Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zombitse National Park bezoeken: de verrassing van Zuid Madagascar

23 oktober 2023

Iedereen die een reis door Madagascar maakt, hoopt de Verraux Sifaka te zien. Deze ‘dansende lemuur’ is namelijk een van de mooiste diersoorten op het eiland. Wij ontdekten dat je in Zombitse National Park – een klein en relatief onbekend park in het zuiden van Madagascar – goede kans maakt om ze te zien. Tijdens een wandeling van slechts één uur zie je bovendien verrassend veel andere dieren. Dit zijn onze tips voor het bezoeken van Zombitse National Park.

Een sportive lemuur in Zombitse Vohibasia Nationaal Park, een van de soorten wezelmaki's

Waarom is het een aanrader om Zombitse National Park te bezoeken?

 • Zombitse National Park is niet alleen een leuke stop, maar ook een fijne manier om pauze te houden tijdens de rit van Tulear naar Isalo (of andersom)
 • Voor een bezoek aan Zombitse heb je niet lang nodig: 1 uur is al voldoende
 • In het kleine park zijn dieren gemakkelijk te vinden. In geen enkel ander park in Madagascar zagen we in één uur zoveel verschillende soorten
 • Voor het zien van de Verraux Sifaka moet je in andere (grotere) parken in Madagascar geluk hebben. In het kleine Zombitse had onze spotter ze echter snel gevonden. Van alle national parks die ik tijdens mijn rondreis door Madagascar heb bezocht, kon ik de Verraux Sifaka hier het beste observeren
 • Bezoek je Zombitse aan het begin van je Madagascar rondreis? Dan is het een leuk park om in de sfeer van dieren spotten te komen. Bezoek je Zombitse aan het eind? Dan is het een goede manier om nog één keer veel dieren te zien

Dit park in Madagascar heet voluit Zombitse Vohibasia Nationaal Park. De kortere naam (Zombitse) kom je echter ook veel tegen.

Roadtrip Madagascar

Waar ligt Zombitse en hoe past dit in een rondreis door Madagascar?

Je bezoekt Zombitse National Park op de dag dat je vanuit Ifaty of Tulear (ook wel Toliara) naar Isalo National Park rijdt (of andersom).

 • Vanaf Tulear: 150 km / 4 uur over een weg van wisselende kwaliteit. Soms kun je prima doorrijden, andere keren alleen stapvoets vanwege alle potholes
 • Vanaf Isalo National Park: 108 km / 1 uur over een zeer goede weg

Lees ook: wij kozen ervoor om tijdens onze rondreis door het zuiden van Madagascar zelf te rijden. In deze blog lees je alles over het huren van een auto in Madagascar.

Zombitse is een van de beste national parks in Madagascar om de Verraux Sifaka te zien

Top 5 dieren om te spotten in Zombitse National Park

In Zombitse leven verschillende soorten lemuren, waarvan de Verraux Sifaka de bekendste is (en de hoogste spotkans heeft). Daarnaast kun je hier gekko’s, kameleons, 41 soorten kikkers en 85 soorten vogels spotten.

Top 5 dieren om te spotten in Zombitse National Park:

 1. Verraux Sifaka
 2. Hubbard’s sportive lemuur
 3. Standing dag gekko
 4. Oustalet’s kameleon
 5. Vogels  

Lees ook: dit zijn de 15 leukste soorten wildlife in Madagascar die je tijdens je reis kunt ontmoeten.

Een Verraux Sifaka in Zombitse Vohibasia

Verraux Sifaka

De Verraux Sifaka is een van de meest sierlijke lemuren op Madagascar. Hij wordt ook wel ‘de dansende lemuur’ genoemd. Wanneer het dier over de grond loopt, doet hij dat namelijk zijwaarts en met zijn pootjes in de lucht. Het grootste deel van de tijd zit deze lemuursoort echter hoog in de bomen. Ze maken meterslange sprongen van de ene naar de andere tak en kunnen zich snel door het woud verplaatsen. Zodra jouw gids een seintje van de spotter krijgt dat ze gevonden zijn, kan het dus zijn dat je een sprintje moet inzetten.

In Zombitse Nationaal Park zagen wij de mooiste Verraux Sifaka van onze Madagascar vakantie. In dit park zijn ze grotendeels zwart, met een witte kop en een lange dikke staart. Prachtig!

Hubbard's Sportive Lemur

Hubbard’s Sportive Lemuur

In Zombitse National Park zagen we ook een Hubbard’s Sportive Lemuur. Dit is een wezelmaki, een soort die vooral ’s nachts actief is. Toch kan je hem overdag ook goed bekijken. Hij slaapt dan in een boom, vaak met zijn ogen open. Doordat hij nauwelijks beweegt kun je hem rustig observeren. Dat moet je wel zo stil mogelijk doen, om hem niet te storen. Met zijn indringende ogen en flapoortjes is het dier erg leuk om te zien.

Sportive lemuren zijn endemisch voor Madagascar; wat betekent dat ze alleen op dit eiland voorkomen. De variant die in Zombitse leeft komt zelfs alléén in dit nationaal park voor. Daarom wordt hij ook wel de Zombitse Sportive Lemuur genoemd.

Standing Day Gecko

Standing Dag Gekko

Tijdens je rondreis door Madagascar kun je overal gekko’s tegenkomen. Zombitse Vohibasia heeft zelfs zijn eigen soort: de Standing dag gekko. Deze diersoort kun je alléén hier zien. De Standing dag gekko kan verschillende kleuren hebben. Wij zagen er een met felle groen- en blauwtinten. Het is de grootste gekkosoort die wij in Madagascar zagen; langer dan je hand.

De Standing dag gekko is overdag actief. Wij kwamen er een tegen die aan het zonnen was op een baobabboom. De gids vertelde ook iets over het paringsritueel van de dieren. Mannetjes laten hun interesse blijken door hun kop heftig op en neer te bewegen, een beweging die het vrouwtje vervolgens na gaat doen.  

Oustalet's kameleon

Oustalet’s kameleon

In Zombitse kun je ook de Oustalet’s kameleons zien, een soort die endemisch is voor Madagascar. Het is de langste kameleonsoort die er is – en samen met de Parson’s kameleon ook een van de grootste. Een volwassen mannetje kan tot zeventig centimeter lang worden. De Oustalet’s kameleon wordt daarom ook wel de Malagassische Reuzenkameleon genoemd. De basiskleur kan flink variëren. Wij zagen er in Zombitse een die voornamelijk bruin was.  

Vogels spotten in Madagaskar

Vogels spotten in Zombitse National Park

Vogelspotters moeten tijdens hun Madagascar vakantie zeker naar Zombitse National Park. In het park vliegen 85 verschillende soorten rond, waarvan een kwart endemisch is voor deze regio. Het is de beste plek op Madagascar om de Giant Coua te zien, een van de zeven soorten Coua op het eiland.

Wij zagen hier de Coquerel Coua, met opvallend blauw oogmasker en rode borst. Het dier was helaas te snel om op de foto te zetten! Ook de zeldzame endemische Appert’s Greenbul komt in Zombitse voor, net als de Madagaskar buizerd en de grote en kleine Vasa papegaai.

Baobab bomen Madagaskar

Het landschap van Zombitse National Park

Het landschap van Zombitse National Park bestaat uit droog bos. Lang geleden bestond het zuiden van Madagascar volledig uit dit soort bosgebieden; Zombitse is daar een overblijfsel van. Tijdens een bezoek aan het park zal de gids je ook meenemen naar twee grote baobab bomen.

De wandelpaden in Zombitse zijn gemakkelijk. Daardoor zijn wandelschoenen hier niet per se nodig – in tegenstelling tot alle andere national parks die wij in Madagascar bezochten. Onze gids liep zelfs op teenslippers en hoewel ik dat zou afraden, zijn sneakers hier prima. Houd er wel rekening mee dat wanneer de spotter een dier gezien heeft, je mogelijk van de wandelpaden afwijkt. Je loopt dan dwars door struiken en over boomtakken (daarom zou ik slippers ook afraden). Je kunt prima een korte broek en korte mouwen dragen, maar dit kan je wel wat krassen van takjes opleveren.

Wat kost een bezoek aan Zombitse National Park?

Zombitse is geen goedkoop park. Wij betaalden 40.000 Ariary per persoon voor de entree en 80.000 Ariary voor een gids en spotter voor twee personen. In 2023 was dit omgerekend zo’n 33 Euro. Dat is relatief hoog als je weet dat ons bezoek slechts één uur duurde. Daar kozen we zelf voor, omdat we die dag ook nog naar Isalo moesten rijden. Er werd verteld dat je voor ditzelfde bedrag ook een wandeling van twee uur mag maken als je dat wil en er tijd voor hebt.

Bij het bezoeken van een nationaal park in Madagascar is een gids altijd verplicht. In Zombitse is dat ook erg handig. De wandelpaden zijn niet gemarkeerd en zonder gids en spotter zie je lang niet zoveel dieren.

De natuur van Zombitse Vohibasia National Park bestaat uit droog bos

Overige tips voor het bezoeken van Zombitse National Park

 • De ingang van Zombitse National Park heet op Google Maps ‘accueil du Parc Zombitse’. Kom je vanuit de richting van Tulear? Dan ligt de ingang niet exact bij het punt dat Google Maps aangeeft, maar een klein stukje verder langs dezelfde weg.
 • De ingang ligt direct aan de RN7, de hoofdweg door het zuiden van Madagascar. Het is niet meer dan een kleine parkeerplaats langs de weg met een ‘kantoortje’ waar je betaalt en een gids toegewezen krijgt. Er zijn verder geen faciliteiten.
 • Je parkeert je auto direct langs de weg. Rijd je zelf en heb je dus geen chauffeur die op je auto past? Bewaar je bagage dan zoveel mogelijk uit het zicht, bijvoorbeeld onder de hoedenplank. In onze auto was dit niet mogelijk en was de bagage van buitenaf zichtbaar. Wij besloten erop te vertrouwen en het park in te gaan. Tijdens ons bezoek zaten er namelijk veel andere gidsen te wachten bij de ingang.
 • Probeer uiterlijk aan het begin van de middag naar het park te gaan. Als je later bent, zijn de gidsen mogelijk al naar huis. Wij waren rond 15:00 uur klaar en toen gingen alle gidsen weg.
 • Zombitse National Park is een stuk minder bekend dan Isalo National Park, een uur verderop. Wij bezochten het park in mei – het laagseizoen – en waren de enige! In het hoogseizoen kan het een stuk drukker zijn (en aanvoelen), doordat het een klein park is. Probeer in het hoogseizoen dus vroeg te gaan.
 • In Tulear sliepen we in hotel Victory. In Isalo sliepen we in Isalo Ranch.

Meer Madagascar reisblogs

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen