Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chimpansees spotten in Oeganda

18 april 2024

Heb je al best wat landen gezien en zoek je een ervaring die je niet overal ter wereld kunt meemaken? Ga dan chimpansees spotten in Oeganda. Tijdens een chimpansee trekking kom je dichtbij deze bijzondere soort, die van alle dieren het meest verwant is aan de mens. In deze blog lees je hoe een chimp tracking precies verloopt, wat je kunt verwachten en wat je moet weten.

Chimpansees spotten in Oeganda

Chimpansees spotten in Oeganda

Tijdens een chimpansee trekking krijg je de kans om deze intelligente, sociale dieren in het wild te observeren. Het is een van de meest speciale excursies die je in Oeganda kunt doen. Oeganda is bovendien een van de beste landen ter wereld om chimpansees te spotten.

Van alle diersoorten is de chimpansee het meest verwant aan de mens. Het DNA van een chimpansee komt voor 98,5% overeen met dan van ons. Bovendien is het een bedreigde diersoort.

Waar kun je chimpansees spotten in Oeganda?

Je kunt op meerdere plaatsen in Oeganda chimpansees spotten:

  • Kibale Forest National Park
  • Kyambura Gorge, in Queen Elizabeth National Park
  • Budongo Forest, in het zuiden van Murchison Falls National Park

Kibale Forest is veruit de bekendste en populairste plek voor een chimp tracking in Oeganda. In dit tropisch regenwoud leven ongeveer 1.000 chimpansees. De spotkans is hier 90%.

Hoe regel je een chimp tracking permit?

Lees ook: Benieuwd hoe ik mijn reis door Oeganda heb geregeld? Lees dan mijn Oeganda reisverslag.

Chimpansee
Voorafgaand aan de excursie worden de regels uitgelegd

Hoe verloopt een chimpansee trekking?

Zorg dat je minimaal een kwartier voor de starttijd aanwezig bent. Je permit wordt namelijk ter plaatse gecontroleerd (vergeet deze dus niet mee te nemen!). Daarna volgt de briefing door de ranger met wie je op pad gaat. In ons geval stelde dit weinig voor. Het kwam erop neer dat de regels die ook al op borden bij het visitor center staan, nog eens herhaald worden. Je mag niet eten en drinken in de buurt van de dieren, geen flits gebruiken en voldoende afstand houden. Ook mag je de geluiden van een chimpansee niet nadoen (je weet namelijk niet wat je dan zegt) en niet naar de dieren lachen, want in de wereld van de chimpansees is dat een teken dat je wil vechten.

Na de briefing ga je in een klein groepje op pad, samen met twee rangers. Het kan zijn dat meerdere groepen ongeveer tegelijkertijd starten en naar dezelfde groep chimpansees lopen. In ons geval waren we met twee groepen van acht personen. De wandeling door het bos is niet moeilijk en grotendeels vlak; hoogstens wat vals plat af en toe. Verwacht niet dat je onderweg veel uitleg krijgt over het bos, want de focus ligt echt op het bereiken van de chimpansees.

Onze excursie duurde 3 uur. Dit bestond uit twee keer een uur lopen van en naar de chimpansees en één uur bij de dieren. Dat is ook de maximale tijd dat je bij de chimpansees mag blijven, wanneer je ze eenmaal gevonden hebt. Bij terugkomst krijg je een certificaat met je naam erop uitgereikt en dan zit de ervaring erop.

Om aan te geven wat je van de afstand tot de chimpansees kunt verwachten, zie je hieronder drie foto’s. De eerste is niet ingezoomd. De twee foto’s daarna zijn gemaakt met een 300mm lens.

Mijn ervaring met chimpansees spotten in Oeganda is dat de dieren vaak hoog in de bomen zitten
Chimpansees Oeganda
Chimp tracking

Praktische informatie over de chimp tracking

  • Er zijn twee startmomenten per dag: de ochtend en de middag. Er is geen ‘beste’ moment voor de chimpansee trekking. Onze ranger vertelde dat het vooral afhangt van het weer op de dag zelf. Bij regen heb je veel minder kans om de dieren (goed) te zien. Ook de hoeveelheid bewolking speelt mee. Omdat je het moment van de excursie vaak al maanden vooraf vastlegt, is het dus echt een kwestie van geluk.  
  • Ga er – om teleurstelling te voorkomen – vanuit dat de chimpansees hoog in de bomen zullen zitten. Dat kan zomaar 25 meter boven je hoofd zijn. Zitten ze op de grond? Dan heb je veel geluk. Neem dus een verrekijker mee als je de dieren goed wil kunnen bekijken. Voor fotografen raad ik een telelens aan. Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt met een 300mm op de maximale zoomstand. Een groter bereik was zeker welkom geweest.
  • Draag een lange broek en lange sokken waar je je broek in kunt stoppen. Je gaat van de paden af, dwars door het struikgewas.
  • Neem voor de zekerheid ook een regenjas mee.
  • Neem ook een mondkapje mee. Officieel moet je namelijk een mondkapje opzetten zodra je binnen 8 meter van een chimpansee komt (wat lang niet altijd het geval is). Mensen kunnen namelijk ziektes overdragen aan chimpansees. Om die reden mag je ook niet mee op de trekking wanneer je ziek bent.  
  • Het startpunt van de chimpansee trekking in Kibale Forest is Kanyanchu Visitor Center. Het staat ook onder die naam aangegeven op Google Maps. De afslag ligt langs de doorgaande weg en is te herkennen aan het beeld van een chimpansee met een afdak erboven.

Chimpansees spotten in Oeganda

Mijn ervaring met chimpansees spotten in Oeganda

Is de chimp tracking een mooie ervaring? Absoluut! Hoe vaak maak je dat nou mee; chimpansees in het wild zien? De ervaring wordt echter erg bepaald door hoe dichtbij de chimpansees zijn. Bij ons zaten ze hoog in de bomen, waar ze aan het eten waren. Er zat weinig beweging in de groep. In combinatie met het dichte bladerdek was het lastig om hen écht goed te zien, zonder verrekijker of telelens. Uiteindelijk betaal je voor het privilege om heel eventjes bij deze diersoort in de buurt te komen, maar de natuur bepaalt wat je precies te zien krijgt.  

In Kibale Forest kun je ook nog een andere excursie doen: de Bigodi Swamp walk. Daar zagen we in 2 uur tijd, met een privégids, 8 verschillende soorten apen en veel vogels. En dat voor 10% van de prijs van de chimpansee trekking. Ik had de chimp tracking niet willen missen, maar vond het niet per se een betere ervaring dan de moeraswandeling, eerder complementair. Ik vond Kibale Forest een van de mooiste plaatsen in Oeganda, juist vanwege álle dieren die je hier kunt zien. Daar horen de chimpansees zeker bij.

Lees ook: 3 onmisbare ervaringen tijdens een bezoek aan Kibale Forest.

Reis met ons mee

Meer avonturen