Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bezienswaardigheden Madagascar: sla deze 10 ervaringen niet over

15 januari 2024

Een reis door Madagascar is geen kwestie van bezienswaardigheden afvinken. Het gaat hier veel meer om ervaringen; dingen dóen in plaats van alleen dingen zíen. Op dit Afrikaanse eiland draait alles namelijk om de (dieren in) de natuurparken en de mensen die je ontmoet. Deze 10 ervaringen maakten onze reis door Madagascar compleet.

Bezienswaardigheden Madagascar: Ambalavao

Bezienswaardigheden Madagascar: de 10 leukste dingen om te doen

Ik zei het al even: een Madagascar reis draait om dingen dóen. Dat zie je ook terug in onderstaande lijst. Veel draait om de natuurparken en daar krijg je allesbehalve een dertien-in-een-dozijn ervaring. Zoals onze gids in Ranomafana zei: “Ik kom hier al twintig jaar iedere dag, maar het gaat nooit vervelen. Garantie op een ontmoeting met een bepaald dier heb je nooit en daardoor voelt alles als een cadeautje.”

1. Lemuren spotten
2. Kameleons spotten
3. Verken alle bijzondere landschappen
4. Maak een night walk
5. Zelf autorijden in Madagascar
6. Nog veel meer endemische diersoorten spotten
7. Ontmoet de lokale bevolking
8. Geniet van de lodges
9. Probeer de lokale keuken
10. Afsluiten op een snorkelstrand

Zoveel mogelijk soorten lemuren spotten

Het spotten van lemuren is een van de hoofdredenen om Madagascar te bezoeken. Ze worden ook wel maki’s genoemd en zijn familie van de apen. Er zijn veel verschillende soorten, van de bekende ringstaartmaki tot de dansende Verraux Sifaka en de schattige gouden bamboelemuur. En niet te vergeten de Indri Indri, de grootste halfaap ter wereld. In elk nationaal park kun je weer andere soorten zien en ik beloof je: dat gaat niet snel vervelen. Hun gedrag is leuk om te observeren en wanneer je rustig beweegt, kun je meestal erg dichtbij komen.

Lees ook: Benieuwd welke soorten je allemaal kunt zien tijdens je reis? Lees dan onze blog over lemuren spotten op Madagascar.

Kameleons behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Madagascar

Bezienswaardigheden Madagascar: kameleons spotten

Madagascar is hét land van de kameleons. Deze fascinerende dieren kunnen van kleur veranderen en gebruiken hun tong om insecten te vangen. Tijdens je reis zal je veel verschillende soorten tegenkomen, in grootte variërend van je pink tot je onderarm. Voor veel reizigers is het zien van kameleons, net zoals lemuren, een belangrijke redenen om een reis naar Madagascar te boeken.

Lees ook:

Verken de bijzondere landschappen op Madagascar

Weing landen hebben zoveel variatie in landschappen als Madagascar. De canyons van Isalo National Park worden vaak vergeleken met landschappen in de Verenigde Staten. De regenwouden van Ranomafana en Andasibe zijn spectaculair, vol watervallen en gigantische tropische bladeren. Ook staat Madagascar bekend om zijn Baobab bomen en vind je door het hele land rijstvelden. Maar het meest indrukwekkend vond ik de tsingy landschappen. Van de vulkanische zwarte tsingy van Ankarana National Park tot de oranjerode zandsteenformaties in de Tsingy Rouge.

Lees ook: 10 redenen voor een reis naar Madagascar.

Night walk Madagascar

Bezienswaardigheden Madagascar: een night walk is een must do

Een night walk is een van de leukste dingen om te doen op Madagascar. Een night walk is een safari te voet, in het donker. Samen met een gids en een zaklamp ga je na zonsondergang op zoek naar dieren. Madagascar heeft diverse diersoorten die nachtactief zijn: zij slapen overdag en gaan ’s nachts op zoek naar eten. Zoals de muismaki en diverse soorten kikkers, gekko’s en kameleons. Rond de natuurparken in Madagascar is weinig lichtvervuiling, dus het is hier ook écht donker. Een mooie kans om spectaculaire foto’s te maken. Wij boekten night walks in de parken Ranomafana en Andasibe.

Lees ook: alles over een bezoek aan Andasibe National Park, een van mijn favoriete parken.  

Zelf autorijden langs de bezienswaardigheden van Madagascar

Autorijden in Madagascar is één groot avontuur. De weg is hier van iedereen, dus je komt van alles tegen op je route. Van karren die worden getrokken door zeboes tot kuddes geiten, afgeladen volle busjes, vrachtwagens en tuk tuks. De wegen zijn niet altijd in goede staat, dus je moet goed op blijven letten. Daardoor kan zelf rijden in Madagascar best inspannend zijn. Wij merkten daardoor echter wel dat we de reis veel intenser beleefden. In het zuiden van Madagascar kun je prima zelf een auto huren. In het westen en het noorden van het land is een auto met chauffeur een betere keuze om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien.

Lees ook: alles wat je moet weten over een auto huren in Madagascar.

Girafkever

Nog veel meer endemische diersoorten spotten

Het is je vast al duidelijk geworden: de bijzondere dieren zijn één van de hoofdredenen om naar Madagascar te reizen. Eerder in deze lijst met ‘bezienswaardigheden’ noemde ik al de lemuren en kameleons. Madagascar heeft echter nog veel meer bijzondere siersoorten. Meer dan 80 procent van al het wildlife op het eiland is endemisch. Dat betekent dat ze alléén hier voorkomen. Je kunt tijdens je reis bijvoorbeeld ook de girafkever (op de foto), tenrec (een soort egel), fossa (katachtig roofdier) en veel soorten gekko’s spotten.

Lees ook: dit zijn de 15 leukste soorten wildlife op Madagascar.

Ontmoet de lokale bevolking

De inwoners van Madagascar zijn ontzettend gastvrij en vriendelijk. De bestemming is nog niet ontdekt door massatoerisme en ik ervaarde de interesse van de locals als oprecht. Zo stonden mensen vaak vrolijk te zwaaien als wij met onze huurauto langsreden. In alle nationale parken is een lokale gids verplicht. Daardoor heb je tijdens je reis regelmatig contact met locals. Ze vinden het niet alleen leuk om te vertellen over de natuur en de dieren, maar ook over lokale gebruiken en hun leven.

Isalo National Park

Geniet van de lodges op Madagascar

Hoewel Madagascar nog niet wordt overlopen door toeristen, zijn er op bijna elke bestemming wel mooie lodges te vinden. Verwacht geen enorme luxe; de charme van deze locaties zit vaak in de kleine dingen. Zoals het uitzicht op de rotsen bij onze lodge in Isalo, de ligging aan de voet van een berg bij ons hotel in Ambalavao en de gastvrijheid van onze host op Nosy Komba. In Madagascar ben je voor het diner vaak aangewezen op je lodge (wat meestal ook een veiligere keuze is vanwege de voedselhygiëne) en bij al onze hotels was de kwaliteit van het eten prima.

Lees ook: in ons Madagascar reisverslag lees je alles over de accommodaties tijdens onze reis.

Proef de lokale keuken van Madagascar

In de lokale keuken op Madagascar proef je invloeden uit Azië, Afrika én Europa. Het hoofdbestanddeel van vrijwel elke maaltijd is rijst; de locals eten dit zelfs drie keer per dag. Daarbij kun je vaak aardappels, groenten, vis of vlees krijgen. De gerechten zien er vaak simpel uit, maar waren bij ons altijd goed van smaak. Dat komt doordat ze op Madagascar goed weten hoe ze kruiden moeten gebruiken. Op vrijwel elke menukaart staat zeboe, de lokale rundersoort. Het ontbijt in de hotels heeft een Frans tintje, een overblijfsel van de koloniale tijd. Vaak bestaat het uit stokbrood met boter, jam en soms een ei.

Lees ook: wat moet je weten over reizen naar Madagascar? 18 tips uit eigen ervaring.

Groene zeeschildpad op Nosy Tanikely

Sluit je Madagascar reis af op een snorkelstrand

De populairste bezienswaardigheid van Madagascar is een eilandenarchipel in het uiterste noorden: de Nosy eilanden. Wij sloten onze reis af op het tropische eiland Nosy Be. Vanaf hier maakten we dagtrips naar Nosy Tanikely en Nosy Sakatia. Dit zijn kleine eilandjes met snorkelstranden. We zwommen hier tussen het koraal, kleurrijke vissen en gigantische groene zeeschildpadden. Als het in je reisroute past, is het echt een aanrader om op deze manier relaxt af te sluiten.

Lees ook: dit was de reisroute van onze Madagascar rondreis in 3 weken.  

Reis met ons mee

Meer avonturen