Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor de Kaukasus. Georgië, Armenië en Azerbeidzjan vormen daar gezamenlijk een afwisselende combinatie die voor elke reiziger wel iets moois in petto heeft. Door niet slechts één land aan te doen, maar twee of drie te combineren, kun je een fantastisch gevarieerde reis maken door verschillende culturen. Met deze reisroute voor een rondreis door Georgië en Armenië in twee weken zie je heel veel van de variatie die de Kaukasus te bieden heeft.
Rondreis door Georgië en Armenië in twee weken: de route in het kort
Eerder schreef ik al een reisroute door Georgië in 1 week. Die route richt zich voornamelijk op het oosten van Georgië. Deze reisroute van twee weken door buurlanden Georgië en Armenië zal juist de andere kant van Georgië aandoen. Uiteraard is het goed mogelijk om uit beide routes onderdelen te combineren.
Als je meer of minder tijd hebt, dan kun je denken aan de volgende wijzigingen aan de route:
- Bij meer tijd, kun je vanuit Tbilisi de nachttrein naar Baku in Azerbeidzjan nemen (regel wel van tevoren je visum!). Van hieruit kun je terug reizen naar Georgië om je reis verder te vervolgen. Zo dek je alle Kaukasuslanden af.
- Bij minder tijd kun je Svaneti overslaan en vervangen door bijvoorbeeld Kakheti of Stephansminda. Deze gebieden liggen dichterbij en je bespaart jezelf daarmee veel uren in de auto, want Svaneti ligt vrij afgelegen.
- Bij minder tijd kun je korter verblijven in Yerevan. Met de tijd daar in deze route kun je het daar in de stad echt rustig aan doen. Wij deden de meeste uitstapjes vanuit Yerevan, omdat dit centraal gelegen is in Armenië. Het biedt de gezelligheid en mogelijkheden om in de stad lekker te eten en drinken, en op veel andere locaties is de keuze qua overnachtingen ook beperkt.
Reisroute door Georgië en Armanië in twee weken van dag tot dag
Dag 1-2: Tbilisi (Georgië)
Dag 3: Kutaisi
Dag 4-6: Mestia / Svaneti
Dag 7: Borjomi
Dag 8-9: Dilijan (Armenië)
Dag 10-15: Yerevan
Dag 16: Vertrek Yerevan
NB: Vanaf dag 10 zijn alle trips gemaakt als dagtrips met de auto vanuit Yerevan vanwege de centrale ligging en omdat niet in alle andere plaatsen hotels of guesthouses aanwezig of beschikbaar waren.
Dag 1-2: Tbilisi (Georgië)
De hoofdstad van Georgië is een goede uitvalsbasis voor je rondreis door de Kaukasus. Tbilisi is goed bereikbaar vanuit veel Europese steden en biedt meteen een mooie kans om te wennen aan de Georgische keuken, de heerlijke wijnen en het onbegrijpelijke schrift. De stad is niet groot, maar heeft een oud centrum met vele kronkelende straatjes. Het biedt tevens een aantal gezellig straten waar je kunt genieten van een biertje, khatchapuri en wat shisha!
Ontdek hier de twaalf leukste dingen om te doen in Tbilisi!
Minimum aantal nachten Tbilisi: aangezien je hier aan zult komen, is een volle dag in de stad aan te raden. Met twee nachten heb je een redelijk goed beeld van Tbilisi en zou je door kunnen reizen.
Hoteltip Tbilisi: in Tbilisi stikt het van de hotels, guesthouses en AirBnB’s. Zeker bij die laatste loont het om de bijzondere interieurs van de panden te bekijken: gouden kranen, weelderige plafondschilderingen en barokke meubels, het is allemaal mogelijk in Tbilisi. Dit ruime appartement in het oude centrum is perfect geschikt voor een grotere (vrienden)groep. Ben je met z’n tweetjes, dan is de Pirosmani Suite van harte aan te raden.
Hoe kom je er: Tbilisi is zeer goed bereikbaar vanuit Amsterdam. Er zijn directe vluchten van Georgia Airlines of indirect met AirFrance/KLM via bijvoorbeeld Parijs.
Dag 3: Kutaisi
In deze rondreis vertrekken we naar het oosten en noorden van Georgië. Kutaisi is een zeer oude stad, al zou je dat niet per se zeggen als je daar binnen komt rijden. Het centrum is overzichtelijk, en rondom de stad vind je enkele oude kloostercomplexen. Het is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen of om verder te reizen naar het noorden. Op je weg ernaartoe kun je een stop maken in Gori, bekend als geboorteplaats van Stalin.
Rondom Kutaisi is er voldoende te zien en doen. Zo ligt de indrukwekkende Martvili Canyon niet ver ervandaan, en deze is met z’n helderblauwe water een ware aanrader!
Meer hoogtepunten van Georgië ontdekken? Lees dan hier meer over onze tien redenen voor een vakantie in Georgië.
Minimum aantal nachten Kutaisi: In de omgeving van Kutaisi is zeker veel te doen, maar met 1 nacht heb je een prima beeld van de stad. Het geeft je de tijd om in de avond nog even lekker te eten en drinken en de volgende dag weer op doorreis te gaan.
Hoteltip Kutaisi: wij verbleven in het Excellent Hostel in Kutaisi. Een warmer welkom in de stad hadden we niet kunnen wensen, met de vrouw des huizes die ons al vrolijk babbelend welkom heette en uiteraard de nodige wijn en cognac met ons deelde. Er zijn drie kamers, die fantastisch oubollig zijn ingericht. Ze delen een badkamer en keuken, er is een eigen entree en je zit vlakbij het centrum.
Hoe kom je er: vanuit Tbilisi is het zo’n 3,5 uur rijden naar Kutaisi. Tussendoor kun je natuurlijk nog stops maken in bijvoorbeeld Mtscheka of Gori.
Dag 4-6: Mestia / Svaneti
Toegegeven, het is een lange rit van Kutaisi naar Mestia in de noordelijke regio Svaneti, omdat je om de hoge bergketen heen moet rijden. Mocht je minder dan twee weken de tijd hebben voor je rondreis door Georgië en Armenië, dan kun je dit onderdeel ook overslaan vanwege de lange reistijd. Maar het is de lange rit zeker waard, want Svaneti, met Mestia als grote stad, is een prachtig gelegen gebied. Niet ver van de Russische grens is dit de hoge Kaukasus ten voeten uit. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en je kunt hier dus ook zeker langer verblijven. Met een gletsjer, kabelbanen en hele indrukwekkende bergen is dit echt een gebied waar je je outdoorhart op kunt halen.
Minimum aantal nachten Mestia: eerlijk gezegd heb je minimaal twee nachten nodig, zodat je zeker 1 volle dag de tijd hebt voor een mooie wandeling. Wij wilden zelf graag langer blijven, maar door zeer slecht weer hebben we besloten eerder te vertrekken richting de zon.
Hoteltip Mestia: dit plaatsje is goed voorbereid op toeristen en er zijn dan ook ontelbaar veel hotels en guesthouses beschikbaar. Kies er vooral eentje die bij jou en je budget past. Wij verbleven in het relatief basic Guesthouse Nikala. Ideaal omdat hier ook een bar en restaurant binnen zat en het buiten pijpenstelen regende.
Hoe kom je er: Vanuit Kutaisi is het zeker 4,5 uur rijden naar Mestia, maar meestal duurt het langer omdat de weg niet per se in goede staat is. Er zitten veel kuilen in de weg, er liggen vaak afgebrokkelde rotsen op, en soms moet je gewoon remmen voor een kudde koeien/schapen/varkens/geiten. De route is echter prachtig en dus zeer de moeite waard!
Dag 7: Borjomi
Vanuit Mestia vluchtten wij voor de regen naar het zuiden. En richting het zuiden ligt Borjomi, een naam die je zeker al eerder tegen zult zijn gekomen in Georgië. Hier bevindt zich namelijk de bron waaraan het beroemde zoute water zijn naam ontleent. Het is een verrassend leuk stadje verscholen in lage, groen begroeide bergen. Het ademt de sfeer van een kuuroord en heeft een klein, ouderwets kabelbaantje de berg op naar een uitzichtpunt.
Minimum aantal nachten Borjomi: het is een leuk, klein plaatsje, maar met 1 nacht heb je hier wel voldoende tijd om de stad te verkennen.
Hoteltip: Ook in Borjomi zijn vele hotels te vinden voor schappelijke prijzen, via de reguliere sites zoals booking en Airbnb.
Hoe kom je er: Vanuit Mestia is het een lange rit van een ruime 6,5 uur. Het grootste deel van de route heb je al eerder gereden op weg naar Mestia.
Dag 8-9 in Dilijan (Armenië)
Tijd om de grens over te steken voor het tweede deel van je rondreis van twee weken door Georgië en Armenië! Vanuit Borjomi is de rit naar de grens tussen Georgië en Armenië niet al te ver. Het is een gemoedelijke rit door lage heuvels, met af en toe een klein dorpje langs de weg. Deze grensovergang is een stuk minder druk dan die bij Tbilisi, dus dat kan een hoop tijd schelen. Want ondanks dat wij meteen aan de beurt waren, duurde het papierwerk toch nog wel een ruim uur.
Vanaf de grens rij je door naar Dilijan (of Dilidzjan). Dit oude plaatsje ligt midden in de mooie natuur van de Tavush-regio. Het wordt ook wel het Zwitserland van Armenië genoemd, al is dat wel iets teveel eer voor deze bergen. Desalniettemin kun je hier mooie wandelingen maken, en de app ‘Hike Armenia’ geeft je vele opties. In het plaatsje zelf zijn voldoende restaurants te vinden waar je kunt genieten van de Armeense keuken én de Armeense wijnen.
Minimum aantal nachten Dilijan: twee nachten in Dilijan is aan te raden, omdat je zo de tijd hebt om mooie wandelingen te maken. Iets meer tijd is zeker goed te vullen, minder zou wel echt zonde zijn.
Hoteltip Dilijan: Ook hier in Armenië zijn veel hotelopties te vinden. Wij bleven in het gemoedelijke Jermatun Guest House, waar je met terras en tuin heerlijk tot rust kunt komen. Het ligt wel boven op een berg, dus vanuit het centrum is het wel even een fikse klim na het avondeten!
Hoe kom je er: Vanuit Borjomi is het zo’n 5 uur rijden naar Dilijan, exclusief de tijd die het kost om de grens over te steken.
Dag 10-15: Yerevan
Veel hoogtepunten van Armenië liggen rondom de grote hoofdstad Yerevan. Wij hebben er daarom voor gekozen om na Dilijan richting Yerevan te trekken en van daaruit met de auto op pad te gaan. Omdat we op de bonnefooi reisden, konden we ook niet lang van tevoren zoeken naar verblijfplaatsen in de buurt van de attracties, en die waren dan ook veelal niet beschikbaar of niet echt aanwezig.
Yerevan is een stad waar je je lang kunt vermaken. Het barst van de cafés en kroegen en heeft een prettige sfeer. Vanuit de stad kun je vele dagtrips doen met de auto. De volgende plaatsen hebben wij bezocht:
- Khor Virap
- Smbataberd Fort en Noravank
- Garni Fortress en Symphony of the Stones
- Tatev Monastery en Khndzoresk
Minimum aantal nachten Yerevan: om bovenstaande bezienswaardigheden allemaal te zien én een volle dag in Yerevan zelf te hebben, dan heb je 5 a 6 nachten in Yerevan nodig. Uiteraard kan dit worden ingekort als je besluit om ergens anders nog een overnachting te plannen, of niet alles wat hierboven staat te bezoeken.
Hoteltip Yerevan: Yerevan heeft ontelbaar veel hotels. Noem het een gekke voorliefde, maar ik kies graag m’n hotels op uiterlijk. Wat dat betreft won het Guest House Yerevan het zeker. Thematische kamers op kleur (roze, paars, geel en blauw), niet ver lopen vanaf het centrum, parkeren naast de deur en met een megavriendelijke familie die je welkom heet is dit absoluut een fijne plek.
Hoe kom je er: vanuit Dilijan is het niet ver rijden naar Yerevan, maar het is wel leuk om onderweg nog het een en ander te bezoeken zoals het Sevanmeer. Hou er wel rekening mee dat Yerevan zelf qua verkeer erg druk kan zijn, en dat dat je sowieso meer tijd zal kosten dan je routebeschrijving aangeeft.
Dag 16: Einde van je rondreis door Georgië en Armenië van twee weken
Vandaag eindigt je rondreis van twee weken door Georgië en Armenië. Tijd om Yerevan te verlaten en naar huis (of door) te reizen!
Praktische tips voor je rondreis van twee weken door Georgië en Armenië
Deze rondreis van twee weken door Georgië en Armenië is zeer flexibel. We hebben deze zelf op de bonnefooi gereden, maar andere keuzes kunnen gemakkelijk gemaakt worden. Zo is de rit naar Svaneti erg lang, en kan ook vervangen worden door bijvoorbeeld een bezoek aan Stephansminda, zoals omschreven staat in de reisroute voor Georgië in 1 week.
Bij het plannen van je reis voor Georgië is het belangrijk om rekening te houden met Zuid-Ossetië, de door Rusland bezette regio in het midden-noorden van het land. Hierdoor zijn de afstanden tussen sommige plaatsen exorbitant lang, aangezien je niet door dit gebied kunt rijden.
Voor deze reis hebben wij een auto gehuurd die we mee de grens over mochten nemen. Dit scheelt een lange autorit terug naar de originele bestemming, want wij vlogen terug vanuit Yerevan. Wees er bij het boeken wel alert op of dit echt kan én maak het van tevoren heel erg expliciet duidelijk. De verhuurder moet de papieren van de auto voor de grensovergang laten opmaken door de notaris, en dit kost sowieso wel een dag. Check dus altijd bij voorbaat of ze echt hebben geregistreerd dat dit noodzakelijk is voor jouw autohuur.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.