Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 hoogtepunten van een vakantie naar Armenië

2 mei 2024

Hoewel het toerisme in Georgië inmiddels aardig op gang is gekomen, staat dat in Armenië nog in de kinderschoenen. De prachtige bergen, glooiende heuvels en verlaten kloosters in de typerende bouwstijl maken het een interessante mix van bezienswaardigheden. Bonus is dat je tijdens een vakantie in Armenië bij veel van deze attracties weinig andere toeristen tegen zult komen. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan hebben wij alvast de tien hoogtepunten van een reis door Armenië voor je op een rij gezet.

Op vakantie naar Armenië

Reizen door Armenië gaat het makkelijkst met een eigen huurauto, waarbij je zelf lekker het tempo kunt bepalen. Auto’s zijn gemakkelijk te huren in hoofdstad Jerevan, of je kunt ervoor kiezen je reis door Armenië te combineren met een rondreis door Georgië.

Benieuwd naar de combinatie van Georgië en Armenië in één vakantie? Bekijk dan hier onze reisroute voor Georgië en Armenië in twee weken.

In Armenië zijn in de grotere steden prima slaapplekken te vinden, zoals bij Sevan en in Dilijan. Maar zeker meer in het zuiden is dat wat lastiger. Wij kozen ervoor om tijdens onze vakantie in Armenië de meeste bezienswaardigheden vanuit de hoofdstad Jerevan te bezoeken. Omdat de afstanden niet heel groot zijn, is dat vaak goed te doen. Het rijdt soms niet snel, dus zorg er wel voor dat je het goed plant van tevoren.

Wat te doen in Armenië: 10 hoogtepunten

De tien mooiste, leukste en bijzondere plekken van Armenië hebben wij op een rij gezet. Deze mag je niet overslaan tijdens je vakantie door het land.

  1. Heuvelachtig Dilijan
  2. Het grote Sevanmeer
  3. Begraafplaats Noratus
  4. Hoofdstad Jerevan
  5. Khor Virap
  6. Smbataberd Fort
  7. Noravank
  8. Garni Fortress
  9. Symphony of the Stones
  10. Tatev Monastery

Khndzoresk in Armenie is een prachtige kloof waar je mooi over kunt wandelen als je durft

Heuvelachtig Dilijan

In het noorden van Armenië vind je de regio en stad Dilijan (of: Dilidzjan). De groene omgeving is heerlijk relaxed en perfect om te wandelen. Het gebied is glooiend en heuvelachtig. Er zijn geen enorme bergen, maar het hoogteverschil is groot genoeg om mooie uitzichten te garanderen.

Tijdens de wandelingen door bossen en weides kom je gegarandeerd veel koeien, schapen en wat dan nog meer tegen. De landelijke omgeving maakt het heerlijk om tot rust te komen, terwijl je in het kleine gelijknamige plaatsje perfect kunt bijkomen van je dagwandelingen, bijvoorbeeld bij het kleurrijke café Sovats Vozni.

In de omgeving van Dilijan vind je de typische kloostercomplexen van Haghartsin en Goshavank, ook zeker een aanrader als je wat tijd over hebt, alleen al vanwege de prachtige ligging en de eindeloze wandelmogelijkheden in de omgeving. Vergeet niet de app AllTrails te downloaden, zodat je veel wandelroutes in de regio kunt ontdekken. Ze staan ter plekke namelijk vaak niet zo goed aangegeven.

Het grote Sevanmeer

Vanwege het immense formaat en het helderblauwe water is het Sevanmeer een ware trekpleister in Armenië. Je zult hier dan ook zeker veel andere toeristen en tourbussen tegenkomen. Het is het grootste meer in de Kaukasus en gedurende de warme zomers is het dus een fijne plek om af te koelen.

Het schiereiland Sevanavank bij het meer is wel een bezoekje waard vanwege de mooie ligging van de kerkjes op dit schiereiland. Het ziet er idyllisch uit met het blauwe water op de achtergrond. 

Begraafplaats Noratus

Wat zuidelijker aan het Sevanmeer is de immense begraafplaats Noratus. Hoewel het landelijke dorpje zelf vooral klein en vrij verlaten aandoet, ligt aan de rand van het dorpje dus dit stukje geschiedenis. Hier zie je honderden uitgehouwen kruisen en grafstenen, velen daarvan al eeuwen oud. 

Je hoeft er niet per se voor om te rijden, maar omdat de weg langs het Sevanmeer sowieso mooi is om te rijden, is dit een leuke toevoeging aan je dagtrip bij het meer.

Noratus is een oude begraafplaats vlakbij het Sevanmeer

Hoofdstad Jerevan als uitvalsbasis voor je vakantie in Armenië

Een reis door Armenië is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Jerevan (of: Yerevan). De stad vormt een prima uitvalsbasis om alle andere hoogtepunten uit het land te bezoeken. Ook kent het een bruisend caféleven, en kun je heerlijk genieten van koffie, drankjes en goed eten op één van de vele terrassen die de stad rijk is. Zeker in de zomer kan het goed heet zijn, en dan is het heerlijk om een beetje loom te hangen in de schaduw terwijl het bruisende stadsleven aan je voorbij trekt.

Het grote Republic Square is niet te missen, en in de avond  – wanneer in de zomer de temperaturen zakken – vergaapt iedereen zich aan de licht- en geluidshow die daar wordt opgevoerd. Verder zijn er verscheidene musea, snuisterijenwinkels, moskeeën, kerken en marktjes in de stad te vinden. Vele grote bezienswaardigheden zijn er niet, maar het is daarom haast een des te huiselijker gevoel om gewoon in de stad een beetje rond te dwalen en vooral neer te strijken voor een drankje wanneer je er zin in hebt.

Khor Virap

Khor Virap (of: Pokr Vedi) is ook een van de meer bekendere attracties van Armenië. Dit klooster geldt als een bedevaartsoord en ligt zo’n 30km ten zuiden van de hoofdstad Jerevan. Hoewel het klooster naast een berg ligt, is deze nauwelijks te zien vanwege de stof en vervuiling. Zonde, want het zou een prachtig gezicht moeten zijn.

Hoewel het klooster zelf mooi is om te bezoeken, is het niet zo indrukwekkend als veel van de foto’s doen vermoeden. Het is wat geïsoleerd, er lijkt veel braakliggende bouwgrond omheen te liggen en de uitzichten op bijvoorbeeld de berg vallen tegen. Het is dus vooral een bezoek waard als je toch al die kant uit wilde gaan.

Hoogtepunt van een vakantie in Armenië: Smbataberd Fort

In de Yeghegis Vallei in het zuiden van Armenië kun je je ogen uitkijken. Het is een prachtige, bergachtige regio met vele miniscule dorpjes, veelal zo goed als verlaten, en ontelbaar veel kleine kerkjes in de zo herkenbare bouwstijl. Het is alleen al prachtig om hier rond te rijden, maar je kunt hier ook goed wandelen.

Een prachtige bezienswaardigheid is het Smbataberd Fort. Hoewel er van het fort zelf alleen nog een grote muur over is, is de ligging ervan prachtig boven op een berg. Je kijkt hiervan dus geweldig uit over de Yeghegis Vallei. Het is niet makkelijk om hier te komen en je hebt absoluut een 4×4 nodig. Die hadden wij niet, maar vanaf de afslag naar het fort was het makkelijk om wel iemand met een 4×4 te vinden die ons voor een klein bedrag naar boven bracht.

Breng dan ook meteen een bezoek aan de Tsakhaskar Mosatery die er vlakbij ligt. Zo temidden van de bergen, volledig verlaten en ver van de grote weg, is dat een prachtig beeld en precies wat je je bij een typisch Armeense ansichtkaart zou verwachten eigenlijk!

Noravank

Hoewel er ontzettend veel kloosters en kerken in Armenië te bewonderen zijn (waarbij je altijd moet waken voor een soort ‘kloostermoeheid’), is Noravank eentje die echt wel anders dan de anderen is. Dat komt vooral in de ligging, hij ligt wat hoger aan het einde van een vallei, tussen de roodgekleurde bergwanden in. 

Het is een beroemd klooster en trekt dus ook wel grotere bussen met toeristen, het is dus enigszins geluk hebben dat je het net treft als die weggaan. Maar desalniettemin is dit zeker de omweg waard de vallei in. Je kunt hier ook nog wandelen, dus als je op tijd aanwezig bent kun je meer van deze bijzondere omgeving ontdekken.

Garni Tempel

Niet per se wat je verwacht in Armenië, want de Garni Tempel lijkt rechtstreeks uit Athene weggenomen te zijn. Rondom deze tempel, die vanwege aardbevingen enkele decennia geleden is herbouwd, vind je een prachtige tuin. Het uitzicht vanaf dit complex is ook mooi, over de omringende bergen en rivier.

Deze bestemming trekt duidelijk veel lokale toeristen, en het maakt dat er in het plaatsje veel leuke art&crafts winkeltjes en cafés zijn. Ook ligt deze tempel niet erg ver van de hoofdstad vandaan, je kunt hier dus zowel prima met het OV als met de auto komen.

Symphony of the Stones

Niet ver van de Garni Tempel gelegen vind je de mystieke plek ‘Symphony of the Stones’. Wanneer je hier aan de wandeling begint, begrijp je waar deze naam vandaan komt. Je wandelt hier namelijk door een enorme kloof waar aan één kant immense, zeshoekige basaltblokken naar beneden lijken te hangen. 

Het is een indrukwekkend gezicht, deze bijzondere rotsformatie. Het is makkelijk te vinden en staat goed aangegeven, maar parkeren kan hier echt een uitdaging zijn omdat er maar één weg naar toe is, en het aantal parkeerplekken beperkt is. Beter laat je je auto dus boven staan en wandel je gewoon naar het startpunt van de route, omdat je anders echt behoorlijk lang in de file zou kunnen staan!

Tatev Monastery als hoogtepunt van je vakantie in Armenië

In het zuiden van Armenië ligt het beroemde Tatev Klooster. De plaatsjes hiervan zijn echt adembenemend, want het is prachtig gelegen op een plateau te midden van de bergen. Het kloostercomplex is groot en heeft veel mooie doorkijkjes. Maar het mooiste is wellicht het uitzicht vanuit de kabelbaan die je van-en-naar het klooster kan brengen.

Vanuit het dorpjes Halidzor gaat namelijk de Wings of Tatev Aerial Tramway, een kabelbaan die de bijna 6km naar het Tatev kloostercomplex aflegt. Vanuit deze recent gebouwde kabelbaan heb je fenomenale uitzichten over de bergen en de omgeving en het is dus een attractie op zich!

Reis met ons mee

Meer avonturen