Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom je Dzharty Gumbez niet mag overslaan tijdens je rondreis door Tadzjikistan

25 december 2023

De aantrekkingskracht van Tadzjikistan is natuurlijk de overweldigende natuur. Wat dat vooral charmant maakt, is de uitgestrektheid en eindeloosheid ervan. Er zijn zo hoog gelegen, nauwelijks bomen te zien en het is dus een rauwe, rotsige natuur. Temidden van deze pracht is het echter heel goed mogelijk om enkele afgelegen pareltjes te vinden. Zoals Dzharty Gumbez, wat je met recht een pleisterplaats in de wijde omgeving van Tadzjikistan zou mogen noemen!

Wat is Jarty Gumbes?

Dzharty Gumbez is een klein, afgelegen gebied in het zuidoosten van Tadzjikistan. Het is ook wel te vinden onder de namen Dzhartygumbez, of Jarty Gumbes. Het ligt zo’n 90km ten zuiden van Murghab, de grootste stad in het oosten van Tadzjikistan, in de regio Gorno-Badakhshan. Het ligt behoorlijk afgelegen, zeker op een uur of vier rijden vanaf Alichur, waarbij je al snel van de weg af gaat om vervolgens alleen maar over onverharde ondergrond (met soms iets wat lijkt op een ‘weg’) naar Dzharty Gumbez te rijden.

Officieel is Dzharty Gumbez een dorpje, maar het heeft slechts een handjevol inwoners en is derhalve nauwelijks een plaats te noemen. Wel is er een kleinschalig guesthouse te vinden waar je kunt overnachten. En het is deze plek die een bezoek aan Dzharty Gumbez zo de moeite waard maakt.

Benieuw hoe Dzharty Gumbez een onderdeel van jouw reis kan zijn? Bekijk dan hier onze reisroute van twee weken door Tadzjikistan, inclusief een bezoek aan Dzharty Gumbez!

Waarom zou je Dzharty Gumbez bezoeken?

Dzharty Gumbez ligt enorm afgelegen en kost daardoor relatief veel tijd gedurende je rondreis. Als je maar kort de tijd hebt voor je rondreis door Tadzjikistan is het dus lastig om dit toe te voegen aan je reisroute. Desalniettemin is het zeer de moeite waard.

Wat maakt Dzharty Gumbez zo de moeite waard om toe te voegen aan je rondreis? Het is eigenlijk gewoon een heel speciale plek. Doordat het zo afgelegen ligt, heb je echt het gevoel in the middle of nowhere te zijn. Ik denk niet dat ik ergens ooit zo afgelegen ben geweest als op deze plek. 

De weg ernaartoe is al speciaal, omdat je dus grotendeels gewoon door een vallei over de rotsige en grassige ondergrond rijdt. Zelf zou je de weg niet kunnen vinden door deze uitgestrekte landschappen, maar onze chauffeur wist prima waar hij naartoe moest rijden ondanks dat er dus geen weg of pad naartoe gaat. Onderweg kom je her en der een yurt tegen waar mensen hun zomerkamp hebben opgeslagen en het vee vrij rondscharrelt. Maar verder is er helemaal niks in de wijde omgeving. En vooral dát maakt het zo mooi. Het is niet eens dat de landschappen uitmuntend zijn, het is het geheel van eindeloze vlaktes met bergen en valleien als continue veranderend canvas tijdens je rit naar Dzharty Gumbez.

Maar er is meer wat Dzharty Gumbez speciaal maakt…

De vele yaks zijn typerend voor de omgeving

Dzharty Gumbez als pleisterplaats in the middle of nowhere

Want Dzharty Gumbez is vooral bekend vanwege de hotsprings die er te vinden zijn. En het guesthouse dat langs de rivier ligt, maakt daar heel erg handig gebruik van. Naast dat dit een zeer comfortabele en huiselijke plek is, waar je in de ruime keuken heerlijk kunt ontspannen, hebben ze namelijk ook twee baden gemaakt.

Deze twee baden kun je gewoon via het huis bereiken en zijn gevuld met het warme water uit de hotspring. Dat maakt het tot een ideale plek waar je echt heerlijk kunt ontspannen. Omdat het zo afgelegen is, en het guesthouse heel kleinschalig is, is de kans erg klein dat je met anderen in het water zult liggen. En je kunt hier dus heerlijk ontspannen in het warme water na dagen van hobbelen over slechte wegen of wandelen over rotsige paden.

Beeld je overigens niet in dat dit een luxe spa is. Want de locatie is vooral gewoon zeer comfortabel en het is fijn om heerlijk warm water te hebben. Maar het gebouw is verre van een resort en voor veel mensen zal de zonneruimte niet echt als luxueus overkomen. Maar dat mag de pret niet drukken, het is juist dat dit zo zeldzaam is in het Pamir-gebergte, wat dit zo prettig maakt.

Daarnaast houdt de familie veel yaks, en het is ook mogelijk om hier de vallei per yak te verkennen. Een leuke activiteit die het bezoek aan Dzharty Gumbez nog net even specialer maakt.

Praktische tips voor je bezoek aan Dzharty Gumbez

Vooropgesteld, Dzharty Gumbez ligt zeer afgelegen en derhalve kost het veel tijd om deze plek aan je rondreis toe te voegen, je bent er al snel twee dagen aan kwijt. Het is halverwege je trip echter een heerlijke plek om even tot rust te komen en dat is vooral omdat de sfeer hier gewoon heel erg gemoedelijk is.

De voorzieningen zijn prima, al is het wel goed in gedachten te houden dat het natuurlijk alsnog basic is. Er is geen internet en hoewel er hotsprings zijn, is het natuurlijk geen resort of spa. Maar voor Tadzjikistan is het gewoon comfortabel, warm en ook nog eens heel schoon.

Wij kwamen wat laat bij Dzharty Gumbez aan vanwege een gezonken auto

En dat wat het fijn maakt, is ook gewoon dat het een net wat andere plek is dan andere plekken. De omgeving is namelijk niet per se heel indrukwekkend mooi, maar het is het geheel aan locatie, afgelegenheid, comfort en natuurlijk hotsprings die dit tot een toffe toevoeging maakt!

Realiseer je wel dat de weg ernaartoe een lastige is en dat het niet mogelijk is om na Alichur nog iets in te kopen. Zorg er dus voor dat je voor onderweg voldoende eten en drinken bij je hebt. Wij konden uiteindelijk maar relatief weinig tijd in Dzharty Gumbez spenderen omdat we onze auto in de rivier zagen verdwijnen en we derhalve een paar uur kwijt waren aan het regelen van vervangend vervoer. Desalniettemin was het daarom extra fijn om in de avond op juist deze bijzondere plek aan te komen!

Reis met ons mee

Meer avonturen