Search
Close this search box.

Keuzehulp Madagascar rondreis: zo bepaal je jouw ideale reisroute

21 augustus 2023

Dat ik een rondreis door Madagascar wilde maken, stond al een tijdje vast. Het bepalen van de reisroute bleek echter best lastig! Madagascar is een van de grootste eilanden ter wereld en qua oppervlakte vergelijkbaar met Frankrijk. Door het slechte wegdek duurt het bovendien lang om van A naar B te komen. Reizen naar Madagascar betekent daardoor keuzes maken. Daarbij kun je best wat last krijgen van keuzestress. Deze tips helpen je kiezen én combineren tussen het zuiden, westen en noorden van Madagascar.

In het zuiden van Madagascar kun je een selfdrive maken

Hoeveel weken heb je nodig voor een reis door Madagascar? En welke gebieden bezoeken?

Voor een complete rondreis door Madagascar heb je 3 tot 4 weken nodig.
Ook in 2 weken kun je echter een hele mooie reis maken.

Om je reisroute te bepalen kun je de bezienswaardigheden van Madagascar grofweg in 3 gebieden verdelen:

 1. Het zuiden
 2. Het westen
 3. Het noorden

Lees ook: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden op Madagascar.

Rondreis door het zuiden van Madagascar

Kaart van het zuiden van Madagascar

Het zuiden komt eigenlijk in elke Madagascar rondreis wel voor. Je vindt hier enkele van de mooiste natuurparken van het eiland. Ook kun je er ringstaartmaki’s spotten (de bekendste lemuursoort van Madagascar) en nog veel meer diersoorten. 

In het zuiden kun je zelf rijden met een huurauto, zonder chauffeur. Dat kan niet overal op het eiland, dus als je liever zelf rijdt dan is dat een pluspunt van het zuiden. Je rijdt dan one-way en neemt een binnenlandse vlucht van Tulear naar Antananarivo of andersom. Heb je slechts 2 weken de tijd en ben je bang dat je te weinig van het land zal zien? Geen zorgen; er zit veel afwisseling in deze regio! Dit was zelfs het favoriete deel van onze Madagascar rondreis.

De hoogtepunten van het zuiden van Madagascar zijn:

 • Tulear (strand)
 • Zombitse-Vohibasia National Park (goede kans op het spotten van sifaka’s)
 • Isalo National Park (ringstaartmaki’s, rotsvlaktes en canyons)
 • Ambalavao (platteland en rijstvelden) en Anja Reserve (garantie op ringstaartmaki’s)
 • Ranomafana National Park (regenwoud met veel lemuursoorten, avontuurlijke hikes en de mogelijkheid om een nightwalk te doen)
 • Andasibe National Park (regenwoud en de Indri Indri, de grootste halfaap ter wereld. Ook hier kun je een nightwalk doen)
 • Peyrieras Reserve (prachtige close-up foto’s maken van kameleons en gekko’s)

Je ziet deze bestemmingen ook terug op onze kaart van het zuiden van Madagascar (hierboven).  

Rondreis door het westen van Madagascar

Kaart van het westen van Madagascar

Het westen is optioneel. Reizen door dit gebied is zeer intensief en de route is moeilijk om te rijden. Je hebt absoluut een chauffeur nodig. Hoewel dat voor sommige mensen redenen zijn om het westen over te slaan, maakt die ervaring het voor anderen juist bijzonder. Trek ongeveer een week uit voor dit gebied.

Vanuit de hoofdstad Antananarivo kun je een binnenlandse vlucht nemen naar Morondava, aan de kust. Dit zie je ook terug op de routekaart. Wil je liever geen binnenlandse vlucht nemen? Dan kun je van Antananarivo via Antsirabe en Miandrivazo naar het westen rijden.

De hoogtepunten van het westen van Madagascar zijn:

 • Tsingy de Bemaraha (de mooiste en meest avontuurlijke Tsingy van Madagascar)
 • Baobab Avenue
 • Kirindy Forest Reserve (naast het zien van lemuren is dit een van de beste plaatsen in Madagascar om de fossa te spotten, een endemische roofdiersoort. Een nightwalk is hier ook bijzonder)

Je ziet deze bestemmingen ook terug op onze kaart van het westen van Madagascar (hierboven).

Sla je het westen over? In het noorden van Madagascar (Ankarana National Park) kun je een vergelijkbaar Tsingy landschap zien.

Rondreis door het noorden van Madagascar

Kaart van het noorden van Madagascar

Het noorden is optioneel. Voor dit gebied heb je 1 week nodig. Je reist met een chauffeur. Deels vanwege het slechte wegdek, deels om logistieke redenen. Je rijdt one-way van Diego Suarez naar Ankify, waar je de boot neemt naar Nosy Komba of Nosy Be. De chauffeur rijdt de auto dan weer terug naar Diego Suarez.

De hoogtepunten van het noorden van Madagascar zijn:

 • Diego Suarez (stranden en baaien)
 • Montagne d’Ambre National Park (lemuren, wandelen en watervallen)
 • Red Tsingy (een rood Tsingy landschap)
 • Ankarana National Park (een zwart Tsingy landschap)
 • Nosy eilanden (strand, dolfijnen spotten en snorkelen met zeeschildpadden. Van september-december ook snorkelen met walvishaaien en van juli-september walvissen spotten)

Je ziet deze bestemmingen terug op onze kaart van het noorden van Madagascar (hierboven).

De Nosy Eilanden zijn de populairste toeristische bestemming van Madagascar. Dat merk je aan de drukte en de prijzen, die van Europees niveau zijn. Voor een dagexcursie betaalden wij bijvoorbeeld 75 Euro per persoon. Dat is een stuk meer dan in de rest van Madagascar. Houd er dus rekening mee dat een bezoek aan de Nosy eilanden de kosten van je Madagascar rondreis relatief doet oplopen.

We hoorden tijdens onze reis dat een groot deel van de toeristen dat Madagascar bezoekt, alléén de Nosy eilanden bezoekt. Ik vond het een leuke bestemming, maar zou vanuit Europa niet naar Madagascar reizen als je enkel naar deze eilanden gaat. Je kunt waarschijnlijk iets vergelijkbaars vinden dat minder ver reizen en goedkoper is. Wel is het noorden van Madagascar een leuke aanvulling op het zuiden en dan zijn de Nosy Eilanden een fijne afsluiter.  

Nosy Be heeft een luchthaven. Air France vliegt hier niet op (zij vliegen alleen op Antananarivo), maar Ethiopian Airlines wel. Je kunt op de heenreis naar Madagascar met Ethiopian Airlines (met minimaal één overstap) naar Antananarivo vliegen. Terug kun je dan vanaf Nosy Be vliegen. Dat is wel even puzzelen qua data, want deze vluchten gaan niet dagelijks. Voor onze reis kwam het qua data helaas niet goed uit. Als het wel lukt, is het voordeel dat je niet eerst terug hoeft te reizen naar Antananarivo. Dat bespaart minimaal 1 reisdag.

Tijdens een rondreis door Madagascar ga je ongetwijfeld veel wandelen

Meer reisroutes voor een Madagascar rondreis

Een kleine disclaimer: natuurlijk zijn er nog meer bestemmingen in Madagascar mogelijk, net als varianten op bovenstaande reisroutes. Zo kun je vanuit Andasibe nog verder oostwaarts reizen, bijvoorbeeld naar het eiland Île Sainte-Marie. In deze blog focus ik op de gebieden waar ik me in heb verdiept bij het bepalen van mijn reisroute door Madagascar – en waarvan ik er inmiddels ook twee heb bezocht. Ik heb dus eigenlijk de reisblog geschreven die ik zelf graag had willen lezen tijdens het maken van mijn reisplannen. Met het bepalen van mijn reisroute ben ik toen namelijk best even bezig geweest.

Op alle bestemmingen die ik in deze blog benoem, vind je toeristische voorzieningen in de vorm van accommodaties en activiteiten. Het land is echter nog niet volledig ontdekt door de reissector. Mijn verwachting is dat er de komende jaren nog meer bestemmingen bij gaan komen – en daarmee nog meer keuzes om te maken.

Lees ook: 8 natuurparken in Madagascar voor een onvergetelijke rondreis.

Rondreis Madagascar in 3 weken: zo deden wij het

Zoals verteld kun je in 3 weken niet alles van Madagascar zien. Daar kwam ik bij het plannen van mijn reis al snel achter. Daarom besloot ik twee delen te kiezen. Het zuiden is voor iedereen die voor het eerst naar Madagascar gaat een must. De keuze voor de derde week ging dus tussen het westen en noorden.

Ik maakte mijn reis in de maand mei. Dat is het begin van de droge periode. Afhankelijk van hoe heftig het voorafgaande regenseizoen is geweest, is Tsingy de Bemaraha (de grootste trekpleister in het westen van Madagascar) in die maand nog niet altijd bereikbaar. Daarnaast is reizen door Madagascar vrij intensief, maar voor het westen geldt dat nog net iets meer. Het noorden biedt verschillende activiteiten die een mooie aanvulling op het zuiden zijn, zoals hierboven al opgesomd. Daarom kozen wij voor het noorden.

Lees ook: de complete reisroute van mijn rondreis door Madagascar in 3 weken, inclusief veel praktische tips voor het organiseren van jouw reis.

Voor het eten ben je in Madagascar meestal gebonden aan je hotel

Wat is de beste reistijd voor Madagascar?

 • Hoewel Madagascar verschillende microklimaten heeft, zijn er twee hoofdseizoenen: de regentijd (grofweg van november tot april) en de droge tijd (grofweg van mei tot oktober).
 • Let op: van januari tot maart is het cycloonseizoen. Reizen in die periode wordt afgeraden!
 • Natuurlijk kun je ook in de droge periode nog met regen te maken krijgen. Bijvoorbeeld in de regenwouden van Ranomafana en Andasibe.
 • Vanaf juni wordt het elke maand drukker met toeristen. Dat gaat door tot oktober, de drukste maand van het jaar.  
 • Ik reisde in mei. Omdat het hoogseizoen in deze maand nog niet is begonnen, is het op veel plekken heerlijk rustig. Dit is net na het regenseizoen, dus is alles prachtig groen. Afhankelijk van hoe hevig het regenseizoen is geweest kan het echter wel zijn dat bepaalde bestemmingen (zoals Tsingy de Bemaraha in het westen) nog niet toegankelijk zijn.
 • Van juli tot en met september kun je migrerende walvissen spotten. Bijvoorbeeld in het zuiden (omgeving Tulear) en in het noorden (Nosy eilanden).

Tsingy Rouge is slechts een van de vele bijzondere eigenschappen op het rode eiland

Keuzehulp bij je Madagascar rondreis: zo kies je jouw ideale reisroute

Samenvattend, hierbij mijn tips voor het bepalen van je reisroute door Madagascar:

 • Heb je 2 weken (of korter) de tijd? Maak dan een rondreis door het zuiden van Madagascar
 • Heb je 3 weken? Combineer dan het zuiden met het westen óf het noorden
 • Heb je 4 weken? Combineer dan het zuiden met het westen én het noorden. Of kies twee van de drie gebieden en houd een rustiger reistempo aan 
 • Wil je de Baobab Avenue zien, een van de bekendste landschappen van Madagascar? Dan moet je naar het westen. Ik zou echter niet alléén om die reden naar het westen reizen, want er zijn meer mooie plekken op het eiland!
 • Wil je een Tsingy zien (een landschap van vlijmscherpe rotspunten dat uniek is voor Madagascar)? Dan moet je naar het westen (Tsingy de Bemaraha) of het noorden (Ankarana National Park)
 • Wil je genieten van strand en exclusieve eilandresorts? Die vind je op de Nosy eilanden; een relaxte afsluiter van een reis door het noorden van Madagascar. Ook in het zuiden (Tulear) kun je aan het strand verblijven.
 • Wil je walvissen spotten? Let dan ook op de juiste reisperiode (juli t/m september)

Lees ook: alles wat je moet weten over reizen naar Madagascar – 18 tips uit eigen ervaring.

Kom je er niet helemaal uit?

Zodra ik me ging inlezen in Madagascar, werd één ding snel duidelijk. In 3 weken tijd zou ik nooit álles van deze bestemming kunnen zien. Een reis naar Madagascar maak je (waarschijnlijk) maar één keer in je leven, dus dan wil je er ook alles uithalen. Daardoor kreeg ik last van keuzestress..

Mijn zoektocht naar informatie leidde naar reisorganisatie en Madagascar specialist Matoke Tours. Op hun website vind je namelijk veel tips voor Madagascar. Ik besloot een aanvraag te doen, want het maatwerk aanbod sprak me aan. Zo kwam ik in contact met Coen, een van de eigenaren. Hij heeft niet alleen veel van Madagascar gezien, maar er zelfs gewoond. Dat kon ik goed merken aan de adviezen die hij mij gaf. Met zijn hulp hakte ik knopen door wat betreft de bestemmingen, de combinatie van zelf rijden en een auto met chauffeur en de accommodaties. Het bleek het startpunt van een geweldige reis!  

Reis met ons mee

Meer avonturen