Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bigodi Swamp walk: must-do in Kibale Forest, Oeganda

29 april 2024

Bigodi Swamp walk is een van de leukste wandelingen van Oeganda. Schuifelend over vlonderpaadjes door het moeras spot je verschillende dieren. Van apen met witte hartjes op hun neus tot vogels waarvan het lijkt alsof ze lippenstift dragen. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een van de leukste dingen om te doen in Kibale Forest, Oeganda.

Bigodi swamp walk

Een must do in Kibale Forest, Oeganda

Bigodi Swamp is een moerasgebied in de buurt van Kibale Forest in Oeganda. Samen met een gids loop je hier een rondje van 4,5 km door het bos, langs boerenakkers en over vlonderpaden door het moeras.

Wat deze wandeling zo leuk maakt, is dat je in korte tijd (2 uur) ontzettend veel verschillende dieren kunt spotten. Er leven maar liefst 8 soorten apen en talloze vogels. Kibale Forest staat vooral bekend om de chimpansee trekking die je hier kunt doen, maar wat mij betreft is ook de Bigodi Swamp walk hier een must do.

Lees ook: mijn reisroute door Oeganda, inclusief veel praktische informatie.

Bigodi Swamp walk in het kort

Over Bigodi Wetlands Sanctuary

Bigodi Swamp grenst aan de akkers van lokale boeren in het plaatsje Bigodi. Die boeren waren daar in eerste instantie niet zo blij mee. De apen stelen namelijk regelmatig gewassen van het land en richten daar schade aan. Om de natuur te beschermen en ervoor te zorgen dat de locals profijt zouden hebben van het behoud van het gebied, werd in 1992 Bigodi Wetlands Sanctuary opgericht.

Bigodi Wetlands Sanctuary
Bigodi Swamp walk

Apen spotten tijdens de Bigodi Swamp walk

Apenstreken genoeg in Bigodi Wetlands Sanctuary! Er komen veel verschillende soorten apen voor. Een aantal daarvan is endemisch, zoals de rode franjeaap met zijn rossige hoofdhaar. In twee uur tijd wist mijn gids 6 soorten te spotten. Een van mijn favorieten was de roodstaartmeerkat, met een roodgekleurde staart en kenmerkend wit hartje op zijn neus.

Tijdens de Bigodi Swamp Walk kun je 8 soorten apen zien:

 1. Zwart-witte franjeaap (black and white colobus)
 2. Rode franjeaap (red colobus)
 3. Roodstaartmeerkat (red tailed monkey)
 4. Grijswangmangabey (grey cheeked mangabey)
 5. Groene baviaan (olive baboon)
 6. Groene meerkat (vervet monkey)
 7. Blauwe meerkat (blue monkey)
 8. L’hoestmeerkat (L’hoest monkey)

Rode franjeaap Oeganda
Zwart-witte franjeaap in Oeganda

Vogels spotten tijdens de Bigodi Swamp walk

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n vogelaar. Maar Oeganda weet zelfs de meest volhardende niet-vogelspotter te overtuigen. Alleen al in Bigodi Swamp kun je meer dan 200 vogelsoorten zien. Mijn favoriet in dit gebied is de reuzentoerako, een kleurrijke vogel die eruit ziet alsof hij lippenstift draagt.  

Je kunt in Bigodi Swamp onder andere deze vogels spotten:

 • Reuzentoerako (great blue turaco) (blauwe veren, gele snavel met rode ‘lippen’)
 • Lady Ross toerako (zwarte veren, rode kuif en gele snavel)
 • Zwartsnaveltoerako (groene kuif en groen/blauwe veren)
 • Grijsoorneushoornvogel
 • IJsvogels
 • Kraanvogels
 • Grijze roodstaartpapegaai

Reuzentoerako Oeganda
Grijsoorneushoornvogel in Bigodi Swamp, Oeganda

Praktische informatie Bigodi Swamp walk

 • De Bigodi Swamp walk kost 23 USD per persoon (ter plaatse cash te betalen).
 • De beste tijd om te starten is tussen 07:30 en 09:00 uur of na 15:00 uur. Wij deden de wandeling van 09:00 tot 11:00 uur en zagen ontzettend veel dieren.
 • Als je vooral gaat om vogels te spotten, dan kun je het beste in de ochtend gaan.  
 • Draag schoenen met een goed profiel. Omdat het hier regelmatig regent, zijn de paden vaak glad. Bij ons viel het mee, behalve op de vlonderpaden door het moerasgedeelte. Daar moesten we stapvoets schuifelen om niet uit te glijden.
 • Draag een lange broek en sokken waar je je broek in kunt stoppen, om jezelf te beschermen tegen insecten en mieren. De mieren die hier voorkomen kunnen vervelend bijten. Bang hoef je er overigens niet voor te zijn, want een goede gids zal de mierenkolonie op tijd weten te spotten en je aanmanen om snel door te lopen, zodat ze niet op je over kunnen springen.
 • Neem voor de zekerheid een regenjas mee en zorg voor voldoende water.
 • Bij het startpunt van de Bigodi Swamp walk kun je gratis parkeren. Er zijn ook een toilet en een souvenirwinkeltje.

Bigodi Wetlands Sanctuary is in 1992 opgericht door de lokale organisatie KAFRED
Dit bord geeft de start van de Bigodi Swamp Walk aan

Bigodi Swamp walk met een gids van KAFRED

Net als op veel plekken in Oeganda, speelt de kwaliteit van jouw gids hier een grote rol in je ervaring. Wij kozen voor een gids van KAFRED, wat staat voor Kibale Association for Rural and Environmental Development. Dit is de organisatie die Bigodi Wetlands Sanctuary heeft opgericht. Zij investeren een groot deel van hun inkomsten in de lokale gemeenschap. Zo draagt KAFRED bij aan een school, een gezondheidscentrum en werkgelegenheid in het plaatsje Kibale. Ook compenseren zij boeren wiens gewassen zijn verwoest door apen en bosolifanten.

Overal in het plaatsje Kibale zie je bordjes die reclame maken voor een swamp walk. Door voor een gids van KAFRED te kiezen, zorg je ervoor dat zoveel mogelijk van jouw geld ten goede komt aan de lokale gemeenschap. Je kunt dit doen door Google Maps in te stellen op ‘Bigodi Wetland Sanctuary’. In de buurt van dit punt zie je het bord van KAFRED staan (zie ook de foto hierboven), wat leidt naar hun parkeerplaats en kantoortje. Onze gids Timothy was enorm goed was in dieren spotten, vertelde veel weetjes en had leuke humor.

Community tour Kibale

Via KAFRED kun je ook community tours in Kibale doen. Je wandelt dan bijvoorbeeld door een koffieplantage, een bananenplantage en/of bezoekt de lokale bevolking. Je kunt dit combineren met de wandeling door Bigodi Swamp. De community tour van KAFRED hebben wij zelf niet gedaan, maar we spraken wel reizigers die dit hadden gedaan en zij waren erg enthousiast.

Mijn ervaring met de Bigodi Swamp walk in Oeganda

De Bigodi Swamp walk is een van de allerleukste dingen die ik tijdens mijn reis door Oeganda heb gedaan. De natuur is afwisselend, de wandeling is gemakkelijk en je ziet in korte tijd veel verschillende dieren. In beschrijvingen van Kibale Forest wordt deze excursie soms als een extraatje benoemd, met de chimpansee trekking als onbetwiste highlight van het gebied. Maar als je van natuur en dieren houdt, dan mag je deze moeraswandeling echt niet missen.  

Ook qua budget is de Bigodi Swamp walk een aanrader. Op sommige plekken in Oeganda ben je al 40-45 USD per persoon kwijt, puur voor de entree tot een natuurgebied. De eventuele kosten van een gids komen daar bovenop. Bij de wandeling in Bigodi betaal je 23 USD per persoon en that’s it. Daarmee biedt deze excursie veel waar voor je geld.

Lees ook: 3 onmisbare ervaringen tijdens een bezoek aan Kibale Forest in Oeganda.

Reis met ons mee

Meer avonturen