Search
Close this search box.

Hike naar de Ortoboz Pass bij Karakul Lake in Tadzjikistan

28 december 2023

Wat Tadzjikistan zo speciaal maakt zijn natuurlijk de hoge bergen waar je prachtig kunt wandelen. Doordat het land zelf al hooggelegen is, zien niet alle bergen er altijd even indrukwekkend uit, ondanks dat de toppen soms op een duizelingwekkende 5000 meter of hoger liggen! Maar de hoogte voel je absoluut en extra speciaal is het wel om te wandelen naar een top boven de 5000 meter, zoals die van de Ortoboz Pass bij Karakul in het noordoosten van het land.

Het groene gras bij de start van de hike naar Ortoboz Pass

Rijden door het Tajik Nationaal Park

De Ortoboz Pass, ook wel bekend als de Urtabuz Peak, is gelegen in het Tajik Nationaal Park, een gebied dat in het oosten van het land ligt. In totaal beslaat dit nationale park haast 20% van het totale landoppervlak van Tadzjikistan. Het Pamir-gebergte is onderdeel van dit gebied, net als Karakul Lake in het noordoosten. 

Bij Karakul zit je zeer dicht bij de grens met Kirgizië en de provincie Xinjang in China. Op de weg hiernaartoe zal je dan ook langs een groot hek rijden, waar de neutrale zone begint, een strook van enkele kilometers breed tot je écht bij de grens met China komt. Dit gebied is niet toegankelijk voor bezoekers.

De prachtige omgeving van het Tajik Nationaal Park

Het dorpje Karakul ligt aan het grote Karakul Meer dat in totaal zo’n 52km doorsnee is en eigenlijk een enorme krater vormt. Het meer ligt op 3960 meter boven zeeniveau. Je doet er dan ook goed aan om al aan de hoogte geacclimatiseerd te zijn alvorens je richting Karakul rijdt. Vanaf Murghab is het zo’n 4 uur rijden naar Karakul over een prachtige weg met fenomenale berglandschappen. Qua omgeving vond ik dit één van de mooiste delen van Tadzjikistan om doorheen te rijden, dus het is ook niet zo verwonderlijk dat dit Pamir-gebergte onderdeel is van het Tajik Nationaal Park!

De hike naar de Ortoboz Pass is het letterlijke hoogtepunt van je rondreis van twee weken door Tadzjikistan.

De hike naar de Ortoboz Pass is het letterlijke hoogtepunt van je rondreis door Tadzjikistan

Startpunt van de wandeling naar de Ortoboz Pass / Urtabuz Peak

Het is verstandig om te overnachten bij Karakul, zodat je de volgende ochtend op tijd aan de wandeling naar de Ortoboz Pass (of: Urtabuz Peak) kunt beginnen. In Karakul vind je vele homestays waar je comfortabel kunt overnachten. Verwacht hier verder weinig luxe, er is absoluut geen internet in dit gebied en het dorpje is vrijwel uitgestorven.

Vanaf Karakul is het zo’n 20 minuten rijden naar het startpunt van de wandeling. Dit startpunt vind je bij de coördinaten N38° 52.754′ E73° 24.951′. Dit is uiteraard weer in the middle of nowhere, dus zorg ervoor dat je een goede auto hebt die over dit ruige terrein kan rijden. 

De wandeling vanaf het startpunt naar de daadwerkelijke top staat nergens aangegeven. Je kunt waarschijnlijk ook nog iets verder doorrijden naar de daadwerkelijke start, wat een wat grassige heuvel omhoog is, een plek die best opvalt in de verder gortdroge omgeving. Vanuit hier kun je de wandeling naar de top van de Urtabuz Peak beginnen!

Bij het startpunt zet je je auto gewoon maar random neer
Vanaf de Urtabuz Peak heb je goed zicht op Karakul

De hike naar Ortoboz Pass

Je begint je wandeling op een grassige heuvel, die al flink wat meters omhoog gaat. Vanaf deze plek heb je al snel een indrukwekkend uitzicht over Karakul Lake. De groene omgeving is vrij uniek voor Tadzjikistan, met de vele kleine bloemetjes die langs het water groeien.

Bovenaan deze heuvel, zo’n 300 meter boven het startpunt, kom je bij een soort enorme kom terecht. Je zult naar de overkant van deze kom moeten komen, en dat kan op twee manieren. Ofwel door rechtdoor te lopen, waarbij je eerst naar beneden en dan weer omhoog klimt, ofwel door rechts langs de kom te blijven lopen. Zo loop je een klein stukje om, maar je behoudt wel je hoogte.

Vanaf hier begint de echte klim van nog 500 hoogtemeters over een rotsachtige ondergrond. Het loopt fors omhoog, maar niet zo steil als bijvoorbeeld bij de Panorama Range. Er is geen pad, maar het is vrij duidelijk waar je naartoe moet lopen, namelijk naar het hoogste punt. Laat je daar overigens niet door misleiden, er zijn zo’n 3 ‘valse pieken’ alvorens je bij de echte top aankomt. Onze gids, Kanybek, zei elke keer dat we de échte top zagen, omdat hij ons niet wilde ontmoedigen. Maar achter de eerste top lag toen toch nog een ‘little hill’ (zijn woorden). En daarna was er nog een immense muur aan rotsblokken die bedwongen moest worden alvorens we bij de échte Urtabuz Peak aankwamen!

Je zult ook al snel merken dat de hoogte er flink inhakt. Zelfs Kanybek, die zelf woont boven de 3000 meter, raakte richting de 5000 meter gemakkelijk buiten adem. En dat terwijl hij de meeste wandelingen op grote hoogte als een ware berggeit wist te doen, zonder ook maar een spoortje van vermoeidheid. Onderschat de impact van de hoogte dus niet.

De uitzichten vanaf de Urtabuz Peak

Want als je eenmaal de echte top in het vizier hebt, dan weet je dat de uitzichten vanaf daar fenomenaal zullen zijn. En dat zijn ze ook, want vanaf dit plateau kun je volledig in de rondte kijken naar het Pamir-gebergte en nog veel verder! En bovendien weet je dat je de 5000 meter bent gepasseerd, een mijlpaal die sowieso bijzonder is. En hoe speciaal is het dat je dit kunt ervaren zonder enige andere toerist in de nabije omgeving? Tijdens deze wandeling zijn we werkelijk niemand anders – op wat Marco Polo-schapen na – tegengekomen.

Ook zie je ver beneden je het immense Karakul Lake liggen. Het meer is zo groot, dat je niet eens het hele meer zult zien. Toen wij er waren was het vanwege de enorme hitte enigszins heiig, waardoor je niet zo ver kon kijken als normaal. Dat was jammer natuurlijk, maar alsnog was het weer prachtig. Precies zoals wat je van Tadzjikistan verwacht.

Praktische tips voor je hike naar de Ortoboz Pass

Het allerbelangrijkste is om rekening te houden met de hoogte. Je zult door de enorme hoogte veel langer nodig hebben dan normaal. Gewoonweg omdat je veel vaker op adem moet komen. Zorg er dus voor dat je ook voldoende eten en drinken bij je hebt om enkele uren onderweg te zijn. Zorg ook dat je op tijd begint. Vanaf het startpunt naar de top waren wij 3,5 uur bezig. Vanaf daar was het ongeveer 2 uur naar beneden lopen, dus je bent toch een flink lange tijd onderweg.

Uiteraard is het van groot belang dat je goede schoenen en kleding aan hebt. Er is geen pad, dus je klimt veelal over een rotsige ondergrond. Ook is het op 5000 meter hoogte natuurlijk een stuk frisser dan beneden. Bovendien waait het gewoon flink op de top. Het was extreem warm weer toen wij er waren, maar op de top was een dun windjack ook toen best fijn. Maar normaliter zal je ook echt nog een goede, warme jas of trui bij je moeten hebben.

De wandeling is niet te vinden op trail-apps zoals maps.me. Omdat er geen uitgestippelde route is, kan het best handig zijn om een gids bij je te hebben. Desalniettemin kun je alsnog met de coördinaten van het startpunt en de app maps.me de wandeling doen.

Op de kaart – die je offline moet downloaden van tevoren, is namelijk wel de top Urtabuz Peak te vinden. En zo zie je dus altijd of je in de goede richting loopt tijdens deze (letterlijk) adembenemende tocht!

Reis met ons mee

Meer avonturen