Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 belangrijke keuzes bij het plannen van jouw Oeganda vakantie

30 mei 2024

Voor een Oeganda vakantie geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. In deze blog lees je 7 keuzes die je tijdens het plannen moet maken – en die behoorlijk wat invloed kunnen hebben op jouw reis(beleving). Met deze tips, gebaseerd op mijn eigen ervaringen in Oeganda, wordt jouw reis door ‘de parel van Afrika’ nog mooier!

Oeganda vakantie

7 keuzes bij het plannen van jouw Oeganda vakantie

 1. Kies je vertrekluchthaven slim (inclusief mijn tip voor een goede deal)
 2. Hoe lang ga je naar Oeganda? Mijn advies over de reisduur zal je verrassen!
 3. Wanneer ga je? Het juiste seizoen is heel bepalend voor je Oeganda vakantie
 4. Zelf rijden in Oeganda of een rondreis met chauffeur?
 5. Kamperen of overnachten in lodges
 6. Reisroute Oeganda: voor welk rondje ga jij?
 7. Wil je excursies doen waarvoor je een permit nodig hebt en ben je op tijd met reserveren?

Kyambura Gorge in Queen Elizabeth National Park

Vliegtickets naar Oeganda – vanaf welke luchthaven vliegen? 

Je kunt natuurlijk met de KLM van Amsterdam naar Entebbe (Oeganda) vliegen. Maar kijk ook eens of een vlucht met Brussels Airlines vanaf Brussel Zaventem voor jou een goed alternatief is. In mijn geval scheelde dit de helft van de prijs ten opzichte van KLM. Als je ver vooraf boekt, kun je misschien net zoals ik een retour voor 500 Euro per persoon vinden.

Ik had al wel eerder met Brussels Airlines binnen Europa gevlogen, maar nog nooit buiten Europa. Mijn ervaring hiermee was positief, zowel qua comfort als qua service aan boord. De heenreis had een tussenlanding, de terugreis was rechtstreeks.

Hoe lang naar Oeganda?

Natuurlijk moet je bij elke vakantie kiezen hoe lang je gaat. Wat ik voor Oeganda specifiek wil meegeven, is dat je niet per se lang hóeft te gaan om een mooie reis te maken. Sterker nog: een van de populaire routes die reisorganisaties voor Oeganda aanbieden duurt slechts 1,5 week! Dat is handig om te weten, want bij de meeste verre reizen geldt dat je minimaal 3 weken nodig hebt, al is het alleen maar vanwege de grote reisafstanden. Hoewel je zeker langer in Oeganda kúnt blijven (en dit ook weer andere voordelen biedt), is het dus niet per se nodig voor een mooie vakantie. 

Lees ook: ons Oeganda reisadvies – 20 dingen die handig zijn om te weten.

Murchison Falls

Beste reistijd Oeganda – in welk seizoen reizen?

Oeganda heeft verschillende seizoenen:

 • Het droge seizoen van december tot en met februari
 • Het droge seizoen van juni tot en met september
 • Het lange regenseizoen van maart tot en met mei
 • Het korte regenseizoen van oktober tot en met november

Ik raad aan om in het droge seizoen naar Oeganda op vakantie te gaan. Dieren zijn dan makkelijker te spotten én de wegen zijn beter begaanbaar. Hoewel Oeganda veel asfaltwegen heeft, kom je ook regelmatig onverharde wegen tegen. Bij droog weer zijn deze met een 4WD prima begaanbaar. Zodra het echter regent (of geregend heeft), verandert de toplaag van het wegdek in vloeibare modder. Ook in het droge seizoen kan regen voorkomen en dit maakte ik tijdens mijn Oeganda vakantie verschillende keren mee. In natte omstandigheden op onverharde wegen rijden is hier geen pretje – je moet dan echt voorzichtig rijden om glijpartijen te voorkomen.

Hoe zit het met de drukte in Oeganda in het hoogseizoen? Hoewel steeds meer reizigers Oeganda weten te vinden, voelde het tijdens mijn reis in de maand februari nergens écht druk aan. Je komt zeker andere reizigers tegen, maar dit is niet te vergelijken met het aantal toeristen in andere safarilanden (zoals Tanzania of Zuid-Afrika).

Ga je zelf rijden of een rondreis met chauffeur maken? Een belangrijke keuze voor je vakantie naar Oeganda!

Zelf rijden of een Oeganda rondreis met chauffeur?

Een van de belangrijkste keuzes voor je Oeganda vakantie gaat over het vervoer. Ga je voor een selfdrive of rondreis met chauffeur? Beide hebben voor- en nadelen, dus het is maar net wat bij je past. Wij kozen voor een selfdrive door Oeganda omdat het zelf rijden voor ons onderdeel is van de ervaring. Bovendien levert dit maximale vrijheid op en zit je niet ‘opgescheept’ met een extra persoon, waarmee het maar net moet klikken. Een chauffeur levert je echter wel veel gemak op. Je hoeft niet na te denken over de juiste route, het verkeer of de staat van de auto. Met een goede chauffeur heb je bovendien meteen een gids aan boord, waardoor je meer over het land en de cultuur te weten komt.

Kies je voor een self-drive? Let er dan op dat de auto die je kiest bij jouw reisroute past. Een goede autoverhuurder kan je vragen hierover beantwoorden. Voor mijn Oeganda vakantie volstond een Toyota RAV4, maar voor bepaalde routes of wanneer je in een daktent wil slapen, heb je meer kracht nodig.

Oeganda vakantie: kamperen of slapen in lodges?

Qua accommodaties biedt Oeganda veel keuzes. Je kunt kamperen in een auto met daktent of verblijven in lodges. De lodges bieden accommodaties in twee categorieën:

 • Self-contained: met eigen sanitair
 • Non-self contained: met gedeeld sanitair

Binnen deze categorieën heb je verschillende verblijven, zoals huisjes, banda’s (een tent op pootjes) en tenten (vaak met een overkapping erboven). Verder heb je ‘gewone’ hotelkamers, bijvoorbeeld in Entebbe, Kampala en Fort Portal. Ook kamperen biedt verschillende smaken: van kamperen op het terrein van een lodge tot kamperen in de vrije natuur. In het laatste geval heb je soms begeleiding van een gewapende ranger nodig, bijvoorbeeld in de Ishasha Sector van Queen Elizabeth National Park.

Lees ook: In ons Oeganda reisverslag lees je alles over onze accommodaties en of we dit aanraders vonden.

Kaart Oeganda rondreis

Oeganda vakantie: voor welk ‘rondje’ ga jij?

Je kunt de verschillende reisroutes in Oeganda grofweg als volgt indelen:

 • Groot rondje door het westen (zie de kaart hierboven)
 • Klein rondje door het westen
 • Rondje door het oosten en noorden
 • Compleet rondje

Groot rondje door het westen
Op de kaart hierboven zie je mijn reisroute door Oeganda. Dit is het standaard grote rondje door het westen, met één uitzondering: de meeste reizigers bezoeken tussen Lake Mburo en de Ishasha Sector ook nog Bwindi Impenetrable Forest, voor een gorilla tracking. Dit nationaal park ligt linksonder in Oeganda. Je kunt dit complete rondje in 2 tot 2,5 week doen. Het maakt niet uit in welke richting je het rondje rijdt.

Klein rondje door het westen
Je kunt de reisroute het westen ook inkorten. Je route wordt dan: Entebbe – Lake Mburo – Bwindi Impenetrable Forest (optioneel) – Queen Elizabeth – Kibale Forest – Entebbe. Dit kan al in 10 dagen.

Rondje door het oosten en noorden
In plaats van het toeristische rondje door het westen kun je vanaf Entebbe (waar de luchthaven is) ook rechtsaf slaan. Je reist dan van Jinja naar Sipi Falls en via het noordoosten naar Kidepo Valley National Park, het meest afgelegen wildpark van Oeganda. Als je deze route kiest, kom je veel minder toeristen tegen. Houd er wel rekening mee dat de goedkoopste categorie jeep die je in Oeganda kunt huren (een Toyota RAV4) niet geschikt is voor de wegen in dit gebied. Daarvoor heb je een grotere, krachtigere (en dus duurdere) jeep nodig.

Compleet rondje
Wil je alle toeristische bestemmingen in Oeganda verkennen en heb je 4-5 weken de tijd? Dan kun je tijdens je Oeganda vakantie het complete rondje doen, door de routes in het westen en oosten met elkaar te verbinden. 

Chimpansees spotten is een hoogtepunt van je Oeganda vakantie

Heb je tracking permits nodig en ben je op tijd met reserveren?

Overweeg je Oeganda als bestemming voor jouw volgende vakantie? Zoek dan niet alleen naar een goede vliegticket deal, maar denk ook op tijd na over de excursies die je wil doen. Als je namelijk een gorilla tracking en/of chimpansee tracking wil doen, heeft dat invloed op je reisroute, reisbudget en hoe ver vooraf je idealiter jouw reis boekt. Voor deze populaire excursies heb je namelijk permits nodig van de Uganda Wildlife Authority. Deze permits raken (regelmatig) uitverkocht, dus is het slim om deze (ver) vooraf te regelen. Als je zeker wil zijn van een permit dan geldt eigenlijk: hoe eerder je boekt, hoe beter.  

 • Voor een gorilla tracking moet je naar het uiterste zuidwesten van Oeganda reizen, naar Bwindi Impenetrable Forest (of Mgahinga National Park). Houd rekening met een flink prijskaartje, vanaf 700 Euro per persoon. Per dag zijn minder dan 100 permits beschikbaar.
 • Voor een chimpansee tracking is Kibale Forest het populairste. Andere locaties zijn Budongo Forest (in het zuiden van Murchison Falls National Park) en de Kyamburu Gorge in Queen Elizabeth National Park. Een chimp tracking is met een vanafprijs van 200 Euro per persoon vriendelijker geprijsd dan de gorilla tracking, maar alsnog niet goedkoop.

Lees ook: mijn ervaring met een chimpansee tracking in Kibale Forest.

Reis met ons mee

Meer avonturen