Madagascar is een schatkamer van biodiversiteit. Je spot er zeldzame dieren zoals lemuren en kameleons. Ook verken je afwisselende landschappen. Van de vlijmscherpe Tsingy rotsvlaktes tot bossen en regenwouden. De cultuur is een interessante mix van Afrikaanse, Aziatische en Franse invloeden. Het eiland wordt bovendien nauwelijks bezocht door toeristen. Behalve bijzonder is een rondreis door Madagascar echter ook intensief; het is goed om te weten waar je aan begint. Daarom bevat deze reisroute ook veel praktische informatie, gebaseerd op onze eigen ervaringen.
Rondreis Madagascar in 3 weken: de route in het kort
Madagascar ligt ten oosten van Afrika, voor de kust van Mozambique. Het op drie na grootste eiland ter wereld is qua omvang vergelijkbaar met Frankrijk. Dat betekent (waarschijnlijk) keuzes maken voor je reisroute. Onze Madagascar rondreis omvat het zuiden en noorden, maar niet het westen. In het zuiden – van Tulear via Andasibe naar Antananarivo – reden we zelf. Hoogtepunten in deze regio zijn het canyonlandschap van Isalo en de regenwouden van Ranomafana en Andasibe. In het noorden liet een chauffeur ons de bijzondere rode en zwarte Tsingy’s zien. De Nosy eilanden waren een tropische afsluiter met strand, koraal en zeeschildpadden.
Eerder benoemde ik al dat een rondreis door Madagascar intensief is. Ongeveer de helft van de dagen waren reisdagen, waarbij we gemiddeld 3-6 uur in de auto zaten. Ook hadden we 3 binnenlandse vluchten. Om een idee te geven van de zwaarte van de reis, vermeld ik per dag de reisduur en staat van het wegdek tijdens onze reis (mei 2023).
Rondreis Madagascar in 3 weken: dag voor dag
Dag 1: Air France vlucht van Amsterdam naar Antananarivo (via Parijs)
Dag 2: Binnenlandse vlucht van Antananarivo naar Tulear
Dag 3: Tulear – Zombitse-Vohibasia National Park – Isalo
Dag 4: Isalo National Park
Dag 5: Isalo – Ambalavao
Dag 6: Anja Reserve
Dag 7: Ambalavao – Ranomafana
Dag 8-9: Ranomafana National Park
Dag 10: Ranomafana – Antsirabe
Dag 11: Antsirabe – Andasibe
Dag 12-13: Andasibe National Park
Dag 14: Andasibe – Antananarivo
Dag 15: Binnenlandse vlucht van Antananarivo naar Diego Suarez/Antsiranana
Dag 16: Diego Suarez – Red Tsingy – Ankarana
Dag 17: Ankarana National Park
Dag 18: Ankarana – Nosy Komba
Dag 19-20: Nosy Komba
Dag 21: Binnenlandse vlucht van Nosy Be naar Antananarivo
Dag 22: Air France vlucht van Antananarivo naar Parijs
Dag 23: Air France vlucht van Parijs naar Amsterdam
Hoeveel weken heb je nodig voor een rondreis door Madagascar?
Het zuiden is het meest bezochte deel van Madagascar en het deel dat je zeker niet mag overslaan. Hiervoor heb je minimaal 2 weken nodig. Je rijdt van de hoofdstad Antananarivo (met eventueel een omweg naar Andasibe National Park) naar Tulear en neemt vanaf daar een binnenlandse vlucht terug. Andersom kan ook. Deze route kun je prima zelf rijden.
Heb je langer de tijd? Dan kun je (samen met een chauffeur) ook het westen (1 week) of het noorden (1 week) bezoeken. Je kunt dan nog meer verschillende landschappen en dieren zien. Voor een complete Madagascar rondreis heb je dus 3 tot 4 weken nodig.
Is Madagascar veilig?
Madagascar is een van de armste landen ter wereld. Wij hebben ons echter geen moment onveilig gevoeld. Wel is het handig om tijdens je reis op een aantal zaken te letten. Om maar een voorbeeld te noemen: je zal redelijk wat (grote) insecten in je hotelkamer tegenkomen, dus kun je beter niet op blote voeten lopen. Vraag daarnaast vooraf advies over vaccinaties en malaria.
Is Madagascar een duur land? Wat kost een Madagascar rondreis?
Ja, Madagascar is een duur land voor reizigers. Vluchten zijn niet goedkoop, net als het huren van een auto (met chauffeur). Wij betaalden 1.200 Euro per persoon voor de vluchten met Air France en 600 Euro per persoon voor 3 binnenlandse vluchten. Bij alle natuurparken is een gids verplicht; diens salaris komt bovenop de entreeprijs. Eten en drinken is goedkoper dan in Nederland. Denk aan 0,65-1,70 Euro voor een cola in je hotel. Ter plaatse gaven wij 140 Euro per persoon per week uit aan eten en drinken, benzine, fooien en souvenirs.
Dag 1: Air France vlucht van Amsterdam naar Antananarivo
Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Nederland of België naar Madagascar. Wij reizen met Air France vanaf Amsterdam, met overstap in Parijs. Vanaf Parijs is het 11 uur vliegen naar de hoofdstad Antananarivo.
Op de luchthaven kopen we een visum voor 30 dagen (35 Euro per persoon, 2023). Ook wisselen we contante Euro’s om naar de lokale valuta (Ariary). Normaalgesproken kiezen we voor pinnen, maar voor Madagascar was ons het wisselkantoor aangeraden. Dat bleek een goede tip! Wij merkten namelijk dat de mogelijkheden om hier met een Maestro pas (Rabobank) te pinnen beperkt zijn.
Hotel Antananarivo: K.méléon. Het grootste pluspunt van dit hotel is de locatie, op vijf minuten rijden van de luchthaven. Het ontbijt, diner en de kamers zijn prima. De WiFi is goed.
Minimum aantal nachten Antananarivo: Antananarivo heeft geen noemenswaardige bezienswaardigheden. Ik zou hier puur om logistieke redenen overnachten.
Dag 2: Binnenlandse vlucht van Antananarivo naar Tulear
Binnenlandse vluchten worden in Madagascar uitgevoerd door Air Madagascar of dochtermaatschappij Air Tsaradia. Zij zijn berucht om hun plotselinge en ingrijpende vluchtwijzigingen. Ook wij merken dit direct. Onze vlucht naar Tulear (1,5 uur vliegen) is namelijk gewijzigd van 16:00 uur naar 06:00 uur! Na slechts drie uur slaap staan we dus alweer op Ivato Airport. Na aankomst in Tulear relaxen we in ons hotel. De huurauto wordt ‘s avonds afgeleverd.
Hotel Tulear: Victory hotel. Een prima hotel vlakbij de luchthaven, met zwembad en restaurant.
Minimum aantal nachten Tulear: 1 nacht. Je kunt kiezen voor een langer (strand-)verblijf, bijvoorbeeld wanneer Tulear het eindpunt is van je rondreis door het zuiden van Madagascar.
Lees ook: alles over een auto huren op Madagascar.
Dag 3: Tulear – Zombitse-Vohibasia National Park – Isalo
Onze roadtrip start met een rit van Tulear naar Isalo. Onderweg bezoeken we het kleine national park Zombitse-Vohibasia (1,5 uur). Een leuke manier om de autorit op te breken én om in het ritme van dieren spotten te komen. In dit vlakke, droge bos zien we kameleons, gekko’s, sifaka’s (een lemuursoort) en een slapende wezelmaki (een lemuursoort die ’s nachts actief is).
Wegcondities: Over de afstand van 259 km doen we 5 uur (Google Maps gaf vooraf 4 uur aan). Het wegdek is niet overal goed, er zijn veel dorpjes op de route en er is veel (langzaam) verkeer op de weg. Vanaf Zombitse-Vohibasia is het nog 108 km naar Isalo. Omdat deze asfaltweg erg goed is, doen we daar slechts 1 uur over. Achteraf bleek dit het beste wegdek van de reis! Het landschap wisselt tussen groene velden en dorpjes. Hoe dichter je bij Isalo komt, hoe mooier het wordt.
Hotel Isalo: Isalo Ranch. Prima bungalows met uitzicht op een rotslandschap. De WiFi is redelijk goed, maar alleen in het restaurant beschikbaar. Het restaurant is goed en het personeel ontzettend vriendelijk. Ook is er een zwembad.
Minimum aantal nachten Isalo: Minimaal 2 nachten, zodat je 1 dag voor Isalo National Park hebt.
Lees ook: dit zijn onze tips voor het bezoeken van Zombitse National Park.
Rondreis Madagascar dag 4: Isalo National Park
Isalo National Park heeft een van de mooiste landschappen van Madagascar. Er is een soort Grand Canyon met verschillende viewpoints. Ook zijn er natural pools, kleine watervallen en een grote kloof waar een rivier doorheen stroomt. We spotten verschillende soorten maki’s (waaronder ringstaartmaki’s en sifaka’s), kameleons en insecten. Ook krijgen we een uitgebreide BBQ lunch. Met meer dan 6 uur wandelen is het een lange dag, maar erg de moeite waard!
Lees ook: in deze blog staat alles wat je wil weten over een bezoek aan Isalo National Park.
Dag 5: Isalo – Ambalavao
We reizen naar het hart van het platteland van Madagascar. Het landschap begint als een eindeloze grasvlakte en wordt steeds heuvelachtiger (bijna bergachtig zelfs) naarmate we dichter bij Ambalavao komen. We zien veel rijstvelden en zeboes, de lokale rundersoort.
Wegcondities: We reden 221 km in 3u15 over een goede weg.
Hotel Ambalavao: Betsileo Country Lodge. Deze lodge heeft een mooie ligging, met uitzicht op een berg. Er zijn een klein zwembad, goed restaurant en goede kamers. De WiFi is slecht en alleen in het restaurant beschikbaar. Anja Reserve ligt op 5-10 minuten rijden.
Minimum aantal nachten: 2 nachten is ideaal, ook om wat rust in de route aan te brengen. Zit je krap in de tijd? Dan kan 1 nacht ook. Houd er rekening mee dat een bezoek aan Anja Reserve het beste in de ochtend kan. De ringstaartmaki’s zijn dan actiever en makkelijker te spotten. Na het middaguur zoeken ze hoge boomtoppen op.
Rondreis Madagascar dag 6: Anja Reserve
In de ochtend gaan we naar het Anja Reserve. In dit kleine parkje leven maar liefst 400.000 ringstaartmaki’s. Je hebt dus zo goed als garantie om deze guitige lemuursoort te zien. We maken een wandeling van 2 uur door het bos met een gids en spotter. Daarbij passeren we diverse grotten die door de maki’s gebruikt worden als slaapplaats. Naast de vele ringstaartmaki’s vinden we ook het uitzichtpunt bovenop de rotsen erg mooi.
Lees ook: alles over geldzaken lees je in dit artikel over pinnen op Madagascar.
Rondreis Madagascar dag 7: Ambalavao – Ranomafana
Van het platteland rijden we naar het regenwoud van Ranomafana. In de avond maken we hier een night walk met gids. Een fantastische activiteit die je in Madagascar echt gedaan moet hebben. We zien kameleons, kikkers, gekko’s en de schichtige muismaki (een lemuursoort die ’s nachts actief is). Dankzij de speciale lamp van de gids kunnen we prachtige foto’s maken.
Wegcondities: 125 km / 3,5 uur over een redelijk goede weg. De route loopt dwars door de grote, drukke stad Fionarantso. Daar loop je gegarandeerd vertraging op. Ook is er veel verkeer op deze route en kun je niet overal inhalen.
Hotel Ranomafana: Centrest Sejour, met goede bungalows, een goed restaurant, pooltafel, bewaakte parkeerplaats en snelle WiFi (alleen in het restaurant beschikbaar).
Minimum aantal nachten Ranomafana: 2 nachten, zodat je 1 dag voor Ranomafana National Park hebt. Wij kozen voor 3 nachten. Er is genoeg te zien voor 2 dagen en zo heb je wat speling in het geval van regen.
Dag 8 & 9: Ranomafana National Park
Ranomafana National Park werd opgericht ter bescherming van de gouden bamboelemuur, een van de meest schattige lemuursoorten die er bestaat. Een bezoek aan het park begint dan ook met een zoektocht naar dit wollige diertje. Onze spotter had ze gelukkig snel gevonden. De rest van de hike zien we een greater bamboo lemur, bruine lemuren, zwarte lemuren, sifaka’s en verschillende kameleons. Het is een intensieve hike (4,5 uur), doordat we continu aan het stijgen en dalen zijn en regelmatig door het struikgewas moeten kruipen om dicht bij de dieren te komen. Dat maakt een bezoek aan Ranomafana avontuurlijk.
De tweede dag hiken we naar een waterval. Tijdens deze wandeling ligt de focus meer op de natuur dan op de dieren. Wel komen we, als we al weer bijna bij de uitgang zijn, nog een groep gouden bamboelemuren tegen. Een mooi einde van ons bezoek aan Ranomafana.
Lees ook: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden op Madagascar.
Dag 10: Ranomafana – Antsirabe
Antsirabe is voor ons een praktische stop. Door de lange reisdag (zie hieronder) komen we net voor het donker aan. We hebben alleen nog tijd om te pinnen en boodschappen te doen. Antsirabe is de enige plaats in het zuiden waar we een ‘normale’ supermarkt hebben gezien, dus daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt.
Wegcondities: let goed op als je deze route neemt! Vanuit Ranomafana stuurt Google Maps je eerst over de RN25 richting de RN7 (de hoofdweg door het zuiden). Het stuk over de RN25 is slechts 25 km, maar wij deden hier 2 uur over. Het eerste stuk asfalt is goed, maar daarna wordt het steeds slechter. Bovendien heeft een local het eind van de route geblokkeerd met een slagboom met hangslot, die alleen voor 20.000 Ariary open gaat. Mede door de vertraging op deze weg hebben wij 7,5 uur gedaan over 227 km. Als we de route nog een keer moesten rijden, dan zouden we via de RN45 naar de RN7 rijden. Op de kaart lijkt dit een omweg omdat je terugrijdt richting Ambalavao. Vanwege de staat van de weg zou dit ons echter 1-1,5 uur bespaard hebben.
Hotel Antsirabe: Flower Palace. De kamers en het restaurant zijn prima, maar vooral de locatie is fijn. Het zit namelijk naast de Carrefour supermarkt. Er is een kleine bewaakte parkeerplaats aan de achterkant van het hotel. Er zijn 4 banken op loopafstand (waarvan er 1 Maestro passen accepteert).
Minimum aantal nachten Antsirabe: 1 nacht, om de rit tussen Ranomafana en Antananarivo of Andasibe op te breken. Wil je langer blijven, dan kun je vanaf gaan mountainbiken op het platteland.
Dag 11: Antsirabe – Andasibe
We hadden ervoor kunnen kiezen om naar de hoofdstad terug te rijden en daarmee het zuiden van Madagascar af te sluiten. Eerst maken we echter nog een omweg naar het regenwoud van Andasibe National Park, om meer bijzondere lemuursoorten te spotten. Leuk aan dit deel van de route is dat we veel huizen zien die beschilderd zijn met reclame, wat er vrolijk uitziet. Ook zien we veel van het lokale leven, zoals mensen die de was doen in riviertjes en de kledingstukken daarna in het gras laten drogen.
Hotel Andasibe: Feon’ny Ala. Het grote pluspunt van dit hotel is de locatie, op 5 minuten rijden van de parkingang. Dat is wat mij betreft dan ook de reden om hier te verblijven. De bungalows zijn zeer eenvoudig (maar wel met eigen toilet en douche) en de kwaliteit van de maaltijden in het restaurant is wisselend.
Aantal nachten Andasibe: 2 nachten, zodat je 1 volle dag in Andasibe National Park hebt. Wij kozen voor 3 nachten en 2 dagen in het park. Zo konden we 2 verschillende delen van Andasibe bezoeken.
Wegcondities: 293 km / 8 uur (Google Maps gaf vooraf 6u50 aan). De weg tussen Antsirabe en Antananarivo is goed. Nadat je de afslag richting Andasibe hebt genomen (en overgaat van de RN7 op de RN2) wordt de weg slecht. De laatste 1,5 uur (tussen Peyrieras Reserve en Andasibe) is de weg wel weer goed.
Dag 11: Antsirabe – Andasibe
We hadden ervoor kunnen kiezen om het zuiden van Madagascar hier af te sluiten. Voordat we terugkeren naar de hoofdstad Antananarivo maken we echter nog een omweg naar het regenwoud van Andasibe. Daar kun je namelijk nog meer bijzondere lemuursoorten spotten. Leuk aan dit deel van de route is dat we veel huizen tegenkomen die beschilderd zijn met reclame, wat er vrolijk uitziet. Ook zien we veel van het lokale leven, zoals mensen die de was doen in riviertjes en de kledingstukken daarna in het gras laten drogen.
Hotel Andasibe: Feon’ny Ala. Het grote pluspunt van dit hotel is de locatie, op 5 minuten rijden van de parkingang. Dat is wat mij betreft dan ook de reden om hier te verblijven. De bungalows zijn zeer eenvoudig (maar wel met eigen toilet en douche) en de kwaliteit van de maaltijden in het restaurant is wisselend.
Aantal nachten Andasibe: 2 nachten, zodat je 1 volle dag in Andasibe National Park hebt. Wij kozen voor 3 nachten en 2 dagen in het park. Zo konden we 2 verschillende delen van Andasibe bezoeken.
Wegcondities: 293 km / 8 uur (Google Maps gaf vooraf 6u50 aan). De weg tussen Antsirabe en Antananarivo is goed. Nadat je de afslag richting Andasibe hebt genomen (en overgaat van de RN7 op de RN2) wordt de weg slecht. De laatste 1,5 uur (tussen Peyrieras Reserve en Andasibe) is de weg wel weer goed.
Dag 12: Andasibe National Park (Mitsinjo)
Andasibe National Park bestaat uit meerdere delen. We maken een ochtendwandeling door Mitsinjo, een minder druk bezocht reservaat. We spotten een kleine kameleon en kikkers, maar de ster van de show is de Indri Indri. Voor veel bezoekers is deze grootste halfaap ter wereld dé reden om naar Andasibe te reizen. Met zijn zwart-witte vacht en wijd opengesperde ogen ziet hij er snoezig uit. Wanneer het dier zijn mond opendoet, klinkt het echter als een brandweersirene. De roep is in de dichte jungle tot kilometers ver te horen. Bijzonder om mee te maken!
Zodra het donker is, maken we een nachtsafari. Waar we in Ranomafana gewoon langs de weg liepen, neemt de gids ons hier mee het bos in. Dat is best spannend, want we kruipen in het donker – met alleen een zaklamp – door het dichte struikgewas en horen overal geluiden van nachtdieren. Onze inspanning wordt echter beloond. We kunnen minutenlang rustig kijken naar een muismaki die stil op een tak zit. Normaliter schiet deze nachtlemuur direct weg zodra hij het licht van een zaklamp ziet.
Dag 13: Andasibe National Park (Analamazaotra)
De tweede dag maken we een ochtendwandeling door Analamazaotra. We begrijpen waarom dit het populairste deel van Andasibe National Park is, want hier zien we veel verschillende lemuursoorten. Van de grey bamboo lemur (een variant met een gele snuit) tot de greater bamboo lemur, de Indri Indri en de diadeem sifaka. Het wordt een ochtendje apenkooien door het regenwoud, want om dicht bij de lemuren te komen moeten we vaak van het pad af en door de struiken kruipen. Echt een avontuur!
Lees ook: een handig overzicht van nationale parken in Madagascar.
Dag 14: Andasibe – Peyrieras Reserve – Antananarivo
Met de rit naar Antananarivo sluiten we onze rondreis door het zuiden van Madagascar en het selfdrive gedeelte van deze vakantie af. Onderweg maken we een stop van 1 uur bij het Peyrieras Reserve. In dit reservaat kun je kameleons, gekko’s en slangen van zeer dichtbij zien. Het deel met de kameleons vind ik het leukste. Hier lopen de kameleons vrij rond, kan je rustig rondkijken en prachtige close-up foto’s maken. De gekko’s en slangen zitten in kooien en worden eruit gehaald zodra er bezoekers zijn die ze willen zien. Aan het eind van de dag wordt onze huurauto opgehaald bij het hotel.
Wegcondities: 152 km / 4 uur. De eerste 1,5 uur vanuit Andasibe zijn goed. Het deel tussen Peyrieras Reserve en Antananarivo is slecht. Vanaf de hoofdstad is het wegdek weer goed. Het rijden door de hoofdstad was prima te doen. Als je net zoals wij in een hotel bij de luchthaven slaapt (hotel K.méléon), dan hoef je slechts een klein deel echt door de stad (waar het druk is) te rijden. Het grootste deel volg je een prima rondweg.
Dag 15: Binnenlandse vlucht Antananarivo naar Diego Suarez
In 2 uur vliegen we naar Diego Suarez (ook wel Antsiranana) in het noorden van Madagascar. We merken direct dat het klimaat hier een stuk tropischer is: van 15-25 graden gaan we naar 25-35 graden! Ook nu was de vertrektijd van onze vlucht gewijzigd, maar slechts een uurtje. Diego Suarez staat bekend om zijn mooie baaien en leuke centrum.
Hotel Diego Suarez: Suarez Hotel. Een prima hotel met bungalows, een restaurant en groot zwembad.
Minimum aantal nachten Diego Suarez: 1 nacht als je vanaf hier direct doorreist. Met 2 nachten kun je 1 dag naar Montagne d’Amber National Park of kun je de baaien en stranden van Diego Suarez verkennen.
Dag 16: Diego Suarez – Red Tsingy – Ankarana
In het noorden hebben we een auto met chauffeur. Deels vanwege de slechte weg, maar ook om logistieke redenen. Later deze reis stappen we op de boot naar de Nosy eilanden; de chauffeur rijdt de auto dan terug naar Diego Suarez.
Onderweg naar Ankarana bezoeken we de Red Tsingy (ook wel Tsingy Rouge). Dit is een van de meest bijzondere landschappen van Madagascar. We stoppen bij verschillende viewpoints. Ook maken we een wandeling van een uur door de canyon vol oranjerode zandsteenformaties.
Wegcondities: De rit van Diego Suarez naar de afslag voor de Red Tsingy duurt 1,5 uur, over een redelijke tot slechte weg. Vanaf de hoofdweg rijd je 17 km over een zandweg naar de Red Tsingy. Deze weg rijd je ook weer terug (2x een halfuur). Daarna is het nog 2 uur naar Ankarana. Ook die weg is slecht.
Hotel Ankarana: Ankarana lodge. Prima bungalows op 5-10 minuten rijden van de parkentree. Er zijn een zwembad en matig restaurant. Vanuit de lodge loop je in een kwartier naar een viewpoint over de jungle.
Aantal nachten Ankarana: 2 nachten, zodat je 1 dag in Ankarana National Park hebt.
Dag 17: Ankarana National Park
Ankarana National Park is beroemd om de Tsingy, een landschap van vlijmscherpe, puntige vulkaanrotsen. We maken een hike van 8 km (4 uur) door het bos om deze Tsingy te zien. Het landschap is indrukwekkend, maar het is er ook bloedheet. Of het aan de hitte ligt weten we niet, maar in dit park zien we de minste dieren tot nu toe. Wel spotten we twee slapende nachtlemuren en twee soorten kameleons.
Rondreis Madagascar dag 18: Via Ankify naar Nosy Komba
De laatste lange rit van deze reis gaat naar de haven van Ankify. Daar nemen we afscheid van de chauffeur en stappen we op een vissersbootje (een halfuur varen) naar Nosy Komba. Nosy Komba is het kleine broertje van het populaire eiland Nosy Be, misschien wel de meest toeristische bestemming van Madagascar.
Wegcondities: 154 km / 4u15 over een slechte weg.
Hotel Nosy Komba: 293 on Komba. Dit hotel heeft slechts 4 kamers en de vriendelijke eigenaresse spreekt goed Engels. Het ligt direct aan het strand en heeft veel relaxhoekjes. Sommige lodges op Nosy Komba liggen afgelegen, maar 293 on Komba ligt op 10 minuten lopen van het enige noemenswaardige plaatsje op het eiland. Hier vind je kraampjes met houtsnijwerk en borduurwerk. Ook is er een parkje met zwarte lemuren.
Aantal nachten Nosy Komba: 3 nachten, zodat je 1 dagexcursie kunt maken en 1 dag kunt relaxen bij je accommodatie (of 2 dagexcursies kunt maken). Een nacht minder kan ook, maar dan ben je relatief veel aan het reizen voor de tijd die je op Nosy Komba hebt.
Rondreis Madagascar dag 19 & 20: Nosy Komba
Vanaf Nosy Komba kun je verschillende dagtochten maken. Wij kiezen voor een snorkeltour naar twee eilanden: Nosy Tanikely en Nosy Zakatia. Nosy Tanikely is een klein eiland met mooi koraal. We snorkelen hier één keer vanaf het strand en één keer vanaf de boot. Ook lopen we naar de vuurtoren op het hoogste punt, maar die stelt weinig voor. Na de lunch op Nosy Zakatia gaan we snorkelen met groene zeeschildpadden. Dit is de tweede grootste schildpadsoort ter wereld; één dier kan wel tweehonderd kilo wegen. Ze komen graag snacken van het zeewier dat hier op de bodem groeit.
De volgende dag stond het op de planning om rustig aan te doen. Die timing is maar goed ook, want we krijgen flinke voedselvergiftiging. Vanwege de lagere hygiënische omstandigheden schijnt dit iedereen wel één keer tijdens zijn reis te overkomen. We hebben dit dan ook van meerdere reizigers gehoord.
Dag 21: Binnenlandse vlucht Nosy Be – Antananarivo
Vanaf Nosy Komba nemen we de boot naar het grotere eiland Nosy Be, waar de luchthaven is. Air Tsaradia brengt ons in twee uur naar de hoofdstad van Madagascar. Daar moeten we nog 1,5 dag wachten tot onze intercontinentale vlucht. Vanwege de onvoorspelbaarheid van de lokale airlines hebben we bewust wat speling in ons schema gehouden. Dit keer slapen we in het centrum van Antananarivo.
Hotel Antananarivo: Sakamanga hotel. Dit ligt in het centrum van Antananarivo (en dat merk je ook aan de geluidsoverlast), op een halfuur van de airport. Er is een restaurant en er ligt een grote supermarkt op loopafstand.
Dag 22 & 23: Air France vlucht Antananarivo – Parijs – Amsterdam
De terugvlucht naar Parijs is een nachtvlucht (11 uur). We vertrekken met vertraging, maar halen onze overstap in Parijs de volgende ochtend nipt. Die middag staan we weer op Nederlandse bodem, na een fantastische Madagascar rondreis.
Lees ook: alles wat je moet weten over reizen naar Madagascar – 18 tips uit eigen ervaring.
Zo deed ik het:
Mijn rondreis op maat boekte ik via Madagascar specialist Matoke Tours. Ik vond het belangrijk om de keuzes voor mijn reis zelf te kunnen maken. Tegelijkertijd vond ik het fijn om terug te kunnen vallen op een betrouwbare reisorganisatie, in een land waar nog zo weinig toeristen komen als Madagascar.
Voor Madagascar heeft deze keuze zich bewezen. Mijn route zat goed in elkaar, mede dankzij de adviezen van eigenaar Coen. Hij heeft zelf in Madagascar gewoond en dat merk je. Al onze gidsen waren uitstekend. Omdat een gids verplicht is bij alle nationale parken in Madagascar, is dit erg bepalend voor je ervaring. Met een goede gids zie je simpelweg meer dieren. Ook staan de binnenlandse luchtvaartmaatschappijen bekend om hun plotselinge schemawijzigingen. Zo werd de vertrektijd van één van onze vluchten maar liefst 10 uur vervroegd! Een partij met goede lokale vertegenwoordiging heeft de contacten om hiervan op de hoogte te blijven.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.