Wat moet je weten als je naar Madagascar gaat reizen? Allereerst dat het een unieke bestemming is, die zelfs de meest doorgewinterde reiziger zal verrassen! Het is echter ook een land dat nog nauwelijks is ontdekt door toeristen. Reizen naar Madagascar vraagt daardoor wat extra voorbereiding. Wij delen tips op basis van onze eigen reiservaringen. Benieuwd hoe het zit met het kopen van een simkaart, pinnen, malaria of veiligheid op Madagascar? Deze 18 dingen moet je weten als je naar Madagascar gaat.
Praktische tips voor reizen naar Madagascar
Deze 18 dingen moet je weten over reizen naar Madagascar:
1. Visum Madagascar
2. Geld wisselen en pinnen Madagascar
3. Binnenlandse vluchten Madagascar
4. Veiligheid tijdens reizen naar Madagascar
5. De kans dat je een keer ziek wordt van het eten is groot
6. Er komt Malaria voor op Madagascar
7. Cholerastempel voor reizen naar Madagascar
8. Pas op voor ongewenste beestjes (op je kamer)
9. Pas op met het wassen van kleding
10. Simkaart kopen Madagascar
11. Elektronica op Madagascar
12. Een woordje Frans komt van pas
13. Reizen naar Madagascar kan zonder jetlag
14. Respecteer de lokale taboes
15. Voor alle nationale parken is een gids verplicht
16. Goede wandelschoenen zijn een must
17. Kleding voor reizen naar Madagascar
18. Neem een goede zaklamp mee
Omdat het toerisme nog in de kinderschoenen staat, is reizen naar Madagascar soms een uitdaging. Dit maakt het echter ook een zeer avontuurlijke bestemming. Ben je als doorgewinterde reiziger op zoek naar een unieke bestemming? Dan raden wij het land absoluut aan.
Lees ook: 10 redenen om naar Madagascar te reizen.
Een visum is verplicht voor reizen naar Madagascar
Voor reizen naar Madagascar is een visum verplicht. Dit visum kun je bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo kopen. Er is zowel een single entry visum als multiple entry visum. Voor een single entry visum van maximaal 30 dagen betaalden wij 35 Euro per persoon. Je kunt dit het beste contant in Euro’s meenemen, want er is geen pinautomaat vóór de douane. Je paspoort moet na vertrek uit Madagascar nog 6 maanden geldig zijn en minimaal één lege bladzijde hebben.
Goed om te weten: op sommige reisblogs lees je misschien over een website waar je het visum voor Madagascar vooraf zou kunnen (of zelfs moeten) aanvragen. Voor onze reis werd het gebruik van deze website echter afgeraden; de website is namelijk vaak offline en er zijn veiligheidsproblemen mee bekend.
Geld wisselen en pinnen op Madagascar
Om goed voorbereid naar Madagascar te reizen, is het belangrijk om te weten dat pinnen hier best een uitdaging kan zijn. Niet elke plaats heeft een pinautomaat en ook niet elke bankpas wordt door de lokale pinautomaten geaccepteerd. Geld wisselen is op Madagascar gebruikelijk en kan bij aankomst op de luchthaven. Houd er rekening mee dat je daarbij een flinke stapel biljetten ontvangt, vanwege de wisselkoers van de lokale valuta (Ariary).
Lees ook: alles over geld wisselen en pinnen op Madagascar.
Binnenlandse vluchten Madagascar
Binnenlandse vluchten op Madagascar worden uitgevoerd door Air Madagascar of dochtermaatschappij Air Tsaradia. Beide airlines zijn berucht om hun last minute vluchtwijzigingen. Benieuwd hoe het ons verging met de binnenlandse vluchten? Dat lees je in ons Madagascar reisverslag. Onze ervaring bleek achteraf nog mee te vallen. We spraken namelijk ook reizigers die hun vlucht hadden gemist omdat ze niet op de hoogte waren van de nieuwe vertrektijd. Ik raad je daarom aan om de binnenlandse vluchten te boeken via een lokale partij. Zij hebben de juiste contacten om (op tijd) op de hoogte te worden gesteld van wijzigingen.
De toegestane handbagage is beperkt bij binnenlandse vluchten op Madagascar: slechts 1 stuk van maximaal 5 kilo. Bij twee van de drie vluchten werd onze handbagage gewogen. Bij ons was het personeel coulant (één stuk was 7 kilo), maar we hebben ook gezien dat ze soms streng zijn. De ruimte aan boord van de propellervliegtuigen (50 rijen van 2 x 2 stoelen) is namelijk beperkt. Je stapt in en uit via de achterste deur.
Veiligheid tijdens reizen naar Madagascar
Hoewel Madagascar een van de allerarmste landen is, hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld. Ook niet wanneer we dwars door drukke steden reden. Wel hebben we aandacht besteed aan onze veiligheid door niet onnodig met dure spullen rond te lopen, tijdens het autorijden deuren op slot te houden en nooit in het donker te rijden of lopen. Dat zouden we in andere landen in Afrika echter ook niet doen. Alle lodges waar we sliepen hadden een bewaker (op de parkeerplaats), maar ik vond het lastig inschatten of dit echt nodig was of just in case werd gedaan.
De kans dat je een keer ziek wordt van het eten is groot
De hygiënestandaard op Madagascar is anders dan je van thuis gewend bent. Reken er dus maar op dat je tijdens je reis sowieso een keer ziek gaat worden. Eigenlijk elke Madagascar reiziger die we onderweg spraken, had dit een keer meegemaakt. Wij dachten zelf eigenlijk de dans ontsprongen te zijn, maar liepen aan het eind van de reis toch voedselvergifiging op. En dat uitgerekend het eiland Nosy Komba, van een maaltijd in het meest luxe hotel van de hele reis!
Er komt Malaria voor op Madagascar
Zorg dat je op tijd advies inwint over malaria en inentingen als je naar Madagascar gaat reizen. Op het eiland komt malaria voor. Wij kregen voor onze hele route het advies om malariapillen te nemen. Bij veel accommodaties hangen klamboes boven het bed en je kunt als stelregel aanhouden dat wanneer ze er hangen, het ook nodig is om ze te gebruiken. Ook kregen wij het advies om ervoor te zorgen dat onze DTP vaccinatie up to date was voor vertrek.
Officieel heb je een cholerastempel nodig voor reizen naar Madagascar
Tijdens onze reis was de officiële regel dat je een cholerastempel nodig hebt om Madagascar binnen te komen. Wij zijn hier ter plaatse niet op gecontroleerd, maar het kan wel gebeuren. Omdat wij toch al een afspraak hadden voor advies over malaria en het updaten van onze vaccinaties, was het een kleine moeite om ook de cholerastempel in ons gele boekje te laten zetten.
Pas op voor ongewenste beestjes
Tijdens het reizen door Madagascar ga je óók beestjes tegenkomen die je liever niet wil spotten. Het vervelendste waar wij op onze hotelkamers last van hebben gehad, zijn kakkerlakken en duizendpoten. We spraken echter ook een reiziger die een schorpioen bij zijn matras vond. Loop daarom niet op blote voeten rond, houd je tassen (ook je toilettas) zoveel mogelijk gesloten en check je schoenen voordat je ze aantrekt. Bij wandelingen in het regenwoud draag je het beste een lange broek met daaroverheen hoge sokken, want er kunnen bloedzuigers zijn.
Lees ook:
- Ben je heel erg bang voor insecten, zoals spinnen? Dan is reizen naar Madagascar waarschijnlijk niet jouw idee van een leuke vakantie. Lees onze blog met 5 redenen om niet naar Madagascar te gaan.
- Benieuwd welke dieren je allemaal kan tegenkomen? Lees onze blog met 15 soorten wildlife op Madagascar
Pas op met het wassen van kleding
Tijdens je Madagascar vakantie kun je beter geen kleding met de hand wassen. De mango fly komt hier namelijk voor. Dit is een piepklein vliegje (niet te zien met het blote oog) die graag eitjes legt in natte kleding. De wormen die uit de eitjes komen, begraven zich vervolgens onder je huid. Kleding met de hand wassen en het daarna nat ophangen kun je daarom beter niet doen. Laat je de was doen bij een hotel? Vraag dan of ze een wasmachine én droger gebruiken of laat de kleding na het wassen strijken.
Simkaart kopen op Madagascar
Bij het kopen van een simkaart op Madagaskar heb je keuze uit twee providers: Orange en Telma. Orange heeft vooral dekking in de grote steden, terwijl Telma vooral dekking heeft op het platteland. Reis je met twee personen en wil je echt overal bereik hebben? Neem dan beiden een simkaart van een andere provider. Voor 25 Euro krijg je 25 GB.
Elektronica op Madagascar
Veel lodges draaien op zonne-energie, waardoor de stopcontacten maximaal 80 à 100 watt aankunnen. Dat is voldoende om je telefoon of camera op te laden, maar onvoldoende voor bijvoorbeeld een haardroger. Normaal gesproken heb ik een verlengsnoer bij me, zodat je zelfs bij weinig stopcontacten meerdere apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Dit kun je voor Madagascar reizen echter gerust thuislaten, want de stopcontacten zijn daar niet op gemaakt.
Op veel plekken zijn Europese stopcontacten met 2 pinnen (type C), geschikt voor Nederlandse stekkers. Soms kom je echter ook Zuid-Afrikaanse stopcontacten tegen (type E), geschikt voor 3-polige stekkers. Je kunt dus voor de zekerheid een wereldstekker meenemen.
Een woordje Frans komt van pas bij reizen naar Madagascar
Spreek je een woordje Frans? Dat komt tijdens je vakantie op Madagascar best van pas. Het is een Franse kolonie geweest en de grootste groep toeristen is Frans. Daardoor spreken veel locals de taal, naast het Madagask. Engels wordt veel minder gesproken, al kun je zeker wel Engelstalige gidsen bij de nationale parken vinden.
Reizen naar Madagascar kan zonder jetlag
Goed nieuws: een vakantie naar Madagascar bezorgt je geen jetlag! In onze zomertijd is het een uur later dan in Nederland en in de wintertijd twee uur later. Dat is wel zo prettig, want er zijn op dit moment nog geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar het eiland. Daardoor heb je altijd minimaal één overstap en neemt de totale vliegreis al snel zo’n vijftien uur in beslag.
Respecteer de lokale taboes
De locals geloven sterk in fady, oftewel taboes. Deze regels zijn erop gericht om respect te tonen voor de voorouders. Zo kan het fady zijn om een bepaald gebied te betreden omdat daar de geesten van voorouders zouden rondwaren. Ook is het taboe om met je volledige vinger te wijzen naar mensen en graftombes, zoals de rotsgraven je tegenkomt in Isalo National Park.
Weetje: tijdens je reis zul je misschien af en toe het woord ‘azafady’ oppikken. Bijvoorbeeld wanneer er iets wordt omgeroepen op de luchthaven. Het wordt gebruikt in de zin van ‘excuseer me’, aan het begin van een verzoek. In het Madagask vertaalt zich dit letterlijk als ‘laat het geen taboe zijn’.
Voor alle nationale parken is een gids verplicht
In alle nationale parken op Madagascar is een gids verplicht. Op deze bestemming vonden wij dat echter niet zo erg. Zonder gids ga je namelijk gegarandeerd veel minder (of misschien wel helemaal geen) dieren spotten. De entreeprijs voor het park gaat per persoon. Voor de gids betaal je een vast bedrag, dat vaak voor 1-4 personen per gids geldt. Hiermee creëer je natuurlijk ook werkgelegenheid voor een local.
Lees ook: deze dieren kun je spotten op Madagascar.
Goede wandelschoenen zijn een must
Voor je reis door Madagascar zijn wandelschoenen met een goed profiel een must. Niet vanwege de lengte van de wandelingen, maar vanwege de ondergrond. Om dieren te kunnen spotten in de nationale parken ga je vaak van de gemarkeerde paden af. De hellingen die je op- of afloopt kunnen glad en glibberig zijn, bijvoorbeeld door bladeren of modder.
Welke kleding neem je mee voor reizen naar Madagascar?
Benieuwd welke kleding je nodig hebt voor reizen naar Madagascar? Ik gooi er even twee clichés in, die in dit geval wel waar zijn. Namelijk ‘draag kleding in laagjes’ en ‘neem kleding voor alle seizoenen mee’.
Wij hadden tijdens onze reis temperaturen tussen 12 en 32 graden. Een lange broek kan bij wandelingen in de natuurparken fijn zijn om je te beschermen tegen scherpe takken, struiken of muggen. In sommige parken komen bovendien bloedzuigers voor. Vergeet ook je regenjas niet; die kan in de regenwouden van Ranomafana en Andasibe echt van pas komen.
Koukleumen opgelet: ’s avonds kan het flink afkoelen. Als je snel last hebt van de kou, dan kan het fijn zijn om een lange pyjamabroek mee te nemen. Het diner is soms buiten op een terras, soms binnen in een restaurant. Ramen en deuren staan vaak open. Dan is een dik vest fijn. In het noorden van Madagascar zijn de temperaturen juist tropisch. Als je daarheen gaat, vergeet dan je korte broeken en zwemkleding niet.
Neem een goede zaklamp mee
Een goede zaklamp is onmisbaar als je van plan bent om naar Madagascar te reizen. Allereerst omdat de stroom af en toe uit kan vallen, al was dat tijdens onze reis nooit van lange duur. Ook als je een nightwalk gaat maken heb je echt een lampje nodig.
Tijdens onze nightwalk in Ranomafana liepen we over de asfaltweg. De gids had een lamp bij die krachtig genoeg was voor ons drieën. In Andasibe gingen we echter het bos in tijdens de nightwalk en daar was het pikkedonker. De gids had alleen een lamp bij voor zichzelf. Wij hadden één hoofdlampje voor twee personen en dat is toch wat lastiger als je dwars door de struiken en over boomtakken moet lopen. Het hoofdlampje zelf is wel een aanrader (bekijk hier de variant die wij hebben), we hadden er alleen beter een extra mee kunnen nemen.
Meer informatie over reizen naar Madagascar
- Lees het reisverslag van onze rondreis Madagascar in 3 weken
- Keuzestress tijdens het maken van je reisplannen? Dankzij onze keuzehulp voor je Madagascar reisroute is dat niet nodig
- Zelfstandig reizen op dit Afrikaanse eiland? Lees alles over een auto huren op Madagascar