Wil je tijdens je rondreis door Madagascar gegarandeerd ringstaartmaki’s zien? Bezoek dan het Anja Reserve. In dit kleine parkje in het zuiden van het eiland leven er namelijk 400.000! Om de ringstaartmaki’s te spotten maak je een avontuurlijke wandeling door het bos, naar een uitzichtpunt bovenop gigantische rotsblokken. Lees hier alles wat je wil weten over het Anja Reserve in Madagascar.
Anja Reserve: garantie op het spotten van ringstaartmaki’s
Het Anja Reserve werd in 1992 opgericht door de lokale bevolking van Ambalavao. Door hier te werken en het park te onderhouden, kunnen zij in hun inkomen voorzien. Bovendien beschermen ze hiermee de ringstaartmaki, een bedreigde diersoort. Ringstaartmaki’s leven alleen in het zuiden en zuidwesten van Madagascar in het wild. Hun leefgebied staat onder druk, door de snelle bevolkingsgroei en het kappen van bossen op het eiland. In het Anja Reserve leven echter nog 400.000 ringstaartmaki’s in de vrije natuur.
Heb je echt garantie om ringstaartmaki’s te spotten in het Anja Reserve in Madagascar? 100% garantie heb je nooit. Het is namelijk geen dierentuin. Máár als je het Anja Reserve zou bezoeken en geen ringstaartmaki’s zou zien, dan heb je wel uitzonderlijk veel pech. Het is een relatief klein park en 400.000 dieren is écht veel voor zo’n oppervlakte. Bovendien heb je een gids (en vaak ook een spotter) bij die er alles aan zullen doen om jou ringstaartmaki’s te laten zien.
Tijdens je bezoek aan het park ligt de focus uiteraard op de ringstaartmaki, de bekendste lemuursoort van Madagascar. Je kunt er daarnaast drie kameleonsoorten, vogels, hagedissen en enkele slangensoorten zien. Bijvoorbeeld de Madagascar Tree Boa, de grootste slang die op Madagascar leeft. Wij bezochten het Anja Reserve in het droge seizoen en onze gids vertelde dat je in die periode wel specifiek naar slangen op zoek zou moeten als je ze wil zien. In het natte seizoen zie je ze wel overal in het park.
Waar ligt Anja Reserve en hoe past dit in een rondreis door Madagascar?
Anja Reserve is een klein natuurpark in het zuiden van Madagascar. Het ligt direct aan de hoofdweg (RN7). Je kunt vanuit twee richtingen naar het Anja Reserve rijden:
- Vanuit het zuiden: Je komt vanuit Isalo National Park. Dit is 230 km / 3u15 rijden over een goede weg.
- Vanuit het noorden: Je komt vanuit Ranomafana National Park. Dit is 125 km / 3,5 uur rijden over een redelijk goede weg.
De uitvalsbasis voor een bezoek aan Anja Reserve is het plaatsje Ambalavao. Wij sliepen in de Betsileo Country Lodge. Deze lodge heeft goede kamers met eigen badkamer, een prima restaurant, een klein zwembad en mooi uitzicht over de omgeving. WiFi is alleen beschikbaar in de lobby en de snelheid is zeer wisselend. Ambalavao is een mooie omgeving met de grootste ‘bergen’ die wij op het eiland zagen, dus het is leuk om hier 1 of 2 nachten te verblijven. De lodge biedt fietstochten en wandeltochten door de omgeving aan.
Je kunt ook in één dag van Isalo naar Ranomafana rijden. Echter zou ik dan niet aanraden om het Anja Reserve onderweg te bezoeken. Alleen het rijden tussen deze plaatsen duurt namelijk al 7 uur, dus dan houd je weinig tijd over om het park te bezoeken. Je kunt dan beter 1 nacht in Ambalavao slapen en het park in de middag dat je aankomt of de ochtend dat je vertrekt bezoeken.
Circuits Anja Reserve
Op reisblogs die we vóór ons vertrek naar Madagascar lazen, lazen we dat Anja Reserve twee routes heeft. Namelijk een korte (2 uur) en een lange route (6 uur). Inmiddels (2023) lijken er meer routes te zijn uitgezet. Ze worden aangeduid met een letter, kleur en naam.
Dit zijn de verschillende wandelroutes in het Anja Reserve:
Circuit A / Circuit groen / Circuit Ambodirano of Ambalabe
- Groene kleur op de kaart van Anja Reserve hieronder
- Duurt 45 tot 60 minuten
- Je ziet lemuren (en misschien reptielen)
Circuit B / Circuit blauw / Circuit Ankaramahafanina
- Blauwe kleur op de kaart hieronder
- Duurt 1,5 tot 2 uur
- Je ziet lemuren, reptielen, grotten en een viewpoint
Circuit C / Circuit rood / Circuit Andrarambola (ook wel Ambatolahimitsanga)
- Rode kleur op de kaart hieronder
- Duurt 2,5 uur
- Je ziet lemuren, reptielen, grotten, viewpoint en graftombes
Circuit D / Circuit zwart / Circuit Amboalady (6 uur)
- Zwarte kleur op de kaart hieronder
- Duurt 6 uur
- Je ziet lemuren, reptielen, grotten, een graftombe op een klif en klimt naar het allerhoogste viewpoint in het park
Bij dit circuit A loop je alleen door het bos. Deze wandeling is voor iedereen te doen. Bij Circuit B, C en D moet je goed ter been zijn. Je loopt niet alleen door het bos, maar klimt ook de rotsen op. In deze routes kan (flink wat) hoogteverschil zitten.
Wandelroutes en prijzen Anja Reserve
Blauwe circuit Anja Reserve (circuit Ankaramahafanina)
Wij kiezen voor het blauwe circuit van 1,5 uur. Zodra we het bos in lopen, zien we direct de eerste maki’s. Ze zitten elkaar op de grond te vlooien, lopen rond of hangen in een boom. Onze aanwezigheid stoort ze totaal niet en we kunnen rustig dichtbij komen om foto’s te maken. Een fantastisch begin van ons bezoek aan het Anja Reserve!
Door het droge bos lopen we verder. Regelmatig zien we ringstaartmaki’s op boomtakken liggen. Het zijn sociale dieren die in groepen leven, waar de vrouwtjes de baas zijn. Zoals de naam al verklapt, heeft de ringstaartmaki een staart met zwart-witte ringen. De staart dient als een soort vlag om aan de groep duidelijk te maken waar de maki is. Tijdens het lopen steken de dieren hun dikke, wollige staart dan ook trots omhoog. Je zal ze ook vaak hun territorium zien markeren. Dat doen ze met hun geurklieren. Tijdens de wandeling zien we ook diverse grotten. De gids vertelt dat elke groep ringstaartmaki’s zijn eigen grot heeft. Zodra het donker wordt, gaan ze hierheen om te slapen.
Viewpoint op de rotsen
Behalve het droge bos bestaat het Anja Reserve ook uit bergachtige rotsblokken. Vanaf het blauwe circuit (1,5 uur of langer) maak je niet alleen een boswandeling, maar klim je ook naar een uitzichtpunt op de rotsen. Dit is echt een aanrader! Niet alleen is de hike omhoog avontuurlijk – met klimmen en klauteren en schuin omhoog lopen tegen rotswanden op – ook het uitzicht is geweldig. Vanaf het viewpoint zie je niet alleen de ‘bergen’ van het Anja Reserve, maar ook de omgeving vol rijstvelden.
Zonnebadende maki’s op de rotsen
Wil je jouw bezoek aan het Anja Reserve écht bijzonder maken? Zet dan je wekker heel vroeg. De ringstaartmaki’s starten hun dag namelijk door bovenop de grote rotsblokken te zonnebaden. Ze zitten dan bij het viewpoint achterin het park (dat wij tijdens de blauwe route ook hebben bezocht). Onze gids vertelde dat ze hier meestal tussen 6 en 7-8 uur ’s ochtends zitten. De ringstaartmaki’s zitten dan op hun kont op de rotsen, zodat de zon op hun buik kan schijnen. Daarbij steken ze hun pootjes in de lucht. Het lijken dan net kleine boeddha’s! Wij waren er helaas te laat om dit te zien, maar het moet een fantastisch gezicht zijn.
Wat kost een bezoek aan het Anja Reserve in Madagascar?
Bij alle nationale parken in Madagascar is een gids verplicht. Je betaalt dus altijd de entree voor het park en het loon van de gids. De prijs voor de gids is afhankelijk van het circuit dat je wil lopen. Hoe langer de tour duurt, hoe meer je betaalt. Bij ons ging er ook een spotter mee; daarvoor betaalden we (behalve de fooi) niets extra’s.
De entreeprijzen voor het Anja Reserve waren tijdens ons bezoek (2023):
- 20.000 Ariary entree per persoon
- 80.000 Ariary voor de gids voor 2 personen voor het blauwe circuit (1,5 uur)
- De prijzen van de andere circuits kun je zien op de foto eerder in deze blog (onder de kaart van het park)
Spreek vooraf duidelijk af welk circuit je gaat lopen en wat je gaat zien. Daarmee voorkom je dat er na afloop om extra geld wordt gevraagd ‘omdat je nog iets extra’s wilde zien’.
Tips voor een bezoek aan Anja Reserve in Madagascar
- De ingang van het Anja Reserve ligt direct langs de weg en staat duidelijk aangegeven met en bord. Op Google Maps heet het Anja Community Reserve. Je kunt ook de Franse naam tegenkomen: Parc d’Anja.
- Een gids is verplicht. Je kunt gewoon naar de ingang rijden en het kantoortje binnenlopen. Daar betaal je de entree en krijg je een gids toegewezen. De prijzen voor de gids staan vast en zijn afhankelijk van het circuit dat je kiest.
- Reis je in het hoogseizoen? Ga dan vroeg(er) naar het park. Bij ons bezoek in mei zaten er veel gidsen te wachten op bezoekers, maar van juni tot en met september kan het drukker zijn. Stel dat alle gidsen al op pad zijn, dan zal je moeten wachten tot er een terug is.
- Zorg dat je uiterlijk om 10:00 uur bij de ingang van het park bent. Dan kun je de maki’s ook nog op de grond zien. Vanaf het middaguur trekken ze zich terug op een boomtak voor een dutje. Je kunt ze dan zeker nog spotten, dus als de middag je enige kans is om het Anja Reserve te bezoeken zou ik het niet overslaan. Een bezoek in de ochtend is echter leuker, omdat de maki’s dan actiever zijn.
- Het blauwe circuit (1,5 uur) was voor ons perfect. Ons bezoek duurde daarmee 2 uur en dat is wat ons betreft precies goed voor het Anja Reserve.
- Wil je niet alleen ringstaartmaki’s zien maar vind je klimmen en klauteren over rotsen ook helemaal geweldig? Kies dan het blauwe circuit of een langere route.
Ringstaartmaki’s zijn een hoogtepunt van je Madagascar rondreis
Ringstaartmaki’s zijn zó typerend voor Madagascar, dat het zien van deze leuke dieren er tijdens je rondreis gewoon bij hoort. Dat maakt het bezoeken van Anja Reserve echt een aanrader. Past dit park niet in je reisroute? Dan heb je in Isalo National Park ook kans om ringstaartmaki’s te ontmoeten.
Lees ook deze reisblogs over Madagascar:
- Dit zijn de 15 leukste diersoorten om te spotten op Madagascar
- Het reisverslag van onze Madagascar rondreis in 3 weken
- Keuzestress bij het bepalen van je route? Lees dan onze Madagascar reisroute keuzehulp
- Alles wat je moet weten over een auto huren in Madagascar