de Panj-rivier. Gelukkig vervelen deze prachtige vergezichten nooit!
Minimum aantal nachten Khalaikhum: 1 nacht is voldoende, je bent hier eerder geweest.
Hotel Khalaikhum: Net als op de heenweg, is Roma’s Guesthouse een fijne aanrader.
Hoe kom je er? Het is vanaf Khorogh zo’n 7 uur rijden naar Khalaikhum. De weg is slecht en er zijn veel wegwerkzaamheden waarbij er weer afsluitingen van de weg plaatsvinden. Zorg voor je vertrek dus dat je goed op de hoogte bent van hoe laat en waar deze plaatsvinden.
Rondreis Tadzjikistan dag 14-16: Dushanbe en vertrek
De laatste rit terug vanuit Khalaikhum naar Dushanbe, welke ook weer een uur of 7 zal duren. Het einde van een spectaculaire en bijzondere rondreis door Tadzjikistan! Afhankelijk van je vervolgplannen kun je hier nog tijd in Dushanbe besteden. Ook kun je doorreizen naar de Fann Mountains in het noorden van Tadzjikistan, of een vlucht terug naar huis pakken!
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.