Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hike naar de Panorama Ridge in het Pamir-gebergte, Tadzjikistan

18 december 2023

Een rondreis door Tadzjikistan over de Pamir Highway is prachtig, maar betekent ook dat je veel tijd in de auto zult doorbrengen. De afstanden zijn immers groot, en de wegen veelal slecht waardoor je geen hoge snelheden zult bereiken. Het is dan ook fijn om de rit af en toe te onderbreken met een korte wandeling. Zoals de hike naar de Panorama Ridge, vanwaar je weer een fenomenaal uitzicht over de immense bergketens in de omgeving zult hebben!

Startpunt van de wandeling naar Panorama Ridge

De Panorama Ridge ligt enkele kilometers ten noorden van Khargush. Het startpunt ligt eigenlijk vlak langs de route tussen Langar in de Wakhan-vallei en het wat noordelijker gelegen Alichur. Vanaf de van zuid naar noord lopende weg tussen Khargush en Rabat ligt deze immense bergketen en je kunt dus gemakkelijk vanaf de weg het pad gaan bewandelen. 

Het makkelijkst is het om de coördinaten in te voeren, omdat je dan de precieze locatie kunt vinden. De coördinaten van het startpunt van de hike naar de Panorama Ridge zijn N37° 25.893′ E73° 04.917′. Je kunt met de auto zo ver mogelijk naar boven rijden, tot je een smalle vallei naar boven ziet lopen. Hier kun je beginnen aan de wandeling, die via verschillende paden naar uiteindelijk het hoogste viewpoint zal leiden.

Je hebt een fenomenaal uitzicht vanaf de ridge

De wandeling naar de Panorama Peak

Vanaf het startpunt loop je een wat smalle vallei door, vrij steil omhoog. Dit deel van de wandeling is ondanks de klim nog vrij goed te doen en te volgen. Er zijn geen echte paden of bordjes die de route aangeven, maar dit spreekt nog vrij voor zich. Wanneer je boven aan deze vallei bent gekomen begint het echte werk. Er zijn eigenlijk twee ‘routes’ mogelijk. De iets langere rechtdoor, waar een soort van pad is. Deze is langer, maar fractioneel minder steil. De route die wij namen was eigenlijk recht tegen de steile bergwand op.

En dat kan je het beste zigzaggend doen, want de bergwand is echt steil, er is geen pad, en de ondergrond bestaat vooral uit losliggende rotsblokken en stenen. Niet gemakkelijk dus, en er is geen recht stuk te bekennen. Je gaat echt alleen maar omhoog, omhoog, omhoog! Op sommige stukken is de rotswand echt zo steil dat je bijna alleen maar met handen en voeten naar boven kunt klimmen.

Je parkeert je auto gewoon random bij het startpunt van het pad

Op ongeveer driekwart is er een klein punt waar je heel even vlak loopt. Dit is het eerste uitzichtpunt, vanwaar je de Panorama Ridge recht voor je ziet liggen. Hier zie je weer dat het vanaf daar wederom omhoog lopen zal zijn, maar het eindpunt is dan in ieder geval in zicht! En dat extra deel doorlopen is absoluut de moeite waard en omdat het iets minder extreem is, voelt het ook relatief gemakkelijk om die laatste hoogtemeters te maken.

Tijdens je wandeling zul je niet veel prachtige uitzichten hebben, tenzij je achterom kijkt. Dat is wel jammer van deze hike, omdat de omgeving natuurlijk wel heel mooi is. Toch is het ook niet enkel kommer en kwel, want in dit gebied lopen de beroemde Marco Polo-schapen in grote getalen rond, dus als je plotseling in de verte iets razendsnel ziet bewegen, zijn dat waarschijnlijk deze prachtige dieren! Een tof gezicht in dit uitgestrekte landschap!

Uitzichten vanaf de Panorama Ridge

Als je eenmaal het tweede deel hebt bedwongen, zal je vanaf de Panorama Ridge prachtige uitzichten hebben over het Pamir-gebergte. Je ziet het Wakhan-gebergte liggen in Afghanistan, en de daarachter gelegen Hindu Kush is zelfs ook zichtbaar. Omdat de Panorama Ridge zo hoog ligt, op 4777 meter, heb je echt 360 graden uitzicht op de omgeving, wat natuurlijk fenomenaal is.

Voor dit uitzicht alleen al is de wandeling de moeite waard. Gedurende de wandeling zelf zijn de uitzichten namelijk wat minder. De route zelf is niet mooi, je loopt enkel over rotsen, en hoewel je als je achterom kijkt natuurlijk wel een goed uitzicht hebt, is dat niet hetgeen wat je continue om je heen kunt bewonderen.

Wat dat betreft moet je hier dus wel echt de meters maken om de wandeling de moeite waard te laten zijn, en je hoeft het dus niet echt voor de activiteit zelf te doen. Al is het natuurlijk heerlijk om even de benen te kunnen strekken tijdens een lange autorit!

Praktische tips voor je hike naar de Panorama Ridge

De hike naar de Panorama Ridge begint al boven de 4200 meter en eindigt op 4777 meter hoogte. Een forse klim dus, die al op grote hoogte begint. Hou daar absoluut rekening mee qua tijd, en ook qua planning van deze wandeling tijdens je rondreis door Tadzjikistan. Je zult al geacclimatiseerd moeten zijn om deze hoogte te kunnen halen en geen last te krijgen van hoogteziekte. Ook zal de wandeling op deze hoogte extra zwaar zijn vanwege de ijle lucht in de bergen tijdens het klimmen.

De wandeling is niet per se lang of ver, maar wel lastig vanwege de moeilijke ondergrond en de steile klim. Goede schoenen zijn dus onontbeerlijk, zowel bij het klimmen als bij het dalen! En vanwege het hoogteverschil dien je ook rekening te houden met je kleding, zorg dat je iets warms voor op de top bij je hebt. Het viel qua temperatuur reuze mee toen wij er waren, maar het kan echt flink koud en winderig zijn.

Zorg er ook voor dat je wat te eten en drinken bij je hebt. Hoewel de wandeling dus niet lang is, is het wel belangrijk vanwege de grote hoogte goed gehydrateerd te blijven, en je wil ook voldoende energie hebben om de berg ook weer fatsoenlijk af te kunnen lopen. Want hoewel de klim zwaar is, is het dalen op deze ondergrond ook zeer verraderlijk.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je, als je deze wandeling niet met een gids doet, altijd weet wat je start- en eindpunt is. Omdat er geen pad is dat je kunt volgen, moet je zelf je route goed onthouden en in de rotsige en uitgestrekte omgeving kan dat best lastig zijn. Zorg dus dat je op een app zoals maps.me de route volgt en weet waar je bent, zodat je ook altijd de weg terug weer kunt vinden!

Reis met ons mee

Meer avonturen