Madagascar is een schatkamer aan biodiversiteit. Op dit grote eiland voor de kust van Afrika leven diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Wil je neus aan neus staan met kameleons, prachtige close up foto’s maken en zien hoe ze krekels vangen met een tong die langer is dan hun lichaam? Dan is het Peyrieras Reserve een van de beste plekken op Madagascar om te bezoeken. Dit is bovendien een fijne stop op weg van Antananarivo naar Andasibe National Park.
Wat is het Peyrieras Reserve? En waarom bezoeken tijdens je Madagascar rondreis?
- Het Peyrieras Reserve is een kleine particuliere dierentuin
- Je ziet hier kameleons, gekko’s, kikkers en slangen
- Je kunt zeer dichtbij de dieren komen en prachtige close-up foto’s maken
- Bezoek het Peyrieras Reserve op weg van Antananarivo naar Andasibe National Park (of andersom). Een fijne onderbreking van de rit van in totaal 4 uur
- Een bezoek duurt ongeveer 1 uur
Nalatenschap van de bioloog Peyrieras
Het Peyrieras Reserve werd opgericht door de Franse bioloog André Peyriéras. Hij woonde meer dan 50 jaar op Madagascar en deed onderzoek naar alle dieren die op het eiland leven. Zo ontdekte hij verschillende nieuwe soorten insecten.
Zo’n 75 kilometer ten oosten van Antananarivo richtte hij de Mandraka Nature Farm op (nu Peyrieras Nature Reserve). Hier kweekte hij verschillende diersoorten, onder andere om ze in de vrije natuur te kunnen uitzetten. Tegenwoordig is het een kleine particuliere dierentuin. Ze fokken hier nog altijd met de Parson’s kameleon, de grootste kameleonsoort die er bestat. Zodra de jongen zes maanden oud zijn, worden ze in het wild uitgezet. Op die manier doet het park iets terug voor de biodiversiteit op Madagascar.
Interessante stop tussen Antananarivo en Andasibe
Het Peyrieras Reserve is een populaire stop op de route van Antananarivo naar Andasibe of andersom. De mini zoo is een welkome onderbreking van de autorit. Daarnaast is een bezoek ook echt de moeite waard. Hoewel je in de nationale parken van Madagascar ook veel dieren ziet, zie je er nooit zoveel verschillende soorten in korte tijd als in het Peyrieras Nature Reserve. Dat is ook logisch, want het is een dierentuin en niet de vrije natuur.
Lees ook: alles wat je moet weten over een bezoek aan Andasibe National Park.
Neus aan neus met kameleons
De highlight van het Peyrieras Nature Reserve is wat mij betreft de kameleon enclosure. Dit is een grote omheining die is afgezet met netten; vergelijkbaar met wat je in een vlindertuin kan zien. De omheining staat vol kleine bomen en struiken. De kameleons kunnen binnen de omgeving vrij bewegen en hebben veel ruimte (al is het natuurlijk niet de vrije natuur). Je kunt hier veel verschillende kameleonsoorten van dichtbij zien. Ze zijn niet bang voor mensen (dat zijn ze in het wild overigens ook niet) en je kan letterlijk neus aan neus komen te staan!
De gids loopt met je mee en wijst de verschillende kameleons aan, zoals de Parson’s kameleon en verschillende soorten Panterkameleons. Ondertussen vertelt hij over deze bijzondere dieren. Zo kwamen we erachter dat het mannetje en vrouwtje van dezelfde soort er meestal heel anders uitzien. En dat niet alle dieren van kleur veranderen. Van de Parson’s kameleon verandert bijvoorbeeld alleen het mannetje van kleur. En de typische manier waarop kameleons bewegen – een traag ritme waarbij ze van voor naar achter wiegen? Die blijkt gebaseerd te zijn op de manier waarop takken in de wind bewegen. Kameleons brengen namelijk het grootste deel van hun tijd in bomen door. Hun pootjes zijn erop gebouwd om boomtakken goed vast te kunnen houden.
Het voedingsritueel van de kameleon
De gids bood diverse keren aan om de kameleons op onze hand te plaatsen, maar dat sloegen we af. We gingen wel in op het aanbod om ze gevoerd te zien worden. Dat zal je in het wild namelijk niet zien gebeuren, maar is wel een van de dingen die kameleons zo uniek maakt. De gids haalde twee grote krekels en prikte ze op stokjes, die hij vervolgens in de lucht stak. Daardoor konden we van dichtbij zien hoe de kameleon zijn tong gebruikt om zijn ‘prooi’ te vangen.
De tong van een kameleon is net zo lang als zijn lichaam en zijn meest krachtige lichaamsdeel. Nadat de buit binnen is, rolt het diertje zijn tong razendsnel weer op in zijn bek. Voordat de tong eruit schiet, kun je de ogen van de kameleon al druk zien bewegen. Kameleons kunnen hun ogen onafhankelijk van elkaar bewegen en in alle richtingen draaien. Heel bijzonder om te zien.
Gekko’s, kikkers en slangen
Het Peyrieras Reserve heeft nog meer diersoorten. Zo is er een weide met één krokodil. Daarnaast hebben ze enkele slangen, kikkers en gekko’s. In tegenstelling tot de kameleons hebben deze dieren echter minder bewegingsvrijheid. Ze zitten in kooien en worden er door de gids met de hand uitgehaald en getoond wanneer bezoekers ze willen zien. Ben je net zoals ik bang voor slangen? Dan kun je die vermijden door dit bij de gids aan te geven; hij zal die kooien dan overslaan.
We namen wel een kijkje bij de kooien van de kikkers en gekko’s. Hier zag ik de grote tomaatkikker, een soort die ik nog nooit eerder gezien had. Er zijn meerdere soorten gekko’s, waarvan een deel nachtactief is. Bij dit deel van het Peyrieras Reserve had ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant krijg je hier de kans om diersoorten te zien die je in het wild in Madagascar misschien (nog) niet hebt weten te spotten. Of die je al wel hebt gezien, maar niet zo uitgebreid hebt kunnen bekijken als dat hier kan. Aan de andere kant blijft het een zoo en vond ik het minder prettig dat ze voor elke bezoeker met de hand uit hun kooien gehaald werden. Dit is dus een afweging die je voor jezelf moet maken.
Peyrieras Reserve in Madagascar bezoeken: praktische informatie
- Het Peyrieras reserve ligt op 2,5 uur rijden van Antananarivo. Het eerste uur/anderhalf uur is de weg in redelijk goede staat. Daarna wordt de weg slecht. Vanaf het Peyrieras Reserve is het nog 1,5 uur rijden naar Andasibe National Park. Dit deel van de weg is in goede staat.
- Bij de ingang van (de oprit naar) het Peyrieras Reserve staat een bordje. Dit is echter het enige bordje dat je onderweg tegenkomt; er wordt geen reclame gemaakt. Als je niet weet dat het Peyrieras Reserve bestaat, zou het je waarschijnlijk niet opvallen.
- Google Maps geeft de exacte locatie goed aan. Tip: download vooraf (dit deel van de) kaart van Madagascar voor offline gebruik, dan kun je hiermee navigeren zonder internet.
- Je kunt op het terrein parkeren, dit is gratis.
- Vooraf reserveren is niet nodig. Je kunt je gewoon melden bij het kantoortje, waar je ook de entree betaalt. De entree is 30.000 Ariary per persoon (2023). Voor de gids betaalden wij 7.500 Ariary voor 2 personen.
- Voor deze prijs kregen we een rondleiding van 45 minuten. Qua lengte precies goed en een fijne stop op een dag waarin we 4 uur in de auto zaten. Je kunt kiezen voor een uitgebreidere tour, waarbij je ook een stukje door het aangrenzende bos gaat.
- Bij het kantoortje zijn toiletten.
Meer informatie over reizen naar Madagascar
- Keuzestress bij het bepalen van je route door Madagascar? Deze tips gaan je helpen
- Uitgebreid reisverslag van onze rondreis door Madagascar in 3 weken
- Waarom Isalo National Park een van mijn favoriete parken in Madagascar is
- Dieren op Madagascar: een overzicht van de 15 leukste soorten om te spotten