Oeganda is een aanrader voor reizigers die al vaker op safari zijn geweest en een bestemming zoeken waar het niet zo druk is. Hoewel Oeganda zeker niet onontdekt is, kom je hier minder toeristen tegen dan in andere safarilanden in Oost-Afrika. Wat moet je weten over reizen naar Oeganda? Lees verder voor ons Oeganda reisadvies en 20 tips op basis van eigen ervaringen.
Reisadvies Oeganda: wat moet je weten, gebaseerd op onze ervaringen
- Check de geldigheid van je paspoort
- Vooraf een visum aanvragen is verplicht
- Is Oeganda veilig?
- Gele koorts vaccinatie is verplicht
- Er komt malaria voor
- Pas op voor de mangovlieg
- Is Oeganda een duur land?
- Welk geld in Oeganda?
- Je hebt een creditcard nodig
- Entree voor nationale parken
- Neem euro’s mee om te wisselen
- Boek permits voor excursies op tijd
- Zelf rijden of met chauffeur?
- Simkaart kopen in Oeganda
- De juiste begroeting is belangrijk
- Welke taal in Oeganda?
- Welke kleding voor Oeganda?
- Doe inkopen voor je reis in Entebbe
- Neem een goede camera en lens mee
- Je hebt niet overal stroom
Lees ook: mijn Oeganda reisverslag vol praktische tips.
Reisadvies Oeganda: check de geldigheid van je paspoort
Bij aankomst in Oeganda moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Check dit op tijd! Bij de visumaanvraag moet je namelijk een kopie van je paspoort indienen en het is slim om die visumaanvraag (ruim) op tijd te doen. Hieronder lees je hoe een visum aan te vragen voor Oeganda.
Vooraf een visum aanvragen is verplicht
Voor toeristen is het verplicht om een visum voor Oeganda aan te vragen. Je moet deze aanvraag vóór vertrek online doen, via de Uganda e-immigration website.
- Mijn reisadvies voor Oeganda: doe de visumaanvraag ruim op tijd! Zelf deed ik dit 3 weken voor vertrek. Je ontvangt de goedkeuring namelijk niet direct in je mailbox, omdat een immigration officer jouw aanvraag moet beoordelen. Dit kan even duren (in mijn geval een paar werkdagen).
- Doe de aanvraag ook weer niet té vroeg, want de datum van aanvraag is ook de datum waarop het visum ingaat.
- Je kunt kiezen uit verschillende soorten visa. Ik had een ‘ordinary’ visum (single entry, 3 maanden geldig). Er zijn ook visa voor wie meerdere landen in Oost-Afrika bezoekt en multiple entry-visa.
- Bij jouw online aanvraag moet je een aantal documenten indienen, namelijk: een kopie van je paspoort, een bewijs van je gele koorts vaccinatie (hiervoor gebruikte ik een scan van mijn gele boekje), een retourvliegticket en een pasfoto.
- Er geldt een maximum bestandsgrootte voor de bijlage die je uploadt (hoe groot ze mogen zijn, lees je op de visumwebsite). Er zijn gratis online PDF converters om de bestandsgrootte te verkleinen.
- Voor de aanvraag moet je per credit card betalen.
- Bij goedkeuring ontvang je een approval letter in je mailbox. Print deze brief uit en geef het aan de douane bij aankomst in Oeganda. En don’t forget to smile, want de douane maakt ter plekke een foto van je en plakt die op het visum in je paspoort.
Reisadvies Oeganda: is Oeganda veilig?
Mijn ervaring is dat het veilig is om door Oeganda te reizen. Natuurlijk moet je alert blijven, maar niet meer dan in andere safarilanden. Denk aan ‘basisregels’ zoals niet in het donker op pad gaan, rijden met de deuren op slot en niet met dure spullen rondlopen. Vraag bij twijfel advies aan je accommodatie. Zo gaf mijn hotel in Entebbe aan dat ik prima te voet naar de botanische tuin kon gaan (een halfuur lopen), zolang ik het overdag deed.
Als je zelf gaat rijden, moet je zelfverzekerd achter het stuur zitten. Weggebruikers houden zich niet altijd aan de verkeersregels. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, vooral bij het inhalen. Krijg je van die gedachte al stress? Overweeg dan een rondreis met chauffeur. Tot slot zijn er aandachtspunten rondom vaccinaties en ziektes. Daarover hieronder meer.
Gele koorts vaccinatie is verplicht
Voor reizen naar Oeganda is een gele koorts vaccinatie verplicht. Regel dit op tijd, óók vanwege het visum. Bij het aanvragen van een visum voor Oeganda moet je een bewijs van de vaccinatie indienen. Zorg er dus voor dat de vaccinatie in je gele boekje wordt geregistreerd.
Er komt malaria voor in Oeganda
Bij reizen naar Oeganda moet je er rekening mee houden dat er malaria voorkomt. Laat je hier op tijd over voorlichten. Ik heb tijdens mijn hele rondreis door Oeganda malariatabletten geslikt.
Reisadvies Oeganda: pas op voor de mangovlieg
Malaria en gele koorts zijn bekende begrippen voor wie regelmatig een verre reis maakt. Minder bekend maar minstens zo vervelend, is de mangovlieg. Dit is een belangrijk reisadvies voor Oeganda, want je kunt deze vlieg met het blote oog niet zien. De maden die uit de eitjes van de mangovlieg komen, begraven zich onder je huid. Dit heet myiasis.
Tips om jezelf te beschermen tegen de mangovlieg:
- Slaap onder een klamboe en gebruik een spray met DEET.
- Leg kleding die je niet draagt op een plek waar vliegen er niet bij kunnen, het liefst in een afgesloten koffer of tas. Dus niet op het bed (zoals je pyjama), in een open kast, op een stoel of op de grond. De mangovlieg legt zijn eitjes graag in kleding en wordt aangetrokken door menselijke geuren.
- Natte kleding trekt ook mangovliegen aan. Was je kleding dus niet met de hand, om het vervolgens op te hangen. Wanneer je de was in een lodge laat doen, is het belangrijk dat de kleding na het wassen wordt gestreken.
Is Oeganda een duur land?
Binnen de safarilanden zit Oeganda in de middenmoot.
- Oeganda is relatief goedkoop in vergelijking met andere landen in Oost-Afrika, zoals Tanzania en Kenia. Bovendien wordt Oeganda minder druk bezocht.
- Oeganda is relatief duur in vergelijking met safarilanden in Zuidelijk Afrika, zoals Zuid-Afrika en Namibië. Ga je voor het eerst op safari? Dan raad ik een bestemming in Zuidelijk Afrika aan boven Oeganda. Heb je de smaak te pakken gekregen en zoek je een meer exclusieve ervaring? Dan raad ik Oeganda wél aan.
- Oeganda is goedkoper dan écht exclusieve bestemmingen in Afrika, zoals Madagascar.
Dat reizen door Oeganda niet goedkoop is, komt vooral door de kosten van parkentrees, accommodaties en autohuur. De prijzen van activiteiten wisselen, maar als je een gorilla tracking of chimpansee tracking doet dan lopen de kosten snel op. Eten en drinken is relatief goedkoop. Frisdrank of een biertje in een lodge kosten 1 tot 3 euro en voor één euro kun je meerdere mango’s of avocado’s kopen.
Welk geld in Oeganda?
De valuta in Oeganda is de Oegandese Shilling. Vanwege de wisselkoers heb je al snel meer dan een miljoen in lokale valuta op zak. Dat zijn behoorlijk wat briefjes, dus kan het handig zijn om een extra etui mee te nemen. De biljetten hebben vrolijke kleuren en zijn prachtig bedrukt, onder andere met dieren.
Op veel toeristische plekken kun je naast de Oegandese Shilling ook met creditcard of met dollars betalen. Dat moeten dan wel biljetten van ná 2006 zijn. Ik zou echter niet speciaal dollars kopen, als je die nog niet in huis hebt. Fooi geven is normaal.
Reisadvies Oeganda: je hebt een creditcard nodig voor de park fees
Voor reizen naar Oeganda heb je een creditcard nodig. Niet alleen voor de autohuur, maar ook voor de nationale parken. Je kunt de entreekosten van deze parken namelijk alléén met een creditcard betalen. Dat hoeft geen creditcard op naam te zijn; één creditcard per gezelschap volstaat (zolang de limiet toereikend is). De park fees staan in Oeganda in dollars aangegeven.
Het daadwerkelijk afrekenen van de park fees kan soms even duren, omdat het betaalapparaat verbinding moet maken. De internetverbinding is in Oeganda niet altijd optimaal. Je bent zo tien minuten per gezelschap bezig met het papierwerk en de betaling.
Lees ook: wandelen tussen de neushoorns was een van de gaafste activiteiten tijdens mijn Oeganda reis!
De entree voor nationale parken betaal je per persoon én per auto
De entree voor natuurparken (park fees of park permits) betaal je in Oeganda per persoon én per auto. De entree per persoon is 24 uur geldig. De entree per auto wisselt per park. In Murchison Falls is de auto-entree zo’n 11 euro en 24 uur geldig. In Queen Elizabeth is de entree voor de auto circa 7,50 euro, maar je moet elke keer dat je het Kasenyi Plains-deel binnengaat opnieuw betalen.
Een park permit van 24 uur komt voor 2 personen en 1 auto al snel op 90 USD uit. Plan je activiteiten dus slim, om het ticket zo goed mogelijk te benutten. Je kunt bijvoorbeeld in de middag van dag 1 het park in en op de ochtend van dag 2 nogmaals, met hetzelfde ticket.
Meer tips om slim met je park fee om te gaan:
- Let er bij het kiezen van een accommodatie op of je verblijf binnen of buiten de parkgrenzen ligt. Soms kun je geld besparen door (net) buiten de gate te slapen, zoals bij de Hyena Hill Lodge net buiten Lake Mburo.
- Kijk bij het plannen van je ‘reisdagen’ of je kunt voorkomen dat je door een nationaal park rijdt. Parken zoals Lake Mburo, Queen Elizabeth en Murchison Falls hebben verschillende ingangen.
- In de vroege ochtend kan het druk worden bij een park gate, wanneer iedereen tegelijkertijd naar binnen wil. De wachttijden voor het betalen van de entree kunnen flink oplopen en dat is zonde van je tijd. Soms loont het om in de namiddag vooraf je parkentree al te regelen, al gaan je 24 uur dan natuurlijk ook eerder in.
Neem wat euro’s mee om te wisselen op de luchthaven
Ik raad je aan om enkele briefjes van 50 Euro mee te nemen op reis naar Oeganda. Het komt namelijk regelmatig voor dat de pinautomaten op de luchthaven van Entebbe niet werken of leeg zijn. Ook bij mijn reis was dit het geval. Gelukkig zitten er meerdere wisselkantoren op de airport, die ook laat op de avond nog open zijn. Door euro’s te wisselen had ik meteen lokale valuta op zak, om wat water en een lokale simkaart mee te kopen. De volgende dag kon ik op mijn gemak op zoek naar een werkende pinautomaat.
Heb je nog Oegandese shilling over aan het eind van je rondreis? Dan kun je die op de luchthaven omwisselen naar euro’s. Je mag de lokale valuta niet uitvoeren.
Reisadvies Oeganda: regel je permits op tijd
Voor sommige excursies in Oeganda heb je een permit nodig van de Uganda Wildlife Authority. Per dag is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de permits raken regelmatig uitverkocht. Regel je permits dus op tijd. Ik was zelf helaas te laat voor de Kyambura Gorge hike.
Voor deze populaire activiteiten moet je de permit op tijd regelen:
- Een gorilla tracking
- Een chimpansee tracking
- De Kyambura Gorge hike in Queen Elizabeth National Park
De toegang tot een nationaal park is technisch gezien ook een permit, maar die kun je ter plaatse kopen.
Lees ook: mijn ervaring met een chimpansee trekking in Oeganda.
Zelf rijden in Oeganda of een chauffeur inhuren?
Dit is een van de belangrijkste knopen die je moet doorhakken bij het voorbereiden van je reis. Het antwoord lees je in onze blog: 7 belangrijke keuzes bij het plannen van jouw Oeganda vakantie.
Simkaart kopen in Oeganda
Een simkaart kopen in Oeganda is heel makkelijk. Wij kochten een simkaart bij Airtel (te herkennen aan het rode logo) op de airport. Hun kleine winkeltje zit in de arrivals hall, in de buurt van het ‘restaurant’ (dat er meer uitziet als een kantine). Airtel is samen met MTN de bekendste provider in Oeganda (je hebt ook nog Africell, maar hun netwerk is minder goed). Let op: je moet apart betalen voor GB’s en belminuten. Wij betaalden ongeveer 14 euro voor 14 GB en dit was één maand geldig. Bellen kost ongeveer 5 cent per minuut. Je moet vooraf doorgeven hoeveel minuten je wil opladen.
Wij kochten de simkaart vooral omdat wij zelf gingen rijden in Oeganda. Dan is het een fijne gedachte om internet te hebben en te kunnen bellen indien nodig. Bijkomend voordeel is dat we hierdoor ook altijd internet hadden in onze kamer of tent. De meeste lodges in Oeganda hebben namelijk niet overal WiFi, maar alleen in een gezamenlijke ruimte (zoals bij het zwembad of restaurant).
Reisadvies Oeganda: de juiste begroeting is heel belangrijk
Begin een gesprek in Oeganda altijd met de juiste begroeting: ‘Hello, how are you?’. Dit is in Oeganda heel normaal en wordt door de locals echt gewaardeerd. Het gaat verder dan wat je misschien gewend bent van de Verenigde Staten, waar het ‘how are you’ bijna achteloos klinkt. Hier geef je (kort) antwoord op de vraag en krijg je vaak ook antwoord terug, wanneer jij de vraag hebt gesteld. Pas na deze uitwisselingen breng je het gesprek op wat je wil vragen of nodig hebt.
Welke taal in Oeganda?
De officiële taal in Oeganda is Engels en onze ervaring is dat iedereen in de toeristische sector dit prima spreekt. Veel locals spreken ook Swahili of een andere lokale taal, waarvan er tientallen zijn.
Welke kleding voor een reis naar Oeganda?
Oeganda is een safaribestemming, dus ga voor kleding die daarbij past. Zowel qua materiaal (katoen is ideaal) als qua kleuren (vermijd felle kleuren en drukke prints). Kleding die lijkt op militaire kleding (zoals een camouflageprint) is een no-go. Neem ook liever geen witte kleding mee. Er kan een dun laagje (oranjekleurig) zand op je spullen komen, bijvoorbeeld door opwaaiend stof tijdens het rijden.
Houd er daarnaast rekening mee dat Oegandezen erg gelovig zijn; bijna iedereen is Christelijk. Dit kun je goed merken op zondag, wanneer iedereen in zijn beste kleding over straat loopt op weg naar de kerk. Op safari kun je als vrouw prima een korte broek dragen (al is bij een wandelsafari een lange broek beter vanwege beestjes). Bij een bezoek aan de lokale bevolking is het als vrouw echter onbeleefd om een broek te dragen; daarvoor is een rok tot over de knie beter.
Tot slot: vergeet je regenkleding niet! Oeganda heeft twee droge seizoenen per jaar en je zou geneigd kunnen zijn om te denken dat het dan niet regent. Maar Oeganda is niet voor niets zo groen! Zelfs in de droge periodes kan er regelmatig een (flinke) bui vallen, zeker in een regenwoud zoals Kibale Forest.
Lees ook: 3 onvergetelijke dingen om te doen in Kibale Forest.
Doe inkopen in Entebbe
Dit Oeganda reisadvies gaat je geld besparen! Doe vóór de start van je rondreis inkopen in Entebbe. Entebbe ligt tussen de internationale luchthaven en de hoofdstad Kampala. Veel toeristen slapen hier een nachtje, aan het begin van hun reis. Er zitten veel (boetiek-)hotels en er zijn meerdere supermarkten. Wij deden inkopen bij de Carrefour supermarkt in de Victoria Mall. Door hier lang houdbare producten zoals water te kopen, bespaar je op de kosten. Een voorbeeld: een fles water van 1,5 liter kost in een lodge al snel 5.000 Oegandese Shilling, terwijl je in de supermarkt voor datzelfde geld 2-3 flessen kunt kopen.
Neem een goede camera mee
De foto’s in deze reisblog zijn gemaakt met een Canon EOS 200D, de voorloper van de Canon EOS 250D. Dit is de kleinste en lichtste spiegelreflex die Canon heeft; ideaal voor gebruik op reis. Ik combineerde dit met een 300 mm lens. Dit bereik heb je echt wel nodig tijdens de safari’s. Meer bereik was soms ook welkom geweest. Mijn ervaring met safari’s in Oeganda is namelijk dat de dieren verder weg zitten dan tijdens bijvoorbeeld mijn rondreis door Namibië en Botswana.
Welk stopcontact in Oeganda?
De stopcontacten in Oeganda zijn Engels. Je hebt dus een wereldstekker zoals deze nodig.
Houd er rekening mee dat je niet bij elk verblijf in Oeganda stroom hebt. In de goedkopere accommodaties (zoals tenten zonder eigen sanitair) heb je vaak geen stopcontacten en niet meer dan een simpel nachtlampje. Een hoofdlampje zoals deze is dan geen overbodige luxe. Heb je wel stroom? Dan is dat soms alleen in de vorm van een USB-aansluiting. Vaak kun je je apparaten wel opladen in een gezamenlijke ruimte van de lodge, zoals het restaurant.