Search
Close this search box.

Op vakantie naar Madagascar? 10 weetjes over deze bestemming

5 februari 2024

Stel je voor dat je op een eiland vol prachtige natuur bent, met diersoorten die nergens anders op aarde voorkomen. Welkom op Madagascar! Een Madagascar vakantie is afwisselend, avontuurlijk en authentiek. Het is een bestemming waar je van het gebaande pad gaat, bijzondere diersoorten ontmoet en de Franse invloeden overal proeft. Maar ook een land waar je de kwetsbaarheid van mensen en de natuur zal ervaren. Lees verder voor 10 weetjes over Madagascar als vakantiebestemming.

Madagascar vakantie

10 weetjes over Madagascar als vakantiebestemming

  1. Madagascar is een van de grootste eilanden ter wereld
  2. Madagascar is een Franse kolonie geweest
  3. Meer dan 80 procent van de diersoorten is endemisch
  4. Een vakantie op Madagascar gaat van het gebaande pad af
  5. Een rondreis met chauffeur lijkt de norm, maar hoeft niet!
  6. Madagascar heeft fijne lodges
  7. Het reistempo ligt meestal hoog
  8. Het kan best lastig zijn om je route te bepalen
  9. Tijdens je reis zie je veel armoede
  10. De natuur op Madagascar is kwetsbaar

De natuur op Madagascar is kwetsbaar

Madagascar is een van de grootse eilanden ter wereld

Wist je dat Madagascar een van de grootste eilanden ter wereld is? Alleen Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo zijn groter. Met een omvang van 587.000 vierkante kilometer is het iets groter dan Frankrijk. Deze vergelijking maakt ook direct duidelijk waarom het niet haalbaar is om in één vakantie alles op het eiland te zien.

Toch kun je met 3 weken een hele goede indruk van Madagascar krijgen. Benieuwd hoe wij dat deden? Lees dan het verslag van onze Madagascar rondreis in 3 weken.

Madagascar is een Franse kolonie geweest

Madagascar was van 1897 tot 1958 een kolonie van Frankrijk. Ook na de onafhankelijkheid bleef Frankrijk nog lang invloed uitoefenen. Zo is Frans nog steeds een van de officiële talen. Je komt tijdens je Madagascar vakantie veel locals tegen die Frans spreken. Tijdens onze reis (2023) werd in het noorden van Madagascar gewerkt aan een nieuwe hoofdweg. Dit werd uitgevoerd door een bedrijf van Franse oorsprong. 

Als reiziger kun je de Franse invloed op Madagascar letterlijk proeven. Het ontbijt in veel hotels bestaat vaak uit stokbrood met boter en jam. Af en toe kom je zelfs een kaasje van het merk la vache qui rit tegen. Ook zie je het terug in de architectuur: van kleine balkonnetjes tot de kerken in de dorpjes.

Tijdens een vakantie op Madagascar ontmoet je veel inheemse diersoorten

Meer dan 80 procent van de diersoorten is endemisch

Tijdens een vakantie op Madagascar zal je het woord ‘endemisch’ vaker horen. Eerlijk toegegeven: ik kende het woord wel, maar tijdens deze reis drong de betekenis ervan pas écht tot me door. ‘Endemisch’ betekent namelijk dat iets alléén op die plek voorkomt. Dit kan over dieren gaan, maar ook over bomen, planten of bloemen. Je zal tijdens een reis naar Madagascar ontzettend veel dieren tegenkomen die je nog nooit eerder hebt gezien en die endemisch – oftewel uniek – voor het land zijn. Dat is voor veel mensen ook de hoofdreden om een vakantie naar Madagascar te boeken.

Lees ook: deze dieren kun je op Madagascar spotten – een overzicht van de 15 leukste soorten. 

Een vakantie op Madagascar gaat van het gebaande pad af

Madagascar is een bijzondere bestemming. Niet alleen vanwege de natuur, maar ook omdat het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat. Tijdens onze reis (2023) werd het totaal aantal toeristen voor dat jaar op 200.000 geschat. Een groot deel van de reizigers bezoekt bovendien alleen de tropische eilanden in het noorden, zoals Nosy Be en Nosy Komba. Dat betekent dat je grote delen van het land nauwelijks met andere reizigers hoeft te delen.

Ook in de nationale parken ga je letterlijk van de gemarkeerde paden af. De natuurparken hebben wel wandelroutes, maar die zijn slechts een suggestie. Je gids zal al snel een andere route inslaan. Dwars door de struiken, over boomstammen, omlaag glibberend langs modderige boshellingen of juist een pittige klim omhoog op een flink tempo. Je volgt namelijk de dieren in het bos, dus zij bepalen je route. Bijkomend voordeel: je kunt superdicht bij de dieren komen.

Ranomafana Nationaal Park

Een rondreis met chauffeur lijkt de norm, maar hoeft niet!

Ben je je aan het oriënteren op een vakantie naar Madagascar? Dan krijg je misschien het idee dat een rondreis met privéchauffeur de norm is. Deels is dat ook zo, maar het is niet de énige mogelijkheid. Of je zelf een auto kunt huren en besturen, hangt af van je reisroute. In het zuiden van het land (tussen Tulear en Antananarivo) is het goed mogelijk om zelf te rijden. Dat hebben wij zelf ook gedaan. Ga je naar het westen of noorden van Madagascar, dan ben je waarschijnlijk wel op een chauffeur aangewezen.

Lees ook: Alles over een auto huren op Madagascar.

Madagascar heeft fijne lodges

Tuurlijk, de natuur is de grootste attractie op Madagascar. Maar een goed bed, lekker eten en gastvrije hosts zijn ook belangrijk voor een fijne vakantie. Daar hoef je je op Madagascar geen zorgen over te maken. Tijdens onze vakantie hebben we in veel fijne lodges geslapen (die vaak op zonne-energie draaiden).

Op de belangrijkste bestemmingen heb je keuze uit minimaal 3 tot 5 verschillende hotels. Dat lijkt niet veel, maar het toerisme op Madagascar is niet ingesteld op grote aantallen. Reserveer daarom op tijd, wanneer je in het hoogseizoen op vakantie gaat. Wij kozen meestal voor middenklasse hotels, een prima keuze. Ben je op zoek naar luxe? Ga dan naar de eilanden Nosy Be of Nosy Komba. Een relaxte, tropische afsluiting van je vakantie.

Benieuwd waar wij verbleven? In ons Madagascar reisverslag vind je alle accommodaties terug.

Een luxe lodge op Nosy Komba

Het tempo ligt tijdens je Madagascar vakantie waarschijnlijk hoog

Van een vakantie op Madagascar kom je niet per se uitgeruster thuis. Als je een beperkt aantal vakantiedagen hebt, ligt je reistempo waarschijnlijk hoog. Onze reis van 3 weken bestond voor de helft uit reisdagen, waarbij we 3-6 uur in de auto zaten. Ook hadden we 3 binnenlandse vluchten. De gemiddelde snelheid op de weg is 45 kilometer per uur, door de slechte staat van de wegen.

Ik vond alle indrukken geweldig en raad Madagascar zeker als bestemming aan, maar het is wel goed om te weten dat de reis intensief kan zijn.

Het kan best lastig zijn om je route te bepalen

Voor de meeste mensen zal Madagascar een once in a lifetime vakantie zijn. Uit zo’n reis wil je zoveel mogelijk halen. Het land heeft echter zóveel bijzondere landschappen en dieren, dat het nog best lastig kan zijn om jouw reisroute te bepalen. Zeker wanneer je een beperkt aantal vakantiedagen hebt (3 of 4 weken gaan hier zo voorbij).

Tijdens het voorbereiden van onze eigen reis hebben we erg zitten twijfelen tussen de belangrijkste toeristische gebieden: het zuiden, westen en noorden. Al onze afwegingen hebben we in een blog beschreven en het resultaat is deze handige keuzegids voor je reisroute door Madagascar.

Locals doen de was langs de kant van de weg

Tijdens een vakantie op Madagascar zie je veel armoede

Ik zal er niet omheen draaien: tijdens een reis naar Madagascar zul je veel armoede zien. Het is namelijk een van de armste landen ter wereld. Dat maakt gegarandeerd indruk. Bijvoorbeeld wanneer je ziet dat mensen hun was in riviertjes of waterplassen doen. Je zult je regelmatig ‘de rijke Westerse toerist’ voelen. Met jouw reis kun je gelukkig wel voor inkomen zorgen voor de locals.

Er is ook veel verkapte werkeloosheid. Dat merk je bijvoorbeeld tijdens het autorijden. De wegen zitten vol gaten en onderweg zie je regelmatig mensen die bezig zijn om de gaten met zand op te vullen. Wanneer jij langsrijdt houden ze hun hand op in de hoop een fooi te krijgen. Het kwam regelmatig voor dat dit (kleine) kinderen waren.

De natuur op Madagascar is kwetsbaar

Door de afgelegen ligging heeft de natuur op Madagascar zich op een unieke manier kunnen ontwikkelen. Diersoorten die slechts op één plek ter wereld voorkomen, zijn echter ook kwetsbaarder. Een deel van de inheemse dieren op het eiland wordt met uitsterven bedreigd. Wetenschappers verwachten dat de komende decennia een deel van de flora en fauna in het land verloren zal gaan. Dat komt vooral door de mens. De Malagassy gebruiken steeds meer land voor landbouw en jacht. Ook grootschalige ontbossing is een serieus probleem.

Gelukkig heeft het toerisme ook geholpen om locals te doen inzien dat de natuur beschermd moet worden. Zo stichtte de bevolking van Ambalavao het Anja Reserve om toeristen aan te trekken en zo werkgelegenheid te creëren. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat het leefgebied van de ringstaartmaki’s behouden blijft. Ranomafana Nationaal Park werd in 1991 opgericht ter bescherming van de gouden bamboelemuur. Met succes, want deze soort wordt niet langer met uitsterven bedreigd.

Reis met ons mee

Meer avonturen