Zoeken
Sluit dit zoekvak.

10 redenen voor een reis naar Madagascar

23 november 2023

Voor de oostkust van Afrika ligt een eiland dat zelfs het meest doorgewinterde reizigershart sneller doet kloppen. Waar dieren in het wild leven die je nergens anders op aarde kunt vinden. Waar nog maar weinig toeristen je zijn voorgegaan, elke dag een nieuw landschap brengt en je camera gegarandeerd overuren draait. Welkom op Madagascar! Wil je meer weten over deze bestemming en ben je benieuwd of het iets voor jou is? Lees verder voor 10 redenen om een reis naar Madagascar te maken.

Reizen naar Madagascar

10 redenen om een reis naar Madagascar te maken

1. Madagascar is als toeristische bestemming nog onontdekt  
2. De veelzijdigheid aan landschappen is enorm
3. Het is de enige plek waar je lemuren in het wild kunt zien
4. Je kunt dicht bij bijzondere dieren komen
5. De bevolking is oprecht gastvrij
6. Fotograferen is hier fantastisch
7. Je komt gegarandeerd met verhalen thuis
8. Een reis naar Madagascar is avontuurlijk
9. Ervaar Afrika, Azië en Europa in één reis
10. Ga nu het nog (in alle rust) kan

Kameleon Madagaskar

Madagascar is als vakantiebestemming nog onontdekt

In vergelijking met andere landen ontvangt Madagascar heel weinig toeristen. Het zijn er nog geen half miljoen per jaar. Het grootste deel van de bezoekers gaat bovendien alleen naar de tropische eilanden van de Nosy Be archipel. Het toerisme op Madagascar staat daardoor nog in de kinderschoenen.

Zeker wanneer je buiten het hoogseizoen op reis gaat, hoef je de mooiste plekken met weinig anderen te delen. We kwamen vooral Fransen tegen (omdat het een voormalige Franse kolonie is), een handjevol Italianen, een paar Duitsers en wat Nederlanders. En dat op een reis van 3 weken! Wij gingen in mei en waren vrijwel alleen bij de Tsingy Rouge, een van de meest spectaculaire landschappen op Madagascar. Van hoeveel bestemmingen ter wereld kun je dat nog zeggen?!

De veelzijdigheid aan landschappen is enorm

Een van de leukste dingen aan een reis naar Madagascar is de veelzijdigheid aan landschappen. Van canyons en kloven met riviertjes (Isalo) tot dichte regenwouden (Ranomafana en Andasibe) en groene heuvels met hier en daar een berg (Ambalavao). Ook zie je door het hele land rijstvelden.  

De meest bijzondere landschappen op Madagascar vond ik echter de tsingy’s. Deze puntige rotsvelden heb je in twee soorten: de zwarte tsingy’s van vulkaansteen (Tsingy de Bemaraha en Ankarana) en de rode tsingy van zandsteen (Tsingy rouge). Daarnaast is Madagascar beroemd om haar baobabs, met als bekendste fotospot de Baobab Avenue in het westen.

Lees ook: het reisverslag van onze Madagascar rondreis.

Ringstaartmaki's op Madagaskar

Het is de enige plek waar je lemuren in het wild kunt zien

Madagascar is de enige plek ter wereld waar lemuren in het wild leven. Lemuren worden ook wel maki’s genoemd en volgens sommige bronnen zijn er meer dan 60 soorten op het eiland te vinden. Veruit de bekendste lemuursoort is de ringstaartmaki. Maar je hebt ook de bamboelemuur, sifaka, indri indri, zwarte lemuur, rode lemuur, bruine lemuur, muismaki en diverse varianten van de nachtactieve wezelmaki. De dieren zijn sociaal, nieuwsgierig en ontzettend leuk om te observeren. Ze kunnen metersver springen van de ene naar de andere boomtak en maken grappige geluidjes. Alleen al de kans om maki’s in het wild te zien is wat mij betreft een goed excuus voor een Madagscar reis!

Lees ook: wildlife op Madagascar, deze diersoorten kun je tijdens een reis spotten.

Een van de redenen om een reis naar Madagascar te boeken is dat je hier erg dicht bij wilde dieren kunt komen

Je kunt dicht bij bijzondere dieren komen

Safari’s op Madagascar zijn niet zoals je gewend bent van andere landen in Afrika. Je gaat hier namelijk altijd te voet. Door de wilde dieren rustig te benaderen, kun je meestal erg dichtbij komen. Vooral de ringstaartmaki’s storen zich niet aan je aanwezigheid, maar zijn eerder nieuwsgierig. Zo vind je ze in grote getalen rond de picknickplaats in Isalo Nationaal Park. Het voeren van de dieren is streng verboden, maar dat weerhoudt de dieren er niet van om een oogje in het zeil te houden.

Veel diersoorten op Madagascar zijn endemisch en komen dus alleen maar hier voor. Van kameleons tot allerlei soorten insecten, vogels en reptielen. Dat maakt het extra bijzonder om zo dichtbij te kunnen komen.

Lees ook: alles wat je moet weten over een bezoek aan Isalo National Park.

Madagascar reis

De bevolking is oprecht gastvrij

Wat ik zo leuk vond aan mijn Madagascar reis, is dat de lokale bevolking ontzettend vriendelijk is. Madagascar is een van de armste landen ter wereld, dus men kan de inkomsten van het toerisme goed gebruiken. Toch ziet de bevolking je niet puur als wandelende portemonnee (een gevoel dat ik tijdens mijn reis door Egypte bijvoorbeeld soms wel kreeg). Op veel plekken ervaarde ik oprechte interesse. De locals zijn benieuwd naar je ervaringen en willen graag dat je van hun land geniet.

Natuurlijk zijn er ook hier mensen die hun hand ophouden wanneer ze toeristen zien. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door alle andere locals. Op veel plekken waar we langsreden, stonden de locals enthousiast naar ons te zwaaien. Kinderen werden vaak extra enthousiast en renden mee met de auto terwijl ze ‘vazaha’ (het Malagassische woord voor Europeaan) riepen en zwaaiden.

Fotograferen op Madagascar is fantastisch en wat mij betreft een van de hoofdredenen om een reis naar dit land te boeken

Fotograferen is hier fantastisch

Vind je (net zoals ik) fotograferen een van de leukste dingen om te doen op reis? Dan beloof ik dat je ontzettend gaat genieten van een reis naar Madagascar. Ik fotografeerde tijdens deze reis met een 300mm lens en dat was in de meeste gevallen voldoende om de dieren dichterbij te halen. Ook de variatie aan landschappen en alles wat je tijdens het autorijden tegenkomt, zorgt voor originele fotomomenten. Van een kudde geiten die de weg blokkeert tot propvolle tuktuks en lokale markten.

Een van de meest bijzondere activiteiten vond ik de nightwalks in de nationale parken Ranomafana en Andasibe. In het pikkedonker ga je samen met een gids op pad. De gids heeft een krachtige lamp, waardoor je ook zonder statief fantastische foto’s kunt maken. In het licht van de zaklamp zagen wij bijvoorbeeld een kameleon van blauw naar groen kleuren. Spectaculair om mee te maken!

Ambalavao in Madagaskar

Je komt gegarandeerd met verhalen thuis

Reizen is beleven. Op Madagascar geldt dat in het kwadraat. Je komt na een Madagascar reis gegarandeerd met verhalen thuis. Bijvoorbeeld over de binnenlandse vluchten, met propellervliegtuigen waarin een doorsnee Hollandse man nauwelijks rechtop kan staan. Over oog in oog staan met nieuwsgierige lemuren. Of in het donker door het bos struinen met een zaklamp, op zoek naar nachtdieren.  

Heb je al best wat bestemmingen op de teller staan en wil je weer even écht ervaren waarom reizen zo bijzonder is? Dan raad ik een reis naar dit bijzondere Afrikaanse eiland absoluut aan.  

Lees ook: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden op Madagascar.

Een reis naar Madagascar is avontuurlijk en authentiek

Een reis naar Madagascar is avontuurlijk

Ook doorgewinterde reizigers zullen positief verrast worden op Madagascar. Op andere bestemmingen heb je je vast al eens verbaasd over wat mensen allemaal op één fiets weten te vervoeren. Of hoeveel mensen er in een tuktuk passen. Tijdens een Madagascar reis zul je óók versteld staan van alle inventieve ‘voertuigen’ die je op de weg ziet. Volle karren worden niet alleen door zeboes (de lokale rundersoort) getrokken, maar ook door mensen. En een platte kar met vier wieltjes is geen uitzondering op de weg, ook al is het ding nauwelijks te besturen.

De hoofdwegen gaan niet om de steden heen, maar er dwars doorheen. Als je zelf rijdt is dat niet alleen een uitdaging omdat je ontzettend moet opletten, maar ook een feest van indrukken. Naast de armoede viel ook de vindingrijkheid van de locals mij op. Voor veel dingen is een ‘repair shop’ te vinden. Dit is vaak niet meer dan een bord langs de weg, met iemand erbij die aan het werk is.  

Lees ook: alles wat je wil weten of zelf autorijden in Madagascar.

Een Madagascar reis is avontuurlijk en biedt zelfs de meest doorgewinterde reiziger nog verrassende ervaringen

Tijdens een Madagascar reis ervaar je invloeden uit Afrika, Azië en Europa

Madagascar is op en top Afrikaans. Dat merk je vooral aan de inwoners zelf. De huizen waarin ze wonen, de muziek die ze spelen en de lokale stammen zijn typisch Afrikaans. Ze hebben een relaxte houding en zijn ontzettend creatief, door alles wat voorhanden is zo goed mogelijk te gebruiken.  

Het eiland heeft ook veel Aziatische invloeden. Het hoofdbestanddeel van elke maaltijd is rijst en door het hele land vind je dan ook rijstvelden. Ook zijn er veel riksja’s en tuktuks. Madagascar is daarnaast een Franse kolonie geweest. Frans is nog steeds een van de officiële talen. En het ontbijt in hotels bestaat vaak uit stokbrood met boter en jam! Af en toe zie je zelfs de bekende koe van het merk la vache qui rit voorbijkomen. De ene keer als kaasje op je bord, de andere keer als muurschildering in een dorpje. Die mix van culturen maakt een reis naar Madagascar heel interessant.

Madagascar reis

Maak een reis naar Madagascar nu het nog (in alle rust) kan

Ik vertelde al dat het toerisme op het eiland nog in de kinderschoenen staat. Dat komt onder andere doordat er nauwelijks internationale luchtvaartmaatschappijen op vliegen. De kortste route is met Air France vanaf Amsterdam, met een overstap op Parijs. Ik verwacht dat het een kwestie van tijd is tot meer airlines Antananarivo (de hoofdstad van Madagsacar) gaan aanbieden. De vluchten zullen daardoor beter betaalbaar worden, wat meer reizigers aantrekt. De toeristische infrastructuur is echter nog niet ingesteld op grote aantallen. Een hoger bezoekersaantal zal dus ook groeipijnen met zich meebrengen.

Daarnaast heeft de natuur op Madagascar een houdbaarheidsdatum. Wetenschappers voorspellen dat de komende decennia veel natuur en inheemse diersoorten op het eiland verloren zullen gaan. Dat komt vooral door de mens; ontbossing is hier een groot probleem. Als je jouw Madagascar reis zo authentiek mogelijk wil beleven, is het daarom beter om niet té lang te wachten. 

Lees ook: 18 dingen die je moet weten over reizen naar Madagascar.

Reis met ons mee

Meer avonturen