Zoek
Sluit dit zoekvak.

Natuur op Madagascar: 8 parken voor een onvergetelijke reis

4 januari 2024

Op de natuur van Madagascar raak je niet snel uitgekeken. De diversiteit aan landschappen en dieren is enorm. Van baobab bomen tot de spitse rotspunten van de tsingy’s en van ringstaartmaki’s tot camouflerende kameleons. Er is zóveel bijzondere natuur, dat het best lastig is om keuzes te maken voor je rondreis. In deze blog helpen we je daarbij. Lees verder voor een handig overzicht van de 8 parken die wij bezochten tijdens onze Madagascar rondreis.

Madagascar natuur

Natuur op Madagascar: een handig overzicht van nationale parken

1. Isalo National Park
2. Ranomafana National Park
3. Andasibe National Park
4. Ankarana National Park
5. Tsingy Rouge
6. Anja Reserve
7. Zombitse Vohibasia National Park
8. Nosy Sakatia Marine Reserve

Klik op de link om direct naar de informatie over dat specifieke natuurpark te gaan.

Het beste van de natuur op Madagascar

Het meest uniek: de zwarte tsingy (Ankarana of Tsingy de Bemaraha)
De meeste lemuren: Ranomafana en Andasibe
De beste hikes: Isalo
Het mooiste regenwoud: Ranomafana
De beste night walks: Ranomafana en Andasibe
De meeste ringstaartmaki’s: Anja Reserve
Het meest kwetsbaar: Tsingy Rouge
De meeste dieren in korte tijd: Zombitse
De grootste zeeschildpadden: Nosy Sakatia

Nog meer Madagascar natuur

Voorafgaand aan onze reis hebben we best even zitten puzzelen op de route. Het is onmogelijk om in 3 weken álles van het eiland te zien. Voor Tsingy de Bemaraha, Kirindy Forest, de Baobab Alley en Amber Mountain National Park hadden wij bijvoorbeeld geen tijd. Heb je reisplannen voor Madagascar? Lees dan onze handige keuzehulp voor je Madagascar reisroute. Hierin lees je over de verschillen tussen het westen, zuiden en noorden van Madagascar en hoe je in elk gebied reist.

Isalo National Park

De beste hikes: Isalo National Park

Isalo National Park wordt ook wel ‘het Colorado van Madagascar’ genoemd. Het park bestaat uit grote canyons en rotswanden, met hier en daar een natuurlijke bron om in te zwemmen. Dit is het allerbeste park voor hikes in Madagascar. Tijdens de wandeling kun je dieren spotten, zoals ringstaartmaki’s en kameleons. Ook vertelt de gids over de begrafenisrituelen van de Bara. De rotswanden van het park zijn voor deze lokale stam een laatste rustplaats.

Waar ligt het:
in het zuiden van Madagascar
Landschap: canyons, bos, natuurlijke bronnen en een paar kleine watervallen
Hoe lang heb je nodig: een volle dag
Wat moet je weten:

  • Neem je zwemkleding mee als je wil zwemmen in de natuurlijke bronnen
  • Voorafgaand aan mijn bezoek wist ik niet dat Isalo National Park uit twee delen bestaat. Hoe je deze delen bezoekt, hangt er vanaf of je een auto met chauffeur hebt of zelf rijdt. In onze blog over Isalo National Park lees je alles wat je moet weten.  

Hotel: Isalo Ranch

Ranomafana national park

Het mooiste regenwoud: Ranomafana National Park

Het avontuurgehalte in Ranomafana is hoog. Het is een prachtig regenwoud met grote tropische bladeren, behoorlijk wat hoogteverschil en hier en daar een rivier of waterval. Onder het dichte bladerdek ga je op zoek naar verschillende soorten lemuren. De bekendste is de gouden bamboelemuur. Dit schattige dier is zelfs de reden dat het park oorspronkelijk werd opgericht. Ook een night walk is hier een aanrader. Ranomafana is een van mijn favoriete natuurgebieden in Madagascar.

Waar ligt het: in het zuiden van Madagascar, bij het gelijknamige plaatsje. Te bereiken met een dag rijden vanuit Antsirabe of Ambalavao
Landschap: regenwoud en watervallen
Hoe lang heb je nodig: een volle dag
Wat moet je weten: draag een lange broek (want je loopt soms dwars door het struikgewas), neem regenkleding mee en zorg voor een hoofdlampje als je een night walk wil doen
Hotel: Centrest Sejour

Indri Indri in Andasibe

De meest bijzondere lemuren: Andasibe National Park

Andasibe is een regenwoud, maar ik vond de natuur hier minder spectaculair dan in Ranomafana. Dat maakt het park echter ruimschoots goed met zijn variatie aan dieren. Er zijn twee soorten lemuren die je alleen hier kunt zien: de Indri Indri (de grootste halfaap ter wereld, met een roep die klinkt als een brandweersirene) en de Diadeem Sifaka. Daarnaast zagen we nog veel meer dieren en ook onze night walk was erg geslaagd. Vanuit de hoofdstad Antananarivo is Andasibe een ‘omweg’ op de logische route door het zuiden, maar wat mij betreft echt de moeite waard!

Waar ligt het: in het zuiden van Madagascar, op zo’n 4 uur rijden van de hoofdstad Antananarivo.
Landschap: regenwoud
Hoe lang heb je nodig: een volle dag. Met een dag extra kun je ook het minder bekende Mitsinjo Reserve bezoeken
Wat moet je weten: draag een lange broek (want je gaat vaak van het pad af, dwars door de struiken) en neem regenkleding mee. Zorg voor een hoofdlampje als je ook een night walk wil doen
Hotel: Feon’ny Ala

Lees ook: alles wat je moet weten over een bezoek aan Andasibe National Park.

Ankarana National Park

Buitenaardse natuur: Ankarana National Park

Het meest unieke landschap van Madagascar is de zwarte tsingy. Dit is een landschap van superscherpe, vulkanische rotspunten. Je vindt dit type natuur op twee plekken in Madagascar: Tsingy de Bemaraha (in het westen) en Ankarana (in het noorden). Tijdens mijn rondreis ben ik niet in het westen geweest, daarom bespreek ik hier alleen Ankarana National Park. In dit park maak je eerst een wandeling door het bos, om uiteindelijk bij de rotsvlakte uit te komen. Je loopt over de rotsen naar een uitzichtpunt. Onderweg passeer je twee smalle hangbruggen boven een kloof. Adrenaline gegarandeerd! In het bos zagen we verschillende soorten lemuren en kameleons. We zagen hier minder dieren dan in andere parken op Madagascar, maar dat kan ook aan de warmte hebben gelegen. In het noorden is de temperatuur een stuk hoger dan in het zuiden.

Waar ligt het: in het noorden van Madagascar
Landschap: bos en zwarte tsingy
Hoe lang heb je nodig: een volle dag
Wat moet je weten: ga zo vroeg mogelijk, want bij de tsingy is geen schaduw! Het deel met de bruggen is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees
Hotel: Ankarana Lodge

Tsingy Rouge is een van de populairste bezienswaardigheden in het noorden van Madagascar

De meest kwetsbare natuur van Madagascar: Tsingy Rouge

De Tsingy Rouge is een van de stukken natuur die tijdens mijn Madagascar reis veel indruk maakte. De natuur heeft hier een kloof vol spitse zandsteenformaties gecreëerd. Op deze plek ervaar je écht waarom Madagascar ‘het rode eiland’ wordt genoemd, want hier is de kleur van de grond goed zichtbaar. Tsingy Rouge is het enige park in deze lijst van natuur in Madagascar waar het volledig om het landschap draait en niet zozeer om het spotten van dieren. Het landschap is spectaculair, maar het verhaal achter Tsingy Rouge is eigenlijk verdrietig. De oranjerode pilaren zijn namelijk gevormd door erosie, als gevolg van grootschalige ontbossing.

Waar ligt het:
in het noorden van Madagascar
Landschap: canyons en rode tsingy
Hoe lang heb je nodig: een paar uur
Wat moet je weten: tijdens de wandeling in de kloof is er nergens schaduw
Hotel: niet van toepassing. Te bezoeken als stop tijdens de rit van Diego Suarez naar Ankarana

Lees ook: alles wat je moet weten over een bezoek aan Tsingy Rouge.

Madagascar natuur

Garantie op ringstaartmaki’s: Anja Reserve

Het meest iconische dier van Madagascar is zonder twijfel de ringstaartmaki. Wil je zo goed als garantie om ze te zien tijdens je rondreis? Neem dan het Anja Reserve in je planning op. In dit bos leven zo’n 400.000 ringstaartmaki’s. Een bezoek aan dit reservaat staat daarom vrijwel volledig in het teken van deze dieren. Daarnaast kun je een leuke klim maken naar een uitzichtpunt bovenop de rotsen die het bos omringen. Je bezoekt Anja Reserve vanuit Ambalavao, een plaatsje op het platteland van Madagascar. In deze omgeving zijn veel fotogenieke rijstvelden.

Waar ligt het:
in het zuiden van Madagascar, vlakbij Ambalavao
Landschap: bos en rotsvlaktes
Hoe lang heb je nodig: 2 uur
Wat moet je weten: ga zo vroeg mogelijk, na het middaguur slapen de ringstaartmaki’s in de bomen
Hotel: Betsileo Country Lodge

Lees ook: alles wat je moet weten over een bezoek aan het Anja Reserve.

Een Verraux Sifaka in Zombitse Vohibasia

Veel dieren in korte tijd: Zombitse National Park

Zelden zag ik zoveel bijzondere diersoorten in zo’n korte tijd als in Zombitse Vohibasia National Park. In slechts één uur kwamen de Verraux Sifaka, Oustalet’s Kameleon, meerdere gekko’s en vogels voorbij. De Verraux Sifaka staat bekend als de dansende lemuur, door de bijzondere manier waarop hij over de grond loopt. Als je wat minder tijd hebt tijdens je Madagascar reis, dan is het geen ramp om dit stukje natuur in het uiterste zuiden over te slaan. Het is echter een leuke toevoeging aan je rondreis.

Waar ligt het: in het zuiden van Madagascar.
Landschap: bos
Hoe lang heb je nodig: 1 uur
Wat moet je weten: in dit park zijn zware wandelschoenen niet nodig, sneakers zijn prima
Hotel: niet van toepassing. Te bezoeken als stop tussen Tulear en Isalo.

Lees ook: alles wat je moet weten over een bezoek aan Zombitse National Park.

Zeeschildpadden op Madagascar: Nosy Sakatia

Wil je tijdens je Madagascar rondreis ook wat van de onderwaterwereld zien? Ga dan naar het tropische eiland Nosy Be. Dit eiland is een springplank naar diverse onbewoonde eilanden in de buurt. Bij het eilandje Nosy Sakatia is een Marine Reserve opgericht. Hier snorkel je vanaf de boot tussen gigantische groene zeeschildpadden. Zij komen graag snacken van het zeegras dat hier op de bodem groeit. Bij het eilandje Nosy Tanikely snorkel je tussen tropische vissen en koraal in prima staat. Ook daar zag ik zeeschildpadden.

Waar ligt het:
in het noorden van Madagascar, vlakbij het eiland Nosy Be.
Landschap: tropisch eiland
Hoe lang heb je nodig: een halve dag (inclusief boottocht) als je alleen naar Nosy Sakatia wil. Een hele dag als je Nosy Sakatia en Nosy Tanikely wil combineren.
Wat moet je weten: De boten hebben geen faciliteiten.
Hotel: voor een zo kort mogelijke boottocht boek je een hotel op het eiland Nosy Be. Voor een exclusiever verblijf is Nosy Komba een aanrader. Wij verbleven bij 293 on Komba.

Madagascar natuur

Meer Madagascar reisblogs

Toen wij onze reis naar Madagascar aan het plannen waren, ontdekten we dat er weinig goede informatie in het Nederlands te vinden is. Madagascar is als reisbestemming dan ook nog vrij onontdekt. Om toekomstige reizigers te helpen om de natuur van Madagascar te ontdekken, hebben wij onze ervaringen uitgebreid beschreven:

Heb je nog vragen? Stuur ons dan gerust een berichtje, vinden we leuk!

Reis met ons mee

Meer avonturen