Wil je de grootste halfaap ter wereld zien? Dan moet je Andasibe National Park in Madagascar bezoeken. Dit regenwoud is het thuis van de Indri Indri, de grootste lemuursoort van het land. Je hoort de roep van de zwart-witte maki al van kilometers ver. In het park maak je avontuurlijke hikes, waarbij je nog veel meer dieren kunt spotten. Daarnaast biedt Andasibe een van de mooiste nightwalks van Madagascar. Lees verder voor alles wat je wil weten over een bezoek aan Andasibe National Park.
Waarom Andasibe National Park bezoeken tijdens je Madagascar rondreis?
Dé reden om Andasibe National Park te bezoeken, is het zien (en horen!) van de Indri Indri. Dit is de grootste halfaap ter wereld én de grootste lemuursoort die je op Madagascar kunt spotten. In het dichte regenwoud hoor je zijn roep – die klinkt als een brandweersirene – van kilometers afstand. Tijdens een hike in het park zie je ze sierlijk van de ene naar de andere boomtak springen. Andasibe heeft bovendien meer bijzondere lemuren. Zoals de Diadeem Sifaka, de grijze bamboelemuur en de bruine lemuur. Ook het maken van een nightwalk is hier geweldig. Het regenwoud zelf is ook mooi, al kon het voor mij niet tippen aan de schoonheid van Ranomafana National Park.
Waar ligt Andasibe National Park en hoe kom je er?
Andasibe ligt halverwege de hoofdstad Antananarivo en de oostkust van Madagascar. Het is de verzamelnaam voor 3 natuurparken én de naam van het dorpje waar alle hotels in de buurt liggen.
Tijdens een rondreis door Madagascar bezoek je Andasibe nadat je op een van de volgende bestemmingen bent geweest:
- Na Antananarivo. Het is dan 150 km 4 uur rijden naar Andasibe.
- Na Antsirabe. Het is dan 300 km / 7 uur rijden naar Andasibe.
- Na de oostkust, met bestemmingen als Canal des Pangalanes en Ile Sainte Marie. Daar heb ik zelf echter geen ervaring mee.
Tip: maak onderweg van Antananarivo naar Andasibe (of andersom) een stop bij het Peyrieras Reserve. Hier kun je meerdere soorten kameleons van dichtbij zien. Deze stop duurt ongeveer een uur en is een fijne onderbreking van de autorit.
Hoe lang heb je nodig voor een bezoek?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om te weten dat Andasibe National Park uit 3 verschillende delen bestaat. Later in deze blog gaan we in op de verschillen tussen de parken.
- Analamazaotra park
- Mitsinjo park
- Mantadia park
Ik kan me voorstellen dat deze verschillende namen verwarrend zijn. Bij verwijzingen naar het park zal je ook vaak de naam Andasibe-Mantadia National Park zien staan. Wij kwamen er eigenlijk pas ter plaatse achter hoe het precies zit met de verschillende parken. Daarom besloten we deze blog te schrijven.
Voor elk park dat je wil bezoeken, heb je 1 dag nodig. Je maakt hier namelijk ochtendwandelingen, omdat de dieren in de ochtend actiever zijn en omdat het dan koeler is. Het is niet nodig om alle parken te bezoeken, want er zit deels overlap in. Wel raad ik voor je bezoek aan Andasibe 2 volle dagen (dus 3 nachten) aan. Je kunt dan 2 verschillende parken bezoeken. Wij deden dat ook en vonden de parken Mitsinjo en Analamazaotra een mooie aanvulling op elkaar. Daarnaast ben je hier in het regenwoud en regent het dus vaak. Door 2 volle dagen voor je bezoek uit te trekken ben je flexibeler bij eventueel slecht weer. Tot slot kost het je één dag om Andasibe te bereiken en één dag om vanaf hier door te reizen naar je volgende bestemming. Met 2 volle dagen ter plaatse heb je wat meer rust in je reisroute.
Heb je maar tijd voor één park? Kies dan Analamazaotra. Dit park is het makkelijkst bereikbaar, biedt de grootste variatie aan diersoorten en de beste kans om ze te spotten.
Analamazaotra Park in Andasibe bezoeken
Analamazaotra is het populairste deel van Andasibe National Park. Je komt hier dus meer toeristen tegen dan in Mitsinjo en Mantadia. Wij begrijpen ook waarom, want hier zagen we de grootste variatie aan diersoorten. Met een gids maakten we een ochtendwandeling van 4 uur. Om dichtbij de dieren te komen gingen we vaak van het pad af. Er zit behoorlijk wat hoogteverschil in de paden, dus dit is zeker geen rustige boswandeling! Wij vonden dit ‘apenkooien voor volwassenen’ erg leuk!
Elke bezoeker van Andasibe hoopt op een ontmoeting met de Indri Indri, de grootste halfaap ter wereld. Met zijn zwart-witte vacht en schattige voorkomen vond ik het net een kruising tussen een lemuur en een pandabeer. Hij ziet er snoezig uit; tot hij zijn mond opendoet! De roep van deze lemuursoort klinkt namelijk als een brandweersirene en is minstens zo krachtig. Wij hadden niet alleen het geluk om dit van dichtbij mee te maken, ook zagen we een Indri Indri met een jong dat aan zijn buik hing.
Analamazaotra staat daarnaast bekend om de Diadeem Sifaka. De vacht van deze lemuursoort is een prachtige mix van rood, wit en zwart. Net als veel lemuren kunnen zij zich met grote sprongen door de bomen verplaatsen, maar we zagen ze ook een hele tijd rustig op wat boomtakken liggen. Ook zagen we de Grey Bamboo Lemur (een variant met een gele snuit), bruine lemuren en diverse gekko’s in Analamazaotra.
Mitsinjo Park in Andasibe bezoeken
De ingang van het kleinere Mitsinjo Park ligt slechts een paar honderd meter van de ingang van Analamazaotra. Dit park hoef je waarschijnlijk met minder bezoekers te delen dan ‘bij de overburen’. Hier maakten we een ochtendwandeling van 2-3 uur (de route heette ‘circuit Moyen’). De ster van de show waren de Indri Indri’s. We konden lange tijd een groepje dieren van dichtbij observeren.
Hoewel je minder lemuursoorten in Mitsinjo kunt zien dan in Analamazaotra, vond ik de parken toch een leuke aanvulling op elkaar. Omdat je een dag extra op pad bent, maak je kans om meer diersoorten te zien. Het blijft namelijk de vrije natuur en geen dierentuin. In Mitsinjo zagen we veel kikkers en de girafnekkever, een bijzondere keversoort die hoog bovenaan mijn ‘spotlijstje’ stond. Het beestje dankt zijn naam aan zijn nek, die langer is dan zijn lichaam.
Mantadia Park bezoeken
Mantadia is het minst bezochte deel van Andasibe National Park. Dat komt deels doordat het minder goed bereikbaar is. Waar Analamazaotra en Mitsinjo vlakbij het plaatsje Andasibe liggen, is Mantadia minstens 45 minuten rijden. Het laatste deel van de weg schijnt zeer slecht te zijn. Met 60 vierkante meter is het bovendien veel groter dan Analamazaotra en Mitsinjo. Het regenwoud is hier ook dichter, waardoor dieren minder makkelijk te spotten zijn. Een bezoek aan Mantadia draait daarom net zoveel om wandelen als om dieren. Er zijn verschillende wandelroutes, bijvoorbeeld naar een waterval en een natural pool. Sommige routes hebben flink wat hoogteverschil. Mantadia is het enige park rondom Andasibe dat we niet zelf bezocht hebben, dus deze informatie is gebaseerd op wat onze gids verteld heeft.
Een van de mooiste nightwalks van Madagascar
Tijdens je rondreis door Madagascar is een nightwalk een spectaculaire ervaring. Samen met een gids ga je in het donker op zoek naar dieren. Een deel van de diersoorten op Madagascar is nachtactief. Zij slapen overdag en gaan pas bewegen zodra het donker wordt. In Andasibe kun je ’s nachts verschillende kikkers, kameleons en gekko’s zien. Hét diertje waar iedereen tijdens een nightwalk naar op zoek is, is de muismaki. Dit is de kleinste lemuursoort op aarde.
Als je in de buurt van het plaatsje Andasibe verblijft, dan maak je de nightwalk langs de asfaltweg die de parken Mitsinjo en Analamazaotra van elkaar scheidt. Je gids kan er daarnaast voor kiezen om het Mitsinjo park in te gaan. Je loopt dan dwars door het bos, wat de ervaring nog spannender maakt. Overal om je heen hoor je dierengeluiden. Soms volg je het pad, maar wanneer je gids iets heeft gespot ga je ook dwars door het struikgewas. Je moet dan écht opletten waar je loopt, dus een eigen hoofdlampje is onmisbaar.
Onze gids nam ons mee het bos in, maar we zagen ook groepjes die langs de weg bleven. Wij waren blij met de keus van onze gids Herman. Naast kikkers en kameleons zagen we namelijk de ster van de show: de muismaki. Deze diertjes schieten meestal meteen weg zodra er een zaklamp op ze geschenen wordt. Dit exemplaar zat echter minutenlang stil op een tak, waardoor we hem rustig konden bekijken. Een bijzondere ervaring die maar weinig bezoekers zullen meemaken!
Hotel Andasibe: Hotel Feon’ ny Ala
Wij sliepen 3 nachten in hotel Feon ‘ny Ala in Andasibe. Vooral de locatie is fijn: de ingangen van de parken Mitsinjo en Analamazaotra liggen namelijk op 5 minuten rijden. Je verblijft in bungalows langs de rand van het bos, dus met geluk kun je ook dieren spotten vanaf je veranda. De bungalows zijn zeer eenvoudig en slecht verlicht, maar wel schoon en met eigen badkamer. Wij hadden er tijdens onze reis in mei geen last van, maar ik kan me voorstellen dat het hier in de winter erg koud kan worden ’s nachts. Het eten in het restaurant is prima, maar de service is zeer traag. Als je wil, kun je echter ook vooraf bestellen voor een bepaalde tijd. Wifi werkt sporadisch, alleen in het restaurant en is heel langzaam. Wanneer je de hele dag op pad bent in de parken, dan is hotel Feon’ ny Ala een prima keuze vanwege de locatie. Dit is echter geen hotel waar je veel tijd op je kamer wil doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens een rustdag.
Andasibe National Park bezoeken: praktische tips voor dit natuurpark in Madagascar
- Bij alle national parks in Madagascar is een gids verplicht. Op de foto’s hierboven kun je de prijzen zien van de entree en gidsen voor de parken Mantadia, Analamazaotro en Mitsinjo.
- Er valt gemiddeld 240 dagen per jaar regen in Andasibe. Zorg dat je daarop bent voorbereid door voor elke hike een regenjas en dry bag in je rugzak mee te nemen. Deze dry bag van 20 Liter is groot genoeg voor mijn spiegelreflexcamera en bleek al eerder een lifesaver tijdens een gigantische stortbui in de jungle van Panama.
- Draag wandelschoenen met een goed profiel. De paden van de verschillende parken van Andasibe zijn goed begaanbaar, maar na een regenbui kan het glad zijn. Bovendien moet je meestal van de paden af om dichtbij de dieren te kunnen komen. Je gaat dan dwars door struiken, over bomen en langs steile hellingen.
- Voor de nightwalk is een hoofdlampje handig. Helemaal omdat onze nightwalk in Andasibe (in tegenstelling tot in Ranomafana) niet langs de asfaltweg was, maar dwars door het bos ging. Reken er niet op dat de gids een zaklamp voor je heeft. Zonder deze hoofdlamp hadden we niet kunnen zien waar we liepen, want de gids gebruikt zijn eigen zaklamp vooral om naar dieren te zoeken.
- Voor fotografen met een spiegelreflexcamera: tijdens de nightwalk is het pikkedonker, dus je zal je camera manueel moeten bedienen. Als je niet zo vaak in het donker fotografeert is het handig om vooraf te oefenen, zodat je weet welke instellingen je nodig hebt. Zo moesten wij onze ISO op de maximale stand zetten.
Lees ook: een overzicht van de 15 leukste soorten wildlife in Madagascar.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.