Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het onbekende Marble Arch Caves Geopark in Ierland

24 juli 2023

Ooit van de Marble Arch Caves gehoord? Nee? Dan zullen het Global Geopark of Cavan Burren waarschijnlijk ook geen bel doen rinkelen. Zonde! Want dit enorme uitgestrekte geopark in het midden van Ierland is een geweldige plek voor de natuurliefhebber! Het fenomeen ligt verborgen op de grens van Ierland en Noord-Ierland en biedt tal van mogelijkheden om je hier dagen te vermaken.

Noord Ierland Marble Arch

Marble Arch Caves Global Geopark

Het Global Geopark is een gebied waar geologische historie van internationaal belang wordt geherbergd. De landschappen verraden een lange geschiedenis die wel tot 650 miljoen jaar teruggaat, van tropische zeeën tot woestijnlandschappen en ijstijden, in het Global Geopark vind je bewijzen voor al deze geologische ontwikkelingen. Inmiddels is het gebied gegroeid tot een plek waar duurzaam toerisme wordt gestimuleerd, wat resulteert in de mogelijkheid om deze bijzondere omgeving te ontdekken.

Hoewel het park in de omgeving goed bekend is en de bewegwijzering voor alle bezienswaardigheden ontzettend goed is, lijkt het park nog maar weinig bekendheid te hebben bij toeristen die Ierland aandoen. Ontzettend zonde, want de natuur is prachtig!

Het Cavan Burren Park is een van de hidden gems van de Hidden Heartlands

Cuilcagh Mountain Park

Een van de hoogste bergen van Ierland ligt op de grens met Noord-Ierland. Cuilcagh Mountain is 665 meter hoog en daarmee als berg niet extreem indrukwekkend, maar de omgeving eromheen is dat des te meer. Rondom de berg zijn verschillende wandelingen te maken, onder meer via een boardwalk naar de top van de berg. En hoewel de omstandigheden bar en boos kunnen zijn – de enorme weidse vlakten rondom de berg geven de wind vrij spel – is het een adembenemend schouwspel.

Absolute aanrader is om vroeg op pad te gaan, want de wandelingen zijn flink lang en door de weersomstandigheden, die snel kunnen veranderen, zeker niet altijd makkelijk. Het pad is echter duidelijk aangegeven en kans om te verdwalen is dan ook nihil. En als je dan eenmaal de top van Cuilcagh hebt bereikt, heb je ook een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Het hoogtepunt van het Marble Arch Global Geopark is Cuilcagh

Marble Arch Caves

Aan deze grotten dank het geopark haar naam. Niet onterecht, want de tour door de grotten is een heerlijke ondergrondse trip. Afhankelijk van het weer start je met een boottocht de grotten in – als het hard heeft geregend is deze tocht onmogelijk en daal je via een lange trap in de grot af. Van daaruit ontdek je al wandelend de geschiedenis van de grot. Niet alleen geeft de gids tekst en uitleg bij de geweldige fenomenen die in de grot zichtbaar zijn, ook wordt de geschiedenis en ontdekking van de grot uitgelegd. Een mooie invalshoek die het leven van een grotverkenner in de vorige eeuw goed toelicht.

Niet alleen het feit dat de grotten een mooi inzicht geven in de geologische rijkdom van de omgeving, maar ook de prachtige binnenkant van de grotten, maakt deze tour al de moeite waard. Bovendien is het een goede afwisseling van de hikes in het geopark en een fijn onderkomen wanneer het buiten heftig regent.

De Marble Arch Caves zijn werkelijk prachtig

Eindeloos vermaak in het Global Geopark

Naast de hoogtepunten zoals de Marble Arch Caves en Cuilcagh Mountain, is er nog veel meer te doen in het Geopark. Wanneer je met de auto hier rondrijdt, zul je vanzelf merken dat er tientallen bordjes en bewegwijzeringen zijn naar interessante bezienswaardigheden. Sommigen zijn echt de moeite waard, zoals Cavan Burren, waar je een heerlijk kunt wandelen en de megalithische tombes kunt bewonderen, tezamen met het uitzicht vanaf de top over de weidse omgeving van het Geopark.

Naast dergelijke parels, heb je ook veel kleine bezienswaardigheden en stops. Zo kun je de bron van de rivier Shannon bewonderen bij the Shannon Pot, of wederom genieten van de prachtige uitzichten en weelderige groene begroeiing in Killykeeghan. Een heerlijke plek dus voor een roadtrip barstensvol mooie stops en uitstapjes.

Praktische tips voor jouw reis naar het Global Geopark

Het geopark zelf bezoeken? Zeker doen! Trek er dan ook gerust een paar dagen voor uit. De beklimming van Cuilcagh neemt al snel een dag in beslag en de verdere omgeving mag je ook zeker niet overslaan om het park volop te kunnen bewonderen. Wij verbleven gedurende ons reis in het kleine dorpje Blacklion, vlakbij de grens met Noord-Ierland. Door te verblijven in Killinagh House, kreeg het ook nog eens een sprookjesachtige sfeer. De lady of the house verwelkomde ons na een lange wandeling met tea and biscuits bij het haardvuur, waarna we een rondleiding kregen door dit prachtige Georgische huis. Slapen in stijl hier!

Blacklion zelf is een klein dorpje, maar wel van alle gemakken voorzien met enkele pubs, een chic restaurant, een ‘gewoon’ restaurant en een heerlijke fish’n’chips bar. Voor iets wat wils dus.

Het Marble Arch Caves Global Geopark in Ierland is weinig bezocht

Zo dicht op de grens met Noord-Ierland, en gezien het feit dat het Geopark in zowel de republiek als het noorden ligt, is het onvermijdelijk dat je de grens oversteekt. Geen enkel punt, alleen betalen ze in Noord-Ierland met ponden in plaats van met euro’s en is de aangegeven snelheid plotseling in miles per uur in plaats van km per uur. Oftewel, iets om even rekening mee te houden. Over het algemeen accepteren ze op het grensgebied ook gewoon euro’s, of anders creditcards.

Voor een fijne stop voor lunch of diner valt het Noord-Ierse Enniskillen aan te raden. Geen grote stad, maar wel barstensvol tearooms waar je heerlijke taartjes en sandwiches kunt eten en ook met de mogelijkheid om een beetje te winkelen. Met de uitgebreide variëteit aan activiteiten en landschappen, is het midden van Ierland een perfecte plek om een paar dagen te bezoeken, of juist als interessante stop gedurende je rondreis door dit prachtige groene eiland!

Reis met ons mee

Meer avonturen