In deze blog geef ik 5 redenen om niet naar Madagascar te reizen. Dat staat misschien wat gek op een reisblog – helemaal omdat ik mijn eigen Madagascar reis geweldig vond. Toch begrijp ik dat reizen door Madagascar niet voor iedereen het ideale avontuur is. Ben je benieuwd of Madagascar iets voor jou is? Lees dan verder.
Reden 1: Je wil liever groot wild spotten
Bij het zuiden en oosten van Afrika denk je waarschijnlijk aan safaritochten in grote jeeps, waar je onderweg dieren zoals olifanten, leeuwen, luipaarden, neushorens en buffels kunt zien. De Big 5 zul je op Madagascar echter niet tegenkomen. Het grootste landdier dat je hier zal tegenkomen heeft waarschijnlijk het formaat van een aap. De wildlife safari’s op Madagascar hebben echter een unieke benadering. Je gaat namelijk altijd te voet, samen met een gids (en vaak ook een spotter).
Geen zorgen, safari’s op Madagascar zijn absoluut niet minder bijzonder! Een groot deel van de diersoorten is endemisch, wat betekent dat ze alleen hier voorkomen. Zoals verschillende soorten kameleons, gekko’s, lemuren en maki’s. Tijdens een nachtwandeling kun je ook de nachtactieve dieren bewonderen – een speciale ervaring! Te voet kun je bovendien dichtbij de dieren komen en daardoor voelt het echt als een ontmoeting. We maakten een handig overzicht van de leukste soorten dieren op Madagascar.
Liever een safari met kans op de Big 5? Lees dan onze reisroute voor Namibië en Botswana in 3 weken.
Reden 2 om niet naar Madagascar te reizen: Je gaat liever zonder gids op pad
Bij een bezoek aan de nationale parken van Madagascar is het belangrijk om te weten dat het verplicht is om een gids mee te nemen. Deze regel is begrijpelijk, want de gids is essentieel om dieren te kunnen spotten. Vooral bij de kleinere soorten kameleons en gekko’s; echte meesters in camouflage! Zelfs wanneer je bijna neus aan neus staat met een dier, lijken ze nog perfect op te gaan in hun omgeving van takken en bladeren. Bovendien gaat er meestal een extra spotter mee voor de lemuren en maki’s. Dat is heel handig, want deze dieren kunnen razendsnel van locatie wisselen.
Door de samenwerking tussen de gids en spotter is de kans groter dat je wildlife ziet. Het zorgt er echter ook voor dat je je niet vrij kunt bewegen in de natuurparken. Er zijn altijd één of twee andere mensen bij en de route wordt voor je bepaald, waarbij jij volgt. Normaal gesproken geven wij de voorkeur aan zelfstandig op pad gaan. Toch hebben we gemerkt dat dit systeem prima werkte voor onze reis door Madagascar, waarbij het spotten van dieren ons hoofddoel was.
Reden 3: Je houdt niet van lang in de auto zitten
Ik benoemde het al in mijn Madagascar reisverslag: hier reizen is behoorlijk intensief. Het eiland is bijna 1.500 kilometer lang en 600 kilometer breed. Het duurt lang om van A naar B te komen. Dat komt vooral door het slechte wegdek. In het zuiden van Madagascar reden wij zelf, zonder chauffeur. Nooit eerder hadden we zo’n grote huurauto – er stond zelfs ‘auto tractor’ op! We waren erg blij met deze 4×4 auto met hoge wegligging.
Ook wanneer je een chauffeur hebt, zul je lang in de auto zitten. Onze Madagascar rondreis van 3 weken bestond voor de helft uit reisdagen. Daarbij zaten we 3 tot 6 uur per dag in de auto met een gemiddelde snelheid van 45 km/u. Reizen door Madagascar is één groot avontuur en de dingen die je onderweg ziet zijn fantastisch. Het brengt je door afwisselende landschappen en je ziet veel van het lokale leven. Je moet het vele autorijden dat bij het reizen door Madagascar hoort echter wel beschouwen als part of the fun.
Lees ook: alles wat je moet weten over een auto huren op Madagascar.
Reden 4 om niet naar Madagascar te reizen: Je houdt niet van beestjes
Op Madagascar kom je allerlei beestjes tegen. Niet alleen de dieren waar je naar op zoek gaat in de nationale parken, zoals lemuren en kameleons, maar ook allerlei insecten. In onze hotelkamers kwamen we kakkerlakken, grote spinnen en duizendpoten tegen. In Ambalavao zat er zelfs een slang in het zwembad van ons hotel, waardoor ik een duik toch maar oversloeg.
Hoewel sommige mensen hierdoor afgeschrikt kunnen worden, kun je een aantal makkelijke maatregelen nemen om ongemakken te voorkomen. Zo raad ik aan om je tassen (ook je toilettas) altijd dicht te ritsen en niet open te laten staan. Bewaar je spullen ook zoveel mogelijk in je tassen of koffers. Leg je tandenborstel bijvoorbeeld niet los op de wasbak. Check daarnaast je schoenen voordat je ze aantrekt. Hierdoor zul je er relatief weinig last van hebben en kun je vooral genieten van de diverse natuur op het eiland!
Lees ook: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden op Madagascar.
Reden 5 om niet naar Madagascar te reizen: Je eet het liefst buiten de deur
Met ‘buiten de deur’ bedoel ik in dit geval ‘buiten je accommodatie’. Tijdens het reizen door Madagascar eet je het ontbijt en diner bijna altijd bij je hotel. Voor ons was dit nooit een probleem. De lodges waar wij sliepen hadden allemaal een restaurant met minimaal drie hoofdgerechten van prima kwaliteit. Verwacht echter geen hippe koffiebarretjes of ontbijttentjes.
Als Europeaan kom je veel vertrouwde gerechten tegen. Op Madagascar is rijst het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Door het hele land kom je daarom fotogenieke rijstvelden tegen. Kip en zeboe (de lokale rundersoort) zijn op elk menu te vinden. Ook aardappelen, friet, pasta of pizza zijn op veel plekken te krijgen. Kruiden gebruikt men graag en veel. In het ontbijt, dat over het algemeen eenvoudig is, zie je de Franse invloeden uit de koloniale tijd terug. Je krijgt meestal een stokbroodje met boter en jam. Soms wordt dit aangevuld met fruit, sap of een ei.
Lees ook: 10 weetjes over een vakantie naar Madagascar.
Meer informatie over reizen door Madagascar
Spreekt deze bestemming jou wel aan? Dan vind je op dit reisblog veel informatie over reizen naar Madagascar. Omdat ik er bij het maken van mijn reisplannen achter kwam dat er weinig Nederlandstalige tips beschikbaar zijn, heb ik mijn ervaringen uitgebreid beschreven. Zoals dit overzicht met 18 dingen die je moet weten over reizen naar Madagascar en deze handige keuzehulp voor je Madagascar reisroute.
Wil je iets weten dat er niet bij staat? Stuur gerust een berichtje.