Pinnen op Madagascar; daar zou ik normaal niet zo snel een aparte blog aan wijden. Een reis naar Madagascar verloopt op veel vlakken echter nét even anders dan je gewend bent. Het toerisme op het eiland staat nog in de kinderschoenen. Dat maakt het een fantastische bestemming, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Bij het daadwerkelijk betalen van je reis naar Madagascar kunnen wij je helaas niet helpen 😉, maar in deze blog lees je wel alles wat je moet weten over de lokale valuta, geld wisselen en pinnen op Madagascar.
10 tips over pinnen en andere geldzaken op Madagascar
- Cash is king op Madagascar
- De lokale valuta op Madagascar is de Ariary
- Zorg dat je altijd voldoende kleine coupures hebt
- Pinnen op Madagascar lukt niet overal en met elke pas
- Vermijd pinnen op Madagascar tussen de 19e en 22e van de maand
- Geld wisselen op Madagascar
- Fooien op Madagascar
- Het wisselkantoor op de luchthaven is alleen bij aankomst van internationale vluchten open
- Zorg dat je geld op meerdere plekken geld kunt opbergen
- Wissel overgebleven geld terug voordat je door de douane gaat
Lees ook: Madagascar is ‘Afrika voor gevorderden’. Ik maakte een overzicht van dingen die je moet weten over reizen naar Madagascar, met 18 tips gebaseerd op mijn eigen ervaringen.
Ga je een reis naar Madagascar maken? Dan is er één ding dat je echt moet weten over betalen op Madagascar: pinnen is hier een uitdaging. Ga er niet vanuit dat je tijdens je reis overal zal kunnen pinnen. Dit hangt onder andere af van het type bankpas dat je hebt. Je kunt daardoor beter contante Euro’s meenemen en deze na aankomst op de luchthaven omwisselen naar de lokale valuta (Ariary). Deze valuta kun je niet vooraf in Europa kopen.
Cash is king op Madagascar
Reken tijdens je Madagascar reis niet teveel op je pinpas of creditcard. En de rekening betalen met je betaalpas of mobiele telefoon kun je hier al helemaal vergeten. Cash is op Madagascar nog altijd king.
Ik zou je creditcard zeker meenemen – al is het maar omdat je die waarschijnlijk nodig hebt voor de borg als je een auto gaat huren – maar zorg dat je er niet afhankelijk van bent. Bij sommige pinautomaten op Madagascar schijn je met een creditcard geld op te kunnen nemen, maar met onze Mastercard werkte dat niet.
De valuta op Madagascar is de Ariary
De valuta op Madagascar is de Ariary. Je kunt deze valuta niet vooraf in Nederland kopen. Om te kunnen betalen tijdens je reis door Madagascar zul je dus geld moeten wisselen of pinnen.
De Ariary heeft biljetten in de volgende hoeveelheden: 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000. Voor 100 Euro kreeg je tijdens onze reis ongeveer 460.000 Ariary. Muntgeld komt op Madagascar nauwelijks voor. Je krijgt af en toe muntjes terug bij het afrekenen, maar deze zijn zeer weinig waard.
Zorg dat je altijd voldoende kleine biljetten hebt
Zorg dat je altijd voldoende kleine biljetten bij je hebt. Niet iedereen heeft terug van 10.000 of 20.000 Ariary. Bij onze accommodaties konden we grote biljetten, die je bij het pinnen of geld wisselen ontvangt, omwisselen voor kleinere coupures. De kleine biljetten zijn erg handig om fooien uit te delen, bijvoorbeeld voor kofferdragers. Verderop in deze blog lees je meer over fooien geven op Madagascar.
Pinnen Madagascar
Op veel websites zal je nog lezen dat pinnen in Madagascar helemaal niet mogelijk is. En hoewel dat de laatste jaren al is verbeterd, is pinnen hier nog steeds een uitdaging. Het lukt lang niet in alle plaatsen, bij alle banken en met elke bankpas. Zorg dus dat je tijdens je reis door Madagascar niet afhankelijk bent van pinnen.
Allereerst heeft niet elke plaats überhaupt een pinautomaat. In Ranomafana is er bijvoorbeeld geen te vinden, terwijl dit een van de meest toeristische bestemmingen in het zuiden van Madagascar is. Daarnaast lukte het met onze betaalpas niet om bij elke bank te binnen. De bank die je het vaakst tegenkomt is BNI, maar deze accepteerde onze betaalpas niet. Om een voorbeeld te geven: Antsirabe heeft vier verschillende banken, vlak naast elkaar. Bij slechts één daarvan (Societe General Madigasikara) konden wij geld opnemen.
Pinnen op Madagascar is niet alleen een uitdaging; het is ook niet de goedkoopste optie. Wij konden maximaal 200.000 Ariary (40 Euro) per transactie opnemen. Voor elke transactie betaal je servicekosten, dus dat maakt het erg kostbaar.
Vermijd pinnen op Madagascar tussen de 19e en 22e van de maand
Vermijd pinnen op Madagascar tussen de 19e en 22e van de maand. Rond deze periode wordt namelijk het salaris van de inwoners van Madagascar gestort. Er staan dan lange rijen bij de ATM’s en sommige pinautomaten kunnen zelfs leegraken.
Geld wisselen op Madagascar
Vóór onze reis naar Madagascar kregen wij de tip om een groot deel van het lokale reisbudget bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo om te wisselen naar de lokale valuta (Ariary). Normaal gesproken geven wij de voorkeur aan pinnen, maar voor Madagascar bleek dit een hele goede tip te zijn. Zoals hierboven al verteld hadden wij namelijk problemen met pinnen tijdens onze reis.
Het geldwisselkantoor op de luchthaven van de hoofdstad Antananarivo (Ivato International Airport) zit in de aankomsthal van de internationale vluchten. Het is heel normaal om hier geld te wisselen, dus je zult meerdere reizigers in de rij zien staan die ook op jouw vlucht zaten. Bij het geld wisselen heb je je paspoort nodig. Neem de Euro’s contant mee in briefjes van 50, dat hebben ze het liefste.
Bij sommige hotels kun je ook met Euro’s betalen, maar reken daar niet teveel op. Als je dan toch contante Euro’s meeneemt naar Madagascar, dan kun je die beter op de luchthaven omwisselen voor Ariary.
Hoeveel geld heb je ter plaatse nodig? Wij boekten vooraf een pakket waarbij de huurauto, binnenlandse vluchten, hotels met ontbijt en bezoeken aan de nationale parken (entreegeld + gidsen) al inbegrepen waren. Ter plaatse gaven wij 140 Euro per persoon per week uit aan eten en drinken, benzine, fooien en souvenirs. Dit bedrag is natuurlijk heel persoonlijk, maar hopelijk heb je iets aan deze indicatie.
Fooien op Madagascar: het is gebruikelijk om fooi te geven
Fooien geven is gebruikelijk op Madagascar. Het is een van de armste landen ter wereld en met jouw reis kan je bijdragen aan inkomen voor de locals. Ben je benieuwd wat de richtlijnen zijn? Wij kregen van een local het volgende advies:
- Gids of chauffeur: 10.000 Ariary per reiziger per dag.
- Restaurants: rond de rekening naar boven af. Bijvoorbeeld 70.000 Ariary als de rekening 67.000 was.
- Bagagedragers: 1.000-2.000 Ariary per koffer of tas.
*Wij delen hier alleen het advies dat wij kregen over fooien op Madagascar. Dit zijn uiteraard geen harde regels en het staat je vrij om hiervan af te wijken.
Normaal gesproken dragen wij onze koffers liever zelf. Bij de lodges op Madagascar zul je echter merken dat het personeel vaak al rondhangt in de buurt van je kamer, als ze weten dat jij na het ontbijt gaat uitchecken. Ze willen graag je koffer dragen, omdat ze weten dat ze dan een fooi kunnen verdienen. Zoals hierboven vermeld kunnen de locals dit extra zakcentje goed gebruiken. Wij maakten daarom in elk hotel gebruik van kofferdragers.
Het geldwisselkantoor op de luchthaven is niet altijd open
De luchthaven van Antananarivo heeft een wisselkantoor in de aankomsthal. Daar hebben we bij de aankomst van onze internationale vlucht gebruik van gemaakt om geld te wisselen. Tijdens onze Madagascar rondreis van 3 weken stonden er meerdere binnenlandse vluchten op de planning. Gemakshalve waren wij er vanuit gegaan dat we – omdat we dus toch weer terugkwamen op de luchthaven – dan ook nog wel wat extra geld konden wisselen. We hielden daarom nog wat Euro’s achter de hand. Dat bleek echter fout gedacht.
Waar we namelijk geen rekening mee hadden gehouden, is dat de luchthaven van Antananarivo relatief klein is. Er zijn dus niet doorlopend aankomsten of vertrekken van internationale vluchten. En wanneer er geen internationale vluchten zijn, is de bijbehorende terminal (inclusief het wisselkantoor) gesloten. Binnenlandse vluchten vertrekken vanuit een andere ‘terminal’. Deze heeft slechts 2 gates en geen wisselkantoor. Gelukkig konden we via een van onze hotels Euro’s omwisselen naar Ariary.
Zorg voor meerdere opbergplekken voor je geld
Voor je reis naar Madagascar is het handig om meerdere portemonnees of kleine tasjes mee te nemen om geld in op te bergen. Niet alleen vanwege de veiligheid (al is dat voor elke bestemming een handige reistip), maar omdat je héél veel briefjes geld mee zal slepen.
Met de wisselkoers tijdens onze reis kregen we 460.000 Ariary voor 100 Euro. Zelfs als je alleen de biljetten met de hoogste waarde krijgt (van 20.000 Ariary), zijn dat nog steeds 23 stuks. Bij het pinnen of geld wisselen op Madagascar krijg je dus sowieso meer briefgeld dan in één portemonnee gaat passen. Wij reisden met z’n tweeën en hadden elk een portemonnee bij. Daarnaast gebruikte ik een tasje waar ik normaal gesproken make-up in bewaar (A5 formaat) om het extra geld in op te bergen.
Wissel overgebleven geld terug vóórdat je door de douane gaat
Houd er rekening mee dat de Ariary een gesloten valuta is. Heb je op de laatste dag van je Madagascar reis nog lokaal geld over? Zorg er dan voor dat je dit terug naar Euro’s wisselt vóórdat je door de douane gaat. In de vertrekhal van de luchthaven van Antananarivo zit een wisselkantoor. Na de douane kun je niet meer met Ariary betalen. Je kunt daar wel met Euro’s betalen, bijvoorbeeld om een flesje water of eten te kopen. Uitgebreid souvenirs shoppen van je laatste lokale valuta zit er hier dus niet in.
Lees ook: 10 redenen om naar Madagascar te reizen.