Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wadi Disah: een paradijs in Saoedi-Arabië

1 september 2022

Ergens, diep verscholen in het noorden van Saoedi-Arabië, ligt Wadi Disah. Weelderig begroeid en ingeklemd tussen rode rotsen die fel afsteken tegen de blauwe lucht. Een klein stukje paradijs in het verder gortdroge woestijnlandschap.

Kamelen zijn er veel in de woestijn van Saoedi

Wat is een wadi?

Wadi Disah, ook wel Wadi Al Disah genaamd, is een van de vele wadi’s die Saoedi-Arabië rijk is. Een wadi is een rivierdal in de woestijn, welke een groot deel van het jaar droog staat. Desalniettemin zorgt de regen, de rivier en het grondwater in deze stukken er vaak voor dat het een prachtige pleisterplaats wordt. En sommigen zijn nou eenmaal nog een stukje mooier dan anderen.

Zo is Wadi Disah een wadi die is ingeklemd in een kloof van vuurrode rotsen. De groene planten, rode rotsen, blauwe lucht en geurige bloemen maken het geheel tot een paradijselijke ervaring. Letterlijk vertaalt Wadi Disah zich naar ‘Vallei van de palmbomen’, en als je de wadi betreedt snap je direct waarom.

Uitzicht over wadi disah

Hoe bezoek je Wadi Disah?

Wij bezochten Wadi Disah als onderdeel van onze roadtrip door Saoedi-Arabië. Wadi Disah is gelegen in de noordelijke provincie Tabuk. Deze provincie is sowieso al een parel om door te rijden. De landschappen veranderen continue en het is nauwelijks bezocht door toeristen, dus je waant je er echt op avontuur. 

Er worden wel enkele tours georganiseerd vanuit Tabuk naar Wadi Disah, meestal zijn dit hele lange dagtours, of eventueel omvatten ze een overnachting in de wadi zelf erbij. Maar de plek is ook heel goed zelfstandig te bezoeken. Vanuit de stad Tabuk is het namelijk nog zo’n 240km rijden voor je bij de ingang van de wadi bent en als je toch op doorreis bent, dan is dit een hele fijn plek om even bij te komen.

Met de auto door Wadi Disah

Wij bezochten Wadi Disah vanuit AlUla. De afstand is zo’n 300km, dus we waren vroeg op pad gegaan. Het is echter ook prachtig om langzaamaan de zon op te zien komen boven het geweldige landschap waar je doorheen rijdt op weg naar de ingang van Wadi Disah.

Op onderstaand kaartje zie je de locatie van Wadi Disah. Het spreekt redelijk voor zich wanneer je de route intypt naar de wadi. Uiteindelijk is het één lange (prachtige) weg die uiteindelijk gewoon stopt bij de ingang van de kloof. Je kunt je auto daar langs de weg parkeren, en te voet verder gaan.

Lees ook: alle praktische tips voor je reis naar Saoedi-Arabië.

De ingang van Wadi Disah

Wat is er te doen in Wadi Disah

De Wadi is een prachtig stuk natuur. Je kunt hier echt even opladen en genieten van de prachtige omgeving. De kloof is enkele kilometers lang, en als het niet al te veel heeft geregend kun je de hele kloof door wandelen en weer terug. Zorg er dan wel voor dat je vroeg begint met je tocht, want je bent dan zeker een paar uur bezig.

Ook is het mogelijk om hier in de wadi te kamperen. Dat is gewoon toegestaan voor alle bezoekers, dus als je een tentje hebt kun je hier genieten van de mooiste sterrenhemel die je ooit zult zien. Je zit immers midden in de woestijn, in honderden kilometers omtrek is er geen stad te bekennen, en je bent echt één met de natuur.

De rotsen van Wadi Disah zijn prachtig rood

Ook kun je tijdens je bezoek kennis maken met lokale bevolking. Wij kwamen een oudere man tegen die tegen een kleine vergoeding ons met zijn omgebouwde auto wel een rondleiding door de wadi wilde geven. Ook dit was prachtig, want we konden zo veel dieper de wadi in komen dan we zelf te voeten hadden gekund (het was daarvoor nogal regenachtig geweest). Ook wist hij prachtige plekken aan te wijzen en precies waar we de rotsen konden beklimmen om zo een fenomenaal uitzicht over de wadi te krijgen!

Crossen door de wadi

Waarom dit paradijs echt op je bucketlist moet!

Omdat het prachtig is. Wadi Disah was het hoogtepunt van onze reis door Saoedi-Arabië. De groene oase is al een geweldige afwisseling van het gortdroge woestijnlandschap. Maar alleen al de route naar de wadi is heel mooi, langs rode rotsen en weelderige begroeiing. En dan als je eenmaal de wadi ingaat voelt het ook werkelijk alsof je het paradijs betreedt. De immense rode rotsen die de kloof inklemmen zijn prachtig, de temperatuur is er (in de ochtend) echt heerlijk. Het was een van de eerste plekken waar we veel bloemen zagen bloeien en het barstte er van de vogels die kwetterend door de lucht vlogen. 

In de auto hobbel je lekker achter de kamelen aan

Wat dieper in de wadi stikt het van de dadelpalmen waar je verse dadels kunt eten. Het landschap blijft ook steeds veranderen, en je kunt overal gewoon klimmen en klauteren tussen de rotsen door tot je zelf besluit dat het genoeg is geweest. Het is een oase van rust, die hooguit wordt verstoord door een enkele kameel die vrolijk grazend de wadi doorkruist. We zijn hier ook geen andere toeristen of bezoekers tegen gekomen dan de oude man die ons rondleidde. 

Kamelen zal je hier veel vinden
Let op de felle zon als je wandelt door Wadi Disah

Praktische tips voor je bezoek aan Wadi Disah

Je bezoek gaat sowieso mooi worden. Maar hou wel rekening met een aantal zaken. Wadi Disah ligt echt afgelegen. Sla dus voldoende eten en drinken is voor als je gaat wandelen. Op dadels na zul je weinig vinden in de wadi zelf. En hoewel het rijk begroeid is en tussen hoge rotsen ingeklemd ligt, wordt het er overdag ook gewoon erg warm. Bezuinig dus niet op water!

Het kan zijn dat er heel veel regen is gevallen voorafgaand aan je bezoek. Dat maakt de wadi soms moeilijk te betreden. Iemand zoals de oude man of andere voorbijgangers kunnen dan helpen met een 4×4, die wel iets dieper de wadi in kan.

Rode rotsen in de woestijn
Crossen door de wadi

Zorg ook dat je een kaart van het gebied offline beschikbaar hebt. Als je aan het wandelen bent helpt dat je altijd met de richting en uitgang van de wadi te vinden. En verder? Geniet. Het is er echt prachtig!

Wil je meer lezen over dit bijzondere land? Bekijk onze andere reisblogs over Saoedi-Arabië.

Reis met ons mee

Meer avonturen